Estàs planificant un viatge a Sicília en 7 dies? L’illa italiana, la més gran del país, és un dels llocs amb una concentració més gran d’atractius culturals, arqueològics, naturals i gastronòmics.
Tot i que aquesta ruta de 7 dies per Sicília que us proposem és molt completa i permet visitar els principals llocs d’interès de l’illa, a nosaltres ens van quedar algunes coses per veure. Així doncs, la propera vegada que tornem a viatjar a Sicília no ens perdrem les illes Eòlies, ni la pujada a la Muntanya Etna (una erupció primer i la neu després ens ho van impedir).
Com arribar a Sicília
Arribar a Sicília amb avió
La manera més ràpida i còmoda d’arribar a Sicília és l’avió. L’illa compta amb diversos aeroports, però en destacarem tres, que són els que tenen connexió amb els principals aeroports espanyols amb vols directes regulars.
- Aeropuerto Falcone Borsellino de Palerm, que està a 32 km de la ciudad.
- Aeroport de Fontanarossa a Catània, situat a només 7 km de la ciutat.
- Aeroport Vincenzo Florio de Trapani Birgi, a 15 km de Trapani i Marsala.
Arribar a Sicília per mar
Una altra opció per arribar a Sicília és fer-ho per mar, òbviament. Hi ha un ferri que creua l’estret de Messina, encara que també hi ha diverses línies que arriben a Palerm des de Gènova, Civitavecchia (Roma), Nàpols, Liorna, Salern i Càller. Alguns d’aquests ferris permeten embarcar vehicles a bord.
Arribar a Sicília amb tren
Encara que sembli impossible, ja que parlem d’una illa, hi ha servei de tren per arribar a Sicília des d’Itàlia. És un viatge molt curiós que un tren creua l’estret de Messina a través d’un ferri que té vies de ferrocarril al seu interior.
Per viatjar a Itàlia, especialment si t’acompanyen nens, et recomanem contractar una bona assegurança de viatge que et garanteixi assistència mèdica i sanitària, ja que la Targeta Sanitària Europea no cobreix sempre el 100% de les incidències.
Nosaltres viatgem assegurats amb Mondo que ens ofereix unes cobertures molt àmplies en cas de necessitar qualsevol assistència durant el viatge. Si t’interessa, per ser el nostre lector, t’oferim un descompte directe del 5% a l’hora de contractar la teva assegurança de viatge.
Quina és la millor època per viatjar a Sicília
Sicília compta amb unes platges precioses, cosa que fa que durant els mesos d’estiu l’illa estigui molt plena. Tenint en compte que el clima és força bo durant tot l’any, et diria que el millor és evitar viatjar a Sicília entre el 15 de juny i el 15 de setembre, per evitar aglomeracions. Els mesos de maig i octubre són ideals, amb temperatures molt suaus que encara permeten fer una capbussada (si no t’importa que l’aigua estigui una mica freda).
Els mesos de tardor i hivern poden ser una mica plujosos, però les temperatures no són gaire fredes, tret de l’entorn de l’Etna on, per la seva altitud, el clima és d’alta muntanya, amb nevades habituals.
On allotjar-se durant un viatge per Sicília en 7 dies
Quan un planifica una ruta de 7 dies per Sicília ha de tenir en compte que és una illa molt gran i que el millor és canviar d’allotjament cada dia o bé cada dos dies. Les distàncies són grans, així que triar un sol lloc com a base complicaria força la mobilitat i ens obligaria a perdre moltíssim temps en trasllats.
Tot seguit, et deixo la relació d’allotjaments on vam estar durant el nostre viatge. Tots van tenir una molt bona relació qualitat/preu.
- B&B Domus dei Cocchieri a Palerm. És un B&B regentat per un matrimoni. Des de l’exterior es veu que està en un edifici on no li aniria malament una reforma, però l’interior de l’establiment està remodelat i molt cuidat. La seva ubicació és molt bona i l’esmorzar que ofereixen és excel·lent.
- B&B Le Cinque Novelle a Agrigent. Aquest B&B va ser, amb diferència, el millor en què vam estar durant tot el viatge. És molt petit, però tot està molt cuidat i l’esmorzar que serveixen és espectacular.
- B&B Five Rooms a Siracusa. Està ubicat a l’interior de l’illa Ortigia, el cor de la ciutat, una zona on està pràcticament prohibida la circulació de cotxes i encara més l’aparcament. Tot i això, els carrers del voltant del Ponte Nuovo, el principal accés a Ortigia, tenen moltes places d’aparcament gratuïtes.
- B&B Soto Il Vulcano als peus de l’Etna. És imprescindible portar GPS per localitzar-lo o tenir un sentit de l’orientació increïble. A nosaltres ens va costar trobar-hi, però un cop allà vam estar encantadíssims amb el tracte del matrimoni que el regenta, amb la qualitat de les habitacions i amb els esmorzars. És ideal per fugir del caos de Catània i dormir en un lloc ben tranquil, als peus del volcà.
- A Cefalú també ens vam allotjar en un B&B, però ja no està disponible. Et recomano fer una ullada a l’apartament Amare Cefalù.
La millor manera de moure’s per Sicília
Tot i que hi ha la possibilitat de moure’s per Sicília en transport públic, l’oferta horària i la freqüència de pas d’alguns trens i autobusos compliquen força la mobilitat dels turistes. Tret que disposis de molt de temps per recórrer l’illa, el millor és moure’s amb cotxe. Això sí, si us és possible, intenteu evitar conduir pel centre de Palerm i pel de Catània. El trànsit a les dues ciutats més grans de Sicília és un caos i és possible que acabi amb els vostres nervis.
Troba un cotxe de lloguer al millor preu
Ens encanta fer roadtrips, però llogar un cotxe acostuma a ser un mal de cap. Els preus i les condicions entre les empreses solen ser molt variables, de manera que per facilitar-nos la recerca, confiem en el comparador Autoeurope.
Normalment ofereix els millors preus al mercat i també cancel·lació gratuïta fins a 48 hores abans de la recollida.
Itinerari per a un viatge de 7 dies per Sicília amb cotxe
Pretendre visitar tota l’illa de Sicília en 7 dies és impossible, però si aquests són els dies de què disposes no defalleixis. Per experiència pròpia us assegurem que és possible fer una ruta de 7 dies per Sicília molt completa.
Us recomanem que intenteu entrar i sortir de l’illa per Palerm o bé per Catània, per poder fer una ruta circular. Això et permetrà aprofitar molt més els dies i evitarà estones de desplaçaments innecessaris.
Així doncs, la ruta que us recomanem per viatjar a Sicília durant 7 dies és la següent:
- Dia 1. Palerm i Monreale
- Dia 2. Segesta i Selinunt
- Dia 3. Agrigent i Piazza Armerina
- Dia 4. Siracusa
- Dia 5. Catània i Taormina
- Dia 6. El volcà Etna
- Dia 7. Cefalú
Has de tenir en compte que aquesta ruta està plantejada per disposar de 7 dies complets de viatge per Sicília, és a dir, caldria sumar un dia per endavant per volar d’anada o bé volar a primeríssima hora del matí per poder aprofitar tota la jornada.
Una altra opció, si no tens temps d’organitzar el teu viatge, és optar per contratar un circuito de 7 dies per Sicília, que inclou un guia en espanyol, tots els allotjaments amb esmorzar i entrades als recintes arqueològics.
Mapa d’una ruta en cotxe per Sicília
Què veure a Sicília durant 7 dies
Dia 1. Què veure a Palerm i visita a Monreale
Palerm és una ciutat caòtica i molt sorollosa, que recorda Nàpols i l’ambient que es respira a moltes altres ciutats del sud d’Itàlia. És imprescindible apropar-se fins als Quattro Canti, la Catedral, el Palazzo dei Normanni (a l’interior hi ha la Capella Palatina) i també perdre’s entre els llocs del Mercat de Ballarò, situat en un munt de carrerons a l’est de l’Estació Central. Tots els adjectius se’m queden curts per descriure aquest espectacular mercat. Les parades de fruita, verdura, peix o carn són com bodegons a l’aire lliure, encara que el millor, sens dubte, són els crits dels venedors que cada matí es deixen la veu intentant cridar l’atenció de la clientela.
Tours i activitats interessants a Palerm
- Free tour per Palerm. Romans, àrabs, normands, espanyols… Les empremtes d’aquests pobles són encara visibles al nucli antic de Palerm. Coneixerem el seu llegat amb aquest free tour per la capital de Sicília.
- Tour de la mafia per Palerm. Us agrada la pel·lícula d’El Padrino? En aquest tour de la màfia per Palerm descobrirem els orígens d’aquestes bandes de crim organitzat i repassarem els moviments de resistència i lluita que han proliferat els darrers anys.
- Tour pels mercats de Palerm. Acompanyeu-nos a submergir-nos en l’atmosfera autèntica de la capital de Sicília en aquest tour pels mercats de Palerm. Visitarem els més famosos i tastarem les seves delícies.
Un dels llocs més tradicionals per menjar especialitats de l’illa és l’Antica Focacceria San Francesco, una de les més antigues i reconegudes de la ciutat. Una de les seves especialitats és la focaccia amb sardines (sarde), un dels aliments més típics de l’illa, i els arancini, una mena de croquetes d’arròs farcides de carn.
A poca distància de Palerm, al cim d’un turó, s’alça el petit poble de Monreale. Aquesta localitat és coneguda a tot el món pels espectaculars mosaics que cobreixen l’interior de la Catedral. Us recomano que us hi assegueu una estona i aneu contemplant les escenes bíbliques que estan representades una per una, són una meravella!
Dia 2. Els temples de Segesta i els de Selinunte
La primera parada d’aquest segon dia de viatge per Sicília és Segesta, recinte arqueològic situat al terme municipal de Calatafimi, a uns quatre quilòmetres del centre del poble.
Al temple s’hi arriba a peu des del punt on es compren les entrades al recinte, però per anar fins al teatre, situat sobre un turó, és recomanable agafar l’autobús que et porta fins al cim del Monte Barbaro. Només són dos quilòmetres, però val la pena pagar el bitllet per estalviar-se una bona pujada. Això sí, si teniu temps, el camí de tornada és molt recomanable fer-ho a peu perquè les perspectives del temple són espectaculars.
Un cop descoberts tots els racons de Segesta, toca dirigir-se cap al sud de l’illa per visitar el jaciment arqueològic de Selinunte. Per arribar-hi cal agafar la sortida de Castelvetrano cap a l’A29 i seguir els senyals de color marró durant uns sis quilòmetres.
L’entrada dóna dret a moure’s per les diferents zones on hi ha restes. I és que Selinunte és un dels parcs arqueològics més grans de la Mediterrània.
El jaciment es divideix en l’acròpolis (la part més interessant per visitar ja que és la que està més ben conservada), la ciutat antiga, els temples de l’est i el santuari de Malophorus. Hi ha dues portes d’accés i per arribar d’una a l’altra és imprescindible fer-ho amb cotxe, perquè la distància entre una i una altra és força gran.
Una recomanació si aneu a Segesta o Selinunte durant els mesos de calor: porteu aigua i un barret per cobrir-vos el cap. No hi ha gairebé cap ombra en cap dels dos recintes i encara que nosaltres vam anar-hi a finals de novembre, per Selinunte ens vam passejar amb màniga curta, així que imagineu-vos la calor que deu fer en ple mes d’agost.
Dia 3. La Vall dels Temples d’Agrigent i els mosaics de Piazza Armerina
La primera parada del tercer dia de viatge per Sicília és la Vall dels Temples d’Agrigent. Hi ha diverses portes d’accés, tot i que la principal és a la Piazzale dei Templi, on s’arriba seguint la Via Francesco Petrarca i la carretera provincial 4 (SP4). Allí, però, no es pot aparcar, així que cal anar fins a un aparcament (està senyalitzat i no té pèrdua) i aleshores caminar uns 10 minuts entre restes d’alguns dels temples fins arribar a la porta principal.
A la zona oriental hi ha el Temple d’Hèrcules, el més proper a l’entrada, el Temple de la Concòrdia (és el millor conservat) i el Temple de Hera.
Per anar a la zona occidental cal tornar al punt de partida per anar a veure el Temple de Zeus, està molt destruït, el Temple de Dioscuri i el Temple d’Esculapi, que es caracteritza per ser el més petit de tots i per tenir grans murs en lloc d’una columnata.
Un cop vistos tots els temples d’Agrigent, cal seguir la ruta en direcció al centre de l’illa, cap a Piazza Armerina.
Als afores d´aquest típic poble sicilià hi ha una gran vil·la romana on es conserven un gran nombre de mosaics en molt bon estat: la Vila Romana de Casale. Vam estar gairebé dues hores recorrent tots els passadissos i sales i contemplant tots els detalls dels meravellosos mosaics.
Cada matí, per la zona de la Via Trieste i la Via Trento de Siracusa, hi ha un mercat ambulant on, com és habitual a tota Sicília, el producte estrella és el peix. Tot i que molt més petit que el Mercat Ballarò de Palerm també té aquest encant dels mercats del sud d’Itàlia amb venedors que diàriament es deixen la veu lloant les virtuts dels seus productes.
El punt més turístic d’Ortigia és, però, la Piazza del Duomo. La catedral de Siracusa es caracteritza per tenir una façana barroca, però un interior força auster que aprofita les columnes de l’antic temple d’Atenea que hi havia en aquell mateix punt.
Des d’allà val la pena dirigir-se cap a la Piazza Archimede, on hi ha la Font d’Artemisa, i fer un recorregut pels carrerons estrets i plens de balcons plens de flors. Segurament el de Siracusa és un dels nuclis antics més ben cuidats de tota Sicília.
Tours i activitats interessants a Siracusa
- Tour privat per Ortigia i Neapolis. En aquest tour privat per Ortigia i Neapolis coneixerem els orígens de la ciutat siciliana de Siracusa i visitarem punts emblemàtics com l’amfiteatre romà o l’Orella de Dionís.
- Passeig en vaixell per Ortigia. Navegareu per les aigües del mar Jònic i descobrireu la bellesa monumental i natural del centre històric de Siracusa en aquest passeig amb vaixell per l’illa d’Ortigia.
- Tour de menjar de carrer per Siracusa. Voleu provar autèntiques delícies sicilianes? En aquest tour de menjar de carrer per Siracusa passejarem pels carrers de la ciutat per conèixer la seva gastronomia a peu de carrer. No us ho perdeu!
Ara bé, una parada obligatòria abans de marxar de Siracusa és el Teatre Grec, un dels més grans construïts pels grecs (la càvea té 67 files) i que avui dia encara està en ús. L’entrada al recinte permet visitar també les pedreres de pedra que anys enrere s’usaven com a presó (la més coneguda és l’Orecchio di Dionisio) i l’antic amfiteatre romà, que està parcialment excavat a la roca.
Dia 5. Catània i Taormina
Catània, és la segona ciutat més gran de Sicília. El centre neuràlgic és la Piazza del Duomo, Patrimoni de la Humanitat. Al mig hi ha la Fontana Elefant i davant d’ella la Catedral de Santa Àgueda.
A més, des d’aquesta mateixa plaça surten un munt de carrers on s’ubica La Pescheria (el mercat del peix), on es ven tot tipus de peix fresc, fins i tot, per menjar allà mateix. És molt recomanable anar al matí per gaudir d’un espectacle per a tots els sentits. A mesura que te’n vas endinsant acabes al mig del mercat de fruites i verdures, conegut com La Fiera, d’on és impossible sortir sense haver comprat res.
Tours i activitats interessants a Catania
- Tour pels escenaris de El Padrino. Sou autèntics seguidors de la saga El Padrino? Viatgeu per les localitats de Savoca, Forza d’Agrò i Taormina seguint els passos del director Francis Ford Coppola per descobrir els escenaris del rodatge d’aquesta autèntica obra d’art de la història del cinema.
- Passeig en veler al capvespre per Catània. En aquest passeig amb veler al capvespre per Catània us meravellareu amb les tonalitats del cel i el mar Jònic durant la posta de sol. Un moment de relax i desconnexió per gaudir!
- Free tour per la Catània alternativa. En aquest free tour per la Catània alternativa descobrirem l´altra cara d´aquesta ciutat siciliana situada als peus de l´Etna. Anirem molt més enllà de la seva història i arquitectura!
A poca distància de Catània hi ha la preciosa ciutat de Taormina. Aparcar a Taormina és molt complicat, sobretot durant els mesos d’estiu o temporada alta. És per això que hi ha la possibilitat de deixar el cotxe al nord del centre urbà, a l’aparcament Lumbi, des d’on surt un autobús que va cap al centre.
La principal atracció del municipi és el Teatre Grec. Asseure’s en aquesta grada amb vista al Mediterrani i a l’Etna no té preu. És un dels teatres antics més bonics que recordo. Suposo que l’emplaçament fa moltíssim, però l’espai està ben conservat i us asseguro que és fàcil perdre la noció del temps.
Dia 6. Pujada a l’Etna
L’Etna és un dels grans atractius naturals de l’illa de Sicília i una parada imprescindible durant un viatge per l´illa. Això sí, cal tenir en compte que no sempre surt bé…
En el nostre cas, per segon dia consecutiu ens vam tornar a despertar als peus de l’Etna sota un sol radiant, per això tot feia indicar que aquell dia sí que podríem arribar fins a les calderes de l’Etna. Amb allò que no comptàvem era amb la nevada que havia caigut durant la nit… A mitja carretera d’ascens cap a l’Etna, sobre els 1.000 metres, uns carabinieri molt amables no et deixaven seguir si no duies cadenes al cotxe, de manera que, finalment, ens vam quedar sense poder pujar al volcà.
De fet, ens van dir que el funicular estava aturat, així que per moltes cadenes que hauríem portat tampoc hauríem pogut arribar fins on volíem… Ens vam haver de conformar amb veure la muntanya des de la base…
Dia 7. Cefalú
Cefalú és un poble de platja molt petit i encantador, que cada estiu s’omple de turistes i està situat als peus d’una peculiar muntanya anomenada La Rocca. Diu la llegenda que aquesta muntanya té la forma del cap (cèfal) del pastor Dafnis que es va petrificar i que per això el poble es diu així.
La Catedral és el punt de més interès de la població. Amb Monreale és una de les joies de l’illa amb un absis ple de mosaics bizantins.
Ara bé, altres dels atractius que ofereix Cefalú és la possibilitat de pujar a La Rocca per una llarga escalinata (més de 30 minuts de pujada), que comencen a la dreta del Banco di Sicilia a la Piazza Garibaldi, des d’on diuen que les vistes són espectaculars. Nosaltres no pugem perquè com que havia plogut molt i les escales no estaven en molt bon estat ens van recomanar que era millor no anar per evitar relliscades.
Codi ètic. Lliure
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.
0 Comments