I és que la llacuna Jokulsarlon i la propera Diamond Beach són, sens dubte, uns dels paisatges més impressionants d’Islàndia. Vols saber per què? T’ho expliquem!
Algunes dades sobre llacuna Jökulsárlón
Vols saber algunes dades curioses sobre la llacuna Jokulsarlon? Tot i que és un dels paisatges més espectaculars d’Islàndia, la seva història no és gaire positiva. T’expliquem per què.
- Jökulsárlón va començar a formar-se el 1934, és a dir, fa relativament poc, quan la glacera Breiðamerkurjökull va començar a retrocedir. Des de principis dels anys 70 la llacuna ha quadruplicat la seva mida i, any rere any, la glacera no para de retrocedir.
- La llacuna Jökulsárlón és la més profunda d’Islàndia, amb una profunditat màxima de 248 metres. La seva superfície, ara mateix, és d’uns 18 km², però, com comentàvem, aquesta no para de créixer.
- La llacuna connecta amb l’oceà. Així doncs, està composta per una barreja d’aigua dolça i salada, cosa que li dóna aquestes tonalitats úniques.
- Els icebergs de Jökulsárlón estan compostos per gel de més de 1.000 anys d’antiguitat. Tot i que es mouen constantment, poden arribar a estar fins a cinc anys flotant per la llacuna abans d’arribar al mar.
- És habitual veure foques nedant per la llacuna. Normalment es desplacen fins a la zona de la desembocadura de la llacuna, prop del pont de la carretera, ja que allí els és força més fàcil atrapar peixos.
On és la llacuna Jokulsarlon
La llacuna Jokulsarlon és a 380 km de distància de la capital d’Islàndia, Reykjavík. Es triga unes cinc hores per carretera, aproximadament, a cobrir aquesta distància ja que a les carreteres islandeses no es poden superar els 90 km/h i en alguns trams la velocitat màxima és força inferior.
Com arribar a la llacuna Jokulsarlon
L’única manera d’arribar a la llacuna Jokulsarlon és per carretera. A excepció de Reykjavík, el transport públic a Islàndia no és massa efectiu, així que sí o sí us recomanem llogar el vostre propi cotxe de lloguer per moure-us per l’illa.
On allotjar-se a prop de la llacuna Jökulsárlón
La població amb més serveis més propera a Jökulsárlón és la ciutat de Höfn, encara que és a uns 80 km de distància. Tot i així, al voltant de la llacuna hi ha diversos nuclis on es poden trobar allotjaments per dormir a prop d’aquest indret.
Els establiments més propers on, sens dubte, nosaltres optaríem per allotjar-nos són Ekra Glacier Lagoon o Fosshotel Glacier Lagoon, tots dos integrats a la perfecció en el paisatge islandés. Una altra opció a un preu una mica més raonable són els bungalows de Gerdi Guesthouse.
Què fer a la llacuna Jokulsarlon
Un cop hagis processat la meravella de paisatge que tens davant i hagis recorregut tranquil·lament la riba de la llacuna Jokulsarlon, hi ha moltes activitats que es poden fer per gaudir encara d’aquest meravellós lloc.
Trekking per la glacera fins a una cova de gel
Durant tot l’any, una de les activitats estrella que s’ofereixen a Islàndia són els trekkings per les glaceres. A més, durant els mesos més freds, d’octubre a abril, aproximadament hi ha la possibilitat d’ampliar aquestes excursions amb la visita a alguna cova de gel.
Si un busca a Google Imatges “cova de gel islàndia” us sortiran unes fotografies espectaculars d’una cova enorme que hi ha a la glacera Vatnajökull. Però, cal tenir en compte que la glacera Vatnajökull és ENORME, que els trekkings es poden realitzar en diferents llengües de la glacera i que si un vol anar a aquesta enorme i impactant cova de gel haurà d’escollir una excursió específica.
Si voleu més detalls sobre aquest tipus d’excursions, us recomanem llegir la nostra inoblidable experiència fent un trekking a la glacera Vatnajökull d’Islàndia.
Un passeig amb zodiac, amb vaixell amfibi o amb caiac
Una altra de les activitats estrelles que s’ofereixen a la llacuna glacera Jokulsarlon és la possibilitat de navegar-hi, esquivant i envoltant icebergs. El més habitual és contractar una passejada en zodiac o en un dels vaixells amfibis que recorren la llacuna. Les principals diferències entre l’un i l’altre són la quantitat de gent que va a bord, molt menor a les zodiacs, i el temps que duren els tours, ja que el passeig amb vaixell amfibi sol ser més curt.
Si viatges a Islàndia a l’estiu, és recomanable que contractis aquesta excursió amb força antelació, ja que les places solen esgotar-se força ràpid. Una altra opció molt popular durant l’estiu és navegar per la llacuna Jokulsarlon amb caiac.
Consells per visitar la llacuna glacera de Jokulsarlon
- La llacuna Jokulsarlon és un dels llocs més populars d’Islàndia, així que el millor consell que et podem donar per visitar-lo és que hi vagis a primera hora del matí per poder gaudir del lloc amb certa tranquil·litat.
- D’altra banda, si la vostra visita a l’illa coincideix amb l’època d’aurores boreals, heu de saber que la llacuna està en una zona amb molt poca contaminació lumínica, així doncs, pot ser un escenari ideal per gaudir d’aquest fenomen màgic.
- Independentment de l’època de l’any en què visitis Jökulsárlón, tingues en compte que ets en un lloc on t’envolta el gel, així que porta roba d’abric, especialment si tens intenció de fer algun tour amb vaixell per la llacuna. El més important en aquest tipus d’experiències i sempre que viatges a països amb temperatures baixes és vestir-se amb diverses capes de roba.
Diamond Beach o la Platja dels Diamants
Just on la llacuna Jokulsarlon desemboca al mar hi ha Diamond Beach, que rep aquest nom perquè allà és on van a parar els blocs de gel que s’han desprès de la llengua glacial Breiðamerkurjökull i han anat flotant per la llacuna durant anys.
Les aigües fredes i mogudes de l’Atlàntic Nord provoquen que molts d’aquests icebergs encallin a la vora d’aquesta platja d’origen volcànic amb sorra negra. L’erosió de l’aigua i el vent van polint els blocs de gel com si fossin diamants que amb la llum del sol adopten uns matisos de colors i unes transparències espectaculars. De fet, depenent de l’hora en què visitis Diamond Beach, els blocs de gel tindran diferents tons, reflexos i matisos. És un paisatge molt canviant.
Fjallsárlón, la germana petita de Jökulsárlón
Encara que no és tan famosa ni tan gran com Jökulsárlón, a molt poca distància trobem la llacuna Fjallsárlón, emplaçada també a l’extrem sud de l’enorme glacera Vatnajökull.
Val molt la pena acostar-se a veure-la per diversos motius. El primer és que no està ni la meitat de massificada que Jökulsárlón. De fet, en funció de l’època de l’any que la visitis, és possible que estiguis tu només davant de tanta immensitat.
En aquesta llacuna també hi ha empreses que ofereixen tours a zodiac per Fjallsárlón.
Codi ètic. Lliure
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.
0 Comments