La comarca de l’Alt Camp és coneguda, principalment, per la seva vinculació amb els calçots, els castells i per ser l’indret on hi ha el Monestir de Santes Creus, un dels tres que formen part de la Ruta del Cister.
Ara bé, més enllà d’aquests atractius, s’ha treballat per rehabilitar i reobrir alguns espais, dins del projecte FEDER Alt Camp, Història i Patrimoni, per ampliar l’oferta turística i cultural d’aquesta comarca del sud de Catalunya.
Voleu saber què fer a l’Alt Camp més enllà de visitar el Monestir de Santes Creus? Us ho expliquem!
La Torre de la Mixarda i el Pont del Diable a Figuerola del Camp
La Torre de la Mixarda és una torre de guaita i defensa del segle XVII, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i en el seu interior hi ha el centre d’interpretació de les torres de guaita de la comarca. Ara per ara, per accedir-hi, cal reservar una visita guiada a l’ajuntament del municipi, trucant al 977 63 01 75
Molt a prop hi ha el Pont del Diable (o Pont del Moro) d’origen medieval (s. XII-XIV) que creua el barranc d’est a oest.
Els camins de l’aigua de Puigpelat
A Puigpelat s’ha adequat l’indret conegut com a Bassa Vella, que acull la icona històrica comarcal del Pi de Puigpelat, situat als peus de l’església parroquial i del portal del segle XII. Si esteu buscant què fer a l’Alt Camp, aquí hi trobareu un interessant mirador sobre la comarca i també d’un punt de partida estratègic de diverses rutes, ja que està ben connectat amb diferents GR i amb el Camí de l’Aigua.
La fàbrica tèxtil del Pla de Santa Maria
Al Pla de Santa Maria s’hi conserven les naus de l’antiga Fàbrica Martí Llopart i Trenchs. Un dels edificis s’ha convertit en un espai museístic i centre d’interpretació tèxtil. S’han remodelat els antics telers i s’han recuperat peces de quan la fàbrica estava en funcionament, fins a principis dels anys 90, perquè els visitants puguin reviure les sensacions dels treballadors de l’època.
Per visitar-la cal concertar cita a l’Ajuntament del Pla de Santa Maria, tot i que està previst que en futur obri de forma regular durant els caps de setmana.
En aquest espai també s’hi pot visitar el Museu Agrícola i d’Economia Rural, amb infinitat d’eines i maquinària antigues, un exposició que encara s’està acabant de museitzar.
El castell de Rodonyà
Al petit poble de Rodonyà hi ha un castell de l’època medieval-renaixentista que, actualment, és la seu de l’ajuntament del municipi. S’ha rehabilitat el celler semisoterrat i l’ala septentrional de la segona planta de l’antic castell, on s’ha incorporat un petit audiovisual per complementar la visita que es pot fer per lliure aprofitant els horaris d’obertura de l’Ajuntament.
El Columbari de Vila-rodona
A Vila-rodona s’hi conserva el Columbari, un edifici funerari romà associat al ritual d’incineració. Es troba sobre la primera terrassa del riu Gaià i és un dels edificis de l’època romana més ben conservats de Catalunya, i gairebé del món. Aquest excel·lent estat de conservació es deu a que al llarg dels segles se li ha anat donant diversos usos a l’espai, que fins i tot va servir com a magatzem agrícola.
Per arribar-hi es pot seguir una de les moltes rutes per fer a peu i en bicicleta que estan incloses dins de l’àmbit de la Ruta del Cister.
Centre d’interpretació de l’oli a Picamoixons
Malgrat que encara no està obert, a Picamoixons s’han rehabilitat dues naus de l’edifici de Ca l’Orga per crear-hi un Centre d’Interpretació de l’Oli. Aquest immoble constitueix un referent de l’arquitectura agrícola catalana del segle XIX i, quan estigui obert, permetrà donar a conèixer la producció d’oli mitjançant el mètode tradicional al trull, una tasca de gran valor industrial, cultural i històric.
Codi ètic. Blogtrip.
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència després de participar en un blogtrip, ara bé l’organitzador no té cap influència a l’hora de redactar el text. Les opinions i les imatges són de la nostra autoria perquè volem que tinguis informació veraç basada en la nostra experiència.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació, és a dir, que si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc, però l’ús d’aquest enllaç no incrementarà el preu final per a tu.
0 Comments