Durant la nostra darrera escapada a la capital alemanya per viure i gaudir d’alguns dels mercadets de Nadal més bonics de Berlín, no vam voler deixar l’oportunitat de visitar un dels espais arquitectònics més espectaculars de la ciutat: la cúpula del Reichstag.

Es tracta d’una visita gratuïta molt recomanable, però, heu de tenir en compte que per accedir-hi cal haver reservat les entrades amb antelació. Això permet evitar les llargues cues que es formaven anys enrere per accedir-hi. Avui en dia és tan fàcil com arribar, donar el nom amb què has fet la reserva, passar un control de seguretat i pujar amb ascensor fins a la base de la cúpula.

visitar la cúpula del Reichstag de Berlín

A l’hora de reservar les entrades per visitar la cúpula hi ha dos procediments a seguir que us exposem a continuació.

Reservar les entrades des de casa

Si sou de planificar els viatges amb temps i preferiu oblidar-vos d’haver de fer el tràmit quan ja estigueu a Berlín, la millor opció és que reserveu la vostra visita a la cúpula del Reichstag des de casa.

El procediment és molt senzill. Heu d’accedir a la pàgina oficial del Parlament alemany. Tingueu en compte que únicament està disponible en alemany, anglès i francès, però és molt fàcil seguir el procés. Un cop a la web heu d’escollir l’opció Visit the Dome i aquí clicar l’opció Online registration.

Després d’un seguit de pàgines on heu d’acceptar la política de privacitat i omplir un requadre per confirmar que no sou un robot, se us obrirà una pàgina on haureu de triar entre tres opcions de visita, totes elles gratuïtes:

  • Assistir una estona a una conferència plenària i, a continuació, visitar la cúpula.
  • Una visita guiada pel Reichstag i, a continuació, visitar la cúpula.
  • Visitar únicament la cúpula.

En el cas d’escollir la darrera opció, que acostuma a ser la més habitual, us preguntaran quantes persones visitaran la cúpula amb tu (els bebès també compten).

El següent pas serà escollir el dia i hora, en un calendari, que voldreu visitar la cúpular del Reichstag. Finalment, abans de confirmar la reserva, caldrà introduir el nom i cognoms de totes les persones que volen fer la visita i el seu any de naixement.

Un cop tingueu les entrades reservades, no cal imprimir cap document, només caldrà que us dirigiu, el dia i hora acordats, a la caseta prefabricada que hi ha just al lateral de l’edifici del parlament. Allí us demanaran les dades, no oblideu portar els DNI o passaports, passareu un control de seguretat i, amb poc més de cinc minuts d’espera, estareu a dins del Reichstag.

visitar la cúpula del Reichstag de Berlín

Reservar les entrades des de Berlín

En el cas que preferiu esperar a darrera hora, per comprovar la meteorologia o per qualsevol altre motiu, teniu l’opció de reservar l’entrada pel mateix dia o per l’endemà de manera presencial. És una opció una mica arriscada, sobretot en temporada alta, quan la majoria de torns acostumen a estar plens.

Al costat del Tiergarten, molt a prop de la caseta prefabricada que us comentàveu anteriorment, hi ha una altra caseta on és habitual que hi hagi una bona cua de gent. Abans de posar-vos a fer la cua, sapigueu que hi ha unes pantalles on s’indica el nombre de places disponibles que queden en funció de les dates i els horaris. Reviseu-ho perquè potser ja no queda cap forat pels dies que esteu a Berlín i no cal que perdeu el temps fent cua.

Sobretot, no us oblideu el DNI o el passaport, ja que us els sol·licitaran per reservar l’entrada.

Horaris d’obertura i dies de tancament

La cúpula del Reichstag obre diàriament des de les 8 hores fins a les 24 hores, encara que la darrera entrada és a les 21.45 hores.

Ara bé, tingueu en compte que hi ha algunes dates en què, tot i que es pot accedir fins a la terrassa, no es pot entrar a la cúpula per manteniment. Aquest 2019 la cúpula estarà tancada del 25 de febrer a l’1 de març, del 15 al 19 de juliol, del 16 al 20 de setembre i del 7 al 11 d’octubre per neteja i manteniment. També tanca el dia 24 de desembre i a partir de les 16 hores del dia 31 de desembre.

visitar la cúpula del Reichstag de Berlín

Breu història del Reichstag

Construït a darreries del segle XIX en estil classicista, l’edifici va ser incendiat pels nazis l’any 1933 i es va veure molt afectat pels bombardeigs de la Segona Guerra Mundial. De fet, la cúpula original va ser volada l’any 1945 i als anys 70 es va reconstruir l’edifici, però sense cúpula.

Ara bé, l’any 1999 va recuperar la seva funció com a Bundestag (o parlament federal) de l’Alemanya reunificada i Norman Foster va construir una espectacular i original cúpula transparent d’acer i vidre, que contrasta amb el robust i massís edifici.

En el seu eix central un conjunt de miralls concentren la llum per dirigir-la a la sala de plens del soterrani a través d’una estreta obertura. Al voltant d’aquest eix dues rampes helicoïdals ascendents permeten als visitants accedir a la plataforma superior de la cúpula.

visitar la cúpula del Reichstag de Berlín

Les nostres impressions visitant la cúpula del Reichstag

A casa som molt fans de les obres de l’arquitecte Norman Foster. Així doncs, per nosaltres, encara que anys enrere ja hi havíem estat, passar per Berlín i no aprofitar una estona per accedir a la cúpula ens semblava un sacrilegi.

A més, crèiem que podia ser una bona activitat per fer amb la becària, ja que el seu fàcil accés a la plataforma superior a través de les rampes ens semblava que podia ser divertit per a ella. No ens vam equivocar! S’ho va passar pipa anant rampa amunt i rampa avall, buscant trens i banderes a través de les enormes finestres de vidre.

Menció a part mereix el tracte que van tenir cap a nosaltres per viatjar amb un bebè. Per evitar pujar un tram d’escales, ens van oferir l’opció d’usar un ascensor destinat únicament a famílies i visitants minusvàlids.

Així doncs, si visiteu Berlín, apunteu la visita a la cúpula del Reichstag com un imprescindible!

Heu visitat la cúpula del Reichstag? Us va agradar tant com a nosaltres?

Reserva aquí els millors hotels de Berlín al millor preu
Dorm al mateix hotel que nosaltres: NH Collection Berlin Mitte Friedrichstrasse
Estalvia 15 € en la teva propera reserva d’allotjament a Booking aquí
Aconsegueix un 10 % de descompte en la teva propera reserva a Booking aquí
Et regalem 25 € per la teva primera reserva amb Airbnb. Fes clic aquí
Reserva la teva assegurança de viatge amb un 5% de descompte aquí
Reserva aquí els millors tous i excursions a o des de Berlín en castellà
Reserva aquí una ruta gratuïta pel centre de Berlín
Reserva el teu trasllat de l’aeroport al centre de Berlín aquí