Svitavy és un petit municipi de la regió de Pardubice, a la República Txeca, batejat amb aquest nom pel riu Svitava que neix a prop de la ciutat. És poc probable que la visitis de casualitat, però si un dia, sense voler, acabes al centre de Svitavy hi ha algunes curiositats que has de saber. A més, també et volem explicar un dels millors plans que es poden fer, especialment si es viatja amb nens, per descobrir l’entorn natural de Svitavy.
Svitavy, la ciutat natal d’Oskar Schindler
Si t’agrada la història contemporània i el cinema, és molt probable que hagis vist la pel·lícula La llista de Schindler, del director Steven Spielberg, o bé que hagis llegit la novel·la que la va inspirar, obra de l’escriptor australià Thomas Keneally.
Doncs bé, el protagonista d’aquesta verídica i emocionant història és Oskar Schindler, nascut a Svitavy. És probable que fins ara pensessis que era alemany i, de fet, ho era. Schindler va néixer el 1908, a l’època de l’imperi austrohongarès, motiu pel qual se’l considerava alemany i no txec. Aleshores a la ciutat se la coneixia com Zwittau.
Schindler es va afiliar al partit nazi i des del 1939 va estar al càrrec d’una fàbrica de parament a Cracòvia on gairebé la meitat dels treballadors, més d’un miler, eren jueus. El 1944 va aconseguir traslladar la fàbrica a Brünnlitz, molt a prop de Svitavy, on va optar per fabricar armes. Amb l’ajuda d’alguns treballadors i subornant oficials de les SS va elaborar la famosa llista, que va permetre el trasllat de gairebé 1200 presoners jueus, que eren els seus treballadors a Cracòvia, evitant així que acabessin al camp de concentració d’Auschwitz.
Avui dia, al carrer Poličská de Svitavy, davant de la casa natal d’Oskar Schindler, hi ha una escultura en el seu record.
Impulsar l’esperanto des de Svitavy
Has sentit a parlar mai de l’esperanto? Es tracta d’un idioma planificat, creat artificialment, que va néixer amb l’objectiu de ser una alternativa internacional ràpida d’aprendre.
Després de la Segona Guerra Mundial hi va haver un moviment ciutadà important de difusió d’aquest llenguatge a Svitavy i encara se segueix treballant en la seva difusió. De fet, el Museu de l’Esperanto forma part del Museu de la ciutat de Svitavy i recull la història i l’activitat actual del moviment Esperantista a la República Txeca.
Una ruta d’activitats per l’entorn del llac Rosnička de Svitavy
Encara que no tingui grans atractius turístics (no pots deixar de passejar per sota de les porxades de la plaça de la Pau), la vinculació de Svitavy amb certs esdeveniments històrics és notable.
Ara bé, sens dubte, un dels llocs més bonics de Svitavy és l’entorn del llac Rosnička, un espai natural on molts habitants dels voltants de la ciutat van a gaudir de les tardes estiuenques.
Més enllà de la bellesa del paisatge, s’ha ideat la ruta Svátova zázitkova cistella (que traduïda vindria a ser una cosa així com la Ruta dels Santos) a través de la qual cal anar superant jocs i reptes per ajudar l’elf Sváťa a alliberar a la princesa cigne atrapada al llac.
El primer pas, però, és passar per l’oficina de turisme de Svitavy, ubicada a la plaça de la Pau, on es pot adquirir una de les boles de fusta que et permetrà jugar a tots els jocs que hi ha al voltant del llac. Allí també es facilita un petit quadern amb un mapa i on, un cop es localitza cada joc, cal dibuixar el relleu que es troba a cada panell. Si s’aconsegueixen completar tots els dibuixos, pots tornar a l’oficina de turisme on s’entrega un petit obsequi.
La ruta es pot començar des de diferents punts i té una longitud de 2 km. Es tracta d’un camí molt pla, apte per a bicicletes, patinets i cotxets. La informació només està disponible a txec, però és molt fàcil d’interpretar.
És una activitat ideal per gaudir en família d’un matí o una tarda descobrint un paisatge natural ple d’encant i tranquil·litat.
On allotjar-se a prop d’Svitavy
Molt a prop d’Svitavy hi ha la ciutat de Litomyšl, que guarda l’encant d’aquells llocs que encara no s’han massificat i on no han arribat les grans cadenes hoteleres. Durant la nostra ruta per la República Txeca vam dormir en aquest bonic poble, al petit Antik Hotel Sofia. El regenta una família de Litomyšl, molt amable i l’establiment, que també funciona com a galeria d’art, està cuidat i net al detall. Els esmorzars que serveixen són excel·lents. A més, la seva propietària parla força bé l’espanyol, cosa força extraordinària en aquesta zona del país.
0 Comments