Amb platges infinites d’aigües tranquil·les, paisatges canviants, activitats per a totes les edats i una rica gastronomia, esdevé l’escenari perfecte per a una escapada o un viatge. I és que, el Delta de l’Ebre és un indret fantàstic per visitar-lo amb nens.
Què és el Delta de l’Ebre
El riu Ebre, el més cabalós d’Espanya, és el causant de l’existència d’aquesta delta, el tercer més gran del Mediterrani per darrere només del del Nil i el del Roine. Amb una forma triangular que s’endinsa fins a 22 km dins del mar, les seves més de 7.700 hectàrees formen part d’un Parc Natural i també han estat declarades Reserva de la biosfera.
La seva ubicació i la seva riquesa natural fan que aquest indret sigui l’hàbitat de més de 300 espècies d’aus, més de la meitat de les que viuen al continent europeu, algunes de les quals gairebé exclusives de la zona. Sense cap mena de dubte, els flamencs són els qui més interés desperten entre els visitants i acostumen a ser bastant fàcils de contemplar des d’algun dels nombrosos punts de guaita que hi ha repartits al llarg del parc.
Amb unes terres amb una salinitat elevada, durant molts anys el Delta va ser un punt important d’extracció de sal. Tot i que encara estan en funcionament algunes salines, el cultiu principal en l’actualitat és l’arròs, que també és el culpable dels paisatges canviants que es poden contemplar al Delta en cada estació de l’any.
Quina és la millor època per visitar al Delta de l’Ebre amb nens
El pitjor enemic climatològic del Delta de l’Ebre és el vent, que acostuma a bufar, amb major o menor intensitat, gairebé tots els dies de l’any.
A partir d’aquí, a l’hora de decidir quina és la millor època per visitar al Delta de l’Ebre heu de tenir en compte la variabilitat dels seus paisatges, ja que no durant tot l’any es poden veure camps anegats o bé grans extensions verdes.
Segurament, l’hivern és l’època menys atractiva. Tot i que no hi fa un fred molt intens, és el moment de l’any en què els vents acostumen a ser més forts i els camps d’arròs estan reposant, de manera que estan secs, i moltes aus han migrat a climes més càlids.
A la primavera, moltes aus emprenen el seu vol de retorn cap al Delta i els camps d’arròs es comencen a anegar per preparar-se per la plantada, que acostuma a fer-se cap a principis del mes de juny. És la millor època per gaudir dels reflexos que generen els camps plens d’aigua.
L’estiu acostuma a ser molt calorós. El sol pica ben fort, però, per sort, el vent acostum a suavitzar molt les temperatures als vespres i és el millor moment per refrescar-se a les seves extenses platges. És l’època de l’any en què es poden avistar més aus i els camps d’arròs estan en el seu màxim esplendor. Es poden contemplar grans extensions verdes i, cap al setembre, just abans de la sega, és fàcil veure l’arròs a punt per collir.
Finalment, la tardor és l’època més humida i també el moment en què les aus comencen la migració i els camps d’arròs comencen a assecar-se després de la sega.
Així doncs, la primavera i les darreres setmanes d’estiu són segurament els millors moments de l’any per visitar el Delta de l’Ebre amb nens. Tot i això, hi aneu quan hi anem, podreu gaudir d’uns paisatges únics i espectaculars.
Allotjament al Delta de l’Ebre
Al Delta de l’Ebre hi ha una variada oferta d’apartaments i allotjaments d’estil rural. Els últims tres estius, hem estat allotjats al complex d’apartaments Las Dunas, ubicat a Riumar. L’experiència no pot ser més positiva. L’apartament sempre està impecable, molt ben equipat i molt més ampli que molts altres apartaments de característiques similars. A més, la piscina és un gran plus viatjant amb nens.
Tot i que no els coneixem personalment, també ens han parlat molt bé del Delta Hotel, ubicat a Deltebre, i de l’Hotel L’Algadir del Delta, a Poble Nou del Delta.
Activitats per fer al Delta de l’Ebre amb nens
MónNatura Delta de l’Ebre
MónNatura Delta de l’Ebre és un centre d’interpretació propietat de la Fundació Catalunya-La Pedrera. Està ubicat als terrenys de les antigues salines de la Tancada i cada dia de la setmana, a les 10.30 hores, ofereixen una visita orientada als nens, sota el nom de “Visita dels menuts”. Durant l’activitat s’explica com es feia l’extracció de sal, algunes arts de la pesca, històries de pirates i també s’ofereix l’oportunitat de provar una barca de perxar.
L’activitat està especialment pensada per a infants a partir dels 5 o 6 anys, però si en teniu de més petits, encara que és possible que no entenguin algunes de les coses que s’hi expliquen (com li va passar a la becària amb 3 anys) s’ho passaran bé veient com es pesca, construint un vaixell amb una fulla, observant ocells o navegant per un petit canal.
Fer un creuer pel Delta de l’Ebre
Una altra activitat que acostuma a tenir molt bona acollida entre els infants són els creuers que s’ofereixen per la zona de la desembocadura del riu Ebre. En aquesta ocasió, no vam disposar de temps suficient per fer-ho, però en altres visites al Delta ho hem provat i és una proposta molt tranquil·la i addient per fer amb nens. Us deixem un enllaç des d’on podeu reservar el vostre passeig amb vaixell per l’Ebre.
Lloga unes bicicletes al Delta de l’Ebre
Les característiques del terreny, extremadament pla, fan que el Delta de l’Ebre sigui una zona ideal per practicar el cicloturisme. A més, hi ha desenes de quilòmetres de carril bici senyalitzat i també és molt assequible circular per les seves carreteres secundàries, on el trànsit acostuma a ser molt escàs.
Durant la nostra escapada de cap de setmana vam llogar durant mig dia dues bicis, una d’elles amb una cadira infantil (homologada per portar nens de fins a 25 kg), i vam fer una ruta de gairebé 14 km pel carril bici que voreja el riu Ebre i que va des de Deltebre fins a l’Illa de Buda. En cap cas som uns grans esportistes, però ens va semblar una activitat molt agradable per fer amb nens.
Si no disposeu de bicicletes pròpies, com és el nostre cas, hi ha diverses empreses de lloguer de bicicletes, fins i tot, de models elèctrics. Nosaltres ens vam decidir per llogar l’equip amb 4camins, ja que a part de tenir un preu molt raonable (17 € les dues bicicletes i la cadireta), venien a deixar-nos i a recollir-nos les bicicletes a la casa on ens allotjàvem.
Un d’aquests carrils bici, tot i que també s’hi pot arribar fàcilment amb cotxe, arriba fins al mirador del Zigurat, ubicat ben a prop de la desembocadura del riu i des d’on s’obtenen molt bones vistes de tot l’entorn i també de l’illa de Sant Antoni.
Altres activitats per fer al Delta de l’Ebre amb nens
- Tour per la badia del Fangar. Es tracta d’una visita guiada per gaudir amb tots els sentits de tots els paisatges del Delta, com ara els arrossars o les muscleres.
- Tour en kayak per l’illa de Gracia. Si us agraden les activitats aquàtiques, gaudireu com mai practicant kayak en un paratge natural únic com és l’illa de Gracia.
- Passeig a cavall pel Delta de l’Ebre. Aprofita aquesta oportunitat única de descobrir l’entorn del Delta de l’Ebre de forma diferent.
Les millors platges del Delta de l’Ebre per anar amb nens
Un dels grans atractius del Delta de l’Ebre, especialment a l’estiu, són les seves platges. La gran majoria d’elles són pràcticament verges i les seves grans extensions fan que sigui relativament senzill mantenir-hi les distàncies de seguretat, tan necessàries avui en dia.
Sense cap mena de dubte les nostres preferides són:
Platja de Riumar
Crec que ha estat el nostre gran descobriment de l’estiu. Amb uns accessos increïblement ben cuidat, és una platja molt extensa, amb aigües molt poc profundes i ubicada en un indret bastant tranquil. Està molt menys massificada que el Trabucador o la Marquesa, tot i que cal evitar-la els dies de vent, ja que acostuma a picar-hi ben fort. Ara bé, si fa vent, podeu aprofitar les àmplies passarel·les de fusta per passejar envoltats de fantàstiques dunes molt ben protegides.
Platja dels Eucaliptus
Amb gairebé sis quilòmetres de llargada i uns 200 metres de sorra i dunes d’amplada, també disposa d’un accés molt fàcil per a vehicles i, en aquest cas, hi ha dutxes i alguna que altra guingueta. És habitual trobar-hi gent fer passejos a cavall o amb bicicleta. Les aigües, com a tota la zona del Delta, acostumen a ser molt poc profundes.
Platja del Trabucador
S’hi pot accedir fàcilment amb cotxe i com que és una llengua de terra, tens l’opció de banyar-te a la banda que toca al Mediterrani o bé a la banda de la Badia dels Alfacs, amb aigües molt calmades i poc profundes, ideal si es viatja amb nens. A més, una de les millors postes de sol del Delta de l’Ebre la podreu contemplar des d’aquest punt.
És molt habitual, sobretot durant els mesos d’estiu, trobar-hi moltes autocaravanes i campers i si us agraden els esports aquàtics, la badia dels Alfacs és un paradís pels amants del kite surf.
Des de l’1 de juliol de 2021, cal pagar per accedir a aquesta platja, una mesura que considerem molt necessària per preservar l’espai, ja que darrerament s’havia massificat molt. Únicament s’hi pot accedir de les 6 del matí fins a les 23 hores (durant la nit està prohibit circular i estacionar) i la reserva de l’estacionament i el pagament es pot fer in situ o bé a través de la web lotrabucador.cat, una gran opció per evitar viatges innecessaris si l’aparcament ja està ple.
Platja de la Marquesa
És una de les platges ubicades més al nord del Delta de l’Ebre i la de més fàcil accés si s’arriba des de l’autopista AP-7 per l’Ampolla. Com les altres dues platges, és de sorra fina, molt àmplia i amb aigües poc profundes.
Just a l’altra banda de la Platja de la Marquesa, de fet, el restaurant Vascos fa com de línia divisòria entre les dues platges, hi ha la platja del Fangar, una de les més conegudes del Delta pel seu característic far i les seves impressionants dunes que han estat protagonistes en més d’una ocasió de videoclips musicals o pel·lícules. Per arribar al far del Fangar cal caminar uns 4 quilòmetres des de la zona on es pot deixar el cotxe, un trajecte que es pot allargar durant més d’una hora, aproximadament, ja que en alguns trams cal caminar per l’aigua o recórrer àmplies dunes. Si voleu arribar al far del Fangar i viatgeu amb nens petits, no us oblideu la motxilla portabebès. Finalment, un consell: no aneu al far del Fangar a veure la posta de sol, especialment a l’estiu. De tornada se us farà de nit i se us menjaran els mosquits, que és el moment del dia en què acostumen a estar més actius.
On menjar al Delta de l’Ebre
El menjar per excel·lència al Delta de l’Ebre, evidentment, és l’arròs. Ara bé, l’oferta de restauració és tan àmplia i variada que no sempre és senzill decidir quin és el millor lloc per menjar. En aquesta ocasió, nosaltres us recomanarem tres restaurants, els darrers que hem visitat durant les nostres darreres escapades al Delta i vosaltres mateixos valoreu quin d’ells us agrada més.
A Poblenou del Delta ens agraden molt Lo pati d’Agustí i Casa Amadeo, mentre que, en aquesta darrera escapada vam menjar al Restaurant l’Estany Casa de Fusta on, a part de bon menjar, vam trobar que l’entorn i les instal·lacions eren ideals per anar-hi amb nens.
El mapa del Delta de l’Ebre
Com és habitual, per finalitzar l’article, us deixem el mapa on hem marcat tots els punts d’interès que hem anomenat durant l’article per si us pot servir d’utilitat per fer-lo servir durant la vostra visita al Delta de l’Ebre.
Coneixeu el Delta de l’Ebre? Teniu alguna recomanació per completar aquest article?
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.
0 Comments