Ets fan de la literatura anglesa anglesa? T’agrada llegir Jane Austen, les germanes Brönte o Julia Quinn? En aquest cas, et recomano que facis una ruta pels pobles més bonics dels Cotswolds, una de les zones més pintoresques d’Anglaterra i on podràs traslladar-tes fàcilment a les èpoques d’aquestes novel·les.
Els Cotwolds són una regió de l’oest d’Anglaterra que reben aquest nom per uns turons de pedra calcària. Si un pensa en imatges del camp anglès més tradicional, segur que en el seu imaginari té imatges d’aquesta regió ubicada enmig de sis comptats: Gloucestershire, Oxfordshire, South Warwickshire, Worcestershire, Wiltshire i Bath & North East Somerset.
Com arribar als Cotswolds
Els aeroports de Bristol i Birmingham són els més propers per iniciar una ruta pels Cotswolds, tot i això, s’ha de tenir en compte que la regió està només a un parell d’hores de cotxe de Londres.
Per aquest motiu, i tenint en compte la quantitat de companyies de baix cost que operen a la capital britànica, es habitual que els viatgers volin fins algun dels aeroports londinencs.
De fet, nosaltres vam viatjar fins a Stansted, l’aeroport que hi ha al nord de Londres.
Com moure’s pels Cotswolds
Sense cap mena de dubte, la millor manera per moure’s pels Cotswolds és amb cotxe. La majoria de pobles estan una mica aïllats i és habitual haver de recórrer carreteres força estretes per arribar-hi.
Encara que hi ha autobusos que uneixen les diferents poblacions, aquests us farien perdre massa temps entre trajectes, així que el millor és llogar un cotxe.
Evidentment, s’ha de tenir en compte que a Anglaterra condueixen per l’esquerra, un factor que complica una mica la conducció.
Conduir per autopista és relativament senzill, però fer-ho per les carreteres dels Cotswolds és una mica més complicat. Moltes són estretes, sense línia divisòria i, com a conductor, és una mica complicat calcular les proporcions del costat esquerra del vehicle.
Si no t’atreveixes amb la conducció, també pots optar per reservar un tour d’un dia pels Cotswolds des de Londres o des d’Oxford.
Troba un cotxe de lloguer al millor preu
Ens encanta fer roadtrips, però llogar un cotxe acostuma a ser un mal de cap. Els preus i les condicions entre les empreses solen ser molt variables, de manera que per facilitar-nos la recerca, confiem en el comparador Autoeurope.
Normalment ofereix els millors preus al mercat i també cancel·lació gratuïta fins a 48 hores abans de la recollida.
Allotjament als Cotswolds
Encara que la regió no és molt gran, el més recomanable és buscar allotjament en funció de la ruta que es vulgui seguir. En el nostre cas, vam dormir les tres nits en tres allotjaments diferents.
- Redwood Lodge a Westbury. Aquest municipi encara no forma part dels Cotswolds, però està a pocs quilòmetres dels primers pobles de la regió. És un B&B que regenta un matrimoni anglès. Tot i estar-hi poca estona, ens van tractar de luxe i ens van servir un esmorzar molt complet.
- The Bird in Hand Inn a Witney.Està en un dels extrems dels Cotswolds. És un immoble enmig del no res, que compta amb una vintena d’habitacions i un restaurant on es menja de luxe. L’habitació era molt gran i estava molt neta. Tot i no ser barat, vam aprofitar el restaurant de l’establiment per sopar. Allí també ens hi van servir un esmorzar britànic complet que estava boníssim.
- Halfway House a Kineton.Va ser l’allotjament que més ens va agradar de tota la ruta. Es tracta d’una casa on hi ha un pub i a la planta superior i han adequat unes quantes habitacions. Està molt nou i decorat amb molt de gust. Si busqueu un allotjament típic de l’Anglaterra més profunda, aquesta és la vostra opció. A més, al pub hi serveixen unes hamburgueses preparades amb productes locals que estan per llepar-se’n els dits! Menció especial també mereix l’esmorzar que ens van servir. Espectacular!
El mapa dels Cotswolds, a Anglaterra
Et compartim el mapa de la ruta que vam seguir pels pobles més bonics dels Cotswolds, amb tots els pobles marcats i també els allotjaments. El primer dia de viatge, abans d’arribar als Cotswolds, vam aprofitar l’ocasió per desviar-nos al megalític Monument de Stonehenge.
Per viatjar al Regne Unit, especialment si t’acompanyen nens, et recomanem contractar una bona assegurança de viatge que et garanteixi assistència mèdica i sanitària.
Nosaltres viatgem assegurats amb Mondo que ens ofereix unes cobertures molt àmplies en cas de necessitar qualsevol assistència durant el viatge. Si t’interessa, per ser el nostre lector, t’oferim un descompte directe del 5% a l’hora de contractar la teva assegurança de viatge.
Què veure als pobles més bonics dels Cotswolds
A continuació, trobaràs informació sobre tot el que pots veure i fer a cadascun dels pobles més bonics dels Cotswolds. N’hi ha molts més, però aquests són els nostres preferits.
Lacock
Lacock va ser el primer poble que vam visitar dels Cotswolds. Aquest petit poble del segle XIII és famós per les seves casetes de pedra, però també per la seva preciosa abadia, Lacock Abbey (l’entrada costa 17 £).
Va néixer com una abadia, però amb el temps va passar a ser la residència de la família Tudor i, finalment, de la família Talbot. Com enamorada de la fotografia, em va fer especial il·lusió visitar aquest indret on William Henry Talbot va inventar el negatiu. De fet, als accessos de l’abadia s’hi pot visitar una exposició sobre l’evolució de la fotografia.
D’altra banda, també és un punt d’interès pels fans de les pel·lícules de Harry Potter, ja que al seu claustre medieval s’hi van rodar algunes de escenes.
Un cop visitada l’abadia, ens vam dirigir al centre del poble, on ens va agradar molt l’església medieval de St Cyriac. El poble és encantador, però ens va sorprendre la quantitat de cotxes que hi havia aparcats, tenint en compte que tracta d’un municipi de poc més de 300 habitants i que únicament els veïns hi tenen accés amb els seus vehicles.
A part de les pel·lícules d’en Harry Potter, Lacock ha estat escenari també d’Emma o Moll Flanders, i altres sèries de la BBC.
On aparcar a Lacock
Als afores del poble, a cinc minuts caminant de l’Abadia, perfectament senyalitzat, hi ha un aparcament que té un cost de 4 £. Cal pagar el parquímetre amb efectiu, així que penseu a portar monedes.
Castle Combe
Reconegut en més d’una ocasió com el poble més bonic dels Cotswolds per «The Times», Castle Combe és parada imprescindible en una ruta per la regió. De fet, la imatge de les seves casetes de fusta des del pont que hi ha en un dels extrems de la població és, possiblement, la imatge més coneguda dels Cotswolds.
Nosaltres hi vam fer cap al migdia, just a l’hora de dinar, i hi vam trobar molta menys gent de la que esperàvem, però també ens va sorprendre els pocs serveis que hi havia. De fet, per dinar només vam tenir l’opció de fer-ho a The White Hart, un pub amb més de cinc segles d’història. Per dos sandvitxos, tres cerveses, un suc i unes patates vam pagar 31 £. No vam menjar malament, però el servei va ser una mica lent.
De vista imprescindible són The Market Cross, la peça central del poble, i St Andrew ‘s Church. A la base de la torre hi ha l’anomenat Faceless Clock, un dels rellotges més antics del país.
On aparcar a Castle Combe
Als afores del poble, a uns 10 minuts caminant, hi ha un aparcament gratuït habilitat. Hi ha molts cotxes que aparquen al voral de la carretera que baixa fins al poble, però, si no us fa res caminar, us recomanem que aparqueu en aquest aparcament i camineu fins al centre de la població. El recorregut enmig de frondosos arbres i casetes de camp és encantador.
Tetbury
Amb 1300 anys d’història, Tetbury està estretament lligat al mercat de la llana. Al centre del poble hi ha el Mercat de les columnes, construït el 1655, un indret rodejat de botigues i de cafeteries on prendre el te de la tarda.
Parada obligada és també l’església de Santa Maria. És preciosa i té el quart campanar més alt d’Anglaterra.
Ara bé, el major atractiu de Tetbury, el punt més fotografiat, és Chipping Steps. És el carrer més famós del poble on hi ha una filera de cases situada en un carrer ple d’escales que és força escènic.
Possiblement aquesta és la parada del dia que menys ens va agradar. De tots els pobles, és el que menys atractiu ens va semblar, tot i que l’església ens va semblar una meravella.
On aparcar a Tetbury
Darrere de Market Hall hi ha una zona d’aparcament on és força fàcil trobar alguna plaça lliure. El preu per una hora és de 0,90 £ i de 1,30 £ per dues hores.
Bibury
Situat al costat del riu Coln, Bibury és un poble molt menudet, amb molt d’encant, però infestat de turistes xinesos. Què hi fan aquí? Visitar Arlington Row, un carrerronet format per un grup de nou antigues cases de camp del segle XVI amb sostres inclinats, que són tot un símbol dels Cotswolds.
L’indret és molt bonic, però la massificació li resta cert encant… Tot i això, us recomanem passejar-hi i fer un tomb per Rack Island, una zona pantanosa que hi ha just al davant d’Arlington Row.
On aparcar a Bibury
Al costat de Rack Island hi ha nombroses places d’aparcament gratuït, encara que l’elevada afluència de visitants en aquest petit poble fa que, a vegades, sigui una mica complicat trobar-hi aparcament a la primera.
Stratford-upon-avon
Aquesta ciutat és coneguda arreu del món per ser el lloc de naixement de l’escriptor William Shakespeare. Rep més de dos milions i mig de turistes a l’any, així que és possible que sigui l’indret dels Cotswolds on més gent us trobeu. Tot i això, val la pena dedicar-li encara que només sigui un matí per passejar pels seus carrers principals.
Aquest és el temps que li vam dedicar nosaltres, així que vam decidir prescindir d’entrar a la Casa Natal de William Shakespeare, el punt amb més interès de la ciutat. Tot i la falta de temps, tampoc ens semblava un pla gaire atractiu per fer amb la becària de només dos anys, però si els vostres fills són més grans, segur que us resulta una visita per descobrir més detalls de la vida de l’escriptor anglès.
També desperta molt d’interès la Shakespeare ‘s New Place, la casa on Shakespeare va viure d’adult i que també es pot visitar, o l’Anne Hathaway’s Cottage, l’indret on vivia la seva esposa. No vam visitar cap de les tres cases, però en tota la informació que vam llegir sobre Stratfort-upon-avon les millors referències sempre eren per la casa d’Anne Hathaway.
Si visiteu el municipi a l’estiu, és molt recomanable passejar per la vora del riu Avon. Durant els mesos de calor s’hi poden fer tot tipus d’activitats com ara anar amb barca o fer un pícnic en els grans parcs que el rodegen. La becaria es va enamorar de tots els aneguets que es van apropar a saludar-la mentre estava menjant una galeta…
On aparcar a Stratford-upon-avon
A la ciutat hi ha nombrosos pàrquings de pagament, però nosaltres vam tenir la sort de poder deixar el cotxe en una zona regulada a Church Street, a cinc minuts caminant del centre.
Tours i activitats interessants a Stratford-upon-avon
- Entrada a la casa natal de William Shakespeare. Descobreix la casa on va néixer William Shakespeare, que és, per a molts, el millor escriptor britànic de tots els temps. Segueix els seus passos a la casa on va viure la seva adolescència i els primers anys del seu matrimoni.
- Entrada a Shakespeare’s Schoolroom & Guildhall. Reservant aquesta entrada a Shakespeare’s Schoolroom & Guildhall, visitareu el lloc on va començar un dels millors escriptors de la història en literatura i teatre. Essencial!
- Autobús turístic d’Stratford. Endinsa’t a la casa de Shakespeare i visita els llocs on algunes disciplines van competir als Jocs Olímpics del 2012 amb la major comoditat a bord del bus turístic de Stratford, que té dues plantes i descobrida.
- Shakespeare’s England Explorer Pass. Stratford-upon-Avon és el lloc del naixement i la mort de William Shakespeare. Exploreu l’estalvi de la ciutat gràcies a la targeta turística de l’Englaterra de Shakespeare.
Chipping Campden
El carrer més conegut de Chipping Campden és High Street, un carrer que fa corba i que té una successió de cases antigues de pedra que són una preciositat. el carrer és ple d’encantadores botigues d’artesania, de decoració… i també hi ha el Market Hall, una construcció que és molt típica de la regió dels Cotswolds.
Durant molt de temps Chipping Campden va ser un dels pobles més importants en la producció de llana. Avui en dia, encara s’hi conserven algunes cases típiques de la regió amb les teulades de palla. Mantenir-les és molt costós, així que cada vegada n’hi ha menys, però val la pena anar fins al final de Sheep Street, a la cantonada amb la carretera B4081, per veure uns cottages impressionants. Encara que ja ens n’havíem adonat, aquestes cases ens reafirmen que estem visitant una regió amb un altíssim nivell adquisitiu.
Una altra parada imprescindible de Chipping Campden és l’església de St. James, amb una magnífica torre de 36 metres i un interior increïble, on hi ha custodiat un dels tapissos més antics d’Anglaterra. L’entorn de l’església, amb un cementiri molt gran i ben cuidat, ens va encantar.
On aparcar a Chipping Campden
A bona part del poble hi ha zona blava que cal pagar amb monedes, però si teniu sort, nosaltres vam poder deixar el cotxe a Swich Street, on no cal pagar. Vam aparcar a tres minuts caminant de l’església i a dos de High Street.
Broadway
Són molts els turistes que utilitzen Broadway com a campament base per a visitar els Cotswolds. De fet, bona part del petit poble està plena de petits hotels, B&B i restaurants, tot molt encarat als turistes.
Si viatgeu amb nens us recomanem que hi feu una parada. Hi ha un parc ple de gronxadors espectacular! Un indret perfecte per fer un pícnic amb els més petits. La feina va ser nostra per convèncer a la becària a l’hora de marxar.
Ara bé, la principal atracció del municipi està als afores. Parlem de la Broadway Tower, una torre força peculiar que durant la Segona Guerra Mundial va ser un punt estratègic de vigilància sobre els atacs aeris a aquesta zona.
Nosaltres no ho vam fer, però sapigueu que es pot pujar fins a dalt de tot, pagant 5 £ per adult. Diuen que les vistes de la zona són magnífiques, encara que des de la seva base la panoràmica també és molt bonica.
On aparcar a Broadway
En un dels accessos al municipi hi ha una zona d’aparcament on és fàcil trobar-hi plaça.
Snowshill
Amb menys de 200 habitants, Snowshill va ser un dels pobles més petits que vam visitar. El carrer principal desemboca a l’Església de St. Barnabas, que data del segle XIX i que és famosa perquè just al davant hi té una cabina telefònica que l’ha convertit en un dels racons més fotografiats dels Cotswolds.
Snowshill també va ser l’escenari d’algunes escenes de la pel·lícula El diari de Briget Jones.
Al costat de l’església hi ha un pub i un parc amb gronxadors, perfectes per a passar una bona estona en família.
A més, si us agraden les flors, vam llegir que a Snowshill hi ha una granja anomenada Hill Barn Farm, a la qual es poden veure uns meravellosos camps de lavanda (4 £ per adult).
On aparcar a Snowshill
Hi ha un aparcament gratuït, molt ben senyalitzat, just a l’entrada del poble. Deixeu allí el cotxe perquè el poble té poc més d’un carrer i difícilment hi trobareu algun lloc per aparcar que no molesti als veïns.
Upper Slaugther & Lower Slaugther
Upper i Lower Slaughter són dos petits pobles units per una carretera que va paral·lela al costat del riu Eye.
Upper Slaughter té menys de 200 habitants. Al llarg del seu carrer principal hi ha l’església de St. Peter i diverses mansions dels segles XVI i XVII que s’utilitzen com hotels de luxe.
Lower Slaughter, amb poc més de 200 habitants, té precioses casetes al costat del riu, un molí preciós, construït amb maons vermells enlloc de la pedra color mel típica dels Cotswolds, l’Església de St. Mary i la Lower Slaughter Manor, del segle XVII, que actualment és un hotel de luxe.
Ara bé, si podeu dedicar una estona a visitar la zona, heu de saber que hi ha un camí, anomenat Warden’s Way, que travessa camps i una zona boscosa que uneix els dos pobles i que és una autèntica meravella. Aprofitant que la becària va fer una bona migdiada (va caure rendida després de les emocions viscudes a la Cotswolds Farm Park) en 15-20 minuts vam recórrer la milla que separa els dos pobles per aquest camí que va paral·lel al riu Eye. Tot i que no està 100 % adaptat, és força assequible i molt fàcil de recórrer (penseu que nosaltres el vam fer amb el cotxet sense cap problema).
Aquest passeig per Warden’s Way va ser una de les experiències més boniques de la nostra ruta pels Cotswolds. Ens va encantar la tranquilitat que s’hi respirava i per una estona ens vam sentir com els protagonistes d’una típica novel·la costumista anglesa.
On aparcar a Upper Slaugther
Hi ha un petit aparcament just a l’entrada del poble, davant de l’església.
Bourton on the Water
A Bourton on the Water se la coneix com la «Petita Venècia» dels Cotswolds, ja que hi ha sis ponts molt pintorescs que travessen el riu Windrush, el centre neuràlgic del municipi.
Segurament és un dels pobles més turístics que vam visitar i on vam trobar més gent. Està ple de botigues, cafès i restaurants, cosa que no és gaire habitual a la resta de municipis dels Cotswolds.
Ens va agradar molt l’ambient que s’hi respirava, amb molta gent que es mullava al riu, especialment nens petits. De fet, quan ho va veure, la becària va dir que ella també es volia mullar, però només sucar els peus va voler sortir… Estava congelada!
Un dels atractius turístics de Bourton-on-the-Water és la rèplica del poble construïda per un artesà local als anys 30 i que es pot visitar per 4,25 £ per adult. Nosaltres ho vam descartar, ja que ens semblava car per veure una maqueta i passejar pel poble a tamany real ens va semblar més entretingut i bonic.
On aparcar a Bourton on the Water
Al final de la població hi ha un gran pàrquing públic que es paga per hores. Tingueu en compte que, cada dia de la setmana, a partir de les 15 hores és gratuït.
Cotswolds Farm Park
Si viatgeu amb nens apunteu aquesta visita com a imprescindible entre els vostres plans. La Cotswolds Farm Park està oberta des de la dècada dels 70. El ramader Joe Henson tenia l’obsessió de conservar les curioses races autòctones d’animals de granja i, arran d’això, va obrir la seva granja al públic perquè tothom pogués veure-les.
Amb els anys s’ha anat convertint en una mena de parc temàtic que obre durant 10 mesos a l’any on es poden veure ovelles dels Cotswolds, ànecs amb cresta, cabres Guernsey…
Hem escrit un article específic on expliquem la nostra experiència a la Cotswolds Farm Park, per si us pot servir d’ajuda a l’hora de planificar la vostra visita.
El preu de l’entrada no és barat, 16,95 £ els adults i el preu pels nens varia en funció de l’edat, però les entrades van des dels 13 fins als 15 £, aproximadament. Heu de saber, però, que si compreu l’entrada online, a través de la seva web, encara que sigui el dia abans, us sortiran una mica més econòmiques.
Codi ètic. Lliure
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.
0 Comments