Us esteu plantejant descobrir el Pallars Sobirà amb nens? Us avancem que es tracta d’una zona increïble per gaudir de la natura i la muntanya amb família, motiu pel qual aquesta comarca compta amb dues destinacions acreditades per la marca Natura i Muntanya en Família de l’Agència Catalana de Turisme: les Valls d’Àneu i Pirineus-Noguera Pallaresa.
Durant quatre dies ens vam escapar al Pallars Sobirà per descobrir la comarca en família i proposar-vos els millors plans per gaudir amb els petits de la casa d’aquesta zona del Pirineu.
Com arribar al Pirineu de Lleida
El tren únicament arriba fins a La Pobla de Segur, a la comarca veïna del Pallars Jussà, de manera que per moure-us tranquil·lament pel Pallars Sobirà necessitareu un cotxe. El millor és que arribeu a la zona amb vehicle particular.
Us recomanem que aneu fins a Balaguer i allí aneu pujant per la N-260, des del Pallars Jussà, fins al congost de Collegats. Pocs quilòmetres després arribareu a Sort, la capital de la comarca i on es troba l’oficina comarcal de turisme del Pallars Sobirà.
On allotjar-se al Pallars Sobirà amb nens
Malgrat que les distàncies no són gaire grans, les carreteres de muntanyes plenes de corbes fan que els trajectes pel Pallars Sobirà, que sovint impliquen canviar de vall, siguin força llargs. Així doncs, en funció de la zona que us vingui de gust descobrir, potser us val la pena allotjar-vos en un o altre llocs.
En el cas que us interessi conèixer la Vall d’Àssua, us recomanem dormir a Casa Bellera, una petita casa rural de tres habitacions ubicada a Caregue, un petit poble on s’arriba a través d’una carretera força estreta i on, únicament, hi viuen una desena d’habitants. A Casa Bellera us hi sentireu molt ben rebuts i, a banda, podeu optar per esmorzar i sopar el menjar casolà que ofereix la seva propietària, la Lourdes. Té una mà a la cuina impressionant!
Si el que voleu és recórrer les Valls d’Àneu, nosaltres vam estar allotjats a l’Hotel La Morera, un establiment familiar a València d’Àneu amb piscina exterior, spa i restaurant on cada vespre serveixen un sopar que consta de tres plats i postres. Gana no en passareu!
Què fer amb nens al Pallars Sobirà
Ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua
A Llessui hi va obrir fa uns anys, a l’edifici on antigament hi havia l’escola, l’Ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua, un espai que vol homenatjar la figura del pastor, així com posar de manifest l’evolució de la feina del pasturatge al llarg de les darreres dècades. A través d’audiovisuals i d’altres elements que es poden manipular, hom té l’oportunitat d’aprendre vocabulari, el funcionament d’algunes eines i també el que significa aquesta feina pel territori.
Sigues pastor per un dia
També al petit poble de Llessui, una família ramadera ha posat en marxa la iniciativa Cal Roi Pastor per apropar als visitants l’experiència de ser pastor per un dia. Durant els mesos en què els ramats estan pasturant a alta muntanya, organitzen visites amb trasllat en 4×4 fins a la borda on pasturen les ovelles per poder veure com és la tasca diària que desenvolupen els pastors. En el cas de visitar la Vall d’Àssua en època de més fred, en David i la Nora mostren la feina a la granja que tenen als afores de Llessui i al corral de les gallines que hi ha al centre del poble.
La botiga més petita del món
En un carreró d’Altron hi trobem La botiga més petita del món. Es tracta d’una iniciativa d’una veïna del municipi que a l’interior d’una vitrina hi ofereix diverses artesanies. El procediment és tan senzill com obrir la porta de vidre, escollir el que més ens agrada i deixar els diners dins d’un pot que hi ha just al costat.
Despoblat medieval de Santa Creu de Llagunes
A 1628 d’alçada, amb vistes sobre tota la Vall de Siarb, s’hi troba el Despoblat medieval de Santa Creu de Llagunes, el jaciment arqueològic excavat en alçada més gran de Catalunya. S’hi han localitzat restes de l’Edat de Bronze (1500 a.C.), malgrat que el seu punt de màxim esplendor va ser a l’època medieval, quan es calcula que hi van arribar a viure una vuitantena de persones. S’estima que l’abandonament del poblat, que compta amb un mur defensiu que delimita tot l’espai, va ser entre finals del segle XIII i principis del XIV. Malgrat que està en runes, s’hi pot interpretar amb relativa facilitat com eren les cases, els estables, l’estructura fortificada i l’església (que està reconstruïda).
Descobrir l’entorn de l’Estany de Sant Maurici
A les Valls d’Àneu hi ha una de les entrades del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, concretament la que des d’Espot condueix fins a l’Estany de Sant Maurici. com que la circulació amb vehicles privats per l’interior del parc està restringida, el més recomanables és agafar un dels taxis 4×4 que, en uns 10 minuts, fan el trajecte des d’Espot fins a l’Estany de Sant Maurici. Des d’allí, just resseguint la seva vora del llac, en surt un camí que en uns 30 minuts a ritme calmat arriba fins a la cascada de Ratera. Hi ha alguns desnivells, però hi ha escales i és fàcil de seguir-lo amb nens.
Una altra opció és agafar el taxi 4×4 fins a l’Estany de Ratera i fer el camí a la inversa, fins a l’Estany de Sant Maurici. Tot el camí és en desnivell (uns 200 metres). En 30 minuts arribareu a la cascada, que està a mig camí, i en 30 minuts més sereu a l’Estany de Sant Maurici.
La Casa de l’Ós Bru dels Pirineus
A Isil, just al centre del poble, hi ha un centre de divulgació i sensibilització sobre l’ós bru dels Pirineus, una espècie molt emblemàtica que havia a la zona després de la seva reintroducció als anys noranta i que alguns cops genera controvèrsia. En aquest espai es vol transmetre importància de conservar aquest animal i donar conèixer la seva relació amb els habitants de la zona i el seu l’entorn. La Casa de l’Ós Bru dels Pirineus acull una mostra molt visual i interactiva, ideal perquè els més petits de la casa entenguin el paper que desenvolupa aquest animal als Pirineus.
Escoltar la brama del cérvol
Si la vostra visita al Pallars Sobirà es produeix entre el 15 de setembre i el 15 d’octubre, aproximadament, heu de saber que és el moment idoni per escoltar la brama del cérvol. Es tracta de la manifestació del zel d’aquesta espècie, és a dir, és quan els cérvols cerquen les femelles i bramen de manera espectacular, especialment a primera i última hora del dia, intentant atreure-les. Per tal de respectar al màxim la tranquil·litat de l’espècie i no envair el seu territori, fins i tot podria ser perillós, a Gavàs, la Bonaigua i Alós d’Isil s’instal·len un dels punts d’observació de fàcil accés i amb personal tècnic equipat amb material òptic per atendre els visitants i que puguin observar els cérvols mentre braven. Una altra opció és fer l’observació amb l’acompanyament d’un guia acreditat.
Centre de fauna MónNatura Pirineus
Després de diverses visites a MónNatura Delta de l’Ebre, teníem moltes ganes de conèixer MónNatura Pirineus. Es tracta d’un centre de natura ubicat a les Valls d’Àneu que ofereix estades i activitats adreçades a tot tipus de públic per apropar els visitants l’essència dels Pirineus.
Una de les propostes més atractives és la visita al centre de fauna, una instal·lació que permet conèixer les espècies que conformen la fauna salvatge dels Pirineus i fer activitats d’educació ambiental.
Els animals que hi ha custodiats hi són per diferents motius:
- Formen part de projectes de cria per reintroducció (com el trencalòs i el linx boreal).
- Estan en procés d’aclimatació prèvia a la reintroducció.
- Són irrecuperables (no alliberables) i els alimenten fins que es morin.
Les visites al centre de fauna sempre són guiades i amb reserva prèvia a info@monnaturapirineus.com.
Casa Gassia, Ecomuseu de les Valls d’Àneu
En un dels carrerons d’Esterri d’Àneu s’hi conserva una casa moblada a l’estil de dècades enrere per copsar com era la vida familiar i de l’espai domèstic en aquestes valls pirinenques durant la primera meitat del segle. Es tracta de Casa Gassia, altrament anomenada Ecomuseu de les Valls d’Àneu, on a través del recorregut per les seves estances el visitant es pot fer una idea de com eren les relacions socials i les responsabilitats domèstiques en una casa relativament humil.
Museu de la Sal de Gerri
Al bell mig del poble de Gerri de la Sal, situat a l’interior de l’antic magatzem de la sal, es pot visitar el Museu de la sal, un producte que durant anys va ser el sustent de moltes de les famílies d’aquest municipi pirinenc. La planta baixa d’aquest emblemàtic edifici s’ha dividit en tres espais on entendre i aprendre com es podia extreure sal d’un indret com aquest, ubicat tan lluny del mar. A través d’eines i elements originals, hom pot veure com es feia el tiratge, el pesatge, els tipus de sal que feien i com es distribuïa i també, a través d’audiovisuals i maquetes, entendre com era el dia a dia de la gent que treballava a les salines. Una feina molt dura, però que, durant anys, va ajudar a enriquir aquest poble del Pallars.
Codi ètic. Blogtrip.
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència després de participar en un blogtrip, ara bé l’organitzador no té cap influència a l’hora de redactar el text. Les opinions i les imatges són de la nostra autoria perquè volem que tinguis informació veraç basada en la nostra experiència.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació, és a dir, que si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc, però l’ús d’aquest enllaç no incrementarà el preu final per a tu.
0 Comments