Fer un trekking a una glacera d’Islàndia és una de les millors experiències que pots viure a l’illa de gel i foc. De fet, era un dels meus somnis viatgers pendents, ja que durant el meu primer viatge a Islàndia el 2014 vam haver de descartar aquesta activitat per culpa de la pluja, així que poder complir-ho i sota un sol increïble va ser brutal.
Sempre m’havia preocupat no estar prou en forma per fer un trekking pel gel o que la meva poca agilitat em jugués alguna mala passada, però l’experiència no va poder anar millor i és una cosa que recomano fer a tothom almenys una vegada a la vida.
Això sí, si viatges a Islàndia amb nens, has de tenir en compte que la majoria d’empreses no accepten menors de 10-12 anys per fer aquesta activitat, una cosa completament lògica.
On fer un trekking sobre una glacera a Islàndia
L’enorme glacera Vatnajökull, que ocupa gairebé el 10% del territori islandès, és el lloc on s’organitzen més sortides i excursions per caminar sobre el gel, però també hi ha alguna altra glacera on s’ofereixen aquests trekkings que no requereixen una gran forma física.
L’inici de la gran majoria d’aquestes excursions sol ser als voltants del centre de visitants del Parc Nacional de Skaftafell. Això sí, a l’hora d’escollir quin tour fer, el que has de tenir en compte és si vols visitar una cova de gel o no.
- Reserva aquí el teu trekking a la glacera Vatnajökull
- Reserva aquí el teu trekking a la glacera Vatnajökull amb visita a una cova de gel (només s’ofereix d’octubre a abril)
En el cas que vulguis complementar una mica més la teva experiència, també pots optar per aquesta sortida en què s’ofereix un trekking i passeig amb vaixell per les glaceres Falljökull i Fjallsjökull o, si estàs molt en forma i tens certa experiència escalant, pots optar per fer l’excursió a la glacera amb ascens pel gel.
Si no vols allunyar-te massa de Reykjavík, tens l’opció de fer un trekking per la glacera Sólheimajökull, ubicat a poc més de dues hores de la capital islandesa.
Tot i que a la majoria d’excursions s’especifica que l’activitat es realitza en anglès, són moltes les empreses que solen comptar amb algun guia que parla espanyol i acostumen a ajuntar la gent de parla hispana amb ells.
Per viatjar a Islàndia et recomanem contractar una bona assegurança de viatge que et garanteixi assistència mèdica i sanitària, ja que la Targeta Sanitària Europea no cobreix sempre el 100% de les incidències.
Nosaltres viatgem assegurats amb Mondo que ens ofereix unes cobertures molt àmplies en cas de necessitar qualsevol assistència durant el viatge. Si t’interessa, per ser el nostre lector, t’oferim un descompte directe del 5% a l’hora de contractar la teva assegurança de viatge.
Quina roba portar per fer un trekking en una glacera d’Islàndia
Si fas el trekking per una glacera d’Islàndia en època de fred és important abrigar-se, però, sense oblidar que faràs una activitat que requereix cert esforç per part teva, així que és possible que en algun moment sentis, fins i tot, calor.
El més important en aquest tipus d’experiències i sempre que viatges a països amb hiverns molt durs, és vestir-se amb diverses capes de roba.
El millor és començar amb una capa de roba tèrmica, una samarreta i unes bones malles. A continuació, per a la segona capa, et caldran uns pantalons impermeables (és súper important que l’aigua no traspassi) i un bon jersei de llana o folre polar. Finalment, un bon abric que també sigui impermeable és bàsic per completar el vestuari.
Aquestes són les capes que portava jo durant l’excursió per la glacera d’Islàndia a mitjans del mes d’octubre (a excepció de les malles tèrmiques, perquè amb els pantalons d’esquí en vaig tenir prou) i en algun moment em va sobrar una mica la jaqueta.
Heu d’evitar la roba de cotó, ja que és molt freda, especialment els texans!
No us heu d’oblidar tampoc dels guants, si són tipus manyopla molt millor perquè aguanten la calor molt més, una bufanda o buf i una bona gorra.
És molt important anar ben calçat, amb unes botes que siguin una mica gruixudes i amb la puntera reforçada (i si tenen una mica de canya millor), perquè no se’ns clavin les tires dels grampons, i també portar mitjons de llana, que retenen bé la calor.
La nostra experiència fent un trekking a la glacera Vatnajökull
Tenint en compte que vam viatjar a Islàndia entre setmana i a l’octubre, vam decidir contractar el trekking per la glacera Vatnajökull només 24 hores abans, per assegurar-nos que la previsió climatològica era bona. En temporada alta o els caps de setmana és una mica més complicat trobar places disponibles amb tan poca antelació, així que us recomano reservar l’excursió amb una mica més de marge.
Tot i així, encara que la previsió del temps era bona, el dia es va despertar amb cops de vent molt forts i, en algun moment, vam tenir por que ens cancel·lessin el tour (el dia abans els havien hagut de cancel·lar també per culpa del vent). Per sort, les ratxes de vent anaven en direcció contrària a la llengua de la glacera on vam fer l’excursió i mentre en alguns llocs de l’illa costava mantenir-se dret, a la glacera no bufava la més mínima brisa.
Al punt de trobada ens van dividir a tots els participants en grups d’entre vuit i deu persones i ens van assignar un guia que va ser el que ens va proporcionar els grampons, el piolet, el casc i un arnès que cal col·locar-se entre les cames.
Amb tot el material, ens vam dirigir amb el nostre propi vehicle fins a un dels accessos de la glacera Falljökull, una de les “petites” llengües del Vatnajökull. Després de caminar mitja hora per un camí de terra, vam creuar un petit riu i abans d’endinsar-nos al gel el nostre guia ens va donar totes les indicacions per col·locar-nos correctament els grampons i explicar-nos com havíem de caminar sobre el gel.
Durant una hora i mitja, aproximadament, vam estar recorrent la glacera, passant per alguns passadissos de gel increïbles que els guies havien obert dies abans. El soroll dels grampons clavant-se al gel i l’agitació de la pròpia respiració barrejat amb el silenci que hi ha entre tanta immensitat desperta unes sensacions difícils de descriure. Les fotografies es queden curtes per intentar transmetre tot el que vam viure aquella tarda sobre el gel, trepitjant aquest terreny amb milers d’història a l’esquena.
Durant el recorregut el guia va explicant detalls sobre la formació de les glaceres a Islàndia, algunes de les característiques més importants dels materials que s’hi poden trobar, però, sobretot, fa especial èmfasi en el retrocés que han experimentat en les últimes dècades. Un se’n va amb el cap traient fum intentant destriar què podem fer per aturar aquesta catàstrofe natural de la qual l’ésser humà és l’únic culpable.
Si t’atreveixes a beure l’aigua que emana per la glacera, diu la llegenda que aquesta rejoveneix
Caminar amb grampons per primera vegada. És difícil?
Una de les coses que més em preocupava de fer un trekking per una glacera d’Islàndia era la dificultat que podia suposar caminar amb grampons per primer cop. No sóc una persona molt àgil i tampoc no estic gaire en forma, així que vaig buscar una mica per la xarxa, però les opinions de la gent eren molt dispars i no vaig treure res en clar.
Ara us puc explicar com va ser la meva primera experiència amb els grampons.
És difícil? No. És costós? Una mica.
Hi ha dos punts molt importants a tenir en compte a l’hora de caminar amb grampons per una glacera:
- Cal elevar una mica les cames per trepitjar amb força perquè aquests es clavin al gel (vaja, com si trepitgessis ous).
- Cal caminar amb les cames una mica més separades del que és habitual perquè les puntes no s’enganxin amb els nostres propis pantalons i puguem ensopegar (a part de trencar el camal, evidentment).
A partir d’aquí, tota la resta vindrà rodada. Els guies s’entretenen molt amb les explicacions i en cas que algun tram del recorregut sigui més complex que l’anterior et fan una demostració exacta de com has de col·locar els peus per no relliscar. I t’asseguro que no rellisques!
Així doncs, caminar amb grampons no em va semblar exageradament complicat, encara que sí una mica cansat per la força que s’ha de fer amb les cames. A la nit tenia adolorides les cuixes i vaig pensar que l’endemà em matarien les agulletes, però no, després de descansar em vaig despertar amb les cames com a noves.
Durant aquest viatge m’acompanyava el meu pare de 60 anys i malgrat que per a ell l’experiència va ser una mica més cansada (tampoc és una persona que estigui gaire en forma) va poder seguir el ritme perfectament.
La millor cova de gel d’Islàndia
Els trekking per les glaceres d’Islàndia s’ofereix durant tot l´any, però en els mesos més freds, d’octubre a abril, aproximadament, hi ha la possibilitat d’ampliar aquestes excursions amb la visita a alguna cova de gel. A l’estiu és impossible accedir-hi, ja que podria ser molt perillós pel desglaç.
Si un busca a Google Imatges “cova de gel islàndia” et sortiran unes fotografies espectaculars d’una cova enorme que hi ha a la glacera Vatnajökull. Però, cal tenir en compte que la glacera Vatnajökull és ENORME, que els trekkings es poden realitzar en diferents llengües de la glacera i que si un vol anar a aquesta enorme i impactant cova de gel haurà d’escollir una excursió específica.
En concret, caldrà reservar plaça per a una de les excursions que surten des del llac Jökulsárlón. De fet, són activitats que únicament ofereixen la visita a la cova de gel, però per arribar-hi hauràs de caminar també pel gel i la neu, ja que és impossible arribar fins a l’accés amb cotxe.
A l’excursió que vam fer nosaltres, la cova de gel que vam visitar era molt molt petita, es filtrava molt poca llum i va ser una experiència força decebedora. Així que si el que vols és veure una cova força més gran, decantat per alguna de les excursions específiques que van a la recerca d’aquests llocs naturals.
On dormir prop de la glacera Vatnajökull
Després del nostre trekking per la glacera Vatnajökull ens vam desplaçar fins al municipi islandès de Kirkjubaejarklaustur, a uns 50 minuts de distància amb cotxe, ja que estàvem allotjats a l’Hotel Klaustur, un dels allotjaments amb millor qualitat-preu de tots els que coneixem d’Islàndia. Ha estat renovat recentment i, a banda d’habitacions àmplies i molt netes, ofereix esmorzars molt complets i rics i també hi serveixen sopars a un preu força acceptable tenint en comparació amb altres llocs similars.
Codi ètic. Lliure
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.
0 Comments