fbpx

Guia completa per organitzar un viatge a les illes Lofoten

by | 24 febr. 2023

Esteu planificant un viatge a les illes Lofoten? Quan vam començar a dir als nostres coneguts que marxàvem a fer una ruta en cotxe per les illes Lofoten molts ens van demanar que els hi marquèssim al mapa on estaven.

Si sou dels que no sabeu on són i heu arribat a aquest article per casualitat, us convidem a quedar-vos, ja que descobrireu un indret impressionant. Si heu arribat aquí perquè esteu planificant un viatge a aquestes illes del nord de Noruega, enhorabona! Esteu a punt de viatjar a un dels llocs més increïbles que visitareu mai…

També us convidem a llegir aquest article amb tota la informació sobre els millors pobles i platges de les illes Lofoten.

On estan les illes Lofoten

Les illes Lofoten són un arxipèlag de centenars d’illes i illots ubicades a Noruega, per sobre del cercle polar àrtic. D’un perfil molt abrupte i plenes de petits pobles pesquers, les quatre illes principals de les Lofoten són Austvågøy, Vestvågøy, Flakstadøy i Moskenesøy i estan unides per ponts i túnels. De fet, només hi ha una carretera principal, la E10, anomenada oficialment Camí del Rei Olav V. El més habitual és anar-la recorrent de nord a sud o a la inversa.

Les aigües que rodegen les illes són les més riques del món en arengada i bacallà. Tots els pobles conserven un gran ambient mariner, ja que aquesta és la principal senyal d’identitat de l’indret. També és el punt de trobada de milers d’aus marines.

Les cases de fusta típiques on vivien els pescadors s’anomenen rorbuer i sjøhuser, que eren una mica més elaborades. Avui en dia moltes d’elles s’han reconvertit en allotjaments per a turistes.

No t’oblidis de l’assegurança de viatges

Si estás organitzant un viatge a les illes Lofoten, et recomanem contractar una bona assegurança de viatge que et garanteixi assistència mèdica i sanitària.

Nosaltres viatgem assegurats amb Mondo que ens ofereix unes cobertures molt àmplies en cas de necessitar qualsevol assistència durant el viatge. Si t’interessa, per ser el nostre lector, t’oferim un descompte directe del 5% a l’hora de contractar la teva assegurança de viatge.

El clima a les illes Lofoten

El clima a les illes Lofoten és molt suau tenint en compte la seva ubicació al nord del cercle polar àrtic. Això es deu a l’efecte d’escalfament de la corrent del Golf Atlàntic. Les temperatures diürnes al novembre i desembre oscil·len entre -2º i 4ºC, per exemple. 

organitzar un viatge a les illes lofoten

Un dels factors climàtics més adversos a les illes Lofoten és el vent. I és que durant tot l’any és habitual que es produeixin fortes ventades, però els dies tranquils amb el cel blau també són comuns. Les muntanyes poden arribar a acumular grans quantitats de neu.

Com arribar a les illes Lofoten

Quin és l’aeroport de les illes Lofoten

Per arribar a les illes Lofoten desde la Península Ibèrica no hi ha vols directes, l’única alternativa que hi ha és fer-ho fent escala en algun aeroport.

L’opció més habitual és volar a Oslo, la capital de Noruega, i des d’allí fins a Bodø, on s’ha d’agafar un ferry fins a les illes

Ara bé, si volem obviar el ferry, l’opció és volar des d’Oslo o Bodø fins a algun dels petits aeroports que hi ha a les illes Lofoten:

 • Leknes (a l’oest de les illes)
 • Svolvær (capitan de les Lofoten)
 • Stokmarknes (al nord de les illes)
 • Narvik (el més allunyat, a l’est de les illes)

Els més concorreguts i habituals són els de Leknes i Svolvaer, situats en indrets més poblats, on hi volen les companyies Norwegian Airlines, Wideroe i SAS.

Com anar de l’aeroport de Tromso al centre de la ciutat

Per trobar els bitllets als millor preu possible, us convidem a usar el comparador de vols Skyscanner (si feu la vostra reserva a través d’aquest enllaç, a nosaltres ens donen una petita comissió que ens permet seguir generant continguts).

Com arribar a les illes Lofoten per mar

Hi ha nombroses línies de ferry que uneixen el continent amb les illes Lofoten. Les rutes més habituals són les que uneixen Bodø amb Moskenes i Svolvaer, que són poc més de 4-5 hores de recorregut.

Si voleu comprovar els horaris i les diferents rutes existents, podeu fer-ho a la pàgina web oficial de les illes Lofoten. Tingueu en compte que els horaris d’estiu i hivern no són els mateixos i que les rutes estan condicionades per les condicions marítimes. Tot i que no és habitual la suspensió de rutes, en més d’una ocasió s’han de suprimir trajectes per mala climatologia.

Una altra opció per arribar per mar és fer-ho amb el creuer Hurtigruten, que ofereix servei de port a port per tota la costa marítima Noruega. De fet, aquest mètode de transport és el que vam fer servir nosaltres per anar des de Tromsø fins a les illes Lofoten. 

Com arribar a les illes Lofoten amb cotxe

Les illes estan connectades amb el continent a través de ponts, així que és possible fer tota la ruta per carretera sense haver d’agafar cap ferry. La E10 uneix el continent amb l’últim poble de les Lofoten, Â.

Moure’s per les illes Lofoten

És possible moure’s per les illes Lofoten amb transport públic, concretament amb autobús, però la freqüència és bastant reduïda, sobretot el mesos d’hivern, i el més còmode i habitual és fer-ho amb cotxe de lloguer.

De fet, a les illes Lofoten hi ha diverses companyies que tenen oficines en diferents punts de l’illa, sobretot als aeroport, però també és fàcil trobar oficines al centre dels municipis més grans com ara Leknes, Moskenes o Svolvaer.

Per trobar un cotxe de lloguer a les illes Lofoten al millor preu, nosaltres acostumem a fer servir el comparador Autoeurope.

lloguer de cotxe a Noruega

Allotjament tradicional a les illes Lofoten

Durant molts anys la principal font d’ingressos de les illes Lofoten era la pesca. Amb el pas del temps, el turisme ha guanyat terreny i són moltes les antigues cases de fusta típiques on vivien els pescadors que s’han reconvertit en allotjaments turístics.

Anomenades rorbuer i sjøhuser, hi ha molts petits pobles d’aspecte molt tradicional on la gran majoria d’aquestes cases són hotels o allotjaments rurals. 

No és barat allotjar-s’hi, però si es viatja a les illes Lofoten allotjar-se en una casa tradicional de pescadors és tota una experiència. La seva ubicació, amb vistes espectaculars, acostuma a ser un dels seus principals punts forts.

Sense cap mena de dubte, l’allotjament més conegut de tota l’illa és Eliassen Rorbuer. Les seves casetes vermelles formen part de la imatge més fotografiada de les illes Lofoten. Nosaltres vam passar una nit en una de les cabanes amb vistes al mar i ens va encantar. Estan totalment equipades amb cuina i bany i la majoria tenen capacitat per a 6 o 8 persones.

organitzar un viatge a les illes lofoten organitzar un viatge a les illes lofoten

Altres allotjaments d’aquest estil tradicional que heu de tenir en compte si viatgeu a les illes Lofoten són:

Tours i activitats interessants a les illes Lofoten

 • Tour de l’aurora boreal des d’Svolvaer. Gaudireu d’un dels espectacles més bonics de la natura en aquest tour de l’aurora boreal per Svolvær. Contempleu les illes Lofoten banyades per aquest joc de llum i color!
 • Creuer per Trollfjord. Gaudireu dels increïbles paisatges noruecs del fiord de Trol a bord d’un vaixell híbrid silenciós. En aquest creuer per Trollfjord viureu una immersió total a la natura!
 • Albiraments d’aus a Trollfjord. En este paseo en barco con avistamiento de aves en Trollfjord descubriremos las especies que habitan en uno de los entornos naturales más bonitos de Noruega.
 • Creuer a Henningsvaer. En aquest passeig amb vaixell amb albirament d’aus a Trollfjord descobrirem les espècies que habiten en un dels entorns naturals més bonics de Noruega.
 • Tour de l’aurora boreal amb raquetes de neu. En aquest tour ens calçarem unes raquetes de neu i ens endinsarem als boscos de Svolvær per anar a buscar les màgiques aurores boreals.

El mapa de les illes Lofoten

A continuació, us compartim un mapa de les illes Lofoten on trobareu marcats els punts de màxim interès que heu de tenir en compte visitar quan planifiqueu un viatge a aquestes illes noruegues.

Aurores boreals a les illes Lofoten

Juntament amb Tromsø, les illes Lofoten són una de les millors destinacions per contemplar aurores boreals, ja que la disseminació de nuclis de població fa que hi hagi molt poca contaminació lumínica, clau per poder contemplar aquest fenomen. 

La temporada alta d’aurores boreals va des del setembre fins al març, aproximadament, sent octubre i març els mesos de més activitat. 

Ara bé, s’ha de tenir clar que poder veure aurores boreals no és fàcil. Es necessiten tres coses:

 • El cel ha d’estar clar, sense núvols.
 • El cel ha d’estar fosc. Si hi ha lluna nova, millor. 
 • Sort.

Aquest darrer punt sembla una broma, però no ho és. És una autèntica loteria perquè el cel pot estar molt clar, però si no hi ha activitat electromagnètica no hi haurà aurores i això és imprevisible.

organitzar un viatge a les illes lofoten

Els millors llocs des d’on contemplar i fotografiar les aurores boreals a les illes Lofoten són les platges, especialment les que estan al oest de les illes. Ara bé, en moltes carreteres hi ha vorals o zones on poden aparcar fàcilment el cotxe enmig de muntanyes espectaculars.

Així doncs, si voleu veure aurores boreals a les illes Lofoten, agafeu el cotxe cap a les set de la tarda, busqueu un lloc fosc on es pugui parar, espereu i al·lucineu!

Informació pràctica per viatjar a les illes Lofoten

Documentació i visat

Tot i no formar part de la Unió Europea, Noruega forma part del tractat de Schengen, amb la qual cosa s’hi pot viatjar només amb el DNI en vigor. Ara bé, a tots els llocs on vam haver de mostrar la documentació, potser per inèrcia, ens van demanar el passaport.

Nosaltres acostumem a viatjar sempre amb el DNI i el passaport, encara que sapiguem que aquest segon no ens cal. Creiem que és important viatjar amb els dos, i portar-los en motxilles separades, per si en perdem un o ens el roben.

No cal cap visat per entrar o sortir de Noruega.

Roaming

Tot i no formar part de la Unió Europea, des de l’estiu del 2017 a Noruega tampoc cal pagar roaming. Així doncs, si feu servir el mòbil, pagareu les mateixes tarifes que a casa. 

Ara bé, abans de viatjar a qualsevol indret, no està de més revisar les condicions que teniu amb el vostre operador per evitar sorpreses desagradables.

Moneda

La moneda oficial de Noruega és la corona noruega. Hi ha bitllets de 1.000, de 500, de 200, de 100 i de 50 corones i monedes de 20, 10, 5, 1 i 0,50 corones. 

Tot i no tenir monedes més petites, hi ha preus que inclouen cèntims. Heu de saber que si pagueu en efectiu us arrodoniran el canvi i hi sortireu perdent. Com en la majoria de països nòrdics estan molt acostumats a pagar amb targeta. De fet, en qualsevol lloc, fins i tot a les marquesines dels autobusos, es pot pagar amb targeta.

Si us interessa canviar euros a corones noruegues a bon preu, podeu fer-ho a través de l’anterior enllaç beneficiant-vos d’un descompte addicional en exclusiva.

Assegurança de viatges

Com tot a Noruega, la sanitat és molt cara. Així que, si no voleu tenir cap ensurt, i més si viatgeu amb nens, us recomanem que contracteu una assegurança de viatges que es faci càrrec de qualsevol imprevist que es pugui produir durant el vostre viatge.

Nosaltres viatgem assegurats amb Mondo que ens ofereix unes cobertures molt àmplies en cas de necessitar qualsevol assistència durant el viatge. Si t’interessa, per ser el nostre lector, t’oferim un descompte directe del 5% a l’hora de contractar la teva assegurança de viatge.

Vacunes

Pot semblar surrealista que parlem de vacunes en una guia organitzar un viatge a les illes Lofoten, però és que la pediatra ens va recomanar vacunar a la nostra filla. 

Segons ens va explicar, a països com Noruega i Regne Unit hi té força incidència la meningitis C, un tipus de meningitis de la qual es vacuna habitualment per viatjar a Amèrica del Sud, i que s’ha introduït en el calendari vacunal espanyol aquest 2019.

Aquesta vacuna es diu Nimenrix i és tetravalent per les meningitis A, C, W, Y. Si el vostre fill o filla ha nascut el 2019, la tindrà inclosa en el seu calendari vacunal, però si és més gran, us recomanem que consulteu amb el vostre pediatre sobre si és convenient posar-li o no. 

Codi ètic. Lliure

Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.

Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.

Ebook gratis


 

Hem publicat l’ebook
‘Viatjar amb nens. Guia pràctica per viatjar en família i no morir en l’intent’. Descarrega’l gratis!

Segueix-nos a


 

Qui som


 

Som l’Àlex, la Laia i la becària, una petita família viatgera de Tarragona.

Potser t’interessa


 

Què veure a Tromso, la capital de la Lapònia noruega

Què veure a Tromso, la capital de la Lapònia noruega

Coneguda com la capital de la Lapònia noruega o capital de l’Àrtic, Tromso és la ciutat més gran del nord de Noruega.  Ubicada a 350 quilòmetres al nord del Cercle Polàr Àrtic, cada any atrau a milers de turistes que volen contemplar les fantàstiques aurores boreals,...

Com anar de l’aeroport de Tromsø al centre de la ciutat

Com anar de l’aeroport de Tromsø al centre de la ciutat

Tromsø s’està convertint en un de les destinacions més populars de Noruega gràcies a que la seva ubicació i el seu clima fan que sigui un dels indrets del món on més possibilitats hi ha de contemplar aurores boreals. Per aquest motiu, t’expliquem detalladament totes...

Publicitat


 


Laia Díaz

Nascuda a Tarragona, sóc periodista per formació i vocació. M'agraden els castells, les cireres i les xarxes socials i m'apassionen els viatges i la fotografia. En una altra vida vull ser viatgera a temps complet!
Reserva els hotels més barats pel teu pròxim viatge
Et regalem 10 € per la teva primera reserva hotelera
Beneficia’t d’un 5% de descompte en la teva assegurança de viatge
Activitats al millor preu amb guies de llengua hispana
Compara i compra els bitllets d’avió al millor preu
Troba les millors ofertes de cotxes de lloguer
Connexió 4G en tots els teus viatges amb un 5% de descompteTambé et pot interessar

Què veure a Tromso, la capital de la Lapònia noruega

Què veure a Tromso, la capital de la Lapònia noruega

Coneguda com la capital de la Lapònia noruega o capital de l’Àrtic, Tromso és la ciutat més gran del nord de Noruega.  Ubicada a 350 quilòmetres al nord del Cercle Polàr Àrtic, cada any atrau a milers de turistes que volen contemplar les fantàstiques aurores boreals,...

Com anar de l’aeroport de Tromsø al centre de la ciutat

Com anar de l’aeroport de Tromsø al centre de la ciutat

Tromsø s’està convertint en un de les destinacions més populars de Noruega gràcies a que la seva ubicació i el seu clima fan que sigui un dels indrets del món on més possibilitats hi ha de contemplar aurores boreals. Per aquest motiu, t’expliquem detalladament totes...

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *