fbpx

Acròpolis d’Atenes, el que has de saber per visitar el Partenó

by | 4 set. 2023

L’Acròpolis d’Atenes és, sens dubte, el gran reclam de la capital grega. La seva història i el seu elevat nivell de conservació l’han convertit en un dels recintes arqueològics més famosos del món.

El periodista de viatges Xavier Moret narrava en un dels seus llibres (Grècia, viatge de tardor, 2016) que a Atenes és fàcil distingir els turistes dels locals, perquè els primers es passen el dia mirant a les altures a la recerca del Partenó, mentre que els atenesos han après a viure sota l’ombra d’aquest magnífic edifici.

I, encara que quan parlem de l’Acròpolis el més segur és que et vingui al cap la imatge del Partenó, has de saber que aquest recinte acull molt més. A continuació, t’expliquem tot el que heu de saber per visitar l’Acròpolis d’Atenes.

Com arribar i com accedir a l’Acròpolis d’Atenes

L’Acròpolis d’Atenes és al bell mig de la ciutat. De fet, és visible des de gairebé qualsevol punt gràcies a la seva ubicació estratègica, sobre un cim que s’alça 156 metres sobre el nivell del mar.

El que sí que has de tenir en compte és que hi ha dues portes d’entrada per accedir al recinte de l’Acròpolis d’Atenes. A continuació t’expliquem els detalls de cadascuna perquè puguis triar quin accés prefereixes:

  • Entrada principal de l’Acròpolis d’Atenes. Aquesta entrada està ubicada a l’extrem occidental del monument i és la més propera al Partenó, just als peus dels Propileus. Per aquest motiu, aquest accés és on es concentren les cues més llargues, especialment a partir de mig matí. La porta és molt a prop del mirador del turó de l’Areòpag i les parades de metro més properes, a uns 10 minuts a peu, són Monastiraki o Thissio.
  • Entrada al costat del Museu de l’Acròpolis. L’altra entrada que permet accedir a l’Acròpolis d’Atenes es troba davant del Museu de l’Acròpolis, a uns 2 minuts a peu de l’estació de metro Akropoli. Se la considera una entrada secundària perquè està més allunyada del Partenó i, per aquest motiu, hi sol haver menys cues. Sens dubte, aquest accés és el nostre favorit ja que entrant a través d’aquesta entrada vas pujant el turó passant pel Teatre de Dionís i altres restes arqueològiques que molts visitants solen passar per alt, però que valen molt la pena.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ

Si teniu previst visitar l’Acròpolis d’Atenes per lliure, la nostra recomanació és que aneu primer al Museu de l’Acròpolis, on podreu fer-vos una excel·lent idea de com era aquest lloc a l’antiguitat, i en sortir, accediu al recinte per l’entrada secundària, on hi sol haver molta menys gent.

Acrópolis de Atenas, el Erecteion y el pórtico de las Cariátides

Entrades per a l’Acròpolis d’Atenes

El preu de les entrades varia molt en funció de l’època de l’any en què es preveu visitar el monument.

El preu de l’entrada d’adult per a l’Acròpolis d’Atenes a temporada alta, de l’1 d’abril al 31 d’octubre, és de 20 €, mentre que durant la temporada baixa, de l’1 de novembre al 31 de març, s’aplica una tarifa reduïda de 10€.

La tarifa reduïda és la que s’aplica durant tot l’any als més grans de 65 residents a la UE, acompanyants en visites escolars i estudiants de fora de la UE.

Per a estudiants de la UE, menors de 18 anys, periodistes o persones amb alguna discapacitat l’entrada sempre és gratuïta mostrant a taquilla algun tipus d’acreditació. A la següent pàgina web podeu consultar tots els condicionants per beneficiar-vos de la gratuïtat de l’entrada. Per obtenir l’entrada gratuïta, cal acudir a la taquilla del recinte arqueològic, no hi ha opció d’aconseguir-la en línia.

Finalment, el 6 de març, el 18 d’abril, el 18 de maig, darrer el cap de setmana de setembre, el 28 d’octubre i el primer diumenge de mes entre l’1 de novembre i el 31 de març l’entrada és gratuïta per a tots els visitants.

Aquesta entrada inclou la visita a tots els edificis que es troben dins del recinte (Propileus, Partenó, Erecteion, Teatre de Dionís, Odeó d’Herodes Àtic…), però NO inclou l’accés al Museu de l’Acròpolis.

On comprar les entrades per a l’Acròpolis d’Atenes

Les entrades per a l’Acròpolis d’Atenes es poden comprar a les taquilles oficials del monument, al costat dels accessos, però has de tenir en compte que en alguns moments del dia, especialment en temporada alta, les cues poden ser tremendament llargues (i sota un sol abrasador).

La meva recomanació és que compris la entrada amb antelació de forma online. Hi ha un petit recàrrec del preu a taquilla, però sens dubte val la pena pagar-lo per evitar les cues.

Hi ha la possibilitat de comprar l’entrada bàsica de l’Acròpolis i també la combinada al preu original a través de la següent pàgina web del Ministeri de Cultura grec, però únicament està disponible en grec i anglès i no és el que diguem una web gaire intuitiva.
Acrópolis de Atenas

Tiquet combinat per a l’Acròpolis i altres jaciments arqueològics

Si tens previst visitar Atenes durant diversos dies i tens intenció d’accedir a algun dels altres jaciments arqueològics de la ciutat, has de saber que hi ha un tiquet combinat per a l’Acròpolis i altres 6 llocs arqueològics que val molt la pena, especialment en temporada alta.

Aquest bitllet combinat té un preu de 30 € per a adults (el cost és el mateix durant tot l’any). L’entrada reduïda costa 15€ i les condicions són les mateixes que per a l’entrada general.

El tiquet combinat té una validesa de 5 dies des del primer ús i inclou la visita a l’Acròpolis d’Atenes, a la Biblioteca d’Adrià, a l’Àgora Antiga i al museu, a l’Àgora Romana, al Kerameikos i al museu, al Liceu (Lykeion ) i al Temple de Zeus Olímpic.

L’entrada combinada es pot adquirir a les taquilles dels diferents monuments (et recomano comprar-la a qualsevol recinte a excepció de l’Acròpolis, per estalviar-te la cua) o bé amb antelació de forma online amb un petit recàrrec per tenir-la disponible just en arribar a la ciutat i estalviar-te passar per qualsevol taquilla.

En cas que t’interessi visitar només l’Acròpolis i el Museu de l’Acròpolis tens disponible aquesta entrada combinada que només es ven en línia.
El Partenón, Acrópolis de Atenas

Limitació d’aforament a partir del 4 de setembre del 2023

A partir del 4 de setembre del 2023, amb l’objectiu d’evitar les aglomeracions i reduir l’impacte sobre el monument, només es permetrà l’entrada a 20.000 visitants diaris a l’Acròpolis d’Atenes.

Per aquest motiu, si no vols quedar-te sense visitar-lo, et recomano que compris les teves entrades online amb antelació abans que s’esgotin.

Horaris i calendari d’obertura de l’Acròpolis d’Atenes

L’Acròpolis d’Atenes té dos horaris diferents, un per a la temporada alta i un altre per a l’hivern, amb horari una mica més reduït.

  • Horari d’estiu (de l’1 d’abril al 31 d’octubre): De 8.00 ha 20.00 h. La darrera admissió és a les 19.30h.
  • Horari d’hivern (de l’1 de novembre al 31 de març): De 8.00 a 17.00 h. La darrera admissió és a les 16.30h.

L’Acròpolis obre cada dia de l’any a excepció de l’1 de gener, el 25 de març, l’1 de maig, el diumenge de Pasqua, el 25 de desembre i el 26 de desembre.

No t’oblidis de l’assegurança de viatges

Per viatjar a Grècia, especialment si t’acompanyen nens, et recomanem contractar una bona assegurança de viatge que et garanteixi assistència mèdica i sanitària, ja que la Targeta Sanitària Europea no cobreix sempre el 100% de les incidències. 

Nosaltres viatgem assegurats amb Mondo que ens ofereix unes cobertures molt àmplies en cas de necessitar qualsevol assistència durant el viatge. Si t’interessa, per ser el nostre lector, t’oferim un descompte directe del 5% a l’hora de contractar la teva assegurança de viatge.

Quina és la millor hora per visitar l’Acròpolis d’Atenes

L’Acròpolis d’Atenes és el recinte arqueològic que més visitants rep i és habitual que estigui força massificat de turistes, especialment durant la temporada alta. Si vols visitar-lo amb certa tranquil·litat (tot i que no sempre és possible) et recomano intentar accedir al lloc a primera hora del matí, just al moment de la seva obertura, o bé a darrera hora, quan quedin un parell d’hores per al tancament. Tingues en compte que necessitaràs mínim una hora i mitja per recórrer tot el recinte amb certa tranquil·litat.

D’aquesta manera podràs evitar la majoria de grups organitzats i els creueristes que solen arribar a l’Acròpolis a partir de les deu del matí i que monopolitzen el monument fins a primera hora de la tarda. I també evitaràs les hores de més calor, un factor molt important a tenir en compte especialment a l’estiu, ja que els racons amb ombra brillen per la seva absència.

Què veure a l’Acròpolis d’Atenes

El recinte de l’Acròpolis és immens i hi ha molt per veure més enllà del famós Partenó. A continuació, t’explico tot el que cal veure a l’Acròpolis d’Atenes.

Teatre de Dionís

Si accedeixes per la porta que està davant del Museu de l’Acròpolis, el primer que veuràs serà el Teatre de Dionís. Es va construir al segle IV a. C. i va ser el teatre més antic i important de la Grècia Antiga, amb capacitat per a 17.000 persones. Entre moltes altres, aquí es van representar les grans tragèdies gregues de Sòfocles i Eurípides.

Teatro de Dioniso, Atenas

Stoa d’Eumenes

Seguint l’ascens pel turó, a l’esquerra del Teatre de Dionís es pot contemplar la Stoa d’Eumenes, un passadís porxat que comunicava el teatre amb l’Odeó. La seva longitud original era de 163 metres i s’usava majoritàriament com a lloc de pas, però també de reunió.

Stoa de Eumenes, Atenas

Odeó d’Herodes Àtic

El següent imprescindible de l’Acròpolis d’Atenes és l’impressionant teatre conegut com l’Odeó d’Herodes Àtic. Precisament va ser aquest emperador el que va ordenar construir aquest auditori l’any 161 en honor a la seva esposa Regilla, que havia mort l’any anterior.

Originalment tenia capacitat per a 5000 persones i estava cobert, és a dir, era molt més petit que el Teatre de Dionís, però gràcies a una excel·lent reconstrucció sembla molt més espectacular. Avui dia encara es fa servir de manera habitual per acollir actuacions musicals, especialment a l’estiu.

Odeón de Herodes Ático, Atenas

Porta Beulé, la porta romana

Aquesta porta, que el visitant travessa en accedir a l’Acròpolis d’Atenes des de l’entrada principal, abans d’arribar als Propileus, data del 280 aC de l’època romana. Com a curiositat, porta el nom de l’arqueòleg francès que la va descobrir al segle XIX. Originalment estava unida als Propileus per una gran escala de marbre, que només s’ha conservat parcialment.

Monument d’Agripa

Un cop passada la Porta Beulé, en direcció als Propileus, al costat esquerre et trobaràs amb el Monument d’Agripa. Es tracta d’un bloc rectangular de marbre, que també data del període romà, ja que fou construït al segle II aC. Porta el nom de Marcus Agripa, gendre de l’emperador August.

Propileos, Acrópolis de Atenas

Els Propileus

Els Propileus són la porta d’entrada a l’Acròpolis. Per als que no tenim gaire idea d’arquitectura grega, no és sobrer saber que una Propileus és una porta d’entrada monumental i és el primer que us trobareu si accediu a l’Acròpolis per l’entrada principal: una ampla escala de marbre envoltada de magnífiques columnes. Aquest accés va ser construït entre el 437 a.C. i el 432 a.C., però a causa de l’esclat de la guerra del Peloponès, mai no es va acabar.

Propileos, Acrópolis de Atenas
Propileos, Acrópolis de Atenas

Temple d’Atenea Niké

Al costat dels Propileus, a mà dreta, es troba un petit temple dedicat a la deessa Atenea Niké, protectora d’Atenes. Tot i que el visitant no s’hi pot acostar gaire, és una de les petites joies de l’Acròpolis, ja que és el temple més ben conservat. Va ser construït pel prestigiós arquitecte grec Cal·lícrates, entre el 432 a. C. i el 421 a. C., va justar després del Partenón, per commemorar la victòria dels grecs sobre els perses.

Templo de Atenea Niké, Atenas
Templo de Atenea Niké, Atenas

El Partenó

Un cop creuats els Propileus, et trobaràs de cara amb el símbol més gran del país i de la Grècia Antiga: el Partenó. Aquest temple va ser construït entre els anys 447 i 438 aC, durant l’apogeu de la ciutat i, com no podia ser de cap altra manera, estava dedicat a la deessa Atenea. Ara bé, al llarg de la història ha tingut funcions molt diverses que van acabar desembocant en la destrucció parcial. Fa dècades que les grues i les bastides envolten el Partenó, però és que els treballs de restauració mai no acaben.

Encara que la seva conservació no sigui íntegra, quan un és davant d’aquest edifici, és difícil no meravellar-se amb la feina que van fer els arquitectes Ictino i Calícrates. El Partenó estava envoltat de frisos amb representacions mitològiques i històriques. Per sort, gairebé totes aquestes escultures es conserven repartides entre el Museu de l’Acròpolis i el British Museum (el motiu pel qual la majoria són a Londres donaria per a un intens debat…).

El Partenón, Acrópolis de Atenas
El Partenón, Acrópolis de Atenas

L’Erecteion i el pòrtic de les Cariàtides

Encara que és menys conegut i força més petit, l’Erecteion és un dels meus temples preferits de l’Acròpolis d’Atenes. El motivi? Les Cariàtides.

El temple del rei Erecteu, consagrat a Atenea i Poseidó, es va acabar el 406 aC i el seu element més destacat és el Pòrtic de les Cariàtides, sis columnes esculpides amb figures femenines, que representen esclaves de Karys.

Les Cariàtides que es poden veure a l’Acròpolis són rèpliques, ja que cinc de les originals són al Museu de l’Acròpolis i la sisena al Museu Britànic de Londres.

Acrópolis de Atenas, el Erecteion y el pórtico de las Cariátides
Acrópolis de Atenas, el Erecteion y el pórtico de las Cariátides

Antic temple d’Atenea Polias

El Temple Antic d’Atenea va ser construït a principis del segle VI aC. i encara que va ser destruït per complet pels perses el 480 aC, les restes dels seus fonaments poden veure’s entre el Partenó i l’Erecteion.

Museu de l’Acròpolis, val la pena?

El Museu de l’Acròpolis és al costat de l’entrada secundària, als peus del turó on s’alça el recinte arqueològic. Tot i que no forma part del complex, considero que la visita a aquest museu és un dels imprescindibles que cal no perdre’s si es visita la ciutat d’Atenes.

Aquest espectacular edifici d’acer i vidre, inaugurat el 2009, acull algunes de les peces més valuoses que es van trobar a l’Acròpolis. N’hi ha més de 4.000!

Estructurat en tres plantes, el seu reclam més gran són les cinc de les Cariàtides originals de l’Erecteion i les rèpliques dels frisos. De fet, el més espectacular és la darrera planta de l’edifici que té les mateixes dimensions que el Partenó i els frisos estan exposats tal com ho estaven a l’edifici original, que es pot contemplar des dels enormes finestrals.

Museo de la Acrópolis de Atenas
Museo de la Acrópolis de Atenas
Museo de la Acrópolis de Atenas
El Museu de l’Acròpolis obre diàriament, encara que el seu horari és força variable en funció de l’època de l’any. El millor és consultar-ho a la web oficial. Per evitar les esperes, el millor és comprar amb antelació la entrada al Museu de l’Acròpolis sense cues.

Codi ètic. Lliure

Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.

Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.

Ebook gratis


 

Hem publicat l’ebook
‘Viatjar amb nens. Guia pràctica per viatjar en família i no morir en l’intent’. Descarrega’l gratis!

Segueix-nos a


 

Qui som


 

Soc la Laia, una periodista de Tarragona apassionada dels viatges i la fotografia.

Potser t’interessa


 

Com arribar a Meteora des d’Atenes (per lliure o organitzat)

Com arribar a Meteora des d’Atenes (per lliure o organitzat)

Al nord de Grècia, entre imponents penya-segats de roca, s'alcen majestuosos els monestirs de Meteora. Aquest conjunt únic de monestirs, situat a dalt de tot de formacions rocoses que desafien la gravetat, és un testimoni de la grandesa històrica i espiritual del...

Publicitat


 


Laia Díaz

Nascuda a Tarragona, sóc periodista per formació i vocació. M'agraden els castells, les cireres i les xarxes socials i m'apassionen els viatges i la fotografia. En una altra vida vull ser viatgera a temps complet!
Reserva els hotels més barats pel teu pròxim viatge
Et regalem 10 € per la teva primera reserva hotelera
Beneficia’t d’un 5% de descompte en la teva assegurança de viatge
Activitats al millor preu amb guies de llengua hispana
Compara i compra els bitllets d’avió al millor preu
Troba les millors ofertes de cotxes de lloguer
Connexió 4G en tots els teus viatges amb un 5% de descompteTambé et pot interessar

Com arribar a Meteora des d’Atenes (per lliure o organitzat)

Com arribar a Meteora des d’Atenes (per lliure o organitzat)

Al nord de Grècia, entre imponents penya-segats de roca, s'alcen majestuosos els monestirs de Meteora. Aquest conjunt únic de monestirs, situat a dalt de tot de formacions rocoses que desafien la gravetat, és un testimoni de la grandesa històrica i espiritual del...

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

error: Content is protected !!