fbpx

Què veure i què fer a Tromsø, la capital de la Lapònia noruega

by | 23 nov. 2020

Coneguda com la capital de la Lapònia noruega o capital de l’Àrtic, Tromsø és la ciutat més gran del nord de Noruega. 

Ubicada a 350 quilòmetres al nord del Cercle Polàr Àrtic, cada any atrau a milers de turistes que volen contemplar les fantàstiques aurores boreals, però Tromsø és molt més que aquestes llums màgiques. Per aquest motiu, hem preparat una extensa guía on us expliquem què veure i què fer a Tromsø.

Com arribar a Tromsø

Per arribar a Tromsø desde Espanya no hi ha vols directes, l’única alternativa que hi ha és fer-ho fent escala en algun aeroport.

L’opció més habitual és volar a Oslo, la capital de Noruega, i des d’allí fins a Tromsø. Norwegian Airlines o Wideroe, una companyia noruega que ofereix infinitats de rutes internes pel país, són les dues aerolínies més habituals.

També és habitual volar a Tromsø fent escala a Londres, des d’on hi ha força freqüència de vols a la capital de l’Àrtic.

Com anar de l’aeroport de Tromso al centre de la ciutat

Per trobar els bitllets als millor preu possible nosaltres fem servir el comparador de vols Skyscanner (si feu la vostra reserva a través d’aquest enllaç, a nosaltres ens donen una petita comissió que ens permet seguir generant continguts).

  • Si necessites més dades pràctiques, aquí trobaràs tota la informació sobre com anar de l’aeroport de Tromsø al centre de la ciutat.

Allotjament a Tromsø

L’allotjament a Noruega és molt car, però és possible trobar opcions que ofereixen una bona relació qualitat preu a Tromsø

Durant el nostre viatge a la capital de l’Àrtic ens vam allotjar als hotels Clarion Collection Aurora i Clarion Collection With. Estan ubicats al costat del port, en un indret excel·lent, molt a prop de molts dels punts d’interès i, dins del preu de la reserva, t’inclouen l’esmorzar, el berenar i el sopar.

Vam pagar entre 150 i 175 € per nit per una habitació doble amb bressol amb els àpats inclosos.

allotjament a Tromso

Altres hotels de Tromsø que també vam estar valorant i creiem que ofereixen bons estàndards de relació qualitat preu són:

D’altra banda, si el que busqueu són apartaments, us convidem a fer un cop d’ull a aquests:

El clima a Tromsø

Tot i la seva ubicació, heu de saber que el clima a Tromsø és relativament temperat. Durant els mesos de tardor i hivern (entre el novembre i el març) hi pot nevar sovint i fer-hi molt de fred. 

Ara bé, les corrents del Golf arriben fins a la zona fent que les seves temperatures siguin molt més suaus que les que hi ha en altres indrets de latituds similars. Així doncs, el clima a Tromsø durant els mesos d’hivern acostuma a ser més suau que en llocs com ara Rovaniemi (Finlàndia), per exemple.

A més, heu de saber que des de finals de novembre fins a finals de gener s’hi produeix un fenomen anomenat la nit polar, en què el sol no arriba a sortir per l’horitzó i únicament hi ha entre 3 i 4 hores de llum molt tènue. 

Viatjar a Tromso. Visitar Tromso. Que fer a Tromso

Pot semblar una mica depriment, però si l’objectiu del viatge és veure aurores boreals, cal tenir en compte que com més foscor hi ha millor. Ara bé, els mesos en què acostuma a haver més activitat electromagnètica són octubre i març. Això no vol dir que les aurores no es vegin durant la resta de mesos d’hivern. Nosaltres vam viatjar a finals de novembre i vam veure aurores 4 de les 9 nits que vam passar viatjant per Tromsø i les illes Lofoten.

  • Si us interessa organitzar un viatge que combini una visita a Tromsø i a les Illes Lofoten, aquí trobareu un article amb tota la informació sobre com anar de Tromsø a les Illes Lofoten.

Què veure a Tromsø (activitats gratuïtes)

En primer lloc, us enumerarem un seguit de visites que es poden fer a Tromsø de manera gratuïta, per si el vostre únic objectiu és recórrer la ciutat i veure Tromsø sense gratar-vos la butxaca.

Catedral de Tromsø

És una de les poques catedrals de Noruega fetes en fusta (l’altra també està a Tromsø). Construïda a partir del 1861, està ubicada al centre de la ciutat, en una plaça amb zones verdes. És una catedral protestant d’estil neogòtic.

Viatjar a Tromso. Visitar Tromso. Que fer a Tromso

Catedral de Nostra Senyora de Tromsø

Aquesta és l’altra catedral de fusta de Noruega. En aquest cas és catòlica i és la catedral cristiana més septentrional del món. Està ubicada a la plaça Stortorget.

Viatjar a Tromso. Visitar Tromso. Que fer a Tromso

Plaça Stortorget

En aquesta plaça és on comença Storgata, el carrer principal de la ciutat. Des de dalt d’aquesta plaça es pot veure part del port de Tromsø i és on hi ha l’Ajuntament de 1892, un antic temple de música i la catedral catòlica de Tromsø.

L’estàtua que presideix la plaça és la del rei Haakon VII de Noruega, conegut per la seva defensa de la democràcia davant la invasió alemanya en la Segona Guerra Mundial. També hi ha la Casa de la Cultura i l’estàtua anomenada Fangstmonument (caçador àrtic), obra de l’artista Sivert Donali que mostra a un balener armat amb el seu arpó.

Viatjar a Tromso. Visitar Tromso. Que fer a Tromso

Carrer Storgata

És el principal carrer de la ciutat i bona part és peatonal. Hi ha nombroses cases i botigues de fusta pintades de diferents colors. Al final es fa cap a la Catedral, a la cervesera Mack i a Polaria.

Viatjar a Tromso. Visitar Tromso. Que fer a Tromso

Biblioteca Pública

La biblioteca està ubicada en un edifici espectacular, amb quatre grans vidrieres. Es va acabar de construir en 2005 en un indret on hi havia una sala de cinema, la Fokus, dissenyada per l’arquitecte Gunnar Bøgeberg Haugen el 1969.

La coberta està basada en les obres del famós arquitecte mexicà Félix Candela, conegut pel seu ús de formes paraboloides hiperbòliques com les que trobem en aquesta biblioteca. 

Viatjar a Tromso. Visitar Tromso. Que fer a Tromso

La Catedral de l’Àrtic

Tot i que se la coneix amb aquest nom, en realitat és una església parroquial, l’església de Tromsdalen. Es tracta d’un original edifici dissenyat per Jan Inge Hovig i construït el 1965. Hi ha 11 panells de formigó coberts d’alumini a cada costat, que li donen a l’edifici forma piramidal. 

Viatjar a Tromso. Visitar Tromso. Que fer a Tromso

Skansen

És la casa més antiga de Tromsø. Data de 1789 i els fonaments són restes de fortificacions medievals possiblement del segle XIII, que avui són una mena de parc.

A l’estiu acostuma a haver-hi una cafeteria a l’aire lliure molt agradable, però a l’hivern, coberta de neu i gel, resulta menys interessant.

Pont de Sandnessund

Aquest pont es va inaugurar el 1960 i, fins llavors, l’única manera de connectar Tromsø amb el continent era a través del ferry. Les vistes des del pont són magnífiques i val la pena recórrer el quilòmetre i mig d’allargada.  

Viatjar a Tromso. Visitar Tromso. Que fer a Tromso

El port de Tromsø

Parlem d’un port no molt gran però fàcilment situat per passejar per ell ja que es troba al final de la plaça principal de la ciutat. Si us allotgeu a l’hotel Scandic Ishavshotel i teniu una habitació que doni cap al port, podreu tenir meravelloses vistes de la ciutat.

Des d’allà tenim una bona vista del continent, amb la Catedral de l’Àrtic al fons i el Pont de Tromsø a la seva esquerra. A més, tenim una bona vista de la muntanya Floya.

Viatjar a Tromso. Visitar Tromso. Que fer a Tromso

Què fer a Tromsø (activitats de pagament)

Aquari Polaria

Amb una arquitectura exterior molt curiosa, que semblen grans blocs de gel caient, és l’aquari més septentrional del món i va ser inaugurat el 1998. Està pensat per ser una experiència educativa per a nens, ja que promou que els nens prenguin consciència sobre la necessitat de cuidar el medi ambient. El moment que més agrada als petits és quan s’alimenta a les quatre foques que viuen al centre.

  • Preu de l’entrada: 130 NOK els adults i 65 NOK els nens.

Viatjar a Tromso. Visitar Tromso. Que fer a Tromso

Vaixell MS-Polstjerna

Just al costat de Polaria hi ha un gran edifici de vidre que en el seu interior conserva el vaixell anomenat Estrella Polar. A mitjans del segle XX era una de les naus que caçava foques pel Mar del Nord. Ara s’ha convertit en un museu, però només està obert durant els mesos d’estiu.

  • Preu de l’entrada: 40 NOK els adults i 20 NOK els nens (els menos de 7 anys no paguen).

Viatjar a Tromso. Visitar Tromso. Que fer a Tromso

Museu Polar

Està dedicat als exploradors, com ara Roald Amundsen, el primer home a arribar al Pol Sud i el primer en sobrevolar el Pol Nord. També hi ha moltes dades, fotos i materials de les expedicions d’un altre gran explorador noruec, Fridtjof Nansen, qui va ostentar durant diversos anys el rècord de ser l’home que més s’havia acostat al Pol Nord.

Dins el museu es troben les diferents màquines (avions, dirigibles) que van utilitzar durant la història els diferents exploradors en els múltiples intents de conquesta del punt més al nord de la Terra (inclosos els que van acabar en tragèdia). Es pot veure també una reproducció de les cabanes dels habitants de les terres polars de Svalbard, el lloc habitat més al nord de la Terra.

  • Preu de l’entrada: 70 NOK els adults i 35 NOK els nens (els menos de 7 anys no paguen).

Museu Universitari

El Museu Universitari és una de les opcions culturals més interessants de Tromsø. Hi ha diferents espais: la part dedicada a la cultura Sami, els pobladors originaris de Lapònia; una altra part dedicada a l’aurora boreal, amb una explicació física i les diferents teories que va tenir l’ésser humà davant aquest espectacle de la natura; i una altra part dedicada a la fauna i flora àrtiques, així com explicacions sobre l’evolució humana.

Els busos per arribar-hi són el 33 i el 37.

  • Preu de l’entrada: 70 NOK els adults i 35 NOK els nens (els menos de 7 anys no paguen).

Existeixen diferents tipus d’entrades combinades si es vol visitar més d’un museu de la ciutat: 

  • Bitllet combinat Polaria + MS-Polstjerna: 115 NOK els adults i 60 NOK els nens
  • Bitllet combinat Polaria + Tromsø Museum + Polarmuseet: 80/40/160 NOK
  • Billete combinado Tromsø Museum + Polarmuseet + MS-Polstjerna: 100/50/200 NOK

Podeu consultar totes les tarifes i els horaris d’obertura dels diferents museus a la pàgina web oficial.

Ølhallen

Obert el 1928, és el pub més antic de Tromsø i està situat als antics cellers de la cervesera Mack.

És un paradís pels amants de la cervesa, amb una gran quantitat de cerveses d’ampolla i també de sortidor. N’hi ha per a tots els gustos i es poden demanar de tres mides diferents. El seu interior està decorat amb molt de gust.

La cervesa més típica és la Tromsø Artic.

La Cervesera Mack i la seva botiga

La cervesera Mack encara és més antiga, ja que data de 1877 i, fins a 2012 quan van traslladar la seva producció a una fàbrica més moderna, va tenir el títol de la cervesera més septentrional del món.

Al costat del pub hi ha una botiga que és una meravella per a l’aficionat a aquesta beguda i que és també el punt de partida de les visites guiades que es realitzen (i que en alguns casos inclouen degustació a Ølhallen). 

Viatjar a Tromso. Visitar Tromso. Que fer a Tromso

El telefèric Fjellheisen

Aquest telefèric puja 420 metres sobre el nivell del mar fins a un mirador des del qual es veu Tromsø, els fiords i les muntanyes del seu entorn. De fet, si fa bon dia, és una de les millors activitats que podeu fer a Tromsø. També és un molt bon punt per veure aurores boreals si la previsió és bona i el cel està ben clar.

El trajecte és curtet, d’uns 4 minuts, i té una capacitat de 360 persones per hora.

Viatjar a Tromso. Visitar Tromso. Que fer a Tromso

Preu: Adults 190 NOK i nens 80 NOK.

Horari: de l’11 d’agost al 31 de Maig obre de 10.00 a 23.00 hores i de l’1 de juny al 10 d’agost de 10.00 a 01.00 hores

Per arribar o tornar des del telefèric al centre de Tromsø, es pot fer perfectament a peu o bé agafant per 5 NOK el bus urbà número 42. 

Viatjar a Tromso. Visitar Tromso. Que fer a Tromso

Les millors excursions i activitats per fer a Tromsø

A part de tots els atractius que ofereix la ciutat de Tromsø són molts els viatgers que volen gaudir de les moltes activitats i excursions que s’organitzen aprofitant la seva privilegiada ubicació entre fiords i muntanyes.

Tot i que us convidem a llegir aquest article més ampli on parlem més extensament de les millors excursions i activitats que es poden fer a Tromsø, a continuació us deixem enumerades algunes de les més populars:

Esteu planificant un viatge a Tromsø? Quins creieu que seran els vostres imprescindibles?

Més articles sobre el viatge a Tromsø i a les Illes Lofoten:

Codi ètic. Lliure

Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.

Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.

Ebook gratis


 

Hem publicat l’ebook
‘Viatjar amb nens. Guia pràctica per viatjar en família i no morir en l’intent’. Descarrega’l gratis!

Segueix-nos a


 

Qui som


 

Som l’Àlex, la Laia i la becària, una petita família viatgera de Tarragona.

Potser t’interessa


 

Els millors pobles i platges de les illes Lofoten

Els millors pobles i platges de les illes Lofoten

Si esteu planificant un viatge a les illes Lofoten, de ben segur que voleu saber quins són aquells indrets que heu d’incloure sí o sí en la vostra ruta. Per aquest motiu, hem preparat un article amb les millores platges i els millors pobles de les illes Lofoten. Per...

Visitar el Museu Viking de les Illes Lofoten

Visitar el Museu Viking de les Illes Lofoten

A part de paisatges que enamoren, les illes Lofoten tenen una llarga història vinculada als vikings. Per aquest motiu, si voleu conèixer com era l’estil de vida i les tradicionals d’aquest poble nòrdic, us recomanem visitar el Museu Viking de les illes Lofoten.  La...

Publicitat


 
Laia Díaz

Nascuda a Tarragona, sóc periodista per formació i vocació. M'agraden els castells, les cireres i les xarxes socials i m'apassionen els viatges i la fotografia. En una altra vida vull ser viatgera a temps complet!
Reserva els hotels més barats pel teu pròxim viatge
Et regalem 10 € per la teva primera reserva hotelera
Beneficia’t d’un 5% de descompte en la teva assegurança de viatge
Activitats al millor preu amb guies de llengua hispana
Compara i compra els bitllets d’avió al millor preu
Troba les millors ofertes de cotxes de lloguer
Connexió 4G en tots els teus viatges amb un 5% de descompte
Necessites canviar moneda? Beneficia’t d’un descompte amb el codi ENFAMILIATambé et pot interessar

Els millors pobles i platges de les illes Lofoten

Els millors pobles i platges de les illes Lofoten

Si esteu planificant un viatge a les illes Lofoten, de ben segur que voleu saber quins són aquells indrets que heu d’incloure sí o sí en la vostra ruta. Per aquest motiu, hem preparat un article amb les millores platges i els millors pobles de les illes Lofoten. Per...

Visitar el Museu Viking de les Illes Lofoten

Visitar el Museu Viking de les Illes Lofoten

A part de paisatges que enamoren, les illes Lofoten tenen una llarga història vinculada als vikings. Per aquest motiu, si voleu conèixer com era l’estil de vida i les tradicionals d’aquest poble nòrdic, us recomanem visitar el Museu Viking de les illes Lofoten.  La...

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *