fbpx

Què fer a Tarragona. Guia completa per visitar el cor de la Costa Daurada

by | 9 febr. 2024

Amb més de 2000 anys d’història, visitar Tarragona és una molt bona alternativa per a una escapada de cap de setmana. Monuments romans, bona gastronomia, platja, un clima envejable… En aquest article us explicarem tot el que heu de saber per organitzar el vostre viatge a Tarragona.

Tarragona és la nostra ciutat. Aquí hem nascut i aquí seguim vivint, així que esperem poder ajudar-vos i explicar-vos uns quants secrets per gaudir i viure la ciutat que difícilment trobareu a les guies turístiques.

Informació pràctica per visitar Tarragona

Com arribar a Tarragona

Amb cotxe.Tarragona està connectada amb l’AP-7 i l’A7 amb Barcelona, que està a poc més d’una hora en cotxe. València i Saragossa són a unes dues hores i mitja de distància en cotxe.

Amb autobús. L’estació d’autobusos està en ple centre de Tarragona, a tocar de la Rambla Nova i a uns 15-20 minuts caminant de la Part Alta. L’Empresa Plana ofereix rutes regulars des de poblacions properes com Salou, Cambrils, Vila-seca, etc. Les connexions directes amb Barcelona, Madrid o València van a càrrec de la companyia ALSA, que també és la que ofereix el servei a l’aeroport de Barcelona (BCN).

Amb tren. Els trens de llarg recorregut i d’Alta Velocitat (AVE) no tenen parada a la ciutat. Arriben a l’estació de Camp de Tarragona, que està situada a uns 15 km de distància. L’Estació de Tarragona està situada prop de la Part Baixa i allà és on tenen parada els trens de rodalies i mitja distància.

Com moure’s per Tarragona

La millor manera per a moure’s per Tarragona és caminant, ja que el centre històric es pot recórrer fàcilment a peu. Tot i així, si preferiu moure-us en transport públic, la ciutat disposa de diverses línies de bus local (les més usades pels turistes són les línies 8 i 22) i també d’un tren turístic que recorre els principals punts d’interès.

com moure's per tarragona

On aparcar a Tarragona

Si veniu en cotxe, el més recomanable és deixar-lo en algun dels aparcaments municipals que ofereixen aparcar durant tot el dia per 5,95 €. D’aquests, n’hi ha tres que estan molt a prop de la Part Alta, el principal centre d’interès de la ciutat: l’aparcament Torroja, el Saavedra i el de l’avinguda de Catalunya

On allotjar-se a Tarragona

Com en la majoria de ciutats, l’oferta hotelera a Tarragona és molt àmplia. A continuació, us deixem enumerats els que són per a nosaltres algunes de les millors opcions:

 • Plaça de la Font: Aquest petit hotelet està situat al centre neuràlgic de la ciutat, un lloc fantàstic per visitar tots els punts d’interès. Eviteu-lo si teniu el son molt lleuger o si visiteu la ciutat en època de festes majors, ja que la plaça de la Font és el punt central on passa pràcticament tot. 
 • Hotel SB Express Tarragona: De totes les opcions és el que està més allunyat de centre, però té una bona relació qualitat preu. Si arribeu a la ciutat en cotxe heu de saber que està ubicat en una zona on és relativament fàcil trobar plaça d’aparcament gratuïta.
 • H10 Imperial Tarraco: Remodelat el 2020, l’hotel és el més luxós i el que compta amb unes millors vistes de tota la ciutat. No el coneixem personalment, però si ens preguntessin en quin hotel de la ciutat ens agradaria passar una nit, sens dubte aquest seria la nostra elecció.

Si el que busqueu són allotjaments amb bona relació qualitat preu i que estiguin situats a prop de la platja, us recomanem l’Hotel Sant Jordi o l’Hotel Astari.

El mapa de Tarragona

Acabem l’article amb un mapa que hem creat on trobareu tots els punts d’interès que hem relacionat a l’article, inclosos els allotjaments i aparcaments. Esperem que us sigui útil! 

Coneixeu Tarragona? Esteu planificant una visita? Si teniu qualsevol consulta, no dubteu a preguntarnos!

Quina és la millor època per visitar Tarragona

Tarragona gaudeix tot l’any d’un clima molt benèvol, amb hiverns no gaire freds i estius calorosos. La tardor i la primavera són, sense cap dubte, les èpoques de temperatures més agradables.

Si haguéssim de triar unes dates concretes, la nostra recomanació és que organitzeu la vostra visita durant els mesos de maig o juny, o bé al setembre o octubre. Els dies són encara molt llargs, les temperatures no són tan altes com en ple estiu i l’agenda dels caps de setmana sol estar carregada d’actes lúdics i festius.

Si per a planificar la vostra estada voleu saber quin és el mes amb més activitats culturals i tradicionals us recomanem aquest article sobre què fer a Tarragona mes a mes.

que fer tarragona tradicions santa tecla
que fer tarragona tradicions castells

Què fer a Tarragona

Tarragona no és una ciutat molt extensa i es pot visitar fàcilment a peu. Perquè la ruta us sigui una mica més fàcil d’organitzar, dividirem la ciutat en tres zones i us explicarem què veure en cadascuna d’elles.

Què fer a la Part Alta de Tarragona

Sens dubte, aquesta és la zona a la qual haureu dedicar més temps durant la vostra visita. La Part Alta, o casc antic, concentra la major part d’atractius de la ciutat de Tarragona.

La maqueta de Tàrraco

Visitar la maqueta de Tàrraco, que mostra la ciutat del segle II dC, és un bon punt de partida per entendre com era Tarragona la durant l’època romana. Heu de saber que és la segona maqueta del món romà més gran d’Europa, superada només per la de Roma.

 • Ubicació: plaça del Pallol, 3
 • Entrada: gratuïta
 • Horari: de dilluns a divendres de 8 a 21 hores, dissabtes de 10 h a 15 hores i diumenge i festius de 10 a 14 hores.

Passeig arqueològic

La ciutat conserva bona part de la muralla que limitava el perímetre urbà de Tàrraco. Al Passeig Arqueològic es pot recórrer més d’un quilòmetre que discorre paral·lel a aquesta antiga construcció que s’ha anat integrant, amb el pas el temps, a les construccions més actuals.

 • Ubicació: avinguda de Catalunya, s / n
 • Entrada: 5 € l’entrada individual o 15 € l’entrada conjunta per a tots els recintes del Museu d’Història (Casa Museu Castellarnau, Passeig Arqueològic, Pretori i circ romà, Amfiteatre romà, Fòrum Local romà i Casa Canals).
 • Horari: de dimarts a dissabte de 9 a 21 hores, diumenge i festius de 9.30 a 14.30 hores. Dilluns tancat.
que fer a tarragona part alta

Plaça de la Font

Convertida en el centre neuràlgic de la Part Alta i també de la ciutat, el seu edifici principal és l’Ajuntament. La plaça està construïda sobre el que era l’antiga arena del Circ Romà, concretament la spina (la part central de la sorra). Alguns restaurants i edificis de la plaça i també de carrers propers, com el Trinquet Vell o la Baixada de Misericòrdia, conserven en el seu interior restes de les antigues grades, que també es poden contemplar parcialment a la plaça dels Sedassos.

Tours i activitats interessants per fer a Tarragona

 • Visita guiada per la Tarragona romana. Viatgeu en el temps i recorreu l’antiga ciutat de Tàrraco en aquest tour guiat per la Tarragona romana. Visitarem el fòrum romà, el circ i veurem els exteriors de l’amfiteatre.
 • Free tour per Tarragona. Descobriu els vestigis de l’Imperi Romà amb aquest free tour per Tarragona. Gaudireu de la capital de la regió d’Hispania Tarraconensis.
 • Visita guiada per la Tarragona modernista. La Casa Ximenis, el Balcó del Mediterrani, el mercat municipal… Descobriu els edificis més emblemàtics de la Tarragona modernista amb aquesta visita guiada.
que fer a tarragona part alta

Pretori i Circ romà

El Circ era l’edifici destinat a les curses de cavalls i es calcula que hi cabien uns 30.000 espectadors. Entre altres atractius, es pot visitar una de les voltes que recorrien el recinte

Al costat de l’antic Circ, hi ha la Torre del Pretori que també és d’època romana i, després de diversos usos, va acabar sent el palau dels reis de la corona d’Aragó en el segle XII i, més endavant, una presó que va estar en ús fins el segle passat. Des de la seva terrassa, a la qual es pot accedir a peu o en ascensor, s’obtenen unes magnífiques vistes de tota la ciutat.

 • Ubicació: Rambla Vella o plaça del Rei
 • Entrada: 5 € l’entrada individual o 15 € l’entrada conjunta per a tots els recintes del Museu d’Història (Casa Museu Castellarnau, Passeig Arqueològic, Pretori i circ romà, Amfiteatre romà, Fòrum Local romà i Casa Canals).
 • Horari: de dimarts a dissabte de 9 a 21 hores, diumenge i festius de 9.30 a 14.30 hores. Dilluns tancat.

Plaça del Fòrum

Aquesta és una de les places amb més encant de la ciutat. S’hi conserven unes restes de l’antic Fòrum Provincial, el centre polític i administratiu de la província Tarraconense. És un bon lloc per fer una parada i fer un bon vermut en alguna de les terrasses.

que fer a tarragona part alta

La Catedral

La Catedral, que està dedicada a Santa Tecla, patrona de la ciutat, està ubicada al mateix lloc on s’erigia l’antic temple romà dedicat a August. Construïda entre els segles XII i XIV, es va consagrar el 1331 i es va deixar inacabada a causa de l’arribada de la pesta negra a la ciutat.

Accedint pel claustre (que és una meravella), a la part posterior, es pot visitar al Museu Diocesà i el retaule de Santa Tecla.

Us recomanem reservar una visita guiada que inclou la pujada al campanar. Des d’allà tindreu les millors vistes sobre la ciutat i el Camp de Tarragona.

 • Ubicació: Pla de la Seu
 • Entrada: 5 € (audioguia 2 € i videoguia 4 €)
 • Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 20 hores, diumenge i festius de 15 a 20 hores.
que fer a tarragona catedral
que fer a tarragona catedral

Capella de Sant Pau

A l’interior de l’edifici del Seminari s’amaga un dels majors secrets de la ciutat de Tarragona. En un dels seus claustres, hi ha una petita capella del segle XIII, que formava part d’un antic hospital. Poder visitar aquest petit tresor depèn molt dels horaris de el Centre Tarraconense que s’ubica allà avui en dia, així que, si teniu sort i el trobeu obert, no dubteu a entrar.

 • Ubicació: carrer Sant Pau, 4
 • Entrada: 1,5 € 
 • Horari: És molt variable durant tot l’any. El millor és consultar-lo aquí.
que fer a tarragona part alta

Com arribar i com moure’s per la Part Alta

Per visitar la Part Alta de Tarragona haureu de moure-us caminant. En molts carrers el trànsit està restringit als residents i alguns d’ells són massa estretes perquè circulin cotxes.

Si veniu en cotxe, el més recomanable és deixar-lo en algun dels aparcaments municipals que ofereixen aparcar durant tot el dia per 5,95 €. D’aquests, n’hi ha tres que estan molt a prop de la part alta: l’aparcament Torroja, el Saavedra i el de l’avinguda de Catalunya. A la plaça de la Font també n’hi ha un, però la tarifa és per minuts i és molt més car.

Si voleu moure-us per la ciutat amb transport públic, les línies 8 i 22 són les que us deixaran més a prop dels accessos a casc antic i durant les nits, hi ha dues línies nocturnes, la 71 i la 73, que també passen per l’entorn de la Part Alta.

Què fer al centre de Tarragona

Un cop acabat el recorregut per la Part Alta, us convidem a sortir del seu perímetre i dirigir-vos cap a un dels monuments més icònics i l’avinguda més concorreguda de la ciutat.

Amfiteatre

Amb una capacitat que podia arribar als 14.000 espectadors, a l’amfiteatre se celebraven les lluites de gladiadors i també les execucions públiques. L’any 259, a la seva arena hi van cremar vius al bisbe Fructuós i els seus diaques, Auguri i Elogi, motiu pel qual es va erigir, al segle VI, una basílica visigòtica i, posteriorment, l’església medieval de Santa Maria del Miracle, les restes de la qual encara es conserven. 

 • Ubicació: Parc de l’Amfiteatre
 • Entrada: 5 € l’entrada individual o 15 € l’entrada conjunta per a tots els recintes del Museu d’Història (Casa Museu Castellarnau, Passeig Arqueològic, Pretori i circ romà, Amfiteatre romà, Fòrum Local romà i Casa Canals).
 • Horari: de dimarts a dissabte de 9 a 21 hores, diumenge i festius de 9.30 a 14.30 hores. Dilluns tancat.
que fer a tarragona amfiteatre

Balcó del Mediterrani i Rambla Nova

A la fi de la Rambla Nova, l’avinguda més llarga de la ciutat, hi ha l’escultura de Roger de Llúria i el Balcó del Mediterrani. Allà és on anem els tarragonins a veure el mar i a “tocar ferro”. ⁣

Aquesta és l’expressió que fem servir a Tarragona per referir-nos al fet d’anar fins al balcó i tocar la seva barana. Per a nosaltres és tot un ritual i per a molts és senyal de bona sort.

Us recomanem recórrer la Rambla tranquil·lament fins arribar al què segurament és el monument més fotografiat de la ciutat: el Monument als Castells, dedicat a aquestes torres humanes tradicionals de la ciutat i de molts municipis catalans.

que fer a tarragona balco del mediterrani
que fer a tarragona balco del mediterrani
que fer a tarragona castells

Mercat Central de Tarragona

Remodelat fa pocs anys, el Mercat Central conserva la seva estructura modernista de l’any 1915. Obra de l’arquitecte Josep Maria Pujol i de Barberà, al seu interior hi trobareu tota mena d’oferta alimentària i, fins i tot, parades que ofereixen plats preparats per menjar allà mateix.

A la façana de la plaça Corsini, sobre la seva entrada principal, hi ha un rellotge carilló que toca a les 12 i a les 18 hores. La melodia que sona és la cançó “Amparito Roca” la més estimada de la festa major de la ciutat i en ell hi apareixen diferents elements de les festes populars. Segurament, aquest és un dels punts preferits dels petits tarragonins.

que hacer en tarragona mercado central

Fòrum de la Colònia

El Fòrum de la Colònia (o local) era el centre religiós i social de la ciutat romana. Construït l’any 30 aC, aproximadament, conserva part de la basílica i també s’hi pot contemplar part de l’antiga trama urbana de la ciutat de Tarraco.

 • Ubicació: Carrer Lleida
 • Entrada: 5 € l’entrada individual o 15 € l’entrada conjunta per a tots els recintes del Museu d’Història (Casa Museu Castellarnau, Passeig Arqueològic, Pretori i circ romà, Amfiteatre romà, Fòrum Local romà i Casa Canals).
 • Horari: de dimarts a dissabte de 9 a 21 hores, diumenge i festius de 9.30 a 14.30 hores. Dilluns tancat.

Què fer al Serrallo

Si durant la vostra visita a Tarragona disposeu de temps suficient, us recomanem incloure una passejada fins al barri mariner del Serrallo. Aquest segueix sent actualment el barri dels pescadors, on destaquen les antigues cases de colors que miren a la mar. 

Si us ve de gust menjar peix fresc, aquí trobareu un munt de restaurants que serveixen peix de Tarragona i també el tradicional romesco.

que fer a tarragona el serrallo

Exposició temporal del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT)

La seu oficial del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) està a la plaça del Rei, però, actualment, l’edifici està en obres. Mentre duren els treballs de remodelació, en un dels Tinglados situats a prop de barri de Serrallo, s’ha instal·lat una exposició temporal on es poden contemplar algunes de les obres més importants.

 • Ubicació: Tinglado 4, Moll de Costa
 • Entrada: 4 € (l’entrada inclou la visita a el Museu i també a la Necròpolis Paleocristiana)
 • Horari: de dimarts a dissabte de 9 a 20.30 hores, diumenge i festius de 10 a 14 hores. Dilluns tancat.

Què veure als afores de Tarragona: l’aqüeducte romà

Si visiteu Tarragona en cotxe particular o bé disposeu de prou temps, us recomanem acostar-vos fins al Aqüeducte de les Ferreres o ‘Pont del Diable’. Es tracta només d’un fragment de la llarga canalització que en època romana servia per canalitzar l’aigua des de la zona del Rourell (a uns 10 quilòmetres de distància) fins a la ciutat de Tarraco. Actualment, es conserven poc més de 200 metres.

Per arribar-hi en transport públic cal agafar la línia 5 o la 85.

 • Ubicació: N-240 a Lleida (a 4 km. De Tarragona)
 • Entrada: gratuïta.
 • Horari: accés lliure.
que fer a tarragona pont del diable
que fer a tarragona pont del diable

Les millors platges de Tarragona

La ciutat de Tarragona disposa de molts quilòmetres de costa, repartits entre un munt de platges i petites cales, algunes de més urbanes i altres que són pràcticament verges i a les que només es pot accedir caminant.

La platja Llarga, la platja de Tamarit, la cala Waikiki… són només algunes d’aquestes platges. Si voleu més detalls sobre quines són les millors platges de Tarragona, els seus serveis i com arribar-hi, us recomanem llegir aquest article sobre les millors platges de Tarragona.

les millors platges de tarragona tamarit
les millors platges de tarragona platja llarga

Castells a Tarragona

Un dels principals reclams de la ciutat de Tarragona són els castells, coneguts fora de Catalunya com torres humanes. La temporada castellera acostuma a anar d’abril a octubre i és fàcil gaudir d’alguna actuació si es visita la ciutat en cap de setmana durant aquests mesos.

A Tarragona hi ha quatre colles castelleres que actuen juntes els següents dies: 23 d’abril, 24 de juny, 19 d’agost i 11, 23 i 24 de setembre. 

En el cas de visitar la ciutat entre setmana, una possibilitat per veure castells és acudir a algun dels assajos que fan les colles castelleres en els seus locals els dimarts i els divendres. Sempre solen tenir les portes obertes. Això sí, cal ser molt respectuosos, guardar silenci i no accedir a el local sense demanar permís.

Des de l’oficina de turisme, Tarragona Turisme, sol organitzar cada any una iniciativa anomenada “Tarragona Ciutat de Castells” durant la qual es programen actuacions castelleres entre setmana dirigides especialment als turistes.

que fer tarragona tradicions castells
que fer tarragona tradicions concurs de castells

Codi ètic. Lliure

Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.

Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.

Ebook gratis


 

Hem publicat l’ebook
‘Viatjar amb nens. Guia pràctica per viatjar en família i no morir en l’intent’. Descarrega’l gratis!

Segueix-nos a


 

Qui som


 

Soc la Laia, una periodista de Tarragona apassionada dels viatges i la fotografia.

Potser t’interessa


 

Publicitat


 


Laia Díaz

Nascuda a Tarragona, sóc periodista per formació i vocació. M'agraden els castells, les cireres i les xarxes socials i m'apassionen els viatges i la fotografia. En una altra vida vull ser viatgera a temps complet!
Reserva els hotels més barats pel teu pròxim viatge
Et regalem 10 € per la teva primera reserva hotelera
Beneficia’t d’un 5% de descompte en la teva assegurança de viatge
Activitats al millor preu amb guies de llengua hispana
Compara i compra els bitllets d’avió al millor preu
Troba les millors ofertes de cotxes de lloguer
Connexió 4G en tots els teus viatges amb un 5% de descompteTambé et pot interessar

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

error: Content is protected !!