Normandia és una de les regions de França més conegudes a causa de la seva vinculació amb els fets que van desembocar en la culminació de la Segona Guerra Mundial. I encara que la petjada del conflicte segueix molt latent a la zona, no tot a Normandia són records de guerra.
Per això, si estàs pensant en viatjar a aquesta regió francesa, compartim amb tu 11 llocs imprescindibles de Normandia que has de visitar.
Com arribar a Normandia
Rouen, la principal ciutat de Normandia és a uns 130 km de París, així que volar a la capital francesa és la forma més ràpida i còmoda d’arribar-hi.
Des dels principals aeroports, Orly i Charles de Gaulle no hi ha transport públic directe a Normandia, així que si vols moure’t amb tren hauràs d’anar fins a l’estació de tren de Saint-Lazare, a París, i des d’allà viatjar a la ciutat normanda que vulguis.
Una altra opció, per començar a recórrer Normandia des de l’oest, és volar a Rennes (Bretanya), on diverses companyies aèries low cost connecten Madrid i Barcelona amb aquesta ciutat en una mica menys de dues hores de trajecte.
Llogua un cotxe per recórrer tranquil·lament Normandia
Encara que és possible moure’s en transport públic, la forma més còmoda de recórrer la Normandia és per carretera amb vehicle propi. Si voleu a qualsevol dels aeroports de París, allà moltes companyies de lloguer de cotxes posen a disposició els seus vehicles per als viatgers.
Per trobar les millors tarifes, nosaltres acostumem a fer servir el comparador Autoeurope, així ens assegurem de llogar el vehicle amb l’empresa que ofereix un preu més barat.
On allotjar-se a Normandia
Normandia és una regió força extensa i si es vol recórrer íntegrament faran falta diversos dies i establir diversos llocs on pernoctar per evitar fer molts quilòmetres. Si un no vol estar canviant d’allotjament cada dia, els pobles o ciutats següents considerem que són bons punts intermedis per visitar les diferents zones de la regió:
- Rouen, per recórrer el nord-est de Normandia.
- Bayeux, per moure’s per tota la zona del Desembarcament de Normandia.
- El Mont Saint-Michel, per visitar aquesta joia de França.
A continuació, us recomanem alguns allotjaments a cadascun d’aquests llocs, que compleixen la regla de BBB (bo, bonic i barat) per si us pot servir d’ajuda:
- Ibis Styles Rouen Centre Cathédrale o Mercure Rouen Centre Cathédrale al centre històric de Rouen.
- Apartament La Citadine a Bayeux. És un dúplex súper cura ubicat en un carrer de Bayeux on és força fàcil aparcar.
- Mercure Mont Saint Michel, a la zona exterior del Mont Saint-Michel, anomenada La Caserne.
Mapa de Normandia
Abans d’explicar-te quins són els nostres imprescindibles de Normandia, creiem que és important ubicar-se i fer-se una idea de la regió que es vol visitar. Per aquest motiu hem preparat aquest mapa on et marquem els 11 llocs imprescindibles de Normandia que has de visitar perquè comencis a fer-te una idea d’on són.
Per viatjar a França, especialment si t’acompanyen nens, et recomanem contractar una bona assegurança de viatge que et garanteixi assistència mèdica i sanitària, ja que la Targeta Sanitària Europea no cobreix sempre el 100% de les incidències.
Nosaltres viatgem assegurats amb Mondo que ens ofereix unes cobertures molt àmplies en cas de necessitar qualsevol assistència durant el viatge. Si t’interessa, per ser el nostre lector, t’oferim un descompte directe del 5% a l’hora de contractar la teva assegurança de viatge.
11 llocs increïbles que cal veure a Normandia
Mont Saint-Michel
El Mont Saint-Michel és un dels llocs més icònics de França i també un dels escenaris més bonics que visitaràs mai. Sens dubte, si viatges a Normandia, aquest és el primer lloc que has d’incloure a la teva ruta, mentalitzant-te, això sí, que és un dels llocs més visitats del món i sempre sol estar força ple de gent.
El Mont Saint-Michel és el nom que es dóna a una petita illa rocosa (per això també se la coneix com la roca) ubicada a l’estuari del riu Couesnon, sobre la qual hi ha una abadia fundada al segle VIII , després que al bisbe d’Avranches se li aparegués San Miguel en aquest lloc.
La seva visita pot ser una mica complexa i pot generar alguns dubtes, ja que no es pot arribar fins a la roca en vehicle privat i cal tenir moltes coses en compte si un vol allotjar-se a dins o als voltants del Mont Saint-Michel. Per aquest motiu, us convidem a llegir la nostra completa guia on us expliquem tot el que heu de saber per visitar el Mont Saint-Michel.
Bayeux
Bayeux va ser la primera ciutat alliberada després del Dia D. Encara que va estar envoltada d’enfrontaments, va ser una de les poques poblacions de la regió que va sobreviure intacta al conflicte, així que si passeges pel seu centre històric podràs contemplar cases dels segles XV i XVI i un bon nombre de palauets dels segles XVI i XVII.
La catedral de Notre Dame és un gran exemple d’arquitectura gòtica del segle XIII i val la pena visitar-la i també l’immens plataner que hi ha a la plaça de la Liberté, a tocar de l’Hôtel de Ville. Aquest és un dels últims arbres de la llibertat que queden al país de tots els que va ordenar plantar el govern revolucionari el 1797.
Però, si per alguna cosa és mundialment famosa Bayeux és pel seu tapís. Exposat al Centre Guillaume-le-Conquerant, és una obra del segle XI reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat. Aquest brodat enorme amb fils de llana de 68 metres relata la invasió d’Anglaterra des del punt de vista dels normanda, un episodi militar que va marcar el segle XI. Napoleó el va exhibir durant anys a París per intentar aconseguir suports per envair Anglaterra, però, finalment, va tornar a Bayeux. El 1939 es va guardar en un refugi antiaeri i el 1944 el van enviar a París per amagar-lo al soterrani del Louvre.
L’entrada costa 9,50 € i inclou una audioguia que es va reproduint automàticament a mesura que un va avançant pel perímetre del tapís. És una obra de valor incalculable i, sens dubte, la visita val molt la pena.
Si teniu temps, a Bayeux també hi ha el més gran dels 18 cementiris militars de la Commonwealth a Normandia (bd Fabien Ware). Encara que la majoria d’enterrats són britànics també hi ha soldats de molts altres països i 466 alemanys, molts d’ells no identificats.
Tours i activitats per fer des de Bayeux
- Excursió a les platges del Desembarcament de Normandia. En aquesta excursió visitareu Utah i Omaha Beach, Pointe du Hoc, el Cementiri Americà i molts altres llocs clau del Desembarcament de Normandia.
- Excursió al Mont-Saint-Michel. El Mont-Saint-Michel és una de les joies monumentals de Normandia. Us submergireu en la seva llegendària història plena de secrets centenaris en aquesta excursió des de Bayeux.
- Excursió a Honfleur i Beuvron-en-Auge. En aquesta excursió des de Bayeux vistareu Honfleur i Beuvron-en-Auge, dos dels pobles més bonics de Normandia. A més, tastareu el famós brandi de Calvados. inoblidable.
Les platges del Desembarcament de Normandia
A Normandia hi ha un tram de costa d’uns 80 km al que se’l coneix com la Côte de Nacre (Costa de Nàcar). En aquest lloc, el 6 de juny de 1944 milers de soldats del Regne Unit, Canadà i Estats Units, entre altres, van començar a ocupar el territori, fins aleshores en mans alemanyes, des del mar a través de les seves platges. Per a l’anomenada Operació Overlord, coneguda popularment com a Dia D, se les va rebatejar i se’ls va posar un nom en codi, que és el que encara s’usa per referir-s’hi. D’est a oest són Utah Beach, Omaha Beach, Gold Beach, Juno Beach i Sword Beach.
Aquestes platges són un dels principals reclams de la zona. Ara bé, has de saber que són això, platges, i que difícilment hi trobaràs res que et recordi o que t’ajudi a rememorar com va ser el que va passar allà el Dia D. Tot i així, pots passejar per alguna d’elles per veure la seva amplíssima extensió i sorprendre’t amb el fort onatge que acostuma a assotar les marees.
Sens dubte, Omaha Beach és la més famosa, ja que és on es va exercir la batalla més sagnant. Aquesta platja s’estén al llarg de 8 km entre els pobles de Vierville-sur-Mer, Saint-Laurent-sur-Mer, Colleville-sur-Mer i Honorine-des-Pertes. A Vierville-sur-Mer es troba el US National Guard Memorial, situat en un antic búnquer, ia Saint-Laurent-sur-Mer es troba el Memorial Les Braves, construït el 2004 per commemorar els 60 anys del desembarcament.
Juno Beach Center, el Museu Canadenc
Al llarg de tota la zona costanera on va tenir lloc el Desembarcament, hi ha nombrosos museus que rememoren alguns dels fets que hi van tenir lloc durant la guerra i també durant les jornades que van seguir el Dia D. Et recomanem que n’escullis un, ja que la majoria són força repetitius, l’únic que sol variar és el punt de vista des del qual s’explica el conflicte.
Un dels més recomanats és el museu canadenc de Juno Beach, el Juno Beach Center, i no podem estar més d’acord amb la recomanació. En aquest cas, es mostra al visitant com va participar Canadà a la II Guerra Mundial i també explica les històries personals dels seus protagonistes per mitjà de documents, imatges, records… És un museu molt interactiu, amb una proposta especialment pensada per a les famílies, ja que els nens poden anar resolent enigmes a través de les pantalles per aprendre què va significar tot allò (si és que en algun moment va tenir sentit…).
Abans de sortir a l’exterior, just a Juno Beach, on es conserva un búnquer i un tanc, es convida el visitant a veure una projecció documental a través de la qual es pot conèixer el paper que van tenir els soldats d’infanteria. És un audiovisual molt emotiu i en sortim força fets pols… Sembla mentida que avui dia segueixi havent-hi conflictes sense sentit pel món!
Cementiri militar nord-americà de Normandia
En aquesta esplanada ubicada a Colleville-sur-Mer, al costat de la famosa Omaha Beach, hi ha enterrats 9386 soldats nord-americans, cadascun d’ells amb una creu o una estrella de David. Les restes de 14.000 més van ser repatriades i després del monument commemoratiu que hi ha en un dels extrems del cementiri es troben els noms dels 1557 morts que mai no es van trobar. Al final de cada dia, es fa un acte d’homenatge durant el qual s’enlaira la bandera i una corneta rendeix record als caiguts.
En alguns punts del camí que va del pàrquing fins al cementiri, hi ha alguns miradors sobre Omaha Beach on hi ha panells informatius sobre com va ser exactament el desembarcament a aquesta platja.
L’entrada és gratuïta i hi ha una àmplia zona de pàrquing per deixar el vehicle també gratuïtament. L’horari és de 9 a 18 hores.
Cementiri La Cambe
El cementiri La Cambe és el lloc on descansen 21.222 soldats alemanys. Al centre del cementiri es troba un petit turonet, coronat per una creu negra, que és una fossa comuna amb 300 cossos, i al seu voltant hi ha una extensió de petites creus negres. Aquest indret està menys concorregut i és molt més sobri que el cementiri americà.
Potser per aquestes raons és una visita que se’m va fer especialment dura i emotiva. Si teniu temps de passejar-vos tranquil·lament entre creus, podreu llegir infinitat d’inscripcions amb noms de nois de 17/18 anys que se suposa que eren del bàndol “dolent”. Nois amb tota una vida que mai no van tornar a casa per l’ambició d’uns quants.
A banda de sortir amb el cor encongit, un acaba la visita a aquests llocs preguntant-se com és possible que encara hi hagi guerres i es jugui amb la vida de tanta gent per simples interessos polítics i econòmics d’uns quants…
Hi ha un aparcament gratuït just a la entrada.
Pointe du Hoc
A les 7.10 del Dia D, 225 rangers de l’exèrcit nord-americà van escalar els 30 metres dels penya-segats de Pointe du Hoc, on els alemanys tenien situada una enorme bateria d’artilleria que podia bombardejar les platges d’Utah i Omaha. Encara que els canons ja havien estat eliminats en un bombardeig previ, van aconseguir aconseguir el control de la zona després de dos dies repel·lint als atacs alemanys.
Sobre el terreny encara es poden observar enormes cràters i els visitants poden accedir a les fortificacions que servien de protecció als soldats ia les seves armes. La zona està musealizada amb nombrosos panells informatius i també hi ha un monument memorial.
Hi ha un aparcament gratuït i l´entrada per als visitants també és gratuïta. El lloc és obert les 24 hores del dia, però el centre de visitants obre de 10 a 16 h de l’1 de gener al 31 de març i de l’1 de novembre al 21 de desembre i de 9.30 a 17.30 h de l’1 d’abril al 31 octubre.
Batterie-de-Longues
A Longues-sur-mer s’ha museïtzat una zona on es conserven uns enormes canons alemanys de 152 mm, que podien disparar fins a 20 km de distància, arribant fins a Omaha o Gold Beach. Aquesta bateria estava ubicada al cim d’un penya-segat que va exercir un paper estratègic durant el Desembarcament de les forces aliades el 6 de juny de 1944.
Avui dia, són les úniques peces d’artilleria de la zona que segueixen intactes, encara que en temps de guerra estaven cobertes amb xarxes de camuflatge i matolls.
L’entrada costa 5 € per adult, 3 € els nens de 11 a 17 anys i és gratuïta fins als 10 anys.
El port artificial d’Arromanches-les-Bains
Aquest petit poble ha de ser parada obligatòria en el vostre recorregut pels escenaris on va tenir lloc el Desembarcament de Normandia. A la platja d’Arromanches-les-Bains Winston Churchill va fer construir el juny de 1944 un port prefabricat per descarregar totes les mercaderies necessàries per a la invasió. Tenia les dimensions de mil camps de futbol i encara es conserven algunes peces a les seves aigües, a les quals es pot arribar si la marea està baixa.
Els dies posteriors al Dia D, van desembarcar 2,5 milions d’homes, 4 milions de tones d’equipaments i 500.000 vehicles.
Imatge d’arxiu del port artificial d’Arromanches-les-Bains.
Font: DDay-Overlord
Just al costat de la platja se situa el Musée du Débarquement. No és dels millors de la zona, però s’hi explica molt bé la utilitat que va tenir aquest port durant el desembarcament. El seu horari és de 9:30 a 12:30 i de 13:30 a 18:30 hi l’entrada costa 8 € per als adults i 6,20 € els nens.
Si encara voleu ampliar més la vostra visita a Arromanches-les-Bains, a dalt d’un turó s’ha instal·lat un cinema circular, Arromanches 360, on es projecta una pel·lícula de 30 minuts que alterna imatges d’arxiu amb altres actuals sobre el Dia D. L’horari és de 10 a 18 hores i el preu és de 6,50 € per a adults i de 5,50 € per a nens de 10 a 18 anys.
Abadia de Jumièges
Un cop recorreguts els escenaris protagonistes més populars del Desembarcament de Normandia, val la pena allunyar-se de la costa i començar a seguir el traçat del riu Sena per arribar fins a l’abadia de Jumièges que, al costat de Saint-Georges de Boscherville i Saint -Wandrille, forma part de l’anomenada ruta de les abadies del Sena.
Jumièges està nua i es conserven únicament els vestigis del claustre i dels edificis del convent, que s’enlairen sota l’ombra de les impressionants torres bessones de 46 m d’alçada que tanquen la façana romana de l’edifici. La història de Jumièges és molt convulsa i que hagi arribat fins als nostres dies, encara que no de forma completa, és gràcies a l’escriptor Victor Hugo, que les va qualificar com “les ruïnes més belles de França”.
El preu de l’entrada és de 7,50€, una mica car pel temps que es dedica a la visita i el que aquesta inclou.
Rouen
Coneguda com la ciutat dels 100 campanars, Rouen mereix una parada de tots els viatgers que recorren Normandia.
Entre tots els seus edificis, un s’emporta tot el protagonisme. Estem parlant de la catedral de Notre-Dame. A la façana es barregen elements de tots els períodes de l’estil gòtic donant com a resultat una combinació espectacular, que deixen el viatger ojiplàtic i sense capacitat humana per poder observar la infinitat de detalls que la decoren. Per sobre de tot, destaca la seva altíssima agulla. Amb 151 metres d’alçada, el 1876 va aconseguir el títol d’edifici més alt del món. L’efemèride, però, li va durar poc ja que el 1880 va ser destronada per la Catedral de Colònia, de 157 metres. Tot i així, segueix sent la catedral més alta de França i la tercera més alta del món, després de les de Ulm i Colònia.
Però no et limitis a contemplar-la per fora. El seu interior és una autèntica meravella. Per sort, actualment podem tornar a gaudir-la com abans després d’una costosa reconstrucció, ja que la Segona Guerra Mundial va ser especialment cruel amb ella.
A més, els carrers de Rouen van ser l’escenari del martiri de Joana d’Arc, condemnada i cremada a la foguera el 1431, a la plaça del Vieux Marché. De fet, en aquest punt exacte avui dia s’alça una església que, amb forma de quilla de vaixell, presenta una barreja curiosa d’elements moderns i antics. L’edifici destaca força entre antigues cases d’entramat de fusta que conviuen amb edificis contemporanis aixecats el 1979, quan es va reformar la plaça. No sabem si per bé o per mal, però estem convençuts que aquest lloc no et deixarà indiferent.
Abans d’arribar a la plaça del Vieux Marché, passeja per la Rue du Gros Horloge. És la principal del nucli històric de Rouen, amb molts edificis d’entramat de fusta, però la construcció més famosa és la que li dóna nom, el Gran Rellotge, l’altra icona de Rouen juntament amb la catedral. Si us ve de gust podeu visitar el seu interior on es conserva el mecanisme del rellotge original, una meravella de la mecànica del segle XIV que segueix en funcionament, això sí, des del 1928 amb electricitat!
Tens previst visitar Normandia? Creus que ens hem deixat algun lloc que t’agradaria visitar?
Codi ètic. Lliure
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.
0 Comments