Cada últim cap de setmana de gener, a Valls, se celebra una nova edició de la Gran Festa de la Calçotada.
Tot i que, pot ser, els més impacients ja han menjat els primers calçots de l’any, per a molts aquesta celebració serveix per marcar l’inici de la temporada dels calçots.
Quan se celebra la Gran Festa de la Calçotada
La Gran Festa de la Calçotada de Valls se celebra cada any el darrer diumenge del mes de gener. D’aquesta manera, si un any no podeu ser-hi, podeu preveure la data fàcilment per a l’edició següent. Aquest 2024 la Gran Festa de la Calçotada es farà el diumenge 28 de gener.
Què és la Gran Festa de la Calçotada de Valls
La Festa de la Calçotada se celebra des de l’any 1982 i és una de les celebracions gastronòmiques més populars de Catalunya.
Cada any atrau a milers de visitants d’arreu del territori i també del món, que s’hi apropen per degustar calçots.
A partir de les 10 hores, els carrers de Valls s’omplen de flaire de fum, de ceba, de salsa i de carn a la brasa. Perquè una calçotada no es pot concebre sense aquests quatre elements.
La celebració acostuma a allargar-se fins al migdia, moment en què molts dels assistents marxen cap a les masies o els restaurants per fer una calçotada.
Perquè, a la Festa de la Calçotada hi podreu tastar els calçots i la seva tradicional salsa, però no us recomanem que hi aneu amb la idea de fer-hi una calçotada. Hi podreu fer degustacions, però si voleu menjar calçots en condicions us recomanem que busqueu un restaurant on menjar-ne tranquilament.
Sense cap mena de dubte, un dels esdeveniments més multitudinaris de la Festa de la Calçotada és el Concurs de Menjar Calçots. Aquest premia a qui més calçots es menjar en 45 minuts. Una autèntica bogeria!
Però, si teniu ganes de tastar els calçots o d’altres plats elaborats amb aquesta peculiar ceba sense haver-vos d’empatxar, us recomanem que feu parada a la plaça de l’Oli.
Programa de la 42a Gran Festa de la Calçotada 2024
El diumenge 28 de gener, a partir de les deu del matí, els carrers i les places de Valls seran escenari d’una varietat d’actes. A la plaça de l’Oli, es faran les demostracions de coure calçots a la graella; a la plaça del Blat, el 36è Concurs de Cultivadors de Calçots i el 32è Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls, amb demostracions de com es fa la típica salsa. També es farà la 7a Demostració de Salsa de la Calçotada per Celíacs i per a intolerants als fruits secs.
A la una del migdia, a la plaça del Pati es farà el 38è Concurs de Menjar Calçots. Concurs per saber qui menja més calçots, en un temps predeterminat. A l’inici del concurs, les Colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls, enlairaran els seus pilars. A les dues del migdia es farà el Lliurament dels Premis del 36è Concurs de Cultivadors de Calçots, 32è Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls i 38è Concurs de Menjar Calçots.
De les 10 a les 14 hores, a la plaça del Pati hi haurà l’Espai del vi de la DO Tarragona, un espai de venda i degustació de vins, amb la presència de cellers i cooperatives adscrites a la DO Tarragona. Al Pati també es farà el Tast l’Alt Camp, amb la venda de productes típics de la comarca.
Pel que fa a rutes i visites, s’ha programat la ruta “Viu la història del xat de Benaiges”, dissabte i diumenge, la visita guiada “Descobreix Valls”, dissabte a les 11:30 hores i la visita de la Capella del Roser, diumenge a les 12 del migdia, amb places limitades i venda de tiquets al moment.
Consells per gaudir de la Gran Festa de la Calçotada
Valls és un municipi relativament petit i el seu casc antic, on es concentren tots els actes de la Festa de la Calçotada, és força menut. Això què vol dir?
Doncs que si sou de fora i us animeu a anar-hi, feu-ho aviat perquè s’omple de gent molt ràpidament i, en alguns moments, pot ser una mica agobiant, sobretot si us ve de gust tastar algun calçot.
Si arribeu a Valls amb cotxe, el millor que podeu fer és aparcar als afores perquè a la zona del centre és pràcticament impossible. No haureu de caminar més de 10-15 minuts.
La temporada dels calçots
Encara que cada vegada és més fàcil trobar productes del camp tot l’any, sembla que els calçots segueixen sent un producte molt de temporada i és difícil menjar-ne fora de l’època en què és hora de collir-los.
Així doncs, si en voleu menjar, heu de saber que la temporada del calçots comença, aproximadament, a principis de gener i acaba cap a principis del mes d’abril.
És cert que hi ha restaurant que n’ofereixen durant les dates nadalenques, però és possible que us trobeu que els calçots encara són una mica massa petits o, el contrari, que a mitjans d’abril ja siguin una mica massa durs.
El moment òptim per menjar-ne són els mesos de gener, febrer i març.
Un bon restaurant per fer la calçotada
Reconec que no m’acaba d’agradar la idea de fer la calçotada en un restaurant. Sempre he preferit les masies on t’ajuntes amb els amics i entre tots es preparen els calçots i la carn.
Ara bé, això no sempre és possible i els restaurants són una bona alternativa per menjar calçots sense acabar fent olor de fum.
Hi ha moltíssims restaurants que ofereixen menú de calçotada durant els mesos d’hivern, però nosaltres només us en recomanarem un: el que va fer que ens agradés fer la calçotada en un restaurant.
Estem parlant del restaurant Catalunya de Santes Creus. La seva salsa de calçots és la millor que hem tastat mai (no ens paguen per dir això, ho diem de tot cor!) i només per aquest detall ja val la pena anar-hi.
Cada any, durant la temporada dels calçots tenen un menú de calçotada que, pel nostre gust, inclou massa menjar, però també ofereixen diverses opcions per poder atipar-se de calçots i fer un segon plat una mica més lleuger. Ara, tot i això, segur que en sortireu ben tips!
No perdeu l’oportunitat d’anar-hi si esteu per la zona, hi trobareu plats tradicionals de la cuina català preparats amb gust i amb ingredients de proximitat.
Com fer la calçotada a casa
Ara bé, si per altra banda us ve de gust fer una calçotada a casa vostra recordeu que cal posar els calçots ben ordenats en una graella sobre foc ben viu i anar-los girant un parell o tres de vegades fins que estan tous de la punta i ben negres per fora.
Perquè no perdin l’escalfor, cal guardar-los embolicats amb paper de diari. Després podeu aprofitar les brases per coure la carn.
Finalment, per fer la tradicional salsa de calçots, tot i que molta gent té el seu particular secret per fer-la, us caldran (per a quatre persones) 100 grams d’ametlles torrades i 30 grams d’avellanes torrades, 4 o 5 tomàquets vermells escalivats, una nyora (és a dir, pebrot sec), alls escalivats, 80 cl d’oli d’oliva, mig got de vinagre i sal al gust.
Aprofiteu els mesos d’hivern per menjar calçots, que són una de les delícies més grans de la nostra terra!
Heu tastat mai els calçots? Us agraden?
Altres articles relacionats amb activitats per fer a Catalunya:
- Activitat per fer amb nens a prop de Tarragona. Experiències Rurals a Nulles
- La ruta de la flor rosa del presseguer al Segrià. Organitzada o per lliure?
- Tot el que has de saber per visitar el Monestir de Montserrat en un dia
- Ruta pels espais de la Batalla de l’Ebre
- Les festes de Santa Tecla de Tarragona. Guia i consells per gaudir al màxim d’una de les millors festes majors de Catalunya
- Caminada fàcil pel Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici
- Tuna Tour, nedant entre tonyines roges a l’Ametlla de Mar
Codi ètic. Lliure
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.
0 Comments