A totes les persones que ens agrada viatjar ens sorgeix el temor de com serà viatjar amb avió el dia que la família hagi crescut. És més fàcil del que sembla, però, tot i això no està de més conèixer alguns detalls i consells sobre com és i com fer més fàcil el volar amb un bebè per primera vegada.
Nosaltres teníem clar que encara que hi hagués un bebè a les nostres vides no deixaríem de viatjar, així que quan la nostra petita viatgera encara no havia complert els cinc mesos, en ple mes d’agost i durant la vaga dels vigilants dels controls de seguretat de l’aeroport del Prat, vam agafar un avió i vam marxar cinc dies a Itàlia.
Per sort, tenim una nena que es porta genial, així que el principal temor no era que no estigués a gust durant el viatge, sinó tota la logística que podia comportar anar amb ella amb avió. Vam estar buscant informació i el cert és que, finalment, va ser tot més senzill del que podíem esperar.
A continuació trobareu un llistat de situacions o dubtes que us poden sorgir (almenys són les que ens van sorgir a nosaltres) que esperem que us resolguin els temors de volar amb un bebè per primera vegada.
- Cada companyia aèria té la seva normativa sobre l’edat mínima que han de tenir els bebès per volar. La majoria d’elles estableixen un mínim de 8 dies de vida, però us aconsello que consulteu la normativa de cada companyia en el cas que hagueu de viatjar amb un recent nascut de pocs dies.
- La documentació que necessiten els bebès per volar és la mateixa que necessites tu. En el cas que sigui un vol a l’espai Schengen amb el DNI n’hi haurà prou. Si heu de sortir de la Unió Europea, el vostre bebè necessitarà un passaport. Us deixo un enllaç a un article on explica com sol·licitar el DNI d’un recent nascut per primera vegada.
- Fins als dos anys, els bebès poden volar sense tenir reservat seient propi, asseguts a la falda d’un adult. En aquest cas el bitllet és gratuït, però sí que cal pagar taxes (quan feu la reserva del bitllet veure-ho que se us cobren les taxes del bitllet del bebè).
- El bitllet del bebè és gratuït (taxes a banda), però imprescindible! Tot i no tenir seient propi, necessita targeta d’embarcament, per això quan compreu els vostres bitllets d’avió és imprescindible que indiqueu que viatgeu amb un bebè. No us presenteu a l’aeroport només amb les vostres targetes d’embarcament perquè llavors el vostre bebè no podrà volar.
- En vols molt llargs, hi ha companyies que ofereixen la possibilitat de disposar d’un bressol per a bebès de menys de 15-18 mesos, però això ho haureu de consultar a la pàgina web de cada companyia per saber si les tenen disponibles o com cal demanar-les.
- Algunes companyies aèries et deixen fer la facturació en línia quan viatges amb un bebè (per exemple Ryanair), i et donen la seva targeta d’embarcament, mentre que d’altres (per exemple Vueling) t’obliguen a passar pel mostrador de facturació perquè, si viatges amb un bebè, intenten assignar-te un seient a la part davantera de l’avió perquè sigui més còmode per a tu l’accés i la sortida a la nau.
- Pel que fa a l’equipatge de mà, la majoria de companyies deixen pujar a l’avió una bossa de mà pel bebè, és a dir, si viatgeu dos adults i un bebè podreu pujar a la cabina de l’avió tres bosses, les dels dos adults i la del bebè. Tot i això, us recomanem que consulteu la política d’equipatges de cada companyia per estar-ne segurs del que permet cada una.
- La facturació i recollida del cotxet és tot un món, per això trobareu una explicació molt més extensa si seguiu llegint aquest article.
- En la gran majoria d’aeroports hi ha files prioritàries per a famílies amb nens i minusvàlids per evitar les cues als controls de seguretat, de la mateixa manera que algunes companyies també deixen embarcar abans a les famílies amb bebès. Ara bé, això depèn de cada companyia.
- Així com, per seguretat, no es poden pujar ampolles de més de 100ml a la cabina, si viatgeu amb un bebè podeu portar un pot amb llet, un biberó o termo amb aigua o, fins i tot, un termo amb algun puré o papilla. El més segur és que quan passeu el control de seguretat us diguin que agafen els recipients un moment per revisar-los, però en altres casos ni tan sols els miraran.
- Un cop a l’avió, el personal de cabina us proporcionarà un cinturó especial perquè li poseu al vostre bebè, que ha d’estar lligat sí o sí durant les maniobres d’enlairament i aterratge, com en el cas dels adults.
- Si patiu perquè se li puguin tapar les orelles, el millor és donar-li alguna cosa per succionar durant les maniobres d’enlairament i aterratge. En el cas que li doneu el pit, poseu-lo a mamar, o, en cas contrari, podeu aprofitar per donar-li un biberó o bé, posar-li el xumet. Amb això n’hi haurà més que suficient.
Facturació i recollida del cotxet
Un dels temes que més ens preocupava era la logística de facturar i recollir el cotxet. Quan es reserva el bitllet d’un bebè la majoria de companyies aèries deixen facturar gratuïtament un cotxet compacte (tipus Maclaren) o un dos peces (tipus Bugaboo).
En la gran majoria d’aeroports, us deixaran disposar del cotxet fins a la porta d’embarcament o, fins i tot, fins a la porta de l’avió en el cas que hagueu d’arribar a l’aparell amb autobús o caminant per la pista. Ara bé, encara que no porteu maletes per facturar, però sí un cotxet, haureu de passar pels mostradors de facturació perquè us posin l’etiqueta corresponent al vostre cotxet (una etiqueta com la de les maletes).
El tema de la recollida ja dependrà del funcionament de cada aeroport. En alguns us trobareu el cotxet a la porta de l’avió, mentre que en d’altres, us el faran recollir a les cintes d’equipatge. El millor és que quan aterreu pregunteu al personal de terra on podeu recollir el vostre cotxet.
En el cas de l’aeroport de Barcelona, sapigueu que els cotxets s’han de recollir a la cinta d’equipatges especials, de manera que si el vostre bebè encara no camina, us aconsello que porteu a mà la motxilla porta bebès per cobrir el trajecte entre l’avió i la zona de recollida d’equipatges.
Protegiu el cotxet
Un altre consell que us donem és la protecció del cotxet. Evidentment, el cotxet (que no acostuma a ser barat) viatja a la bodega de l’avió i, tal com passa amb les maletes, a no ser que tingueu una assegurança, ningú es responsabilitza si arriba ratllat, brut o amb alguna peça trencada.
En el nostre cas estrenàvem una cadireta Maclaren Quest pel viatge, així que vam decidir comprar aquesta funda protectora per facturar el cotxet. En el primer vol, la funda va arribar amb un xiclet enganxat i una ratllada negra, així que considerem que vam fer una molt bona inversió. A més, la bossa és plegable, ocupa poc espai, pesa poc i porta una nansa per si has de transportar el cotxet plegat.
Això sí, és molt important que, en el cas que utilitzen una funda d’aquest tipus, l’etiqueta que us donin al mostrador de facturació l’enganxeu a la bossa i no al cotxet, perquè si l’etiqueta acaba dins de la bossa tancada el vostre cotxet acabarà perdut en algun aeroport.
Que no us faci por volar amb avió amb un bebè
L’article m’ha quedat més llarg del que volia i potser sembla que volar amb un bebè és complicat, però res més lluny de la realitat. És llarg perquè no he volgut deixar-me res, però viatjar amb avió amb el vostre fill/a no és més complicat que viatjar amb qualsevol altre mitjà de transport.
Així que, quan us animeu a volar amb el vostre bebè?
Més articles sobre viatjar amb nens:
Codi ètic. Lliure
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.
0 Comments