A Kutná Hora se la coneix com la ‘ciutat de la plata’. I és que aquesta petita ciutat ubicada a la regió de Bohèmia Central, a la República Txeca, deu la seva esplendor i la seva importància en la història a les seves mines de plata.
De fet, aquestes mines van ser les que durant els segles XIII i XIV, la van convertir en la segona ciutat de Bohèmia, arribant fins i tot a competir amb el lideratge de Praga a nivell econòmic i polític.
El seu declivi començà al segle XVI amb la inundació de les mines, la insurrecció de Bohèmia davant de Fernando I d’Habsburg i l’arribada de plata del Nou Món. Kutná Hora va perdre part de la seva importància, però avui encara conserva palaus i edificis d’alt valor arquitectònic. De fet, el seu nucli històric va ser inscrit a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO el 1995.
Situada a poc més de 80 km de Praga, Kutná Hora és una de les excursions més populars per fer en un dia des de la capital txeca. Però, realment val la pena? Rotundament sí! En aquest article t’explicarem tot el que cal veure a Kutná Hora en 1 dia, a veure si et convencem per visitar aquesta preciosa ciutat que va ser un dels millors descobriments de la nostra ruta per la República Txeca.
Com arribar a Kutná Hora des de Praga
En el nostre cas vam arribar a Kutná Hora amb cotxe de lloguer, ja que era una de les parades que teníem prevista durant la nostra ruta de 9 dies per la República Txeca, però si voleu visitar Kutná Hora des de Praga usant el transport públic, podeu arribar-hi amb autobús o amb tren.
El més còmode és viatjar fins a Kutna Horá amb tren des de l’estació central de Praga, Hlavni Nadrazi. El trajecte triga 50-60 minuts i els trens surten amb una freqüència aproximada d’una hora. El preu i els horaris es poden consultar a través de la pàgina oficial de ferrocarrils de la República Txeca.
Has de tenir en compte que l’estació de trens de Kutna Horá és als afores, així que per arribar fins al centre històric, a uns tres quilòmetres de distància, hauràs d’agafar un altre tren, un autobús o anar caminant. Si optes per agafar el tren de rodalies la primera parada és el barri de Sedlec, on es troba el famós ossari, i la següent és Kutná Hora Mesto, la més propera al centre.
Una altra opció, per facilitar-vos la visita és contractar una excursió organitzada de mig dia a Kutná Hora des de Praga.
Tours i excursions per visitar Kutná Hora des de Praga
On allotjar-se a Kutná Hora
El centre històric de Kutná Hora compta amb una àmplia oferta d’allotjament. En el nostre cas, però, vam estar allotjats a uns 20 minuts de distància amb cotxe, en un antic castell reconvertit a hotel, el Chateau Hostačov, una experiència única i molt recomanable.
Ubicat al bell mig d’un bosc i una zona verda excepcional, aquest establiment disposa d’habitacions decorades seguint l’estil renaixentista. Entrar a la biblioteca o al saló és com entrar en una sèrie o pel·lícula de l’estil de Los Bridgerton. A més, ofereixen esmorzars i sopars de molta qualitat per un preu més que raonable.
El mapa de Kutná Hora
A continuació, et deixem un mapa amb tots els llocs que anomenarem en aquest article sobre què veure a Kutna Hora, perquè et siguin fàcils de localitzar.
Què veure a Kutná Hora
L’església de Nostra Senyora de l’Assumpció
Encara que de vegades se la qualifiqui de catedral, l’església de Nostra Senyora de l’Assumpció i Sant Joan Baptista del Monestir de Sedlec és això, una església. Va ser fundada el 1280, per l’ordre cistercenc, com a part d’un monestir i està ubicada al barri de Sedlec, una mica allunyada del centre històric de Kutná Hora. Va ser el major edifici religiós del país fins a la construcció de la catedral de Sant Vito, a Praga, i és a la llista de Patrimoni de la Humanitat de la Unesco des del 1995. Malgrat la seva antiguitat, no us espereu una església amb murs de pedra enfosquits pel pas del temps i grans vitrines gòtiques, ja que el temple ha estat restaurat seguint un estil força auster i les parets i els sostres van ser pintats de color préssec, cosa que contrasta força amb la seva imatge exterior.
La Capella de Tots Sants, Ossari de Sedlec de Kutná Hora
A cinc minuts de l’església de Nostra Senyora de l’Assumpció, també al barri de Sedlec, es troba un dels llocs més visitats de la ciutat i també de la República Txeca, l’Ossari de Kutná Hora.
Està sota la Capella de Tots Sants, ubicada al mig del cementiri. Antigament, aquest cementiri era considerat sagrat i molta gent demanava ser enterrada aquí. Durant l’Edat Mitjana es va construir aquesta església i, per custodiar tots els ossos desenterrats, es va fer una capella inferior. A finals del segle XIX era tan gran l’acumulació d’ossos que es va encarregar a František Rint, un tallista, que dissenyés un espai per col·locar els ossos de manera més ordenada. Al bon senyor no se li va acudir res més que decorar les parets, els sostres i els llums amb ossos. Per a alguns visitants es tracta d’una experiència força curiosa, prova d’això ho donen els milers de visites que rep el lloc cada any, però a nosaltres ens va semblar força tètric i ens va remoure una mica que les restes de milers de persones estiguessin exposades d’aquella manera.
En temporada alta solen formar-se força cues per comprar l’entrada per accedir a l’Ossari de Sedlec, així que el millor és adquirir-les amb antelació, ja que requereixen reserva de dia i hora.
L’església de Santa Bàrbara, catedral de Kutna Hora
Si un edifici destaca per sobre de la resta a Kutná Hora és la catedral de Santa Bàrbara, Svatá Barbora en txec. Encara que per motius arquitectònics se l’anomena catedral, perquè té més de tres naus, cinc en total, i un extens sistema de contraforts i arbotants, en realitat és només església perquè no té transsepte ni és seu de cap arquebisbe.
Tant l’interior com l’exterior són impressionants, especialment les vidrieres, algunes instal·lades el 2014, i la característica teulada.
Per la vinculació de la ciutat de Kutná Hora amb les mines de plata, òbviament, la catedral està dedicada a la patrona protectora dels miners.
Just al costat de la catedral es pot visitar la capella del Corpus Christi, una capella tardogòtica que s’havia d’usar com a ossera, però finalment es va deixar buida.
El col·legi Jesuïta de Kutná Hora
De camí a la catedral de Santa Bàrbara, un passeja per davant de l’antic Col·legi Jesuïta. Es tracta d’un edifici força simple i sense gaire ornament, amb alguns tocs barrocs, però el més espectacular és caminar pel passeig adjacent a l’escola decorat amb grans estàtues que recorden el famós pont de Carlos de Praga.
El centre d’art Gask
Avui dia, el col·legi Jesuïta no funciona com a tal, sinó que els seus murs acullen el centre d’art GASK, Galerie Stredočeského kraje en txec, una mostra artística de les arts dels segles XX i XXI. Les peces d’art modern omplen les parets i les sales d’aquest espai d’accés gratuït on també hi ha cafeteries a les terrasses exteriors i fins i tot una sala de jocs per als nens.
L’església de Santiago a Kutná Hora
Tot i que l’església de Santiago no és una de les més famoses de Kutná Hora, la seva silueta apareix a la gran majoria de les fotografies de la ciutat, ja que el seu campanar és fàcilment visible des de qualsevol racó. Aquest temple, consagrat a Sant Jaume, patró dels miners, havia de tenir dues torres iguals, però la segona torre no va arribar a construir-se a causa de la inestabilitat del terreny, ja que el subsòl és ple de zones buides per la proximitat a la mina de plata.
La Cort Italiana, l’antiga seca de Kutná Hora
A causa de la importància de Kutná Hora al segle XIV, just darrere de Praga, es va dotar la ciutat d’un palau reial que va servir al seu torn de seu central de la seca. Aquí va ser on s’encunyaven els gruixos de Praga, que s’elaboraven amb la plata que s’extreia de les mines. Això va convertir l’edifici al centre econòmic d’una ciutat que va ser la més rica de la zona durant el segle XIII.
Avui dia hi ha una exposició de monedes antigues, altres elements que rememoren la història d’aquest lloc i també es poden visitar algunes sales i la capella.
El Museu de la Xocolata
Tot i que al cartell d’entrada es llegeixen les paraules “Museu de la Xocolata”, es tracta d’una petita sala on s’acumulen records de la que va ser la fàbrica d’una de les millors xocolates del món, la xocolata Lidka. Potser el nom no et sona, ja que estem parlant d’una marca que va deixar de produir-se als anys cinquanta, però entre els petits i plens prestatges es conserven imatges, pols de cacau amb més de 100 anys d’història, rajoles de xocolata de 1948…
El curiós és que, uns enamorats de Kutná Hora i de la xocolata, van decidir recuperar algunes de les receptes el 2018 i des de llavors tornen a produir xocolata Lidka. Aquests darrers anys han guanyat diversos premis i, si us ve de gust, a la seva petita botiga podreu fer una degustació de xocolata abans de decidir quina varietat voleu comprar.
La Casa Dacicky, el centre d’interpretació del Patrimoni de la Humanitat
La Casa Dacicky, situada al centre històric de Kutná Hora, s’ha remodelat completament, des dels soterranis fins a l’àtic, i al seu interior es pot visitar una exposició interactiva que fa un repàs dels monuments i llocs de la República Txeca inscrits a la llista de Patrimoni de la Humanitat d’Unesco. A banda de l’exposició permanent, ofereix molts recursos educatius per fer la visita més amena i entretinguda.
Els miradors de Kutná Hora
Kutná Hora és una de les ciutats monumentals més boniques de la República Txeca. La seva ubicació, a diferents alçades, regalen al visitant unes panoràmiques magnífiques de tot el nucli històric. Just davant de l’església de Sant Jaume hi ha un dels miradors amb millors vistes sobre la catedral de Santa Bàrbara, però no és l’únic. Són molts els carrers i els racons des dels quals es pot gaudir de fantàstiques vistes sobre Kutná Hora.
Seguint el sender reial de Kutná Hora
Des d’un dels laterals de la catedral de Santa Bàrbara surt un camí, anomenat sender reial, que cobreix part del desnivell de la ciutat, regalant al visitant unes fantàstiques vistes del temple i de tota la ciutat. Nosaltres només vam fer un petit tram, que ens va permetre apropar-nos fins a la zona on havíem aparcat, però va ser un colofó impressionant per tancar la nostra visita a Kutná Hora.
Val la pena visitar Kutná Hora en un dia
Si només pots dedicar un dia a visitar Kutná Hora t’assegurem que no et decebrà i, segurament, et quedaràs amb ganes de més. És una ciutat petita, que es recorre amb facilitat i amb molts atractius.
Si vols la nostra opinió, et direm que prioritzis la catedral de Santa Bàrbara i el centre històric davant de l’ossari de Sedlec. Tot i que és un dels llocs més famosos i visitats de Kutná Hora a nosaltres no ens va acabar d’agradar, ens va semblar massa macabre, en canvi, la catedral de Santa Bàrbara ens va encantar. És impressionant!
Codi ètic. Blogtrip.
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència després de participar en un blogtrip, ara bé l’organitzador no té cap influència a l’hora de redactar el text. Les opinions i les imatges són de la nostra autoria perquè volem que tinguis informació veraç basada en la nostra experiència.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació, és a dir, que si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc, però l’ús d’aquest enllaç no incrementarà el preu final per a tu.
0 Comments