fbpx

Ruta pels espais de la Batalla de l’Ebre

16 gen., 20190 comments

A casa ens agrada bastant la història, per això li vam proposar al meu tiet que ens fes una ruta per alguns dels espais de la Batalla de l’Ebre. Ell és catedràtic d’història i un gran coneixedor de tot el que va succeir en aquella etapa de la Guerra Civil.

Així doncs, durant un matí de diumenge ens va portar a alguns dels escenaris més emblemàtics. Us avanço que les hores se’ns van fer curtes i que ja li hem demanat que la pròxima primavera ens completi la ruta, però, ara per ara, ja us podem fer petita guia per si teniu interès en conèixer aquests espais.

I és que, a vegades no cal anar molt lluny de casa per descobrir indrets que tenen molt per explicar, encara que sigui una història plena de tristesa i mort.

Breu història sobre la Batalla de l’Ebre

La Batalla de l’Ebre va ser l’enfrontament de les millors unitats militars de l’Exèrcit Popular de la República i l’exèrcit franquista. Un enfrontament que es va allargar durant 115 dies, on es calcula que van perdre la vida més de 100.000 persones i que va ser decisiu per la conquesta de les tropes franquistes del territori català.

Quins espais es poden visitar?

Els Espais de la Batalla de l’Ebre estan ubicats, majoritàriament, a la comarca de la Terra Alta i són una vintena, més diferents centres d’interpretació.

Evidentment, es necessita més d’un dia  per fer la ruta completa, però, en aquesta ocasió, el meu tiet va decidir portar-nos a quatre dels punts més importants.

La ruta la vam començar a la Punta Alta, un turó de 705 metres ubicat a la Serra de Pàndols, al terme municipal del Pinell de Brai, des d’on es tenien unes magnífiques vistes de tota la serra. Aquest espai va ser l’escenari de durs combats i, actualment, hi ha un monument i diverses plaques que recorden als soldats caiguts a la batalla.

La segona parada la vam fer al Coll del Moro, a l’oest de Gandesa. Aquí va ser on els comandaments franquistes van instal·lar el seu observatori, des d’on es dominava tot el front. De fet, el mateix Franco va dirigir des d’aquest punt la tercera ofensiva contra les defenses republicanes el setembre de 1938. És per aquest motiu que, aquest espai, també rep el popular nom del mirador de Franco.

espais de la Batalla de l’Ebre coll del moro

A continuació, ens vam dirigir cap a un dels espais amb més simbolisme: el Poble Vell de Corbera d’Ebre. Durant la Batalla de l’Ebre el poble va patir nombrosos bombardejos i va quedar pràcticament enderrocat, per això els veïns es van traslladar a viure a la part baixa del municipi.

Les ruïnes de les antigues edificacions, s’han convertit en un símbol d’un dels episodis més tràgics de la història recent. De fet, impacta recórrer aquells antics carrers plens de runa i veure el poc que va quedar de l’església original. De fet, fins i tot, entremig del campanar es pot veure un dels míssils que va llençar l’aviació franquista i que no va arribar a impactar perquè es va quedar allí enganxat.

Per accedir al Poble Vell cal pagar 2 € que es destinen, íntegrament, a la conservació dels murs i els espais que encara queden dempeus.

La darrera parada, abans de dinar a l’Hotel Restaurant Nou Moderno, va ser a l’espai dels Quatre Camins que hi ha poc abans de l’entrada del poble de Vilalba dels Arcs. Allí va ser on va tenir lloc la desfeta del Terç de Montserrat, l’única unitat catalana de l’exèrcit franquista, quan intentava conquerir la Punta Targa. Actualment, hi ha un espai d’homenatge a totes les víctimes de la batalla.

Evidentment, com us he comentat amb anterioritat, ens va quedar molt per veure. La petita viatgera va venir amb nosaltres, així que el ritme el vam haver d’adaptar a ella, tot i que, com passa habitualment, es va portar genial.

En el cas que fem segona part de la ruta, que espero que així sigui, ja podem comptar amb què també hi haurà segona part d’aquest article.

Allotjament a Corbera d’Ebre

Si esteu pensant en fer nit a la zona de la Terra Alta, us recomanem que feu un cop d’ull als apartaments rurals Els Temporers. Nosaltres no ens hi hem allotjat, però coneixem als seus propietaris i n’estem convençuts que us tractaran com a casa! Tenen disponibles apartaments per a dues persones, però també per a famílies i ofereixen serveis per a nens molt petits, com ara bressol, trona o banyera.

Us agrada conèixer espais històrics encara que hagin estat escenari de moments tan tràgics?

Laia Díaz

Nascuda a Tarragona, sóc periodista per formació i vocació. M'agraden els castells, les cireres i les xarxes socials i m'apassionen els viatges i la fotografia. En una altra vida vull ser viatgera a temps complet!

També et pot interessar… 

Visitem amb nens la nova 10D Experience de la Casa Batlló

Visitem amb nens la nova 10D Experience de la Casa Batlló

Després de molts mesos tancada mentre durava l’estat d’alarma, la Casa Batlló ha reobert les seves portes i ho ha fet amb una nova proposta que integra el modernisme de principis del segle XX amb les noves tecnologies i el món digital. Sota el nom de 10D Experience,...

Què fer a Cambrils amb nens aquest estiu

Què fer a Cambrils amb nens aquest estiu

Cambrils és una destinació fantàstica per gaudir d’unes vacances estiuenques amb família. Ubicat a uns 20 quilòmetres de la ciutat de Tarragona, és un municipi on hi podreu trobar platges, una àmplia oferta hotelera i gastronòmica i també nombroses activitats...

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *