fbpx

Tot el que has de saber per visitar el Mont Saint-Michel

by | 2 febr. 2024

Quan tenia uns 10 anys em van regalar un puzzle (que encara conservo) amb una imatge nocturna del Mont Saint-Michel. Va ser llavors quan vaig començar a investigar què era i on estava aquella mena de castell que semblava sortit d’un conte i vaig decidir que un dia hi aniria.

Més de dues dècades després, permeteu-me que em consideri una persona molt afortunada per haver tingut l’oportunitat de contemplar en dues ocasions, amb els meus propis ulls, aquesta icònica imatge del nord de França, una de les grans meravelles d’Europa.

Ara bé, a l’hora d’organitzar un viatge fins al Mont Saint-Michel és possible que us sorgeixin alguns dubtes. Uns dubtes que esperem resoldre a partir de la nostra pròpia experiència descobrint aquesta preciosa abadia de la Normandia francesa. 

Com arribar al Mont Saint-Michel

En transport públic

L’aeroport més proper és el de Rennes, la capital de la Bretanya francesa. Des d’aquesta ciutat es pot agafar un tren regional fins a Pontorson, l’estació més propera al Mont Saint-Michel. Un cop a Pontorson hi ha un autobús (Midibus) que va fins als peus de la roca. 

Si viatgeu des de París, haureu d’agafar un tren TGV a l’estació de Paris Montparnasse fins a Rennes (2 hores de trajecte). Si us sembla un trajecte massa complex o llarg, sempre podeu optar per contractar una excursió al Mont Saint-Michel des de París o una ruta de dos dies per Normandia, Saint Malo i el Mont Saint-Michel.

Si el vostre punt de partida es Bayeux, una de les ciutats més importants de Normandia, també teniu l’opció de reservar una excursió al Mont Saint-Michel des de Bayeux.

En coche

Sense cap mena de dubte, per nosaltres el vehicle particular és la manera més còmoda d’arribar al Mont Saint-Michel. Des de París cal agafar l’autopista A13 en direcció a Caen i, a continuació, l’A84 en direcció al Mont Saint-Michel.

Les millors fotos del Mont Saint-Michel

On aparcar al Mont Saint-Michel

Heu de tenir en compte que no podreu arribar fins als peus de l’illot amb el vostre cotxe, si no que l’haureu d’aparcar en un pàrquing amb capacitat per 4000 vehicles que està ubicat a 2,5 quilòmetres de distància. Des de l’aparcament es pot accedir al Mont Saint-Michel a peu o amb un dels autobusos llançadora que circulen per la passarel·la d’accés.

El 2024, el preu per vehicle és de 12 € en temporada baixa, 20 € en temporada mitja i 25 € en temporada alta per 24 hores. Si accediu a la zona més enllà a les 18.30 hores i marxeu abans de la una de la matinada, l’aparcament és gratuït durant la temporada baixa i mitja. En el següent enllaç, podeu consultar totes les tarifes de l’aparcament del Mont Saint-Michel.

Com creuar la passarel·la que dona accés al Mont Saint-Michel

Després de més d’una dècada d’obres, el 2014 es va inaugurar una passarel·la per accedir al Mont Saint-Michel des del continent, una obra faraònica que també li va permetre recuperar el seu origen com a illa. Per creuar l’estructura, d’uns 750 metres de llarg es pot optar per tres opcions:

Le Passeur

Des de la zona on hi ha l’aparcament, els hotels i el centre d’informació turística, en surten uns autobusos llançadora que, de forma continuada entre les 7.30 h i la mitjanit, cobreixen el recorregut fins a la porta d’accés al Mont Saint-Michel.

Com arribar al Mont Saint-Michel

La maringote

Són una mena de carruatges de cavalls que fan el mateix recorregut que els autobusos. Sincerament, és una opció que no recomanem, ja que ens va semblar que els animals havien de fer un esforç exagerat per estirar aquests grans carruatges.

Com arribar al Mont Saint-Michel

Caminant

Es necessiten entre 40 i 50 minuts per travessar la passarel·la caminant, tot i que també es pot cobrir la distància passejant per la vora del riu Couesnon. Si us ve de gust fer aquest recorregut caminant, però només voleu un dels trajectes, o l’anada o la tornada, us recomanem que escolliu l’anada. D’aquesta manera tindreu tota l’estona les vistes del Mont Saint-Michel de cara (ara bé, potser se us allargarà molt el trajecte, ja que us anireu aturant cada res a fer fotografies del magnífic paisatge).

Albada al Mont Saint-Michel
No t’oblidis de l’assegurança de viatges

Per viatjar a França, especialment si t’acompanyen nens, et recomanem contractar una bona assegurança de viatge que et garanteixi assistència mèdica i sanitària, ja que la Targeta Sanitària Europea no cobreix sempre el 100% de les incidències. 

Nosaltres viatgem assegurats amb Mondo que ens ofereix unes cobertures molt àmplies en cas de necessitar qualsevol assistència durant el viatge. Si t’interessa, per ser el nostre lector, t’oferim un descompte directe del 5% a l’hora de contractar la teva assegurança de viatge.

On allotjar-se al Mont Saint-Michel

En les dues ocasions que he visitat el Mont Saint-Michel he tingut clar que volia passar la nit ben a prop de l’illot per poder gaudir-ne de nit i a primera hora del matí, moments en els quals desapareixen bona part dels turistes i la calma que es respira a l’indret fan que l’ambient encara sigui més màgic.

Però, a l’hora d’escollir un allotjament al Mont Saint-Michel o al seu voltant, hi ha diversos factors que cal tenir en compte:

Allotjar-se a l’interior del Mont Saint-Michel 

És l’opció més autèntica, però també la més cara. L’oferta d’allotjament intramurs no és gaire àmplia, així que si es vol dormir a l’interior de l’illot cal passar per caixa. Algunes de les opcions més econòmiques acostumen a ser l’Hôtel la Croix Blanche, La Vieille Auberge o Le Mouton Blanc. El preu de l’aparcament (s’ha de deixar el cotxe a l’altra banda de la passarel·la) no acostuma a estar inclòs en la reserva. 

Allotjar-se a La Caserne

Aquesta zona és la que està just al costat dels aparcaments, a 2,5 quilòmetres de distància de l’illot, just al punt d’inici del recorregut dels busos llançadora. Són els allotjaments més pròxims al Mont Saint-Michel fora de l’illot. Aquí és on vam passar nosaltres la nit. Concretament, al Mercure Mont Saint Michel. Tenint en compte la seva ubicació, la relació qualitat preu és excel·lent. Creiem que val la pena incloure l’esmorzar, ja que és molt abundant i esmorzar als restaurants que hi ha per la zona acostuma a sortir bastant car. Una altra proposta a preu més que raonable és l’Hôtel Vert. Hauria estat la nostra elecció, però quan vam voler resevar-lo ja el vam trobar ple. Heu de tenir en compte que haureu tot i que aquests establiments tenen zones pròpies d’aparcament reservades davant de la seva porta, haureu de pagar el pàrquing, però a un preu més reduït.

On dormir al Mont Saint-Michel

Allotjar-se fora del recinte del Mont Saint-Michel

Els vorals de la carretera que arriba fins al Mont Saint-Michel són plens de petits establiments i apartaments que es lloguen als turistes. També hi ha moltíssima oferta a Pontorson, el poble més proper a l’abadia. En aquest cas, els allotjaments no acostumen a incloure l’aparcament i si es vol visitar l’illot durant dos dies diferents, caldrà pagar el parking dues vegades. Per aquest motiu nosaltres vam optar per allotjar-nos a la zona de La Caserne, ja que ens movíem amb el nostre propi cotxe. En el cas que això no us faci res, els allotjaments que sembla que ofereixen una millor qualitat preu estant ben a prop de l’illot són Etoile des GrèvesAuberge de la Baie.

On menjar al Mont Saint-Michel

Com que és un lloc tan enfocat al turisme, menjar al Mont Saint-Michel és molt car. A l’interior de la roca hi ha molts restaurants i parades de menjar que ofereixen tot tipus de propostes, des d’entrepans fins a plats més elaborats.

Però, sabies que al Mont Saint-Michel hi ha un plat molt típic? És una truita. Sí, com ho llegeixes, una truita. Però, no una truita qualsevol. És una truita soufflé. Per elaborar-la cal batre els ous a punt de neu de forma molt específica en un recipient de coure i coure-la en xemeneia de llenya.

Menjar aquesta truita en algun dels restaurants intramurs pot costar entre 30 i 35 €. Com ens va semblar un preu escandalós, vam decidir provar sort en un dels restaurants que està a la zona de La Caserne, anomenat La Rôtisserie, on ens la van servir per la meitat de preu. 

Potser no era tan exquisida com la que preparen els restaurants que estan intramurs, però ens va semblar molt bona i no ens hi vam deixar la meitat del pressupost del viatge (que no deixa de ser una truita!). A La Rôtisserie també ofereixen amanides, hamburgueses i plats de carn i peix a preus força raonables, tenint en compte el lloc on ets, i tenen opció de menú per a nens. Sens dubte, un restaurant recomanable per dinar o sopar durant una visita al Mont Saint-Michel.

La truita del Mont Saint-Michel
On menjar al Mont Saint-Michel

Informació pràctica sobre el Mont Saint-Michel

Què és el Mont Saint-Michel?

El Mont Saint-Michel és el nom que se li dóna a una petita illa rocosa (per aquest motiu també se la coneix com “la roca”) ubicada a l’estuari del riu Couesnon, sobre la qual hi ha una abadia fundada al segle VIII, després que al bisbe d’Avranches se li aparegués Sant Miquel en aquest indret. 

Després de la revelació, el bisbe va construir-hi una capella l’any 708 i el 966 el duc de Normandia va lliurar l’illot als benedictins que van anar ampliant el complex durant més de vuit segles. Avui en dia, sobre l’agulla que corona el complex encara s’hi pot veure una estatua daurada de Sant Miquel matant el drac.

Visitar el Mont Saint-Michel
Durant la Guerra dels Cent Anys va ser l’únic lloc del nord de França que no va caure en mans angleses, però els benedictins van acabar abandonant l’indret a conseqüència de la Revolució Francesa. El Mont Saint-Michel es va acabar exercint de presó que, curiosament, va significar la salvació del complex que s’havia anat degradant molt amb el pas dels anys.

La seva consagració com a lloc d’interès turístic va ser gràcies als intel·lectuals romàntics, entre ells Víctor Hugo, que a finals del segle XIX van començar a sensibilitzar el públic amb l’encant de l’Edat Mitjana. Arran de la seva popularització, el 1877 es va construir un dic que unia l’illot amb el continent. 

Actualment, un petit grup de monjos benedictins segueix vivint en una part de l’abadia que no es pot visitar.

L’accés al poble, ubicat als peus de l’abadia, es pot fer per tres portes fortificades, obertes en els tres cinturons de la muralla. La primera, la porte de l’Avancée, dona pas a un pati fortificat on, actualment, hi ha l’oficina de turisme. La segona, la porte du Boulevard, dona a un altre petit pati, mentre que la tercera, la tour du Roi, és l’entrada autèntica a la petita població. Allí comença la Grand-Rue, el carrer principal que puja fins a l’abadia.

Visitar el Mont Saint-Michel
Visitar el Mont Saint-Michel

Quin és el preu de l’entrada per visitar el Mont Saint-Michel?

Entrar al Mont Saint-Michel és gratuït, però sí que cal pagar entrada per accedir a l’abadia. El 2024 el preu és d’13 € pels adults, mentre que els menors de 18 anys entren gratuïtament. Tampoc paguen els joves de la Unió Europea que tinguin entre 18 i 25 anys.

Les entrades per visitar l’abadia es poden comprar a les taquilles, però les cues que s’hi formen per accedir-hi acostumen a ser immenses, així que el millor és reservar les entrades amb antelació i estalviar-se molt de temps d’espera.

Entrades per l'abadia del Mont Saint-Michel

Quin és l’horari del Mont Saint-Michel?

Al Mont Saint-Michel s’hi pot accedir qualsevol dia i a qualsevol hora, a excepció de les jornades d’altes marees en què es talla l’accés a la roca. 

Ara bé, si el que voleu és visitar l’abadia que hi ha al seu interior heu de saber que aquesta està oberta cada dia a excepció de l’1 de gener, l’1 de maig i el 25 de desembre.

L’horari d’obertura de l’abadia és de 9 a 19 hores de maig a agost i de 9.30 a 18 hores de setembre a abril. Les taquilles tanquen una hora abans, però us recomanem no apurar tant, ja que cal més d’una hora per visitar-la com cal.

Visitar l’abadia del Mont Saint-Michel

Malgrat que el gran atractiu de visitar el Mont Saint-Michel està en contemplar la silueta de l’abadia sobre el cel mentre el mar la rodeja, és més que recomanable dedicar temps a visitar l’interior de l’abadia.

I és que aquesta construcció va molt més enllà de ser una església i una torre. En total, està formada per tres plantes dividides en vint sales que acabaran fent que et desorientis totalment. El recorregut de la visita està totalment indicat i és difícil perdre’s, però serà difícil que sàpigues en quina planta estàs, on queda la torre, l’església… És igual. Simplement deixa’t endur per la magnificiencia de l’espai i per les fantàstiques vistes que tindràs de tota la badia des de les seves terrasses.

Visitar l'abadia del Mont Saint-Michel
Visitar l'abadia del Mont Saint-Michel

Les marees del Mont Saint-Michel

Vols veure el Mont Saint-Michel reflexat sobre el mar? En aquest cas hauràs de consultar els horaris de les marees, que pugen i baixen dos cops cada dia. Si no ho fas amb previsió, no pateixis, la gran majoria d’hotels tenen penjats a la recepció els horaris de les marees del dia o de la setmana.

Però, si el que busques és quedar-te “atrapat” a l’interior del Mont Saint-Michel hauràs de visitar-lo un dia que la previsió superi el 110, que és quan es produeix l’anomenada gran marea i durant una estona la roca torna a ser una illa. En aquest cas es recomana arribar intramurs un parell d’hores abans del punt més elevat de la marea, ja que aquesta puja molt ràpidament. De fet, no és recomanable caminar per la badia allunyant-se molt de l’illot sense guia, ja que hi ha sorres movedisses i en alguns punts pot ser perillós.

Durant el 2024 hi haurà grans marees els dies 11 i 12 de febrer; 10, 11 i 12 de març i 1, 2, 29 i 30 de setembre. 

Una de les millors panoràmiques de l’illot l’obtindreu des del pont-presa que creua el riu Couesnon a la zona de La Caserne o bé des de la mateixa passarel·la d’accés.

Les marees del Mont Saint-Michel
Les marees del Mont Saint-Michel

La millor època per visitar el Mont Saint-Michel

Què al nord de França hi acostuma a ploure i a fer humitat no és una novetat, no? Les imatges del Mont Saint-Michel rodejat de verd no són fortuïtes. Les pluges hi són abundants durant tot l’any i el fet d’estar rodejats d’aigua fa que les boires hi siguin habituals. 

L’estiu acostuma a ser el moment en què el clima és més benèvol, però no treu que molts dies la roca es desperti rodejada de núvols i boira.

En les dues ocasions que he tingut l’oportunitat de visitar-lo han coincidit a principis del mes de setembre i he pogut veure el Mont Saint-Michel amb un sol espatarrant, però també sota la pluja, amb boira i amb vent.

Com sempre en aquests casos, en indrets on el clima és tan canviant, el millor és fer una ullada a les webs meteorològiques per veure l’històric de temperatures i precipitacions en el moment en què es vulgui viatjar.

Cómo llegar al Mont Saint-Michel

El millor moment del dia per visitar el Mont Saint-Michel

El Mont Saint-Michel rep cada any més de tres milions de visitants, així que és molt fàcil arribar-hi i tenir la sensació que està molt massificat. I és cert, està massificat, però amb una mica de planificació és possible visitar la roca sense aglomeracions, amb certa tranquil·litat i deixant-se envoltar per la màgia que desprèn l’indret.

Si en teniu l’oportunitat, us recomanem visitar el Mont Saint-Michel a partir de les set de la tarda o a primeríssima hora del matí, abans no arribin les marees de turistes. Visitar-lo a darrera hora del dia ofereix, a més, l’oportunitat de poder gaudir d’una posta de sol màgica mentre l’illot es va il·luminant poc a poc.

Per aquest motiu, allotjar-se a les immediacions del Mont Saint-Michel és una molt bona opció per gaudir de la roca amb certa solitud durant l’inici o el final del dia.

El Mont Saint-Michel de nit

Quan de temps necessito per visitar el Mont Saint-Michel

Si vols visitar l’interior de l’abadia, recórrer els carrerons de la roca i gaudir mínimament de l’entorn amb certa tranquil·litat, compta que necessitaràs, com a mínim, un matí complet.

Però, si hi ha un lloc en aquest món que necessita ser visitat sense presses aquest és el Mont Saint-Michel, així que el millor consell que podem donar-te és que hi destinis tot el temps que et sigui possible, especialment si coincideix amb la posta o la sortida de sol. No deixis perdre l’oportunitat de veure la silueta de la torre davant d’un cel ataronjat. Creiem que quedar-se a dormir per l’entorn és la millor opció per gaudir al màxim de la visita al Mont Saint-Michel.

Visitar el Mont Saint-Michel
Visitar el Mont Saint-Michel

On puc fer les millors fotos del Mont Saint-Michel

El lloc és tan icònic i fotogènic, que qualsevol racó és bo per aconseguir fotografies bones del Mont Saint-Michel. Ara bé, hi ha un parell de llocs des d’on podreu obtenir panoràmiques espectaculars de la roca i el seu entorn.

El punt de més fàcil accés des d’on fer bones fotos del Mont Saint-Michel és el pont-presa que travessa el riu Couesnon a la zona de La Caserne. Allà s’han instal·lat una mena d’escales que exerceixen alhora de graderia per poder contemplar la magnífica estampa.

També és possible aconseguir imatges precioses des de qualsevol punt de la passarel·la que porta fins a la roca o des dels camins de terra que hi van paral·lels.

Però, si busques aconseguir la típica imatge del Mont Saint-Michel envoltat d’ovelles, t’expliquem on has d’anar.

Les millors fotos del Mont Saint-Michel
Al costat de la carretera que porta fins als accessos de la roca, la D275, hi ha un allotjament anomenat Auberge de la Baie. Just davant hi ha una porta de fusta que dóna accés a un camí públic. La porta acostuma a estar tancada perquè per la zona hi ha ramats d’ovelles, però la pots obrir per entrar. Això sí, és molt important tornar a tancar-la un cop a dins! Un cop allà, caminant uns cinc minuts s’arriba fins a un lloc conegut com les méandres du Mont Saint-Michel. És una mena de rierol en forma de ziga-zaga que segurament hauràs vist en moltíssimes fotografies. Si tens sort i ha plogut, pots trobar-lo amb aigua i l’estampa és una meravella, encara que sense aigua també és un lloc preciós amb el Mont Saint-Michel al fons.

Caminant cinc minuts més, es poden trobar fàcilment ramats d’ovelles pasturant lliurement. Ves amb compte de no apropar-te més del compte i de no molestar els animals que, al cap i a la fi, t’estàs ficant al seu territori!

Sens dubte, les millors panoràmiques del Mont Saint-Michel les he aconseguit des d’aquesta ubicació.

Les méandres du Mont Saint-Michel
Les méandres du Mont Saint-Michel

Mapa del Mont Saint-Michel

Per concloure, us deixem un mapa amb tots els punts d’interès que hem anat esmentant a l’article marcats, per si us és útil.

Codi ètic. Lliure

Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.

Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.

Ebook gratis


 

Hem publicat l’ebook
‘Viatjar amb nens. Guia pràctica per viatjar en família i no morir en l’intent’. Descarrega’l gratis!

Segueix-nos a


 

Qui som


 

Soc la Laia, una periodista de Tarragona apassionada dels viatges i la fotografia.

Potser t’interessa


 

Josselin. Què fer al poble del castell reflectit al riu Oust

Josselin. Què fer al poble del castell reflectit al riu Oust

El nom de Josselin està estretament lligat al seu impressionant castell. Potser no heu sentit a parlar mai d'aquest poble, però és inevitable haver vist alguna vegada una imatge de la seva imponent fortalesa a la vora del riu Oust. Josselin és un poble molt petit, amb...

Publicitat


 






Laia Díaz

Nascuda a Tarragona, sóc periodista per formació i vocació. M'agraden els castells, les cireres i les xarxes socials i m'apassionen els viatges i la fotografia. En una altra vida vull ser viatgera a temps complet!
Reserva els hotels més barats pel teu pròxim viatge
Et regalem 10 € per la teva primera reserva hotelera
Beneficia’t d’un 5% de descompte en la teva assegurança de viatge
Activitats al millor preu amb guies de llengua hispana
Compara i compra els bitllets d’avió al millor preu
Troba les millors ofertes de cotxes de lloguer
Connexió 4G en tots els teus viatges amb un 5% de descompte



També et pot interessar

Josselin. Què fer al poble del castell reflectit al riu Oust

Josselin. Què fer al poble del castell reflectit al riu Oust

El nom de Josselin està estretament lligat al seu impressionant castell. Potser no heu sentit a parlar mai d'aquest poble, però és inevitable haver vist alguna vegada una imatge de la seva imponent fortalesa a la vora del riu Oust. Josselin és un poble molt petit, amb...

2 Comments

  1. Pep Plana

    hola! una pregunta… per anar al mirador que hi ha davant de l’Auberge de la Baie vau deixar el cotxe allí? o tampoc es pot aparcar allí… abans d’entrar a la tanca de les ovelles?

    Reply
    • Laia Díaz

      Hola! Es pot deixar el cotxe fàcilment per la zona, que està plena de restaurants i allotjaments. Just al davant hi ha un carrer, que és on vam aparcar nosaltres.

      Reply

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

error: Content is protected !!