El mercat de Tsukiji, ubicat al barri de Ginza de la ciutat de Tòquio, és el mercat de peix més gran del món on diàriament, des del 1935, s’hi mouen unes 2.400 tones de captures, entre les quals hi destaquen les del seu producte estrella: el maguro, la tonyina d’aleta blava del nord del país.

Com arribar a Tsukiji?

La parada de metro més propera al mercat és Tsukijishijō (H10) fins on arriba la Hibiya Line.

mercat peix tsukiji toquio

Com és el mercat de Tsukiji?

A hores d’ara aquest article deixarà ja no està vigent, ja que el dia 8 de d’octubre de 2018 aquest mercat va tancar les seves portes per tornar a obrir al cap de cinc dies, en un nou emplaçament a Toyosu, una illa artificial de la badia de Tòquio, on s’ha construït una nova llotja que serà un 40% més gran que l’actual i on s’espera que augmenti encara més la facturació diària de les operacions de compra i venda de peix que actualment ronden els 1.800 milions de iens diaris (més de 13 milions d’euros). La idea és aprofitar l’espai actual per construir un gran complex turístic de cara als Jocs Olímpics de Tòquio del 2020.

Tot i això, no volem deixar de publicar aquest article sobre l’indret que més ens va agradar i sorprendre de la capital nipona. L’ambient pels passadissos del mercat de Tsukiji és frenètic i la circulació de carrets i muntacàrregues, que ignoren completament als turistes que acostumen a passejar-s’hi, no s’atura en cap moment.

És molt important no aturar-se al mig dels passadissos per no molestar (al cap i a la fi, la gent hi està treballant) i tampoc és recomanable anar-hi amb sandàlies o sabates gaire noves (no seria estrany que sobre els teus peus hi acabés anant a parar una galletada d’aigua, els meus van estar a punt de rebre’n una… Beneïts reflexos!).

El mercat es divideix en dues zones:

  • Mercat interior. Aquí és on es fa la famós subhasta de tonyina i on es realitzen totes les transaccions i el processat del peix. És per això que per evitar molèsties o accidents no està permès que els turistes hi entrin abans de les 9 hores ni després de les 13 hores, moment en què el mercat tanca per a la seva neteja. Tot i això, és recomanable anar-hi aviat, quan comencen a permetre l’entrada per poder veure encara molt de moviment.
  • Mercat exterior. Són un conjunt de carrers on hi ha una barreja de restaurants de sushi i botigues de tot tipus que acostumen a obrir a les 5 del matí i fins a les 14 hores. Atreviu-vos a caminar per tots els carrerons, hi anireu trobant restaurants minúsculs de sushi on es pot menjar peix fresquíssim. Nosaltres ja havíem esmorzat a l’hotel, però no ens vam poder resistir a fer un segon esmorzar i tastar aquell sushi…

Entre el mercat interior i l’exterior hi ha un santuari sintoista, Namiyoke-jinja, la deïtat del qual vetlla per tots els mariners.

Tingueu en compte que el mercat tanca els diumenges i gairebé tots els dimecres.

La subhasta de tonyina

Un dels majors atractius d’aquest mercat és la subhasta de tonyina que es fa a primera hora del matí, però amb el pas dels anys s’havia massificat tant l’afluència de turistes que van decidir restringir-hi l’accés i ara és força complicat aconseguir entrar-hi.

Actualment, només hi poden accedir 120 persones al dia, dividides en dos grups de 60. El primer grup entra de 5:25 a 5:50h i el segon de 5:50 a 6:15h.

Per aconseguir plaça cal inscriure’s gratuïtament a la primera planta del Fish Information Center, situat a la porta Kachidoki Gate (Harumi Street). La inscripció comença a les 5h i es fa per estricte ordre d’arribada, no es pot reservar, per això convé anar-hi amb molta antelació i res et garanteix que hi puguis entrar. A banda, penseu que l’única alternativa de transport que tindreu per arribar al mercat a aquestes hores serà agafar un taxi, que no són precisament barats, ja que el metro no funciona de matinada.

Nosaltres vam decidir no anar-hi. Havíem llegit a molts llocs que, tot i arribar a les 3 de la matinada hi havia molta gent que es quedava fora i no vam voler arriscar-nos a perdre una nit de són i jugar-nos tota la resta del dia. Hi ha gent que per assegurar-se la jugada va, fins i tot, a passar-hi la nit, així que, vosaltres mateixos. Amb la passejada entre els passadissos i carrerons nosaltres vam quedar més que satisfets i meravellats. A més, allí també hi vam poder veure aquestes tonyines gegants!

Un cop explicat tot això, l’únic que es pot afegir és que observeu i gaudiu d’aquest indret tan curiós on podreu veure centenars d’espècies i aliments que no sabíeu ni que existien!