Com cada últim cap de setmana de gener, arriba la gran Festa de la Calçotada de Valls. Tot i que els més impacients, entre els quals ens incloem, ja han fet alguna calçotada, tradicionalment aquesta cita marcava una mica l’inici de la temporada de calçots.

Així doncs, els carrers de Valls s’ompliran de flaire de fum, de ceba, de salsa i de carn a la brasa. Perquè una calçotada no es pot concebre sense aquests quatre elements.

Els actes començaran a les 10 del matí i s’allargaran fins al migdia, moment en què molts dels assistents marxaran cap a les masies o els restaurants per fer una calçotada.

Un dels esdeveniments més multitudinaris és el Concurs de Menjar Calçots que premia a qui més calçots es menjar en 45 minuts. Però, qui tingui ganes de tastar els calçots o d’altres plats elaborats amb aquesta peculiar ceba sense haver-se d’empatxar també ho podrà fer a la plaça de l’Oli.

Si sou de fora i us animeu a anar-hi, aquí us deixem un parell de consells: aneu-hi aviat perquè s’omple de gent i aparqueu cap als afores de Valls perquè a la zona del centre és pràcticament impossible.

Com fer la calçotada a casa?

Ara bé, si per altra banda us ve de gust fer una calçotada a casa vostra recordeu que cal posar els calçots ben ordenats en una graella sobre foc ben viu i anar-los girant un parell o tres de vegades fins que estan tous de la punta i ben negres per fora. Llavors cal guardar-los embolicats amb paper de diari perquè no perdin l’escalfor. Després podeu aprofitar les brases per coure la carn.

Finalment, per fer la tradicional salsa de calçots, tot i que molta gent té el seu particular secret per fer-la, us caldran (per a quatre persones) 100 grams d’ametlles torrades i 30 grams d’avellanes torrades, 4 o 5 tomàquets vermells escalivats, una nyora (és a dir, pebrot sec), alls escalivats, 80 cl d’oli d’oliva, mig got de vinagre i sal al gust.

Aprofiteu les properes setmanes per menjar calçots, que són una de les delícies més grans de la nostra terra!

Aquí podeu consultar el programa d’actes de la Festa de la Calçotada.