El passat de Saint-Malo està estretament lligat als pirates. Sovint es parla d’ella com la ciutat dels corsaris i és que des de l’època medieval va tenir un important port pel qual van passar molts mariners, però també molts pirates que la van convertir en un enclavament ric i pròsper.
El seu pitjor moment va ser l’agost del 1944, quan els bombardejos de la Segona Guerra Mundial van reduir a runes gairebé la totalitat d’aquesta ciutat emmurallada plena d’història. Només les muralles es van mantenir dretes, però, per sort, una fantàstica reconstrucció ens permet continuar gaudint d’aquest preciós municipi que compta amb una de les badies més impressionants de França.
Com arribar a Saint-Malo
L’aeroport més proper a Saint-Malo és el de Rennes, ubicat a uns 75 quilòmetres de distància d’aquest municipi francès. Des de Rennes podeu agafar un tren regional TER que en menys d’una hora recorre la distància que separa la capital de la Bretanya de Saint-Malo.
Si el teu punt de partida és París, has de saber que Saint-Malo compta amb estació de TGV i que hi ha trens d’alta velocitat que en poc més de dues hores i quart uneixen París amb Saint-Malo.
Si et sembla un trajecte massa complex per fer pel teu compte, sempre pots optar per contractar una ruta de dos dies per Normandia, Saint Malo i el Mont Saint-Michel.
On aparcar a Saint-Malo
En el cas que arribis a Saint-Malo amb el teu propi cotxe o amb un vehicle de lloguer, has de saber que si estaciones a l’aparcament dissuasori Paul Féval, amb el bitllet d’un dia fins a cinc viatgers podran fer servir els autobusos d’enllaç que porten fins al nucli històric.
Si no et fa res pagar una mica més, a prop del port i de la zona d’intramurs hi ha diversos pàrquings subterranis i de superfície on poder estacionar. Tota la zona del passeig de la platja també és de pagament. Saint-Malo és una ciutat molt concorreguda, especialment a l’estiu, així que us aconsellem arribar a primera hora del matí o bé entrada la tarda per evitar trobar embussos o els aparcaments plens fins a la bandera.
Allotjament a Saint-Malo
Si es vol visitar la zona nord de la Bretanya francesa, fent una ruta per llocs tan pintorescos com Dinan, Dinard, Cancale o el cap Fréhel, Saint-Malo és un molt bon punt per establir-lo com campament base durant uns dies.
Si el vostre pressupost no és molt ajustat i us ve de gust és dormir amb vistes al mar, la zona del passeig marítim de Saint-Malo és plena d’allotjaments amb encant com l’Ambassadeurs Logis Hotel, l’Hôtel Le Beaufort, l’Escale Oceania Saint Malo o fins i tot un establiment de la cadena low cost Ibis, com és l’ibis Saint Malo Plage.
També hi ha l’opció de dormir intramurs, al bell mig del nucli històric de Saint-Malo, un lloc carregat d’història i on a les nits es respira molta més calma que durant el dia, quan sol estar atestat de gent. Encara que no és una zona especialment barata, es poden trobar allotjament amb força bona relació qualitat-preu, com l’Hôtel Cartier o l’Hotel Le Croiseur Intra Muros.
Què veure a Saint-Malo
Deixa’t perdre pel laberint d’intramurs
Passejar pel casc antic de Saint-Malo és un imprescindible de qualsevol viatge que es preï a la Bretanya Francesa. Entre el seu laberint de carrers hi ha mansions senyorials de mercaders i cases de capitans marins, entre les quals destaca la Maison de Corsaire, del 1725.
Cal tenir en compte que és un lloc molt turístic i que és ple de botigues de souvenirs i alimentació molt enfocades als visitants. En alguns moments un pot tenir la sensació de ser en un parc temàtic, especialment a les hores centrals del dia. Però, al capvespre o a primera hora del matí, és un plaer deixar-se perdre pels seus carrerons empedrats.
Recorre la imponent muralla
Des de l’interior d´intramurs hi ha diversos accessos per pujar al passeig de ronda de la muralla. Pràcticament es pot recórrer íntegrament i és un bon punt per admirar l’entramat de carrers intramurs, però també per delectar-se de les fantàstiques vistes sobre la badia de Saint-Malo.
Per viatjar a França, especialment si t’acompanyen nens, et recomanem contractar una bona assegurança de viatge que et garanteixi assistència mèdica i sanitària, ja que la Targeta Sanitària Europea no cobreix sempre el 100% de les incidències.
Nosaltres viatgem assegurats amb Mondo que ens ofereix unes cobertures molt àmplies en cas de necessitar qualsevol assistència durant el viatge. Si t’interessa, per ser el nostre lector, t’oferim un descompte directe del 5% a l’hora de contractar la teva assegurança de viatge.
Entra a la reconstruida Cathédrale St-Vicent
La catedral va ser construïda al segle XII per Jean de Chatillon. Al llarg de la seva història ha anat patint nombrosos canvis, però el més gran va ser després de la Segona Guerra Mundial, ja que va quedar molt danyada pels bombardejos i en la seva reconstrucció es va afegir una nova agulla i una rosassa a la part posterior del cor, il·luminada per un vitrall de Jean Le Moal.
Visita el museu dins el Château de St-Malo
Davant de la Porte Saint Vicent s’eleva el Château de Saint-Malo, construït pels Ducs de Bretanya durant els segles XV i XVI. Durant els bombardejos de 1944 va ser patit greus danys i posteriorment va ser restaurat. Actualment el castell és la seu d’un museu que repassa la història de la ciutat.
Aprofita la marea baixa per arribar al Fort National
Construït el 1689 per protegir el port de Saint-Malo, la història d’aquest fort està estretament lligada a la de la ciutat corsària. S’alça sobre la roca de l’Îlette i, a banda d’oferir protecció, també fou lloc d’execucions públiques. Durant la Segona Guerra Mundial va ser clau per a les defenses alemanyes i poc abans del Desembarcament de Normandia es va usar com a presó per a soldats aliats.
Tingues en compte que només hi podràs arribar durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre quan la marea estigui baixa, així que els horaris de les visites també estan condicionats a l’estat del mar.
Passeja per les platges de Saint-Malo
Un cop vaig llegir, no recordo exactament on, que les platges de Saint-Malo no eren les més boniques de Bretanya. És possible que en algun lloc hi hagi platges més petites, més recòndites i amb més encant. Ho reconec, és possible. A més, que hagi tingut la sort de visitar Saint-Malo en dues ocasions i totes dues amb un sol espectacular, potser també hi ha influït, però, sens dubte, per mi la badia de Saint-Malo i la grand plage du Sillon són un dels llocs més espectaculars de França. Passejar tranquil·lament per la sorra a l’empara d’aquelles cases senyorials que contemplen com la marea que es retira fins a l’infinit és una de les coses més satisfactòries que es poden fer a Saint-Malo.
Però aquesta calma que he respirat les vegades que he visitat Saint-Malo no és perenne. La badia de Saint-Malo és l’escenari de les marees més grans d’Europa. Cada any, entre 6 i 10 vegades es produeixen les anomenades grans marees. Solen coincidir amb la primavera i la tardor i en aquell moment, quan els coeficients arriben a 100, la plage du Sillon desapareix i el passeig marítim passa a assemblar-se més a Venècia que a Saint-Malo. Aquest fenomen és tan particular que fins i tot hi ha una pàgina web que fa un seguiment diari de les pujades i baixades de la marea a Saint-Malo.
A la platja de Bon Secours hi ha una piscina natural protegida de les marees per poder banyar-se amb tranquil·litat.
Arriba fins a la península de Saint-Servan
Al sud del nucli antic, es pot arribar fins a la península de Saint-Servan on està ubicat el Fort de la Cité. Aquest lloc va ser usat pels alemanys com a base marina durant la Segona Guerra Mundial. Actualment hi ha un memorial (de pagament) que recorda el paper que va tenir Saint-Malo durant el conflicte.
Què visitar a prop de Saint-Malo
- Nantes, la capital històrica del ducat de Bretanya.
- Rochefort-en-Terre, un dels pobles més bonics de França
- Rennes, la capital de Bretanya
- Fort La Latte, una fortalesa inexpugnable al costat del cap Fréhel
- Josselin. Què fer al poble del castell reflectit al riu Oust
Mapa de Saint-Malo
Per concloure, us deixem un mapa amb tots els punts d’interès que hem anat esmentant a l’article marcats, per si us és útil.
Codi ètic. Lliure
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.
0 Comments