El castell de Chenonceau és, sens dubte, un dels castells més impressionants del món i, juntament amb el castell de Chambord, el més visitat de la Vall del Loira.
Conegut com el “Castell de les Dames”, més endavant us explicarem per què, aquest castell del segle XVI, construït sobre el riu Cher enmig d’un entorn impressionant, hauria de ser parada obligatòria per a qualsevol viatger que decideixi recórrer la Vall del Loira.
On està el castell de Chenonceau
El castell de Chenonceau està ubicat entre Blois i Tours, dos dels enclavaments més importants i turístics de la Vall del Loira. De fet, Blois és, sens dubte, el millor lloc per establir com a base si es volen visitar diversos castells de la Vall del Loira.
Com arribar al castell de Chenonceau
L’opció més còmoda i fàcil d’arribar fins al castell de Chenonceau és amb vehicle privat. París és a unes dues hores de distància i les ciutats de Blois i Tours a uns 35 km.
Si necessiteu llogar un cotxe, per trobar les millors tarifes, nosaltres acostumem a fer servir el comparador Autoeurope, així ens assegurem de llogar el vehicle amb l’empresa que ofereix un preu més barat.
Si ets a París, tens la possibilitat de contractar una excursió d’un dia per visitar els tres castells més famosos de la Vall del Loira: Chenonceau, Chambord i Clos-Lucé.
On aparcar al castell de Chenonceau
Just als voltants de l’accés al castell de Chenonceau hi ha una zona de pàrquing gratuïta, tant per a cotxes com per a autocaravanes o autobusos.
Dormir a prop del castell de Chenonceau
Per recórrer diferents castells amb tranquil·litat et recomanem allotjar-te a la ciutat de Blois, un fantàstic punt intermedi de la Vall del Loira. En aquest cas, nosaltres vam optar per allotjar-nos en un apartament que no ens va agradar gens, però just davant hi havia l’ibis Blois Centre Château que seria sens dubte la nostra elecció si tornem a la zona.
Quant costa l’entrada al castell de Chenonceau el 2024
El 2024 el preu de l’entrada per visitar el castell de Chambord i els seus jardins és de 17€.
Els nens de 7 a 18 anys i els estudiants de la Unió Europea de 18 a 25 anys paguen 14€. Els menors de 7 anys entren gratis.
L’entrada inclou una guia en paper (que també es pot consultar en línea), disponible en diversos idiomes, que ajuda a seguir el recorregut marcat per l’interior del castell. Hi ha la possibilitat de complementar l’entrada amb una audioguia.
En temporada alta és habitual que es formin llargues cues a les taquilles, així que és recomanable comprar amb antelació les entrades per al castell de Chenonceau. Encara que els menors de 7 anys entren de franc, també necessiten disposar d’entrada.
Veure el castell de Chenonceau sense pagar entrada
Si se segueixen les indicacions per arribar al castell de Chenonceau, el visitant acaba al pàrquing que dóna accés al recinte, però des d’allà no és possible veure el castell sense pagar entrada, ja que la distància, els jardins i una arbreda ho impedeixen.
Ara bé, si no vols accedir als jardins ni a l’interior del castell de Chenonceau i només vols contemplar-lo des de fora busca a Google Maps “Mirador Château de Chenonceau” i acosta’t amb el cotxe fins on ho tinguis permès. Camina uns pocs metres per un camí que voreja la riba del riu i podràs contemplar el castell de Chenonceau… de franc!
Tours i activitats interessants a la Vall del Loira
- Excursió als castells de Chambord i Chenonceau. En aquesta excursió als castells de Chambord i de Chenonceau descobrirem dues fortaleses icòniques de França. La vall del Loira i els seus jardins us esperen!
- Castells de Chenonceau i Chambord + Cellers Duhard. Amb aquesta excursió des de Tours visitaràs Chenonceau i Chambord, dos dels castells del Loira més famosos. A més, tastaràs uns vins als Cellers Duhard d’Amboise.
- Passeig amb helicòpter pels castells del Loira. La vall del Loira acull alguns dels castells i residències més boniques de França. Realitza una passejada amb helicòpter i contempla aquests palaus d’una manera inoblidable.
Quin és l’horari del castell de Chenonceau el 2024
El castell de Chenonceau està obert gairebé cada dia de l’any, però el seu horari és molt variable en funció de la temporada, així que el millor és consultar els horaris a la pàgina web oficial del castell.
Com és la visita a l’interior del castell de Chenonceau
Quan un mostra els tiquets i travessa la porta d’entrada al recinte de Chenonceau, encara haurà de caminar uns cinc minuts a través d’un camí flanquejat per arbres altíssims per arribar fins al reconegut castell. Un cop al final del sender, a esquerra i dreta queden els immensos jardins i just al davant el viatger es troba amb la torre dels Marques, la visita de la qual al seu interior no està permesa.
Arribats a aquest punt, cal pujar unes escales per endinsar-se a l’interior del castell de Chenonceau, conegut també com el castell de les Damas. Però, per què se’n diu així? Que Chenonceau sigui un dels castells més bonics de la Vall del Loira és culpa de les decisions que van prendre dones tan cèlebres com Diana de Poitiers, Caterina de Mèdici o Louise Dupin.
Qui ho va començar tot va ser Katherine Briçonnet al segle XVI. Casada amb Thomas Bohier, Ministre de Finances de Francisco I, sota les seves ordres es va enderrocar la fortalesa i el molí fortificat original de la família Marques i, al seu lloc, es va iniciar la construcció del castell sobre el riu Cher. Únicament es va conservar la torre dels Marques com a homenatge.
Anys més tard Enric II va cedir Chenonceau a la seva amant, Diana de Poitiers, qui va dissenyar els espectaculars jardins que encara avui envolten el castell. Amb la mort d’Enric II, la seva esposa Caterina de Mèdici va apartar Diana i va seguir millorant Chenonceau. Ella va ser l’artífex de la galeria de doble pis que s’eleva sobre el riu, on se celebraven sumptuoses festes i que avui dia segueix sent un dels llocs més espectaculars del castell.
De fet, més enllà de la seva arquitectura ens va fascinar saber que durant la Primera Guerra Mundial aquesta galeria havia servit com a hospital, mentre que durant la Segona Guerra Mundial, com el riu Cher marcava la frontera amb la zona ocupada, molta gent va fugir a través d’ella amb l’ajuda de membres de la Resistència.
La història de Chenonceau està lligada al nom de moltes altres dones, però et deixarem que ho descobreixis durant la visita a través de la qual també tindràs l’oportunitat de visitar, entre altres, espais com la capella, l’estança de Catalina de Médicis, amb un meravellós sostre de fusta pintada, o les cuines. Aquestes darreres, estan ubicades a la zona baixa del castell, i hi ha diverses sales on s’han col·locat mobles i elements decoratius perquè la ment del visitant viatgi fàcilment a segles enrere mentre contempla els caiacs que naveguen tranquil·lament sota les finestres.
Per viatjar a França, especialment si t’acompanyen nens, et recomanem contractar una bona assegurança de viatge que et garanteixi assistència mèdica i sanitària, ja que la Targeta Sanitària Europea no cobreix sempre el 100% de les incidències.
Nosaltres viatgem assegurats amb Mondo que ens ofereix unes cobertures molt àmplies en cas de necessitar qualsevol assistència durant el viatge. Si t’interessa, per ser el nostre lector, t’oferim un descompte directe del 5% a l’hora de contractar la teva assegurança de viatge.
La visita va seguint un recorregut marcat que es pot complementar amb tota la informació que es recull a la guia gratuïta que es lliura al visitant juntament amb les entrades.
Els jardins del castell de Chenonceau
Si el castell de Chenonceau és espectacular, encara ho són més els seus jardins.
A l’esquerra del castell, es conserva el disseny original de Diana de Poitiers amb una gran font central envoltada de vuit grans triangles de gespa decorats amb delicades volutes de santolina. Unes terrasses elevades, des d’on s’obté una fantàstica panoràmica de la construcció, protegeixen el jardí de les crescudes del Cher. A la primavera i a l’estiu aquest indret és un regal per als sentits.
Però no menys impressionant és el jardí de Caterina de Mèdici, ubicat a la dreta del castell de Chenonceau. Encara que és una mica més petit, els seus immensos rosers d’arbre i les fileres d’espígol doten l’espai d’una bellesa singular.
Aquests dos són, sens dubte, els més bonics i coneguts, però el recinte del castell de Chenonceau és enorme i també val la pena recórrer el Jardí Verd, el laberint, la granja o el verger de les flors, on una desena de jardiners treballa en l’actualitat per cultivar un centenar de varietats de flors per a gerros, les necessàries per a la decoració floral del castell, i on hi ha també més de 400 rosers.
Et recomanem prendre’t el teu temps per recórrer tranquil·lament els jardins perquè, realment, valen molt la pena, especialment si es viatja a la primavera oa l’estiu.
Quant de temps necessito per visitar el castell de Chenonceau
Visitar el castell de Chenonceau et portarà un mínim d’entre dues i tres hores. Necessitaràs una mica més d’una hora per recórrer l’interior del castell i una altra per passejar pels jardins i contemplar la meravellosa arquitectura de l’espai.
Recomanacions per visitar el castell de Chenonceau
Si a la teva propera ruta per la Vall del Loira visitaràs el castell de Chenonceau, et deixem unes quantes recomanacions i informació addicional que creiem que et pot resultar útil a l’hora de planificar la teva visita.
- És un dels castells més visitats de la Vall del Loira, així que et recomanem anar-hi a primera hora per evitar les aglomeracions i començar la visita pels jardins per poder obtenir fotografies del lloc amb menys gent.
- Just al costat del castell hi ha un parell de cafeteries on poder menjar o prendre alguna cosa. Hi ha opcions per a totes les butxaques i algunes no són especialment cares. També podeu optar per portar el vostre propi menjar i menjar tranquil·lament a l’àrea de pícnic què hi ha just abans d’entrar al recinte, entre l’entrada i el pàrquing. Això sí, tingues en compte que sol estar força concorreguda i potser hagis d’esperar una mica per tenir una taula disponible.
- És habitual veure caiacs i canoes que naveguen pels voltants del castell de Chenonceau. Les empreses que ofereixen aquests serveis estan ubicades fora del recinte del castell, així que no cal pagar l’entrada si es vol fer aquesta activitat.
Codi ètic. Col·laboració
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència gaudint de forma gratuïta de l’activitat aquí descrita, ara bé l’organitzador no té cap influència a l’hora de redactar el text. Les opinions i les imatges són de la nostra autoria perquè volem que tinguis informació veraç basada en la nostra experiència.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació, és a dir, que si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc, però l’ús d’aquest enllaç no incrementarà el preu final per a tu.
0 Comments