En aquest article trobaràs totes les propostes lúdiques, gastronòmiques i culturals que s’organitzen a Tarragona de forma fixa durant cada mes de l’any.
Si estàs preparant una escapada a Tarragona potser t’interessi llegir aquest article sobre què veure i fer a la ciutat de Tarragona o aquest altre sobre les millors platges de Tarragona.
Gener. Cavalcada de Reis
Sens dubte el mes de gener és el que compta amb menys activitats previstes en el calendari cultural i tradicional de la ciutat. Això sí, si esteu a Tarragona la Nit de Reis, no us podeu perdre l’arribada per mar de les seves Majestats els Reis d’Orient.
Febrer. Flamenc i Carnaval
Els amants de la gastronomia, han de saber que durant tot el mes de febrer l’Associació de Restaurants de la Part Alta de la ciutat, organitza unes jornades gastronòmiques anomenades “La Part Alta somriu a la crisi“. En què consisteixen? Els restaurants ofereixen menús degustació a preus reduïts (20 o 32 €).
Des de l’any 2019, durant la primera quinzena del mes de febrer, aproximadament, la ciutat organitza un festival dedicat a la música flamenca, conegut com Tarragona Sona Flamenc. Concerts, exhibicions de ball, tallers i exposicions omplen el programa d’actes d’aquest cicle de recent creació.
També durant el mes de febrer (tot i que les dates varien cada any), se celebra el reconegut Carnestoltes, que en alguna ocasió ha estat inclòs en rànquings que el consideren com un dels millors carnavals de país.
L’acte central és la Rua de l’Artesania que se celebra el dissabte de Carnaval, tot i que també destaquen la gala de “La Disfressa d’Or” (espectacle de pagament) o la crema de la Bóta, la nit abans del Dimecres de Cendra.
Març. Setmana Santa
El mes de març sol ser el mes de la processons. Documentada des de l’any 1550 i declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional, la processó del Sant Enterrament, que se celebra el Divendres Sant, és el punt àlgid de la Setmana Santa. Tot i així, al llarg de tota la setmana, es realitzen actes litúrgics i processons en diferents punts de la ciutat.
Tot i que no té data fixa, varia cada any, algun diumenge del mes de març, la ciutat celebra els Tres Tombs. Es tracta d’una festa tradicional catalana, on carros i cavalls recorren els carrers en honor a Sant Antoni.
Abril. Sant Jordi i Dixieland
Abril sol ser el mes en què el clima ja comença a permetre sortir al carrer amb màniga curta i, fins i tot, sandàlies.
Sens dubte, el 23 d’abril, festivitat de Sant Jordi, marca per a molts catalans l’inici de el bon temps. A Tarragona, Sant Jordi és sinònim de parades de llibres i roses al llarg de la Rambla Nova i també marca l’inici simbòlic de la temporada de castells per a les quatre colles de la ciutat, que tindran actuacions fins al mes d’octubre, aproximadament.
A més, la segona quinzena d’abril se celebra el Festival Internacional de Dixieland, cita ineludible per als amants del jazz i el swing. Durant dues setmanes es programen nombrosos concerts a teatres, cafeteries i restaurants i també alguns de gratuïts a l’aire lliure.
Maig. Tarraco Viva
Al maig, Tarragona rememora el seu passat romà. Al llarg de tres setmanes se celebra el Festival Tarraco Viva, unes jornades de divulgació històrica a través de les quals els visitants poden fer un viatge en el temps a través de recreacions històriques.
Paral·lelament, també s’organitzen unes jornades gastronòmiques, anomenades Tarraco a Taula. Són molts els restaurants que durant els dies que dura el Festival Tarraco Viva ofereixen plats i menús inspirats en l’antiga gastronomia romana.
Juny. Sant Joan
Normalment cal esperar fins a finals del mes de juny per trobar actes culturals a l’agenda de la ciutat. Evidentment, la ciutat celebra la revetlla de Sant Joan la nit del 23 de juny, amb música i focs artificials, i la tarda del dia 24 les quatre colles castelleres actuen a la plaça de la Font davant l’atenta mirada de centenars de persones.
Coincidint amb la festivitat de Sant Pere, el dia 29, al barri pescador de Serrallo s’organitzen les festes veïnals que tenen el seu punt àlgid durant la processó dedicada a el sant i el posterior correfoc.
Juliol. Focs artificials
El primer cap de setmana de juliol se celebra anualment el Concurs Internacional de Focs Artificials. Des de la Punta de la platja del Miracle, es dispara durant quatre dies consecutius, a les 22.30 hores, un espectacle de focs artificials. Sense cap dubte, el millor lloc per gaudir de l’espectacle és la mateixa platja del Miracle, encara que més val anar amb una mica d’antelació perquè s’omple de gom a gom.
A mitjans de mes, el dia 16, el barri mariner del Serrallo acull la processó de la Mare de Déu del Carme, protagonitzada per pescadors i mariners.
Agost. Sant Magí
De l’14 al 19 d’agost se celebra la festa major de patró de la ciutat, Sant Magí. El dia central és el 19, quan es realitza una de les diades castelleres més importants de l’any i també surten als carrers alguns dels elements populars més estimats pels nens per acompanyar l’aigua de Sant Magí, la principal protagonista de les celebracions.
Paral·lelament, el 16 de agost, al barri de Sant Roc, ubicat a la Part Alta, organitza una de les festes veïnals més tradicionals de la ciutat.
Setembre. Santa Tecla
No hi ha dubte que el setembre és el mes més esperat per als tarragonins. Del 14 al 24 de setembre se celebren les festes de Santa Tecla, les més importants de la ciutat. Com que aquestes festes donen per a molt, us deixem aquest altre article que hem preparat en forma de guia per gaudir al màxim de les festes de Santa Tecla de Tarragona.
D’altra banda, l’11 de setembre se celebra la Diada Nacional de Catalunya, que a la ciutat es festeja, principalment, amb castells i sardanes.
Octubre. Concurs de Castells
Cada dos anys, concretament els anys parells, la Tarraco Arena Plaça acull el Concurs de Castells. Se celebra el primer cap de setmana del mes d’octubre i durant dos dies es donen cita en aquest lloc les millors colles castelleres de Catalunya. Les entrades es posen a la venda uns mesos abans i acostumen a esgotar-se en poques hores.
Novembre. Castanyada
El mes de novembre comença amb Tots Sants. A Catalunya, i també a Tarragona, és tradicional comprar castanyes torrades en les parades que els joves instal·len en diversos punts de la ciutat i reunir-se amb els amics i familiars per menjar-les acompanyades de panellets, un dolç tradicional català fet a base de massapà i fruits secs.
Per als que volen menjar bé, durant el mes de novembre s’organitzen unes jornades gastronòmiques dedicades al romesco, un dels plats tarragonins més reconeguts i populars. Se solen programar degustacions populars, concursos i són molts els restaurants que preparen menús especials amb aquest menjar tan típic.
Desembre. Festival REC i Nadal
El darrer mes de l’any arrenca a la ciutat amb el REC, el Festival Internacional de Cine de Tarragona, una mostra de llargmetratges de ficció i documentals, amb una categoria molt potent d’òperes primes.
Les celebracions nadalenques comencen amb l’encesa de les llums de Nadal i just abans del pont de desembre obre portes el mercat de Nadal i d’artesania que s’instal·la a la Rambla Nova, la principal avinguda de la ciutat.
Heu estat a Tarragona. Quina d’aquestes tradicions us agradaria gaudir en primera persona?
Codi ètic. Lliure
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.
0 Comments