Et veus capaç de pronunciar el nom de Litomyšl? És probable que ho aconsegueixis, però t’asseguro que no serà ni de lluny com sona en realitat en txec. Però això no importa. El que importa és que si has arribat fins a aquest article és perquè estàs organitzant un viatge per la República Txeca durant el qual et planteges conéixer llocs més enllà de la famosa Praga. Així que deixa’m donar-te l’enhorabona, perquè ets a punt de descobrir una petita localitat plena d’encant i on, segurament, t’encantaria viure durant una temporada.
Ja t’avancem que Litomyšl és a la regió de Pardubice i que compta amb un dels castells renaixentistes més bonics de tot el país. Però, vols saber què veure a Litomyšl? Continua llegint!
On allotjar-se a Litomyšl
La ciutat de Litomyšl guarda l’encant dels llocs que encara no s’han massificat i on no han arribat les grans cadenes hoteleres. Així doncs, si vols fer nit en aquest bonic poble de la República Txeca, la nostra recomanació és que t’allotgis al petit Antik Hotel Sofia. El regenta una família de Litomyšl molt amable i l’establiment, que també funciona com a galeria d’art, està cuidat i net al detall. Els esmorzars que serveixen són excel·lents. A més, la seva propietària parla força bé l’espanyol, cosa força extraordinària en aquesta zona del país.
On menjar a Litomyšl
Com moltes altres ciutats de la República Txeca, Litomyšl compta amb alguns petits restaurants famosos per fabricar la seva pròpia varietat de cervesa. De fet, això és tan habitual que a la majoria d’establiments del país és més barat beure cervesa que aigua. Amb raó és un dels països del món amb més consum de cervesa per càpita.
A Litomyšl s’hi pot trobar una d’aquestes petites tavernes on elaboren la seva pròpia varietat de cervesa, una de molt reconeguda, la cervesa Veselka. Mentre proves alguna de les varietats, et recomanem demanar també algun dels plats locals que serveixen. La carta està únicament en txec, però tot el que preparen és casolà i molt bo, així que sigues valent i atreveix-te a demanar a cegues. Nosaltres ho vam fer i no ens en penedim pas!
Un altre establiment on pots menjar a Litomyšl és el restaurant Pod Klášterem. També serveixen menjar tradicional txeca, sent el gulash un dels seus plats més populars. Donem fe que estava deliciós!
Com moure’s a Litomyšl
La forma més fàcil i còmoda de moure’s per Litomyšl és a peu, ja que es tracta d’una ciutat força petita i on tots els seus atractius turístics estan molt propers els uns dels altres.
El mapa de Litomyšl
A continuació, et deixem un mapa amb tots els llocs que anomenarem en aquest article sobre què veure a Litomyšl, perquè et siguin fàcils de localitzar.
Què veure a Litomyšl
Si alguna cosa caracteritza Litomyšl, més enllà del preciós palau, és la seva vinculació amb la música, especialment amb el compositor Bedřich Smetana, nascut a Litomyšl el 1824. La plaça més gran del municipi, el seu teatre i un reconegut festival de música (el segon més antic a Txèquia) que se celebra cada estiu porten el seu nom.
Smetanovo náměstí o plaça de Smetana
Aquesta plaça, batejada així en honor al compositor Smetana, és la plaça medieval més llarga de la República Txeca, amb 490 metres de longitud. Evidentment, és el punt neuràlgic del municipi on es concentren bars i restaurants i negocis locals ubicats als baixos de nombrosos edificis històrics.
Una part de la plaça té arcades sota les façanes acolorides d’estils renaixentista i barroc que es poden contemplar en aquest lloc. Al número 61 hi trobem el Nou Ajuntament d’estil barroc i construït el 1770, mentre que l’edifici més visible de la plaça, amb una elevada torre, és el Vell Ajuntament de 1418. El seu rellotge astronòmic, de principis del segle XX, és un altre dels símbols de la ciutat.
El palau de Litomyšl
Aquest palau, amb una preciosa façana esgrafiada, és la joia més preada de Litomyšl. Inscrit a la Llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, va començar a construir-se el 1568 sota la supervisió de Giovanni Battista Avostalli, ja que la família Pernštejn era una enamorada d’aquest estil arquitectònic italià.
Per visitar l’interior del castell cal fer-ho amb una de les visites guiades que s’ofereixen diàriament. La majoria són en txec, però també es poden sol·licitar en anglès i fins i tot hi ha una de les treballadores que domina l’espanyol.
Més enllà dels grans salons i les habitacions, on es conserva mobiliari original, el que més ens va cridar l’atenció va ser el teatre que es conserva a la planta baixa, un teatre del segle XIX on encara es hi ha decorats i maquinària escènica original.
Val la pena relaxar-se o fer una passejada pel preciós parc francès que envolta el palau, decorat amb escultures barroques de déus grecs.
L’Església de la Trobada de la Creu Sagrada
Aquesta església, situada just davant del castell és una de les que més destaca sobre l’skyline de Litomyšl, però, a part de la seva silueta, el més impressionant és la terrassa superior, on es poden contemplar unes fantàstiques vistes sobre el castell. Només s’hi pot pujar a peu, però no són gaire escales.
Portmoneum, el museu de Josef Váchal
Tingues per segur que difícilment hauràs visitat un lloc tan curiós com aquest. Qui diu curiós, diu una mica angoixant (i inquietant). Portmoneum és el nom que es dóna a casa de Josef Portmon, un professor que va demanar al seu amic Josef Váchal, pintor i escriptor, que decorés algunes de les parets de l’immoble. El resultat són unes habitacions plenes de gom a gom de diables, follets i esperits amb motius clàssics cristians i llegats de l’hinduisme. T’imagines dormint sota totes aquestes mirades?
A la planta superior del museu es projecta un audiovisual de poc més de 10 minuts on s’expliquen les motivacions i la inspiració de Váchal per fer aquesta obra.
Museu de nines i joguines
Davant del castell hi ha un altre dels museus que podrien qualificar-se com a inquietants. Es tracta del Museu de les nines i les joguines de Litomyšl, una col·lecció privada amb centenars de nines conservades des de l’any 1850. Tot i que als adults no va acabar de convèncer-nos, és una opció entretinguda si es viatja amb nens.
Codi ètic. Blogtrip.
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència després de participar en un blogtrip, ara bé l’organitzador no té cap influència a l’hora de redactar el text. Les opinions i les imatges són de la nostra autoria perquè volem que tinguis informació veraç basada en la nostra experiència.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació, és a dir, que si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc, però l’ús d’aquest enllaç no incrementarà el preu final per a tu.
0 Comments