fbpx

La nostra experiència amb el Bus a Cegues durant la Setmana del Turisme Industrial

by | 10 nov. 2019

Sabeu en què consisteix el Bus a Cegues? Nosaltres ho desconeixíem completament fins fa uns dies, quan vam tenir l’oportunitat de provar l’experiència gràcies a la invitació que ens va fer arribar la XATIC.

Durant tot un dia vam estar fent activitats per diversos punts del territori català amb un denominador comú: eren completament sorpresa i s’anaven desvetllant a mesura que les anàvem fent. 

I és que, prèviament, l’únic que ens havien dit és que havíem d’agafar un autobús a les nou del matí a l’estació de busos de Tarragona per fer una ruta titulada “Ruta de l’arròs i l’olivera”. A partir d’aquí, tot el que ens esperava al llarg de les següents hores era una sorpresa absoluta.

Què és el Bus a Cegues i quan es fa?

En el marc de la Setmana del Turisme Industrial, que se celebra anualment a principis del mes de novembre, fa quatre edicions que la XATIC organitza el que es coneix com el Bus a Cegues. 

Aquest 2019 es van convocar 9 rutes diferents que tenien punts de sortida tan variats com Tarragona, Terrassa, Barcelona, Girona, Igualada, Balaguer…

L’única informació que es facilita als participants és el punt d’inici i el nom de la ruta. L’oli i la pedra, La llum de Catalunya, Temps de pell… Amb aquesta informació, els usuaris es poden inscriure i deixar-se sorprendre durant una jornada sencera.

El preu de la inscripció és de 4 € per persona i també cal abonar el dinar, que acostuma a anar des dels 5 al 25 € en funció de la ruta.
guia viajar con niños gratis

Què és la XATIC?

La XATIC és la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya, una l’associació que agrupa l’oferta de turisme industrial de Catalunya, que inclou museus, centres d’Interpretació, antigues fàbriques o mines d’arreu del territori català.

L’entitat, que forma part de l’Agència Catalana de Turisme, es va formar l’any 2006, i es dedica a difondre activitats per a tota la família que van des de recórrer les galeries d’una mina de carbó o d’una muntanya de sal fins a viatjar en el primer tren del país.

En aquest sentit, també existeix el Club XATIC, d’inscripció gratuïta, a través del qual els seus socis tenen avantatges especials en tots els equipaments de la Xarxa i en els establiments adherits al club.

bus a cegues

La nostra experiència amb el Bus a Cegues

Com comentava, la XATIC ens va convidar a participar en una de les rutes del Bus a Cegues organitzades aquest 2019 i nosaltres ens vam deixar enredar fàcilment.

L’únic que vam consultar és si l’activitat era apta per poder fer-la amb la becària (2 anys i mig) i, efectivament, s’ho va passar pipa. De fet, hi havia més famílies amb petits a la nostra ruta.

El dissabte 2 de novembre a les 9 hores havíem de ser a l’estació d’autobusos de Tarragona per començar la “Ruta de l’arròs i l’olivera”. Tot i que pel nom vam deduir per on podien anar els trets, el cert és que van aconseguir sorprendre’ns molt al llarg de tot el dia.

La cooperativa Agrícola de Riudecanyes

La primera parada de la ruta va ser la cooperativa Agrícola de Riudecanyes, on es produeix l’oli d’oliva verge extra Escornalbou Gourmet, de la DOP Siurana, un dels més reconeguts del món.

A l’antic edifici i molí de la cooperativa, on encara hi ha punt de venda, s’hi ubica el Centre d’Interpretació dels Fruits del Paisatge, on es fa un recorregut per la història i la tradició dels paisatges del Baix Camp, on es conreen principalment olives, avellanes i garrofes.

També s’hi conserven antigues premses d’oli que permeten imaginar-se com es feia, antigament, el procés de producció de l’oli de forma tradicional.

De totes les visites que vam fer durant el dia, aquesta va ser, amb diferència, la més fluixa de totes. La visita guiada pel Centre d’Interpretació no va ser res de l’altre món i els dos audiovisuals que mostren als visitants necessiten una modernització i professionalització urgent.

El millor va ser l’oportunitat de poder fer un tastet d’oli del raig premsat dos dies abans, ja que la visita va coincidir amb el moment d’inici de la producció d’oli del 2019.

La Torra: Centre d’Interpretació de l’Arròs de Camarles

Com era d’esperar, la ruta va seguir cap a la zona del Delta de l’Ebre, la major zona productora d’arròs de Catalunya.

Concretament, ens vam dirigir a La Torra, el Centre d’Interpretació de l’Arròs de Camarles, obert el 2016 a les instal·lacions de l’antiga cooperativa arrossera del municipi.

A La Torra s’hi conserva la maquinària de l’antic molí i també s’hi poden trobar tot de panells informatius amb la història d’aquest cultiu a la zona del Delta que, sorprenentment, no va començar fins a finals del segle XIX, cap a la dècada de 1860.

El Centre d’Interpretació per si sol està ben resolt, però el més recomanable és la visita guiada que s’hi ofereix. L’Elies és un pou de saviesa i les seves explicacions són totalment didàctiques i entenedores per a tots els públics. A més, està disposat a resoldre qualsevol dubte que se li planteja sobre el conreu de l’arròs, l’estat actual del Delta de l’Ebre i els problemes que afecten el territori en l’actualitat, com el cargol poma o el cranc blau.

Si esteu per la zona, aprofiteu per visitar La Torra i deixeu-vos guiar per l’Elies. Podreu aprendre una barbaritat! 

El preu de l’entrada és de 3 €.

Aprenent a cuinar arròs de cranc blau

La tercera parada del dia va ser, sense cap mena de dubte, la més sorprenent i aplaudida de totes. Era l’hora de dinar i poc ens podíem imaginar que faríem cap a una cuina d’una escola d’hostaleria de Deltebre on el xef Ladis Alcalà, de l’Hotel Restaurant Mas Prades, ens ensenyaria com preparar arròs de cranc blau.

Aquesta espècie invasora provoca molts maldecaps als pescadors, però és excel·lent per cuinar. Així doncs, un dels millors remeis que han trobat els restauradors de la zona per combatre’n la proliferació (tot i que és gairebé impossible perquè es reprodueix a una velocitat de vertigen) és cuinar-lo.

En arribar a l’escola d’hostaleria de Deltebre ens vam trobar 16 cassoles amb el sofregit i el fumet preparat i Alcalà va aprofitar per explicar-nos com es netejava el cranc blau i el que havíem de fer per acabar de preparar l’arròs.

El resultat va ser espectacular i l’experiència encara més. A l’Àlex li encanta cuinar, així que us podeu imaginar com de feliç va ser quan va descobrir el que li esperava.

Producció d’oli en un molí tradicional del Perelló

Ben tips d’arròs i de pastissets de Rasquera, vam tornar a l’autobús, ja que, per sorpresa de tots, encara ens esperava una última parada: El Perelló.

Tot i que inicialment vam pensar que la visita tindria algun tipus de relació amb la producció de mel, molt extesa al municipi, el cert és que vam acabar visitant un molí d’oli on encara produeixen l’or líquid de forma tradicional, el Molí d’Oli Rafeló.

Aquell procediment que ens havien explicat al matí a la cooperativa Agrícola de Riudecanyes vam poder veure’l amb els nostres propis ulls. Unes grans pedres eren les encarregades de xafar les olives per fer-ne la pasta que, a continuació, es col·loca en unes malles que es premsen i és d’on surt l’oli.

Una visita fantàstica i molt aromàtica, ja que no us podeu imaginar l’”aulor” que feia aquell indret a olives premsades. Impressionant!

La nostra opinió sobre el Bus a Cegues

Crec que és prou evident que ens ho vam passar molt bé, vam aprendre moltíssim i que si algú ens ho pregunta recomanaríem l’experiència. 

Al final, amb aquesta activitat la XATIC compleix a la perfecció amb la seva funció de promocionar indrets industrials del territori que, potser d’alguna altra manera, no et plantejaries visitar. De fet, ens han permès descobrir un seguit de museu i centres d’interpretació que tenim ganes de visitar.

Així doncs, el pròxim mes d’octubre us recomanem estar atents a la nova convocatòria del Bus a Cegues, sobretot si teniu canalla petita. S’ho passaran molt bé, això sí, crec que és una activitat recomanada, especialment, per a nens i nenes a partir de 5 o 6 anys. 

Heu anat mai amb alguna de les rutes del Bus a Cegues? Coneixíeu la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya?

 

Codi ètic. Lliure

Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.

Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.

Ebook gratis


 

Hem publicat l’ebook
‘Viatjar amb nens. Guia pràctica per viatjar en família i no morir en l’intent’. Descarrega’l gratis!

Segueix-nos a


 

Qui som


 

Som l’Àlex, la Laia i la becària, una petita família viatgera de Tarragona.

Potser t’interessa


 

Les fotografies del Carnaval de Tarragona 2024

Les fotografies del Carnaval de Tarragona 2024

Vols alguna de les fotografies del Carnaval de Tarragona 2024 que hi ha a la següent galeria? Envia un correu electrònic a info@derutaenfamilia.com indicant: El teu nom complet El teu número de telèfon Un mail de contacte El número de la foto o les fotos que...

Publicitat


 






Laia Díaz

Nascuda a Tarragona, sóc periodista per formació i vocació. M'agraden els castells, les cireres i les xarxes socials i m'apassionen els viatges i la fotografia. En una altra vida vull ser viatgera a temps complet!
Reserva els hotels més barats pel teu pròxim viatge
Et regalem 10 € per la teva primera reserva hotelera
Beneficia’t d’un 5% de descompte en la teva assegurança de viatge
Activitats al millor preu amb guies de llengua hispana
Compara i compra els bitllets d’avió al millor preu
Troba les millors ofertes de cotxes de lloguer
Connexió 4G en tots els teus viatges amb un 5% de descompte



També et pot interessar

Les fotografies del Carnaval de Tarragona 2024

Les fotografies del Carnaval de Tarragona 2024

Vols alguna de les fotografies del Carnaval de Tarragona 2024 que hi ha a la següent galeria? Envia un correu electrònic a info@derutaenfamilia.com indicant: El teu nom complet El teu número de telèfon Un mail de contacte El número de la foto o les fotos que...

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

error: Content is protected !!