Quan preparava la ruta per la Bretanya francesa vaig trobar una imatge d’una fortalesa ubicada al cim d’uns penya-segats i vaig saber que volia anar-hi. Vaig haver d’investigar una mica sobre què era i on estava, però de seguida vaig localitzar que aquell lloc que m’havia fascinat estava a la Costa Maragda i es deia Fort La Latte o castell de la Roche Goyon, en honor al seu constructor.
El vam visitar a finals d’estiu en un dia ventós, però molt assolellat, amb una visibilitat espectacular, però me’n vaig anar amb la certesa que aquest mateix lloc amb boira ha de ser l’escenari perfecte per a una novel·la d’assassinats.
Visitem junts el Fort La Latte?
Com arribar al Fort La Latte
Per arribar al cap Fréhel o al Fort La Latte heu de circular per la carretera D786 i abans d’arribar a la població de Fréhel (si veniu des de l’est) trobareu un desviament molt ben senyalitzat que us indicarà com arribar al Fort La Latte, al cap Fréhel o a la població de Plévenon, la més propera a aquests dos punts d’interès.
Intentar arribar amb transport públic al Fort La Latte o al cap Frehel és força complicat, per la qual cosa el més còmode i ràpid és llogar un cotxe i així poder gaudir d’aquestes boniques carreteres al teu aire.
Allotjament prop del Fort La Latte
El municipi més proper al cap Fréhel i al Fort La Latte és Plévenon. Allà podeu trobar diversos particulars que ofereixen lloguers de vacances a casa seva, cosa molt habitual a França, especialment en aquests llocs que estan una mica allunyats de ciutats més grans. Us recomanem fer una ullada als establiments Holiday Home Plévenon o a Datcha du Cap Fréhel.
El camí de ronda entre el fort La Latte i el cap Fréhel
Un camí de ronda espectacular, que voreja la costa maragda, el sender costaner GR34, uneix el fort La Latte i el cap Fréhel. Són poc més de 4 quilòmetres, que es poden recórrer en una hora i mitja, aproximadament, i us permetran gaudir d’uns paisatges d’infart.
En algun lloc vam llegir que la zona d’aparcament del cap Fréhel era de pagament, així que si us animeu a cobrir caminant la distància entre els dos punts, és millor aparcar al Fort La Latte, on el pàrquing és gratuït.
Aquest és el track de tot el recorregut circular que també passa pel poble de Plévenon.
Si teniu intenció de fer el recorregut d’anada i tornada de Fort La Latte al cap Fréhel a peu, calculeu que necessitareu unes tres hores, més el temps que invertiu a visitar cadascun dels edificis.
Visitar el Fort La Latte
Stephen III Goyon va fer construir aquest castell en ple segle XIV amb l’objectiu de defensar la zona de les invasions angleses. Si ho va aconseguir o no, deixarem que ho descobreixis durant la visita, però el cert és que la fortalesa compleix tots els requisits per ser inexpugnable i defensar el terreny.
Construït a 60 metres per sobre del mar, està protegit per penya-segats, una magnífica muralla i un pont llevadís que actualment es fa servir per accedir al seu interior.
Després d’un incendi que va destruir el castell original gairebé del tot, aquest es va reconstruir, però durant el segle XIX es va abandonar i no va ser fins al 1931 quan els seus propietaris actuals van dur a terme una exhaustiva reconstrucció, permetent als visitants gaudir d’un monument històric magnífic que ofereix unes vistes panoràmiques impressionants.
Durant la visita, que requereix més o menys una hora, es visiten les dependències residencials, les masmorres, els baluards i una petita capella, a més dels patis i zones d’hort que s’han adequat per aprofitar l’espai.
La Costa Esmeralda des del cim del fort La Latte
El més espectacular de la visita és, sens dubte, pujar al cim de la torre més alta. Vam tenir sort de poder gaudir d’un dia assolellat, encara que el vent era fort, perquè les vistes des d’aquest punt són espectaculars. Això sí, per accedir-hi cal pujar una escala una mica costeruda per la qual cal ajudar-se amb una corda. Diversos cartells desaconsellen (i amb raó) que els nens accedeixin en aquest punt elevat.
Si teniu una vista prodigiosa diuen que des d’aquí es pot l’illa anglesa de Jersey, al nord, Saint-Malo i la badia de Mont Saint-Michel, a l’est, i a l’oest l’illa de Bréhat. Si no enxampeu un dia assolellat o els vostres ulls no arriben a veure a tanta distància, el que segur que podreu contemplar és el far que està just al cap Fréhel.
No és estrany que diversos directors de cinema s’hagin fixat en l’espectacularitat d’aquesta fortalesa per fer-la servir com a decorat de pel·lícules d’època. A la dècada dels cinquanta, Tony Curtis i Kirk Douglas van passejar entre aquests murs durant el rodatge de la pel·lícula Los vikingos (1957).
Per visitar el fort La Latte hi ha habilitada una zona de pàrquing que està ubicada a uns cinc minuts caminant de l’entrada a la fortalesa. Per accedir-hi podreu agafar un camí marcat que està molt cuidat o bé optar per agafar un tram del sender del GR34 que us portarà fins al castell vorejant la costa. Nosaltres vam optar per fer la tornada fins al pàrquing per aquest camí i ens va encantar. Les vistes sobre el fort i sobre tota la costa són espectaculars!
Informació pràctica sobre el Fort La Latte: entrades i horaris 2024
L’entrada al fort La Latte és de pagament i aquest obre de febrer a octubre, encara que durant la temporada baixa no està obert cada dia, els caps de setmana de desembre i tambéalguns de novembre (en funció de les vacances escolars franceses i també d’altres festivitats tipus Halloween).
A la pàgina web oficial trobareu les tarifes actualitzades per aquest 2024, així com els horaris d’obertura.
Codi ètic. Lliure
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.
0 Comments