fbpx

Veure dofins i balenes a Tenerife, una experiència inoblidable

by | 13 gen. 2023

Veure animals en llibertat, al seu hàbitat, és una de les experiències més emocionants que pot experimentar qualsevol viatger. Per aquest motiu, vam voler fer un albirament de dofins i balenes a Tenerife per intentar contemplar aquests preciosos animals de prop i sense piscines o espectacles de salts pel mig.

Avistar cetacis a Tenerife és força habitual, ja que al canal marítim que la separa de l’illa de La Gomera es calcula que hi ha una població permanent de més de 500 exemplars de calderons tropicals i el mateix nombre de dofins mulars.

A continuació, t’expliquem la nostra experiència fent un albirament de balenes i dofins a Tenerife en una petita embarcació que compleix tots els punts essencials del turisme responsable.

On veure dofins i balenes a les Illes Canàries

Encara que són freqüents els albiraments de cetacis a gairebé totes les Illes Canàries, la major quantitat de balenes i dofins es troba entre Tenerife i La Gomera, on hi ha una zona anomenada d’Especial Conservació, on hi viuen colònies de dofins durant tot l’any. S’han arribat a albirar fins a 21 espècies diferents de cetacis, incloses les orques o les balenes blaves, encara que no són habituals.

Delfines moteados en Tenerife

On es poden veure cetacis a Tenerife

Hi ha diversos punts des d’on es poden veure cetacis a Tenerife, ubicats tots ells a la costa sud-oest de l’illa, majoritàriament entre Los Cristianos, Puerto Colón i Puerto de Santiago. Just davant hi ha l’illa de La Gomera i, aquestes aigües, protegides del vent per les altes muntanyes que flanquegen la costa, són una Zona Especial de Conservació de Cetacis.

Quina és la millor època per veure dofins i balenes a Tenerife

Sense cap dubte, la millor època per veure balenes i dofins a Tenerife és durant els mesos d’hivern i primavera (de desembre a maig, aproximadament), ja que aquests coincideixen amb el període migratori i serà més fàcil albirar més espècies de cetacis diferents. Tot i això, durant els 365 dies de l’any és possible veure dofins i balenes al sud-oest de Tenerife on hi ha una de les poblacions residents més grans del món de calderons tropicals i dofins mulars.

Avistamiento de delfines en Tenerife
Delfines moteados en Tenerife

Quin tipus de cetacis es poden veure a Tenerife

Al sud-oest de Tenerife es poden veure més d’una vintena d’espècies de cetacis, però els més habituals són el dofí mular i els calderons tropicals (també anomenats cap d’olla negre d’aleta curta o balena pilot), ja que són dues espècies residents, és dir, que viuen en aquestes aigües durant tot l’any.

Temps enrere era habitual observar dofins mulars des de la mateixa costa, però la proliferació d’empreses de lloguer de motos d’aigua i altres embarcacions petites, està propiciant que cada vegada s’allunyin més de la costa, fugint del soroll que provoquen.

Altres espècies que es poden veure amb relativa facilitat, encara que no sempre estan per la zona, són el dofí clapejat atlàntic (es poden veure amb més freqüència des de la tardor fins a la fi de la primavera), el dofí de dent rugós, el rorcual tropical, el dofí llistat, el calderó gris i el catxalot.

Pel que fa a les espècies estacionals, que només estan pel sud de Tenerife en algunes èpoques de l’any, solen albirar-se el dofí comú, el rorqual comú, el rorqual del nord i la falsa orca.

Si es té sort, en aquestes aigües també hi viuen diferents espècies de tortugues.

Avistamiento en Tenerife con Bonadea II
Tortuga herida en Tenerife

Quant costa veure dofins i balenes a Tenerife

Quin preu té un tour amb vaixell per veure balenes i dofins a Tenerife? Tot dependrà del tipus de vaixell, de quantes persones hi vagin i de la durada del tour. Hi ha empreses que ofereixen sortides en grans embarcacions on hi caben desenes de persones, mentre que altres disposen de llanxes petites amb molta menys capacitat.

El preu mitjà d’aquestes excursions d’entre dues i tres hores sol estar entre els 50 i els 70€ per persona, encara que si les sortides són de dia complet la tarifa pot pujar fins als 100€. Si t’ofereixen preus inferiors, sospita, és possible que estiguis davant d’una empresa que no disposa de la llicència adequada i que no compleix les normes dels albiraments.

A continuació, et deixem diverses opcions per reservar la teva sortida per veure balenes i dofins a Tenerife. En temporada alta la demanda és elevada i els vaixells s’omplen amb facilitat, així que el millor és fer la reserva amb temps.

Avistamiento de delfines en Tenerife
Avistamiento de delfines y ballenas en Tenerife

La nostra experiència fent un albirament de cetacis a Tenerife

Quan estàvem planificant el viatge a Tenerife teníem clar que volíem intentar veure cetacis en llibertat a el sud-oest de la illa. Després de molt investigar i informar-nos sobre quines empreses realitzaven els albiraments de forma responsable, respectant els animals i el seu hàbitat, vam contactar amb Bonadea II, una petita empresa que ofereix albiraments de dues hores en una llanxa motora, amb un màxim de 6 passatgers, i que està recomanada per la Fundació FAADA.

Avistamiento en Tenerife con Bonadea II
Avistamiento de delfines y ballenas en Tenerife
L’embarcació surt de Puerto Colón, un lloc enfocat 100% al turisme i on hi ha moltes empreses que ofereixen aquest tipus d’excursions. Algunes, però, únicament compten amb llicència per navegar per aquesta zona protegida, no per fer albiraments, així que us recomanem investigar una mica abans de fer la vostra reserva.

Durant una mica més de dues hores vam estar navegant amb en Sergio, el patró de Bonadea, que just abans de sortir ens va explicar les diferents espècies que es poden observar a la zona, també les seves característiques, les recomanacions de seguretat i les indicacions que havíem de seguir per respectar els animals en cas de trobar-los.

Vam tenir la sort d’albirar dofins clapejats, que són especialment juganers amb les embarcacions i s’acosten força, calderons tropicals i també dofins comuns. Anar en una embarcació tan petita i amb tan poca gent, fa que l’experiència sigui realment emocionant.

Recorda que es tracta d’animals en llibertat i, encara que és habitual veure’ls, els albiraments no estan garantits al 100%. El factor sort és important.

Delfines moteados en Tenerife
Calderones tropicales en Tenerife
Durant la sortida vam tenir la fortuna de veure també una tortuga babaua. En acostar-nos-hi vam poder comprovar que l’animal estava ferit, amb part de la closca trencada segurament per culpa d’un cop amb una embarcació que no havia respectat les normes de navegació de la zona. 

En Sergio, el capità de l’embarcació on fèiem l’excursió, va notificar el seu parador a la barca de salvament i va estar a la seva disposició en tot moment per ajudar a rescatar-la i traslladar-la així a un centre de recuperació. Tot i que no és una visió agradable, per a la nostra filla de 5 anys va ser tot un aprenentatge entendre en primera persona que s’ha de respectar l’entorn per no fer mal als animals. Fins i tot vam ajudar a retirar alguns plàstics de grans dimensions del mar.

Tortuga herida en Tenerife
Avistamiento de tortugas en Tenerife
Tortuga herida en Tenerife
La nostra experiència amb Bonadea II va ser excel·lent i no podem més que recomanar el tour. A part de ser una empresa respectuosa amb l’entorn i els animals, els tours s’ofereixen en horaris que no coincideixen amb la majoria d’excursions de vaixells més grans, evitant situacions d’estrès als animals. Moltes d’aquestes embarcacions més grans surten a l’hora de dinar per poder oferir un esmorzar als turistes i s’ajunten en massa al voltant dels animals, fins i tot perseguint-los perquè els puguin veure més de prop. Gairebé en acabar el nostre tour vam poder veure algun d’aquests comportaments gens respectuosos amb els animals i ens va envair la indignació.
Avistamiento de delfines y ballenas en Tenerife
Avistamiento de delfines y ballenas en Tenerife

Com fer un albirament de balenes i dofins de manera responsable

A l’hora de fer un albirament de balenes i dofins, ja sigui a Tenerife o a qualsevol altre lloc del món, hi ha unes normes bàsiques que s’han de complir perquè l’activitat sigui respectuosa amb els animals i el seu hàbitat.

  • Mantenir certa distància de seguretat. Encara que alguns cetacis, com els dofins clapejats, poden ser curiosos i acostar-se a l’embarcació, cal mantenir-se a certa distància perquè, en cap cas resultin ferits per algun cop que puguin donar a les hèlixs o altres objectes metàl·lics de les embarcacions.
  • No intentar tocar-los o alimentar-los, ni saltar a l’aigua per banyar-s’hi. Per raons de seguretat pròpies, no cal intentar tocar els animals, per molt a prop que estiguin de l’embarcació, ni tampoc hem de llençar-nos a l’aigua per banyar-nos-hi. Poden sentir-se amenaçats, anar-se’n o, fins i tot, podrien atacar-nos. Cal no oblidar que són animals salvatges i estem al seu hàbitat, així que cal respectar al màxim el seu espai.
  • Minimitzar el soroll. El sentit de l’oïda dels cetacis està molt desenvolupat, ja que els ajuda a orientar-se. Per això és molt important controlar la contaminació acústica, perquè no es desorientin o no es despertin si estan dormint. No cal acostar-s’hi amb música alta ni tampoc cridar quan se’ls vegi.
  • Controlar el nombre d’embarcacions. És important no envoltar o acorralar els cetacis amb diversos vaixells. Hi ha d’haver poques embarcacions a prop dels animals i aquestes s’han de comunicar entre elles per evitar que el grup pugui separar-se en sentir-se amenaçada i que les cries perdin les mares.

Codi ètic. Col·laboració

Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència gaudint de forma gratuïta de l’activitat aquí descrita, ara bé l’organitzador no té cap influència a l’hora de redactar el text. Les opinions i les imatges són de la nostra autoria perquè volem que tinguis informació veraç basada en la nostra experiència.

Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació, és a dir, que si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc, però l’ús d’aquest enllaç no incrementarà el preu final per a tu.

Ebook gratis


 

Hem publicat l’ebook
‘Viatjar amb nens. Guia pràctica per viatjar en família i no morir en l’intent’. Descarrega’l gratis!

Segueix-nos a


 

Qui som


 

Soc la Laia, una periodista de Tarragona apassionada dels viatges i la fotografia.

Potser t’interessa


 

Què veure a Tenerife Sud, els imprescindibles del sud de l’illa

Què veure a Tenerife Sud, els imprescindibles del sud de l’illa

Tenerife Sud és la zona més turística de la illa. Amb un gran nombre d'infraestructures i atraccions turístiques, en aquesta zona hi ha un dels enclavaments naturals més importants de les Canàries: el Parc Nacional del Teide. Això sí, has de tenir en compte que, com...

Publicitat


 


Laia Díaz

Nascuda a Tarragona, sóc periodista per formació i vocació. M'agraden els castells, les cireres i les xarxes socials i m'apassionen els viatges i la fotografia. En una altra vida vull ser viatgera a temps complet!
Reserva els hotels més barats pel teu pròxim viatge
Et regalem 10 € per la teva primera reserva hotelera
Beneficia’t d’un 5% de descompte en la teva assegurança de viatge
Activitats al millor preu amb guies de llengua hispana
Compara i compra els bitllets d’avió al millor preu
Troba les millors ofertes de cotxes de lloguer
Connexió 4G en tots els teus viatges amb un 5% de descompteTambé et pot interessar

Què veure a Tenerife Sud, els imprescindibles del sud de l’illa

Què veure a Tenerife Sud, els imprescindibles del sud de l’illa

Tenerife Sud és la zona més turística de la illa. Amb un gran nombre d'infraestructures i atraccions turístiques, en aquesta zona hi ha un dels enclavaments naturals més importants de les Canàries: el Parc Nacional del Teide. Això sí, has de tenir en compte que, com...

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

error: Content is protected !!