Zermatt és un petit poble situat al sud de Suïssa que té un encant especial i és està vigilat per una de les muntanyes més espectaculars del món: el Matterhorn (en italià Monte Cervino).
Es tracta d’una localitat eminentment turística, ja que la majoria de les seves cases són hotels, hostals i albergs que a l’hivern acullen esquiadors i a l’estiu excursionistes o turistes que es volen deixar fascinar per aquesta muntanya màgica.
El cert és que Zermatt no cau gaire a prop de la majoria de rutes que es fan per Suïssa i el fet que no s’hi pugui arribar amb cotxe, una mica més endavant us expliquem perquè, fa que a vegades la gent no l’inclogui en els seus plans de viatge, però us assegurem que només per tenir l’oportunitat de contemplar el Matterhorn (o Cervino) ja val la pena fer l’esforç. Per això, no vam voler deixar l’oportunitat d’anar-hi durant la nostra ruta de 9 dies en tren per lliure per Suïssa.
Només hi poden circular els vehicles elèctrics
A Zermatt no hi poden arribar els cotxes perquè a la zona hi està prohibit l’ús de vehicles que usen combustible. Únicament hi poden circular vehicles elèctrics de manera que la millor forma, i gairebé l’única, per arribar-hi és el tren. Des del municipi de Visp hi surt puntualment cada mitja hora un comboi que tarda poc més d’una hora en arribar a Zermatt.
Un cop allí, a l’estació de trens hi ha telèfons públics amb un llistat de tots els allotjaments perquè puguis trucar el teu per avisar-los que has arribat i ells et vinguin a recollir en un dels seus cotxes elèctrics per portar-te fins a la porta del teu allotjament. En aquesta ocasió, nosaltres vam allotjar-nos a l’Hotel Perren Superior en una habitació amb vistes a la muntanya. Va ser car, efectivament, però estar estirat al llit amb el Cervino al davant va compensar-ho tot.
Què fer a Zermatt
El viatge amb tren fins a Zermatt ja és una autèntica meravella, però quan el tren es va apropant el poble veus com tots els passatgers esperen impacients l’aparició del Matterhorn darrere d’alguna de les corbes. I la primera impressió no decep (a nos ser que quan arribis estigui completament tapat per núvols o boira, que també és una possibilitat).
Si es viatja a Zermatt a l’hivern, des d’allí es pot accedir a algunes de les pistes d’esquí més exclusives dels Alps, mentre que a l’estiu es pot aprofitar per fer nombroses excursions pels boscos i les muntanyes del voltant seguint senders senyalitzats. Ara bé, si no teniu temps de recórrer la zona a peu, una altra de les possibilitats que ofereix Zermatt és la pujada al Gornergrat.
Ascens amb cremallera fins al Gornergrat
El Gornergrat és un mirador situat a més de 3.000 metres d’alçada, concretament a 3.089, on s’hi arriba amb un cremallera, el Gornergrat Bahn, que té la seva pròpia estació de sortida i arribada, situada a menys de cinc minuts a peu de l’estació central. El bitllet és caríssim, costa 86 francs suïssos anada i tornada, més de 80 euros, però si us esteu movent pel país fent servir la Swiss Pass (imprescindible si us voleu moure en tren i no arruïnar-vos amb els bitllets) pagareu la meitat, poc més de 40 euros.
Moure’s per Suïssa és molt car, independentment de si es fa amb cotxe o amb tren. La gasolina és caríssima i els bitllets de tren també, però el sistema de la Swiss Pass que et permet agafar tants trens com vulguis durant els dies de vigència de la teva targeta (n’hi ha de 3, 4, 8 o 15 dies) acaba sortint relativament a compte perquè, a banda, et permet estalviar-te uns diners cada vegada que vols pujar en algun telefèric o cremallera, imprescindibles per gaudir dels grans paisatges alpins, perquè habitualment amb la Swiss Pass tens un descompte del 50% en aquells trajectes. Totes les combinacions possibles de trens es poden consultar des de la web dels ferrocarils suïssos.
Un cop aclarit això, tot i el preu, la pujada al Gornergrat és espectacular. Des d’allí es poden contemplar cinc grans glaceres i una panoràmica excepcional del Matterhorn. A més, durant el trajecte el cremallera té algunes parades intermitges i val la pena aturar-se una estona en alguna d’elles (el tren va passant tot sovint, sobretot durant els mesos d’estiu) i passejar una estona entre tanta immensitat.
Nosaltres vam tenir la mala sort que just arribar a dalt al Gornergrat uns núvols es van col·locar sobre la muntanya fent-li de barret… Ara bé, gràcies a l’amabilitat dels suïssos vam aprendre que aquest fet és senyal que s’apropa la pluja. I, dit i fet, quan els núvols van desaparèixer del cim del Matterhorn i el van deixar completament al descobert, va caure una tempesta considerable.
I, per si hi ha algú que amb la pujada al Gornergrat no en té prou, també hi ha la possibilitat de pujar fins als 3.883 metres d’alçada al Matterhorn Glacier Paradise, la pista d’esquí més llarga d’Europa on s’hi arriba amb el telefèric més alt d’Europa. Però si no sou esquiadors o hi aneu a l’estiu, sàpigueu que també hi ha el mirador més alt d’Europa i l’anomenat Glacier Paradise, una galeria de gel excavada 15 metres per sota de les pistes accessible durant tot l’any. Cal agafar tres telefèrics per arribar-hi que tarden, aproximadament, una hora en fer tot el trajecte i el preu ronda els 100 francs suïssos per persona, poc més de 100 €.
Us asseguro que tot i els preus, poder contemplar aquesta muntanya tan espectacular en primera persona no té preu.
Més articles sobre la ruta per Suïssa:
Codi ètic. Lliure
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.
0 Comments
Trackbacks/Pingbacks