fbpx

Consells per viatjar en avió, vaixell, tren o per carretera durant l’embaràs

by | 29 set. 2021

Viatjar i embaràs no són conceptes incompatibles. De fet, amb el temps, és possible que recordeu aquest viatge amb molta nostàlgia ja que serà l’últim (o últims) que fareu abans de l’imminent canvi de vida que s’acosta.

I és que, estar embarassada és una condició especial, però, en cap cas, una malaltia.

Evidentment, cada persona és un món i cada embaràs té les seves particularitats. Les següents premisses i recomanacions es basen tenint en compte que estem davant d’una gestació sense riscos ni complicacions. Ara bé, com cal fer sempre amb totes les qüestions relacionades amb la salut, davant de qualsevol dubte que pugui sorgir a l’hora de fer un viatge durant l’embaràs, el millor sempre és consultar-ho amb el metge o ginecòleg.

Recordeu que estrès i embaràs sí que són conceptes incompatibles.

Puc viatjar durant tot l’embaràs?

Sí i no. Si l’embaràs es desenvolupa en condicions normals, no hi ha cap problema per viatjar des del minut u fins a poc temps abans de la data prevista de part.

Ara bé, el millor moment per planificar un viatge estant embarassada és durant el segon trimestre. Per què? Durant el primer trimestre moltes dones experimenten molèsties bastant intenses (nàusees, vòmits, cansament…) i després de la setmana 30 la panxa comença a pesar i pot existir risc de part prematur, encara que l’embaràs s’hagi desenvolupat amb normalitat.

Així doncs, aprofiteu entre la setmana 13 i la 30 i el repunt d’energia que solen experimentar les dones embarassades en aquest moment per planificar un últim viatge sent dos (o sent tres o quatre… si el que ve en camí no és el primer nadó).

Volar durant l'embaràs. Es pot viatjar embarassada?
Als pocs dies d’estar embarassada teníem previst viatjar a Nova York. Hi vam anar perquè em trobava perfectament i el ginecòleg m’havia dit que no hi havia cap impediment per fer-ho, però durant el viatge vaig començar a sentir les primeres nàusees i també que em cansava amb molta més facilitat.

Puc volar estant embarassada?

Si us agrada viatjar sovint, és possible que aquesta pregunta sigui una de les primeres que us vingui a la ment després d’haver vist el positiu en el test d’embaràs.

Sí, es pot volar embarassada. Ara bé, no està de més tenir en compte una sèrie de recomanacions:

  • El Manual Metge de l’Associació de Transport Aeri Internacional (IATA) recomana que les gestants no volin després de la setmana 36 de gestació, si la dona es troba en condicions normals; o després de la 32, si es tracta d’un embaràs múltiple sense complicacions.
  • Tot i que aquesta és la recomanació de la IATA, com passa amb la política d’equipatge, cada companyia té la seva normativa, així que abans de comprar un bitllet és millor informar-se fins quina setmana d’embaràs permet volar la companyia que hem triat.
  • Si l’embaràs està una mica avançat i la panxa comença a notar-se molt, és recomanable portar un certificat mèdic en el qual s’indiqui la data prevista del part. Aquest document també ha d’indicar que és improbable que el part sigui en les següents 72 hores del vol. Hi ha companyies que poden obligar a signar un document on no es responsabilitzen del que pugui ocórrer.
  • Si compleixes tots els requisits per poder volar embarassada, perquè el vol sigui més suportable, és recomanable seure al passadís, per poder aixecar-se sovint per caminar i anar al bany més fàcilment. També és important vestir roba còmoda, portar aigua suficient per anar hidratant-se i algun refrigeri que pugui ajudar a suportar les nàusees en el cas que apareguin durant el vol.

Tren, cotxe o autobús?

​​Sense cap dubte, el tren és el transport més còmode en el qual es pot viatjar durant l’embaràs. Permet caminar amb regularitat pels passadissos, sol haver-hi banys sempre disponibles i no cal portar cinturó.

Viatjar en cotxe també és una bona alternativa, ja que permet la llibertat d’anar parant cada dues hores per poder estirar les cames i anar a el bany. En el cas de no tenir molèsties, no hi ha problema a conduir, encara que sempre serà més còmode anar al seient del darrere, amb les cames estirades al màxim i amb el cinturó de seguretat posat sota el ventre (si ho preferiu, hi ha uns cinturons especials per a embarassades).

Finalment, l’autobús és el transport terrestre menys recomanat durant l’embaràs. No acostuma a haver-hi bany i si n’hi ha, sol ser molt petit i incòmode. A més, està prohibit viatjar de peu o caminar pel passadís i els trajectes són molt llargs, cosa que complica la recomanació d’estirar les cames cada parell d’hores.

Volar durant l'embaràs. Es pot viatjar embarassada?
Durant el segon trimestre vaig fer una ruta per l’Alsàcia visitant els tradicionals mercadets de Nadal. Em trobava molt bé, la panxa encara no era gaire voluminosa i vam gaudir moltíssim d’aquest darrer viatge sent dos.

Puc viatjar en vaixell?

Sense cap dubte el vaixell és el mitjà de transport menys recomanat durant l’embaràs. De fet, plantejar-se la possibilitat de fer un creuer durant la gestació no és la millor de les idees. Per què?

En primer lloc, el vaivé dels vaixells pot accentuar molt la sensació de mareig i les nàusees que es poden patir durant l’embaràs.

En segon lloc, el menjar precuinat que se serveix en molts bufets de grans creuers, pot romandre a temperatura ambient durant molt de temps. Això pot ser una font d’infecció de Listeria, un bacteri molt perjudicial durant l’embaràs.

Finalment, durant la navegació dels vaixells s’allunyen de les infraestructures hospitalàries i, en cas d’emergència durant l’embaràs, cal no tenir-les gaire lluny. Per aquest motiu, moltes companyies navilieres no permeten entre els seus passatgers dones embarassades a partir de la setmana 27 o 28.

Potser també et pot interessar:

Ebook gratis


 

Hem publicat l’ebook
‘Viatjar amb nens. Guia pràctica per viatjar en família i no morir en l’intent’. Descarrega’l gratis!

Segueix-nos a


 

Qui som


 

Som l’Àlex, la Laia i la becària, una petita família viatgera de Tarragona.

Potser t’interessa


 

Jugant a Lego House, el lloc de Dinamarca on tot encaixa

Jugant a Lego House, el lloc de Dinamarca on tot encaixa

T'imagines un lloc on puguis jugar a Lego sense parar i sense que se t'acabin mai les peces? Doncs aquest lloc existeix! Es diu Lego House i és a Billund, Dinamarca, a la mateixa localitat que el famós parc d'atraccions Legoland. Lego House és un espai educatiu i...

Publicitat


 
Laia Díaz

Nascuda a Tarragona, sóc periodista per formació i vocació. M'agraden els castells, les cireres i les xarxes socials i m'apassionen els viatges i la fotografia. En una altra vida vull ser viatgera a temps complet!
Reserva els hotels més barats pel teu pròxim viatge
Et regalem 10 € per la teva primera reserva hotelera
Beneficia’t d’un 5% de descompte en la teva assegurança de viatge
Activitats al millor preu amb guies de llengua hispana
Compara i compra els bitllets d’avió al millor preu
Troba les millors ofertes de cotxes de lloguer
Connexió 4G en tots els teus viatges amb un 5% de descompteTambé et pot interessar

Jugant a Lego House, el lloc de Dinamarca on tot encaixa

Jugant a Lego House, el lloc de Dinamarca on tot encaixa

T'imagines un lloc on puguis jugar a Lego sense parar i sense que se t'acabin mai les peces? Doncs aquest lloc existeix! Es diu Lego House i és a Billund, Dinamarca, a la mateixa localitat que el famós parc d'atraccions Legoland. Lego House és un espai educatiu i...

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *