De fet, cada vegada que intentàvem pronunciar el seu nom ho dèiem de manera diferent. Serà Breno? Berno?Brrrno? Per sort, poc després d’arribar-hi vam descobrir que no calia que la llengua se’ns quedés enganxada al paladar per pronunciar “Bernó”. Així de fàcil.
Com arribar a Brno
Encara que Brno compta amb aeroport propi, no hi ha gaires vols directes des de la Península Ibèrica fins a aquesta ciutat txeca, de manera que el més fàcil és volar a Praga o a Viena i des d’allà desplaçar-se fins a Brno.
Si arribeu a l’aeroport de Praga, des d’allà també surten diverses línies d’autobús fins a Brno o bé es pot anar amb tren fent transbord a l’estació central de Praga. Els bitllets es poden comprar al lloc web de la companyia České dráhy o a l’estació de tren.
On allotjar-se a Brno
La ciutat de Brno és força extensa, però el seu centre històric és força petit i és fàcil recórrer-lo a peu. Així doncs, si busques un allotjament cèntric, et recomanem el Best Western Premier Hotel International Brno. És a dos minuts del carrer principal i davant del castell de Spilberk, a més té bones connexions amb les línies de transport públic. Les habitacions són molt àmplies i el bufet d’esmorzar és espectacular.
On menjar a Brno
Com a ciutat universitària i cosmopolita, Brno té una àmplia oferta de restaurants especialitzats en gastronomia de molts països. Hi destaca la gran varietat d’establiments asiàtics, especialment vietnamites. A continuació, et deixem les nostres recomanacions:
- Forky’s. És un restaurant vegà amb una gran varietat de plats sense productes d’origen animal. Preu, servei i qualitat excel·lent.
- Lokál U Caipla. És una cerveseria on serveixen menjar tradicional txeca a preus molt competitius. És força gran amb el que és fàcil aconseguir-hi taula. Molt recomanable, encara que el servei no brilla per la seva amabilitat.
- Jean Paul’s Restaurant. Restaurant italià situat en una de les cantonades de la plaça del Mercat. És molt popular entre els locals ja que està regentat per immigrants italians i el menjar és excel·lent.
- 4pokoje. És un dels locals de moda de Brno on és habitual anar a fer una copa o un còctel. També ofereixen menjar, encara que la carta no és gaire extensa. El local és molt modern i el menjar estava bo, però és car en comparació amb altres restaurants de la zona.
- Božský kopeček. En una de les cantonades de la plaça del Mercat hi ha un carret de gelats durant els mesos de més calor. Són gelats artesanals d’infinitat de sabors, alguns molt originals. Són una autèntica delícia i a un preu irrisori! No te’n vagis de Brno sense haver-ne tastat algun!
Com moure’s a Brno
La forma més fàcil i còmoda de moure’s per Brno és usant el transport públic, especialment la xarxa de tramvies que connecten tota la ciutat, fins i tot amb llocs una mica més allunyats del centre històric.
A banda de l’elevada freqüència de pas i de les nombroses línies també ofereix moltes facilitats de pagament, ja que els bitllets es poden abonar directament amb la targeta de crèdit. Només cal passar la targeta pel lector quan es puja al tramvia i tornar-la a passar just abans de baixar en el cas que el trajecte sigui de menys de 15 minuts. Si el viatge és superior a 15 minuts no cal, ja que es cobrarà el tiquet màxim.
El mapa de Brno
A continuació, et deixem un mapa amb tots els llocs que anomenarem en aquest article sobre què veure a Brno, perquè et siguin fàcils de localitzar.
Què veure a Brno
Si alguna cosa caracteritza Brno és el seu ambient universitari. Durant el curs escolar la seva immensa universitat acull a les aules milers d’estudiants de tot el món, molts d’ells interessats en temes científics, ja que Brno va ser la ciutat on Johan Mendel va desenvolupar les conegudes com a «Lleis de Mendel», considerades el punt de partida de la ciència genètica.
La Catedral de Sant Pere i Sant Pau
Ubicada en un dels punts més elevats del centre de la ciutat, al turó de Petrov, la catedral de Sant Pere i Sant Pau va ser construïda en estil neogòtic i coronada per dues torres que dominen l’skyline des de gairebé tots els punts de la ciutat.
És curiós que cada dia les seves campanes repiquen dotze vegades a les onze del matí. Per què? Una llegenda narra que un general de l’exèrcit suec va prometre als seus soldats abandonar el setge a la ciutat, després de tres mesos i mig, si no aconseguia conquerir la ciutat abans que les campanes toquessin les dotze. La promesa va arribar a orelles de la resistència de Brno que va fer sonar les dotze campanades una hora abans, aconseguint la marxa dels suecs. Des d’aquell moment cada dia repiquen les dotze campanades a la catedral quan són les onze del matí.
El Castell de Spilberk
Al turó més elevat de la ciutat de Brno s’alça el castell de Spilberk. Construït al segle XIII pel rei txec Premislita Otakar II ha experimentat nombrosos canvis i restauracions al llarg dels segles fins a convertir-se en la fortalesa barroca actual. Avui dia el castell de Spilberk és la seu del Museu de la Ciutat de Brno i del Museu de la vida carcerària, a més de ser el lloc on se celebren diversos festivals musicals i teatrals durant l’estiu.
Plaça de la Llibertat de Brno
El centre neuràlgic de Brno és la Plaça de la Llibertat o Námestí Svobody, en txec. Envoltada de terrasses on prendre alguna cosa tranquil·lament, sol ser un formiguer de gent ja que també exerceix de nus d’intersecció dels principals carrers de vianants de Brno.
L’Antic Ajuntament de Brno
Una de les visites imprescindibles que cal fer a Brno és l’edifici de l’Antic Ajuntament, on actualment està ubicada l’oficina de turisme de la ciutat. És l’obra civil més antiga de la ciutat i va acollir les oficines municipals fins a 1935.
El primer que un es troba quan accedeix al seu interior és el famós drac de Brno. En realitat es tracta d’un cocodril que s’ha convertit en un símbol gràcies a una antiga llegenda que explica que un dia va arribar a Brno un animal temible que es menjava els animals. Els habitants de Brno van creure que era un drac i un aprenent de carnisser, per acabar amb ell, va farcir una vaca amb calç viva. Aquest se la va menjar i en beure aigua va explotar per la reacció química que provoquen el contacte d’aquests dos elements. Des de llavors aquest drac simbolitza que els habitants de Brno poden amb tot.
Plaça de la Col
Coneguda també com la plaça del Mercat, Zelný trh en txec, aquesta plaça acull des del segle XIII el mercat de fruites i verdures de Brno. En una de les cantonades d’aquesta plaça hi ha el Palau Dietrichstein i el teatre Husa, un dels més antics d’Europa i on un joveníssim Mozart va oferir un concert amb 11 anys.
Al centre de la plaça hi ha una enorme font barroca composta per diverses siluetes al·legòriques i d’animals mitològics que envolten una cova on hi ha una figura d’Hèrcules.
Laberint subterrani de Brno
Just a sota de la plaça de la Col hi ha el Laberint de Brno, un conjunt de sales i passadissos que permeten recórrer antics cellers i dipòsits on durant l’Edat Mitjana s’emmagatzemaven productes alimentaris. Entre les sales també s’han recreat llocs com el taller d’un alquimista, una presó, un celler… L’experiència no és gaire claustrofòbica ja que els passadissos són força amples, encara que sí una mica foscos.
L’ossari de l’església de Santiago
Sota l’església de Sant Jaume (Jakubské náměstí en txec) es pot visitar el segon ossari més gran d’Europa, després de les catacumbes de París. Allà hi ha les restes de més de 50.000 persones, algunes de les quals són víctimes d’epidèmies de pesta i còlera a l’època medieval. El curiós és que el seu descobriment és relativament recent, ja que fins al 2001 no se’n va tenir constància.
La plaça Morava
En aquesta plaça és on es troba l’església de Sant Tomàs, però també un dels símbols més grans de la ciutat de Brno, l’estàtua Valentia. Es tracta d’una escultura de bronze de vuit metres d’alçada que representa un cavaller amb les cames extremadament llargues, com una al·legoria de la valentia.
La Vil·la Tugendhat de Mies Van der Rohe
Una mica allunyada del centre de la ciutat, es pot visitar la Vil·la Tugendhat, un palauet dissenyat amb estil funcionalista el 1929 per l’arquitecte Ludwig Mies van der Rohe. Nosaltres no vam tenir temps de desplaçar-nos-hi, però és un dels llocs més valuosos de la ciutat, declarat Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. A més, té un pes molt important en la història del país, ja que en una de les seves sales va ser on es va negociar el 1992 la separació de l’antiga Txecoslovàquia.
La represa de Brno o Brněnská přehrada
Als afores de la ciutat de Brno hi ha Brněnská přehrada, una zona coneguda també com la represa de Brno. Es tracta d’un llac on es poden realitzar un munt d’activitats lúdiques al seu voltant, des de llogar una taula de paddle surf fins a banyar-se o llogar petites embarcacions per navegar pel riu.
Per arribar al punt de sortida d’aquests vaixells podeu agafar els tramvies número 3 o 10 des del centre de Brno, que en uns 25 minuts arriben fins a la parada Prístaviště. Des d’allà, cal caminar uns 5 minuts fins a les taquilles.
VIDA! science centre
Com a bona ciutat universitària, estretament vinculada al món de les ciències, a Brno hi ha un dels museus de ciències més importants de la República Txeca. Es tracta del VIDA! science centre, un museu d’aquells on està prohibit no tocar-ho tot. És ideal si es viatja amb nens o si la climatologia no acompanya i cal cercar algun pla per fer a cobert.
Papilonia Brno
Al centre de Brno s’ha creat una petita selva on es poden contemplar papallones i com aquestes es reprodueixen i interactuen entre elles. L’espai, anomenat Papilonia, intenta recrear el clima càlid de la jungla per beneficiar les papallones, de manera que fa moltíssima calor a l’interior.
La font lluminosa de Brno
Just davant del teatre Janáček hi ha una font lluminosa que va llançant aigua amb missatges i dissenys moderns. Sembla poca cosa, però el lloc és preciós, amb uns raigs d’aigua al voltant on els nens solen jugar quan fa molta calor. Val la pena acostar-s’hi quan ja ha fosquejat per veure l’impressionant joc de llums i aigua.
Codi ètic. Blogtrip.
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència després de participar en un blogtrip, ara bé l’organitzador no té cap influència a l’hora de redactar el text. Les opinions i les imatges són de la nostra autoria perquè volem que tinguis informació veraç basada en la nostra experiència.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació, és a dir, que si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc, però l’ús d’aquest enllaç no incrementarà el preu final per a tu.
0 Comments