Fushimi Inari Taisha és un dels indrets més populars de Kyoto i encapçala la llista de 30.000 temples dedicats a Inari que hi ha repartits per tot Japó. De fet, aquest era un dels indrets que ens feia més il·lusió visitar durant la nostra ruta per lliure de 10 dies pel Japó.
És molt possible que hagueu vist imatges d’aquest indret, ja que la seva popularitat va créixer molt sobretot després de la seva aparició l’any 2005 a la pel·lícula Memòries d’una Geisha.
Molt més que el temple de ‘Memòries d’una Geisha’
Però, Fushimi Inari és molt més que un temple japonés aparegut en una pel·lícula. La família Hata va dedicar aquest santuari sintoista del segle VIII als déus de l’arròs i el sake. A mesura, però, que el paper de l’agricultura anava de baixa, els déus del temple es van anar reorientant cap a uns que afavoreixen la prosperitat dels negocis.
El complex està repartit per les boscoses muntanyes de Inari-yama. Un camí costerut i amb força trams d’escales recorre 4 quilòmetres per la muntanya rodejat per toriis vermelles. Cada tori ha estat finançada per una empresa o un particular per demanar sort en els negocis. De fet, en més d’un indret es poden veure els preus de les toriis. En funció de l’aportació aquesta serà més gran o més petita.
Però si no us podeu permetre pagar el que val tenir una tori pròpia, són bastant més assequibles (800 iens, uns 6,5€) les ofrenes (ema) que es deixen al santuari amb un desig o un missatge escrit. O si ho preferiu, també podeu fer com nosaltres que en vam comprar una per prendre-la com a record.
També hi ha nombroses guineus de pedra arreu del complex, ja que es considera que aquest animal és el missatger d’Inari, déu inicialment de l’arròs i ara dels negocis. Pels japonesos és un animal sagrat, una mica misteriós i capaç de posseir als humans. La clau que acostuma a dur a la boca simbolitza la seva protecció als graners d’arròs.
La massificació de Fushimi Inari
No es pot negar que l’indret és espectacular, meravellós, i, possiblement, completament diferent a qualsevol altre temple que hagueu vist mai. Té quelcom que no es pot arribar a descriure amb paraules. Ara bé, no puc obviar que em va decebre una mica per la quantitat de gent que hi havia.
Tot i que hi vam anar força aviat al matí, les riuades de gent feien por de veure… Prèviament a anar-hi, havíem llegit que a mesura que vas fent el recorregut, que fa pujada i en alguns trams és dur, la gent va desapareixent i en alguns trams vas sol. És cert, però en el nostre cas, aquest moments de soledat eren segons… De fet, imagineu-vos la situació: vam arribar al cim del turó i hi havia tanta gent (a tot arreu havíem llegit que normalment hi estàs gairebé sol a dalt de tot) que vam passar sense aturar-nos-hi pensant que encara no hi érem i, de sobte, ens vam trobar que el recorregut ja baixava i un cartell que ens deia que el “top of the mountain” estava a 300 metres més enrere… Imagineu-vos la nostra cara!
Segurament això ens va passar perquè els nostres dies al país van coincidir amb la seva Golden Week, una setmana en què molt japonesos tenen vacances i acostumen a fer turisme de proximitat. Així doncs, és possible que en qualsevol altra època de l’any no hi trobeu tanta gent, però per si un cas, un consell: matineu molt i carregueu-vos de paciència si voleu aconseguir una foto en què es vegin les toriis sense ningú.
Teniu la sort Fushimi Inari està sempre obert i la seva entrada és gratuïta, de manera que hi podeu anar a qualsevol hora, per molt aviat que sigui.
Com arribar a Fushimi Inari?
El temple està situat al sud est de Kyoto, a Inari i s’hi ha d’arribar amb tren. Cada 15 minuts, aproximadament, surt un tren des de l’estació de Kyoto en direcció a Inari. De fet, és la línia que va fins a Nara i el trajecte fins a Inari dura només 5 minuts. El preu del bitllet sense JR és de 140 iens.
Un cop a l’estació s’han de caminar menys de cinc minuts per trobar les primeres guineus, tot i que prèviament passareu per la romon, una enorme porta protegida per dos arquers que completen la defensa del santuari principal, el go-honden.
Just al seu darrere comença el senbon torii, el camí de toriis que puja fins a dalt de tot de la muntanya. Són 4 quilòmetres de recorregut en pujada (alguns trams amb escales) i es necessita al voltant d’una hora i mitja, a un ritme pausat, per fer la volta sencera.
Heu estat a Fushimi Inari? Qué us va semblar? També hi havia tanta gent?
Més articles pràctics per organitzar la teva visita a Kyoto o el teu viatge al Japó:
- Qué veure a Kyoto en 2 dies. Guia per aprofitar al màxim una visita a la ciutat de Kyoto
- Visitar el Pavelló Daurat o Kinkaku-ji, el símbol de Kyoto i de tot el Japó
- Com anar fins al famós bosc de bambú d’Arashiyama de Kyoto
- Descobrint el barri d’Higashiyama, el més tradicional i espectacular de Kyoto
- Japó en 10 dies. Tota la informació que necessites per organitzar un primer viatge a Japó i no perdre’t res
- 30 coses que has de saber abans de viatjar al Japó per primera vegada
- Menjar típic del Japó. Guia i fotos de plats tradicionals i populars de la gastronomia japonesa
- Guia sobre l’ús de la Japan Rail Pass (JRP). Què és i on es compra?
- Les nostres recomanacions per trobar allotjament al Japó bo, bonic i barat
Mi pareja y yo tuvimos la suerte de visitar Japon tambien por primera vez el año pasado aunque fue en Octubre, y tambien es cierto que habia mucha gente, con excursiones de escolares, turistas y demás y el encanto de recorrerlo desaparece. Pero aún así fue una de las visitas a templos que mas me gustó, quizá por el hecho de ver tanta cantidad de toris.
Cierto, el templo es increible, pero la masificación lo desluce un poco… Para nosotros el mejor fue el Daisho-in de la isla de Miyajima. Casi no había gente porque todo el mundo estaba en el gran tori y el entorno era una auténtica pasada.
Muchas gracias por tu comentario Jon y por leer el blog! 🙂