fbpx

Els escenaris de Sonrisas y Lágrimas a Salzburg. Tours i mapa

by | 25 jul. 2022

Quan el 1965 es va estrenar la pel·lícula musical ‘Sonrisas y Lágrimas’ es va convertir ràpidament en tot un fenomen. Basada en una història real, aquest film, titulat originalment ‘The Sound of Music’ o ‘La novicia rebelde’ a llatinoamèrica, ha sobreviscut al pas del temps i la ciutat de Salzburg, on es va desenvolupar gran part del rodatge, rep cada any a milers de turistes que volen passejar pels mateixos llocs pels quals ho va fer la família Von Trapp de la ficció.

Tot i que els que escrivim aquestes línies vam arribar al món uns quants anys després de la seva estrena, per a nosaltres, com per a molts altres nens dels vuitanta, va ser una pel·lícula d’aquelles que van marcar la nostra infància.

En el nostre últim viatge a Salzburg no vam voler deixar passar l’oportunitat de passejar per alguns d’aquests escenaris que tantes vegades hem vist a la televisió mentre cantàvem Do, a deer, a female deer; Re, a drop of golden sun

Com era realment la família Von Trapp?

Encara que la pel·lícula està basada en una història real, els guionistes van adaptar alguns dels passatges d’aquesta família austríaca per donar-li un toc més hollywoodià. Els creadors del film es van basar en el llibre “La història de la família de cantants Von Trapp” que Maria von Trapp va publicar el 1949.

Quan el capità Georg va conèixer Maria era un vidu amb vuit fills (no set com es mostra a la pel·lícula ) i quan van fugir d’Àustria el 1938, Maria i el capità havien sumat dos fills més en comú a la prole. A més, la seva fugida no ser creuant els Alps, tal com mostra la pel·lícula, sinó que se’n van agafar un tren per anar a un concert i mai van tornar.

Van aconseguir fugir fins a Nova York i van comprar una granja a Vermont. El capità va morir el 1947 deixant Maria (que era 25 anys més jove que ell) amb 10 fills a càrrec seu i va ser llavors quan va decidir escriure un llibre que els canviaria la vida.

Escenaris de Sonrisas y lágrimas a Salzburg - El palacio y los jardines de Mirabell

Sonrisas y Lágrimas, coneguda a tot el món, menys a Àustria

Una de les coses més curioses és que la pel·lícula ‘Sonrisas y Lágrimas’ és coneguda a molts països, però són molt pocs els austríacs, alemanys i suïssos que l’han vist i menys els que la tenen entre les seves favorites. Es calcula que Salzburg rep cada any al voltant de 30.000 visitants atrets per la seva vinculació amb el film, però pocs són els habitants d’aquesta ciutat que s’han assegut tres hores al sofà de casa seva a veure aquest clàssic del cinema musical.

És possible que us pregunteu per què. La resposta és senzilla. Resulta que abans de l’estrena de la versió de Hollywood es van fer dues adaptacions alemanyes. El resultat va ser tan dolent que, quan va arribar la tercera versió, van ser pocs els que van voler invertir el seu temps a veure-la i així va passar sense pena ni glòria pels cinemes d’Alemanya, Àustria i Suïssa, els tres països implicats en la trama. De fet, ni tan sols es va traduir a l’alemany!

I, avui dia, l’interès en aquests llocs per ‘Sonrisas y Lágrimas’ segueix sent mínim, encara que la ciutat de Salzburg ha sabut treure bon profit a la seva fama internacional, especialment entre el públic dels Estats Units. Són moltíssims els nord-americans que es poden veure diàriament pels carrers de Salzburg, alguns intentant emular fins i tot escenes i cançons de la pel·lícula als escenaris reals.

Escenaris de Sonrisas y lágrimas a Salzburg - La terraza de Mönchsberg

On allotjar-se a Salzburg

La ciutat de Salzburg compta amb una àmplia oferta d’allotjaments turístics. Durant el nostre últim viatge vam estar al JUFA Hotell, un establiment recentment remodelat i ubicat a poc més de cinc minuts caminant del centre històric. A més, compta amb una parada d’autobús just davant de la porta i una altra parada, per on passen moltes de les principals línies de la ciutat, a dos minuts.

Les habitacions són molt àmplies i noves i el bufet de l’esmorzar és molt complet. Fins i tot hi ha una màquina per preparar gofres! I, si viatgeu amb nens, un dels seus tresors més grans és la sala de jocs ubicada just al costat de la cafeteria, on poder relaxar-se mentre els petits juguen sense descans.

Jufa Hotel Salzburg
Jufa Hotel Salzburg

Tours guiats pels escenaris de Sonrisas y Lágrimas a Salzburg

Tot i que es pot fer per lliure, hi ha la possibilitat de reservar un tour guiat per les localitzacions de Salzburg on es va rodar ‘Sonrisas y Lágrimas’. El tour dura unes quatre hores i, encara que s’ofereix en anglès, un dels seus millors guies, l’Antonio, és espanyol, així que segur que us pot ajudar si no enteneu algun detall.

Ruta pels escenaris de Sonrisas y Lágrimas a Salzburg

Val la pena la Salzburg Card?

Si vols fer per lliure aquesta ruta pels escenaris de ‘Sonrisas y Lágrimas’ et recomano que valoris l’opció d’adquirir la Salzburg Card, una targeta turística que inclou l’entrada a molts dels llocs que anomenarem a continuació i també dóna accés il·limitat a tota la xarxa de transport públic de Salzburg. El preu és més que raonable i, et garanteixo, que s’amortitza moltíssim.

Salzburg card

El palau i els jardins de Mirabell

Els jardins de Mirabell són un parc barroc amb un destacat disseny de flors ornamentals, bardisses, glorietes, fonts i estàtues. Són un petit recés de pau al centre de Salzburg. Fundats el 1606 per l’arquebisbe Wolf Dietrich, en aquests jardins es van rodar diverses escenes de la cançó Do-Re-Mi i és fàcil reconèixer l’escalinata, la font de Pegasus, el passadís amb l’enfiladissa, algunes estàtues…

Escenaris de Sonrisas y lágrimas a Salzburg - El palau i els jardins de Mirabell
Escenaris de Sonrisas y lágrimas a Salzburg - El palau i els jardins de Mirabell
Escenaris de Sonrisas y lágrimas a Salzburg - El palau i els jardins de Mirabell

La terrassa de Mönchsberg

Mönchsberg, que significa literalment la muntanya dels monjos, és un turó de Salzburg des d’on es pot gaudir d’unes de les millors panoràmiques sobre la ciutat. Des d’aquí Maria i els nens comencen a barrejar les notes de la famosa cançó Do-Re-Mi. Hi ha un ascensor que permet pujar fins al cim, ja que s’hi troba el museu d’art modern de Salzburg. Es pot accedir a l’ascensor i al museu amb la Salzburg Card.

Escenarios de Sonrisas y lágrimas en Salzburgo - La terraza de Mönchsberg

Residenzplatz

Residenzplatz és una de les places centrals de Salzburg, situada just al costat de la Catedral. Al centre hi ha una font de 15 metres d’alçada de marbre que és el lloc on Maria llença aigua als cavalls mentre canta I have confidence, just abans de marxar cap a la residència dels Von Trapp. 

Escenarios de Sonrisas y lágrimas en Salzburgo - Residenzplatz

Una curiositat. En el moment en què Maria travessa els arcs per accedir a la plaça, darrere hi passen caminant tres dones vestides amb el vestit típic austríac. És la veritable Maria von Trapp amb dues de les seves filles!

A més, aquesta plaça també apareix a la pel·lícula quan representa que els alemanys ja han ocupat Àustria. Per a l’enregistrament, l’equip de rodatge va penjar banderes nazis als edificis sense avisar prèviament ningú, generant molt d’enrenou a Salzburg on els estralls de l’ocupació i la guerra encara hi eren molt presents. Va ser tanta la indignació entre la ciutadania que, a partir d’aquell dia, es va prohibir que la pel·lícula se seguís rodant al centre de la ciutat i van haver de cercar algunes localitzacions alternatives.

L’abadia benedictina de Nonnberg

L’abadia de Nonnberg és el convent més antic del nord dels Alps i el lloc on la veritable Maria von Trapp, aleshores de cognom Kutschera, va exercir de novícia. Aquest és l’escenari on les monges interpreten la cançó Maria a l’inici de la pel·lícula, on els nens pregunten per ella a l’entrada principal i el lloc des d’on es donen a la fuga. 

El cementiri de Sant Pere

El cementiri de Sant Pere és un dels cementiris més antics i bonics del món. Aquí és on es van filmar les escenes on la família s’amaga dels soldats alemanys abans de poder fugir definitivament a Suïssa. L’entrada està inclosa amb la Salzburg Card.

Escenarios de Sonrisas y lágrimas en Salzburgo - El cementerio de San Pedro
Escenarios de Sonrisas y lágrimas en Salzburgo - El cementerio de San Pedro

Felsenreitschule, l’antiga escola d’equitació

Felsenreitschule era originalment una pedrera de la qual es va extreure el material de construcció per a la catedral de Salzburg. Anys més tard es va utilitzar com a escola d’equitació i, avui dia, en un teatre i seu del Festival de Salzburg. En aquest lloc és on es van filmar les escenes del festival en què participa la família Trapp al complet abans de la seva fugida.

El palau Leopoldskron

Schloss Leopoldskron és un dels edificis rococó més bells de Salzburg. Actualment funciona com un hotel de quatre estrelles. Aquí és on es desenvolupen diverses escenes d’exterior que representen el jardí de la casa von Trapp, com el berenar amb llimonada de la baronessa, l’escena del vaixell de rems en què els nens cauen al llac i una còpia del saló Venetian Castle Hall es va construir a Hollywood Studios per utilitzar-la com el saló de ball.

Per arribar-hi cal agafar l’autobús 22 des de Hanuschplatz fins a la parada Wartbergweg.

El palau Frohnburg

El palau Frohnburg és d’estil barroc i el lloc que es va fer servir com a vista frontal de la casa on viu la família Trapp. S’hi pot arribar amb els autobusos número 3 o 8 fins a la parada Salzburg Polizeidirektion. Des d’allà, cal caminar uns 500 metres per Hellbrunner Allee fins arribar al reixat del castell.

La muntanya Untersberg

Untersberg, amb gairebé 2000 metres d’alçada, ofereix unes vistes fantàstiques sobre Salzburg i els Alps. Un telefèric arriba fins al cim, sent una de les excursions més populars per fer des de la ciutat. Si es disposa de la Salzburg Card val la pena aprofitar-la perquè el preu és gairebé el mateix que el bitllet per pujar i baixar amb el telefèric, així que surt molt a compte. S’hi pot arribar amb els autobusos número 5 o 25 fins a Grödig – Untersbergbahn.

Aquesta muntanya apareix a l’inici de la pel·lícula, quan Maria canta The sound of music, i a l’escena final de la fugida a través dels Alps.

Escenaris de Sonrisas y lágrimas a Salzburgo - La muntanya Untersberg
Escenaris de Sonrisas y lágrimas a Salzburgo - La muntanya Untersberg

La glorieta del palau de Hellbrunn

La glorieta de vidre és el lloc on es desenvolupen dues de les escenes d’amor més emblemàtiques de la pel·lícula, amb la interpretació de les cançons Sixteen Going On Seventeen (Liesl i Rolf) i Something Good (Maria i el capità).

Aquest pavelló està ubicat als jardins del palau de Hellbrunn, al qual podeu arribar amb l’autobús número 25. Tot i que no cal pagar entrada per veure la glorieta, els jardins són públics, us recomanem aprofitar el viatge per visitar el palau i els magnífics jocs d’aigua del seu exterior. L’entrada està inclosa a la Salzburg Card

Escenarios de Sonrisas y lágrimas en Salzburgo - La glorieta del palacio de Hellbrunn

El teatre de titelles de Salzburg

El teatre de titelles de Salzburg (Salzburger Marionettentheater) és un dels més importants del món i sol programar setmanalment representacions del musical ‘Sonrisas y Lágrimas’. Aquest mateix teatre és el que apareix a la pel·lícula quan María i els nens canten The lonely goatherd fent una representació amb titelles, encara que al film aquesta escena passa a casa dels Von Trapp.

Una altra opció per veure uns titelles de la família Trapp és visitar el petit museu gratuït que hi ha a l’interior de la fortalesa de Hohensalzburg. Allí, en una enorme vitrina, hi ha representada tota la família.

Escenaris de ‘Sonrisas y Lágrimas’ fora de Salzburg

Si amb totes aquestes localitzacions encara no n’has tingut prou, als voltants de Salzburg també podràs visitar altres escenaris que tenen un menor protagonisme al film.

  • A uns 15 km de Salzburg hi ha el palau Anif (Schloss Anif), que apareix als plans aeris de l’inici de la pel·lícula, al costat del monestir Höglwörth (Kloster Höglwörth).
  • Gschwandtanger Meadow és la zona de camp, a uns 60 km de Salzburg, on Maria i els nens comencen a cantar el famós Do-Re-Mi.
  • La basílica de Mondsee és l’edifici més destacat d’aquesta petita localitat. Aquí és on es va filmar l’escena del casament entre Maria i el capità von Trapp. L’autobús 140 va des de l’estació central de Salzburg fins a Mondsee.
  • El llac Mondsee, molt a prop del poble amb el mateix nom, apareix també a l’inici de la pel·lícula és on Maria i els nens van amb bici mentre canten el Do-Re-Mi i on hi ha els arbres dels quals es pengen els nens quan el capità torna del seu viatge a Viena amb la baronessa i l’oncle Max.

Mapa dels escenaris de ‘Sonrisas y Lágrimas’ a Salzburg

A continuació, et deixem un mapa amb tots els escenaris de ‘Sonrisas y Lágrimas’ a Salzburg dels que hem parlat en aquest article, perquè et siguin fàcils de localitzar.

Altres activitats per fer a Salzburg

  • Excursió a Hallstatt. Viatja amb aquesta excursió fins a Hallstatt i descobreix la localitat coneguda com “la Perla de la Regió de Salzburg”. Serà veritat que és un poble de conte? Amb transport públic es triga unes 3 hores en arribar, així que el millor és fer una excursió organitzada com aquesta.
  • Concert de Mozart amb sopar al restaurant St. Peter, el més antic d’Europa. Assisteix a un concert de peces de Mozart (àries i duets de “La flauta màgica”, “Fígaro” i “Don Giovanni”) amb un sopar a Salzburg i gaudeix de plats cuinats segons les receptes originals de l’època del genial compositor.
  • Excursió als llacs de Salzkammergut. En aquesta excursió des de Salzsburg viatjaràs a Salzkammergut, la regió dels llacs, per conèixer els seus pintorescs pobles de conte, fer una passejada amb vaixell i gaudir del seu entorn natural únic.
  • Excursió al Niu de l’Àliga. En aquesta excursió pels Alps Bàvars viatjaràs al famós Niu de l’Àliga, la residència utilitzada per Hitler per reunir-se amb líders nazis. Submergeix-te en la història mundial en un paisatge únic!
  • Visita a les mines de sal de Salzburg. Endinsa’t als laberints subterranis de Salzburg i recorre les mines de sal amb tren a la recerca del famós or blanc. Et sentiràs com un miner en aquesta activitat ideal per a tota la família.

Codi ètic. Blogtrip.

Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència després de participar en un blogtrip, ara bé l’organitzador no té cap influència a l’hora de redactar el text. Les opinions i les imatges són de la nostra autoria perquè volem que tinguis informació veraç basada en la nostra experiència.

Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació, és a dir, que si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc, però l’ús d’aquest enllaç no incrementarà el preu final per a tu.

Ebook gratis


 

Hem publicat l’ebook
‘Viatjar amb nens. Guia pràctica per viatjar en família i no morir en l’intent’. Descarrega’l gratis!

Segueix-nos a


 

Qui som


 

Som l’Àlex, la Laia i la becària, una petita família viatgera de Tarragona.

Potser t’interessa


 

Viena amb nens, els 10 millors plans per gaudir de Viena en família

Viena amb nens, els 10 millors plans per gaudir de Viena en família

Estàs organitzant un viatge a Viena amb nens? La preciosa i monumental capital austríaca ofereix una infinitat de possibilitats per entretenir els petits viatgers mentre visiten edificis i llocs carregats d'història. Històries de princeses, museus infantils, un parc...

Palau Schönbrunn de Viena, tot el que has de saber per visitar-lo

Palau Schönbrunn de Viena, tot el que has de saber per visitar-lo

El palau Schönbrunn de Viena és l'antiga residència d'estiu dels Habsburg i l'edifici més visitat de la capital austríaca. Però Schönbrunn no és només un palau. Aquest està envoltat per un parc enorme, que porta el mateix nom, on hi ha multitud d'edificis i propostes...

Visitar el Prater, el parc d’atraccions de Viena

Visitar el Prater, el parc d’atraccions de Viena

El Prater, també conegut com a parc d'atraccions de Viena o Volksprater, és un dels parcs d'atraccions més antics del món. Amb desenes d'atraccions per a totes les edats, és un dels grans atractius de la capital austríaca i creiem que és un dels imprescindibles de la...

Publicitat


 


Laia Díaz

Nascuda a Tarragona, sóc periodista per formació i vocació. M'agraden els castells, les cireres i les xarxes socials i m'apassionen els viatges i la fotografia. En una altra vida vull ser viatgera a temps complet!
Reserva els hotels més barats pel teu pròxim viatge
Et regalem 10 € per la teva primera reserva hotelera
Beneficia’t d’un 5% de descompte en la teva assegurança de viatge
Activitats al millor preu amb guies de llengua hispana
Compara i compra els bitllets d’avió al millor preu
Troba les millors ofertes de cotxes de lloguer
Connexió 4G en tots els teus viatges amb un 5% de descompteTambé et pot interessar

Viena amb nens, els 10 millors plans per gaudir de Viena en família

Viena amb nens, els 10 millors plans per gaudir de Viena en família

Estàs organitzant un viatge a Viena amb nens? La preciosa i monumental capital austríaca ofereix una infinitat de possibilitats per entretenir els petits viatgers mentre visiten edificis i llocs carregats d'història. Històries de princeses, museus infantils, un parc...

Palau Schönbrunn de Viena, tot el que has de saber per visitar-lo

Palau Schönbrunn de Viena, tot el que has de saber per visitar-lo

El palau Schönbrunn de Viena és l'antiga residència d'estiu dels Habsburg i l'edifici més visitat de la capital austríaca. Però Schönbrunn no és només un palau. Aquest està envoltat per un parc enorme, que porta el mateix nom, on hi ha multitud d'edificis i propostes...

Visitar el Prater, el parc d’atraccions de Viena

Visitar el Prater, el parc d’atraccions de Viena

El Prater, també conegut com a parc d'atraccions de Viena o Volksprater, és un dels parcs d'atraccions més antics del món. Amb desenes d'atraccions per a totes les edats, és un dels grans atractius de la capital austríaca i creiem que és un dels imprescindibles de la...

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *