fbpx

Ruta per les esglésies romàniques de la Vall de Boí. Informació pràctica, consells i mapa

by | 9 juny 2022

Les esglésies romàniques de la Vall de Boí, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des de l’any 2000, són un dels grans reclams turístics de la comarca de l’Alta Ribagorça a la província de Lleida, juntament amb el Parc Nacional d’Aigüestortes.

Construïdes totes elles entre els segles XI i XII seguint la tendència del romànic llombard provinent del nord d’Itàlia, el seu relatiu aïllament ha propiciat que arribin fins els nostres dies en un estat de conservació magnífic.

El conjunt romànic de la Vall de Boí està format per un total de vuit esglésies i una ermita: Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l’Assumpció de Cóll i l’ermita de Sant Quirc de Durro.

Sant Joan de Boí

De fet, la concentració de totes aquestes esglésies romàniques en un espai tan reduït converteixen la zona en una destinació ideal per gaudir d’aquest patrimoni excepcional durant un cap de setmana.

Més enllà del valor de les construccions, cal destacar els conjunts de pintura mural que hi havia a l’interior de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll i de Sant Joan de Boí, així com les talles de fusta del Davallament de Santa Eulàlia d’Erill la Vall. Actualment, a les esglésies de la Vall de Boí se’n poden contemplar les reproduccions, ja que els originals es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i el Museu Episcopal de Vic.

Entrades per visitar les esglésies romàniques de la Vall de Boí

De les vuit esglésies i l’ermita que conformen el conjunt romànic de la Vall de Boí, se’n poden visitar sis, el preu de les quals oscil·la entre els 2 € i els 5 €. 

Ara bé, en el cas que estigueu interessats en accedir a diverses, heu de saber que existeixen unes entrades conjuntes per visitar 3 o 5 esglésies. El preu és de 7 € i 10 €, respectivament. Els menors de 10 anys entren gratuïtament.

Esglésies romàniques de la Vall de Boí

Les entrades, tant les individuals con les conjuntes, es poden comprar a la porta de cada una de les esglésies. Tot i això, us recomanem reservar-les amb antelació per planificar millor la vostra visita.

Mapa de les esglésies romàniques de la Vall de Boí

Us deixem un mapa on hem marcat tots els punts d’interès que anomenarem durant l’article per si us pot servir d’utilitat per fer-lo servir durant el vostre viatge a la Vall de Boí.

Visitar el Centre del Romànic de la Vall de Boí

Abans de començar la ruta per les esglésies romàniques de la Vall de Boí, et recomanem que facis parada a Erill la Vall, on hi ha ubicat el Centre del Romànic, un centre d’interpretació on a través d’audiovisuals i projeccions us proporcionaran les claus inicials per conèixer i entendre el conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí.

Centre del romànic de la Vall de Boí
Centre del romànic de la Vall de Boí

Està ubicat just al costat de l’església de Santa Eulàlia, així que és una excusa perfecta per començar a explorar la zona des del petit poble d’Erill la Vall.

 • ​​Preu: 3 € 
 • Horari: De 9.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00. Tancat l’1 de gener i el 25 de desembre.

Les esglésies romàniques de la Vall de Boí que no t’has de perdre

No totes les esglésies que conformen el conjunt romànic de la Vall de Boí estan obertes al públic, però les sis que ho estan creiem que bé mereixen que els hi dediqueu el vostre temps.

També heu de saber que en dates de major afluència de visitants a la zona, el Centre del Romànic ofereix visites guiades pel públic individual en horaris i esglésies predeterminades. Podeu consultar-te els horaris i els preus aquí.

Sant Climent de Taüll

Sant Climent de Taüll

Sense cap mena de dubte, Sant Climent de Taüll és la més coneguda de totes les esglésies que conformen el conjunt romànic de la Vall de Boí. Consagrada el 1123, les seves pintures murals són famoses arreu del món, especialment el Pantocrator, un dels millors exemples del romànic català.

Malgrat que les pintures originals es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) des del 2013 es projecta un espectacular vídeo mapping que mostra com es creu que era la decoració de l’església al segle XII.

Sant Climent de Taüll
Sant Climent de Taüll

A diferència d’altres esglésies de la zona, en aquesta no es permet pujar al campanar.

 • ​​Preu: 5 € (inclou el vídeo mapping)
 • Horari: De 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 (fins les 20.00 h – estiu i Setmana Santa). Tancat l’1 de gener i el 25 de desembre.

Santa Maria de Taüll

Santa Maria de Taüll es va consagrar un dia després que Sant Climent de Taüll, un fet que denota la importància dels recursos que els senyors d’Erill van destinar a la Vall de Boí i a aquestes construccions durant el segle XII.

A diferència de la resta d’esglésies de la Vall, aquesta és l’únic que està ubicada al centre de poble. Es creu que a partir de la seva construcció, la població es va anar assentant al seu voltant.

Santa Maria de Taüll
Santa Maria de Taüll

Actualment es pot contemplar una reproducció de les pintures murals a l’absis central i en un dels murs laterals. La de més valor és l’escena de l’Epifania, amb el Nen Jesús assegut a la falda de la Mare de Déu i els Reis Mags, tot i que es tracta d’una reproducció, ja que l’original es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). 

A diferència d’altres esglésies de la zona, en aquesta no es permet pujar al campanar.

 • ​​Preu: Gratuït
 • Horari: De dilluns a diumenge de 10.00 a 19.00 h (fins les 20.00h, estiu i Setmana Santa). Tancat l’1 de gener i el 25 de desembre.

Sant Joan de Boí

​​Sant Joan de Boí és l’església que conserva més elements arquitectònics del primer moment constructiu que es produeix a la Vall de Boí al s. XI.

A l’interior de les naus s’hi pot contemplar una reproducció d’un conjunt de pintures murals entre les quals destaquen la Lapidació de Sant Esteve, els Joglars o el Bestiari.

Sant Joan de Boí
Sant Joan de Boí

En la darrera restauració es va voler donar a l’església un aspecte el més similar possible a com seria al segle XII, per això, es va arrebossar l’interior i es va fer còpia de tots els fragments de pintura mural conservats actualment al MNAC de manera que, de totes les esglésies del conjunt de la Vall de Boí, aquesta és la que conserva als nostres ulls l’aspecte més original.

 • Preu: 2 €
 • Horari: De 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 (fins les 20.00 h – estiu i Setmana Santa). Tancat l’1 de gener i el 25 de desembre.

Santa Eulàlia d’Erill la Vall

Si hagués de triar una de les esglésies de la Vall de Boí, em quedaria amb Santa Eulàlia d’Erill la Vall. El seu campanar és un dels més bonics, amb sis pisos d’alçada, i està alineat amb el de Sant Joan de Boí i el de Sant Climent de Taüll. Si no us fa res pujar unes quantes escales, podeu arribar fins al capdamunt del campanar i contemplar unes magnífiques vistes de tota la Vall de Boí.

Santa Eulàlia d'Erill la Vall
Santa Eulàlia d'Erill la Vall
Santa Eulàlia d'Erill la Vall

Al seu interior s’hi pot contemplar una còpia del grup escultòric del Davallament de la Creu, l’únic que es conserva sencer del Taller d’Erill. Les peces originals estan exposades al Museu Nacional d’Art de Catalunya i al Museu Episcopal de Vic.

 • ​​Preu: 2 €
 • Horari: De 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 (fins les 20.00 h – estiu i Setmana Santa). Tancat l’1 de gener i el 25 de desembre.

Sant Feliu de Barruera

Sant Feliu de Barruera conserva dos absis, un del segle XI, decorat amb arquets cecs i bandes llombardes , i un altre del segle XII fet amb carreus i d’aspecte ben diferent.

Aquesta església està ubicada al costat de la carretera general que uneix la Vall de Boí, així que és fàcil trobar lloc per aparcar i també molts restaurants i serveis. L’oficina de turisme de la Vall de Boí està situada just al davant de l’església.

 • ​​Preu: 2 €
 • Horari: De 10.00 a 14.00 h tots els dies del 26 de març a l’1 de novembre i del 3 al 31 de desembre. Tancat el 25 de desembre.
La Vall de Boí amb nens
Sant Feliu de Barruera

La Nativitat de Durro

La monumentalitat de l’església de la Nativitat de Durro dóna testimoni de la importància del poble de Durro durant l’Edat Mitjana. Hi destaquen les grans proporcions de la nau, el campanar, la portada esculpida i el porxo. Al llarg dels segles s’ha anat remodelant i, en l’actualitat, s’hi conserven dues capelles gòtiques i la sagristia barroca.

Com en altres esglésies, a la Nativitat de Durro també es pot accedir al campanar, malgrat que en aquest cas no el recomanem per a persones amb vertigen. 

 • ​​Preu: 2 €
 • Horari: De 16.00 a 19.00 h (fins les 20.00h, estiu i Setmana Santa) tots els dies del 26 de març a l’1 de novembre i del 3 al 31 de desembre. Tancat el 25 de desembre.
La Nativitat de Durro
La Nativitat de Durro
La Nativitat de Durro

Les esglésies romàniques de la Vall de Boí tancades al públic

De tot el conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí hi ha tres espais que estan tancats al públic. Tot i això, si voleu, us hi podeu apropar per contemplar-los des del seu exterior.

Ermita de Sant Quirc de Durro

L’ermita de Sant Quirc està situada enmig de la muntanya, amb unes vistes espectaculars sobre la Vall de Boí. El seu emplaçament està vinculat a la tradició d’origen pagà de córrer falles. Situada a 1,5 km del poble de Durro i s’hi pot accedir per una pista pavimentada. És un recorregut fàcil i agradable recomanable per fer a peu.

Santa Maria de Cardet

​​A Santa Maria de Cardet hi trobem un dels absis més espectaculars de la Vall de Boí. El temple es va construir sobre el fort pendent de la muntanya, aprofitant el desnivell del terreny per construir una petita cripta a l’interior, l’única de tot el conjunt. També és l’única església que té campanar d’espadanya.

Assumpció de Cóll

L’església de l’Assumpció de Cóll té característiques pròpies que la diferencien de les altres esglésies de la Vall de Boí: els materials de construcció, la mida dels carreus, o els elements decoratius de la portada. Es pot aparcar just al davant de l’església.

Vall de Boí amb nens

Proposta per fer en família: busca els tresors de les esglésies

Si visiteu les esglésies romàniques de la Vall de Boí amb nens, heu de saber que desdel Centre del Romànic han ideat un joc perquè els infants busquin tresors a l’interior dels diferents temples.

Es tracta d’un fulletó gratuït en el qual hi ha fotografies d’alguns detalls i un cop es localitzen a l’interior de les esglésies cal assignar-los un número per acabar descobrint un missatge secret. 

És una proposta entretinguda per mantenir ben atenta a la canalla, tot i que alguns dels elements que cal trobar són bastant difícils d’identificar. Alguns ens van costar molt de localitzar!

On allotjar-se per fer la ruta de les esglésies romàniques de la Vall de Boí

A la Vall de Boí hi ha una variada oferta d’apartaments i allotjaments, molts d’ells d’estil rural. La nostra recomanació és que trieu un establiment que estigui en alguns dels municipis més gran. 

Hotel el Rantiner de Taüll
Hotel el Rantiner de Taüll
Hotel el Rantiner de Taüll

En el nostre cas vam estar allotjats a l’Hotel El Rantiner de Taüll, un establiment familiar amb habitacions molt àmplies, amb bany privat i amb vistes a Sant Climent. Disposa de zona d’aparcament pròpia i cada matí serveixen un esmorzar molt complet a base de productes frescos i del territori. Per la seva relació qualitat-preu i la seva ubicació, creiem que és una opció ideal per allotjar-s’hi durant un cap de setmana per descobrir la Vall de Boí.

Com arribar a la Vall de Boí

Malgrat que es pot arribar amb transport públic fins al Pont de Suert, per moure-us per la Vall de Boí necessitareu un cotxe, així que el millor és que arribeu a la zona amb vehicle particular.

Us recomanem que agafeu l’AP2 fins a Lleida i des d’allí la N-230 cap a Benavarri – El Pont de Suert. Un cop allí haureu de desviar-vos cap a la Vall de Boí per la carretera L-500.

Consells per fer la ruta del romànic de la Vall de Boí

Malgrat que les esglésies estan obertes durant tot l’any, l’hivern a la Vall de Boí acostuma a ser molt fred i els gruixos de neu que s’hi acumulen solen ser importants. Per això, considerem que la millor època de l’any per descobrir la zona és des de mitjans de maig fins a mitjans d’octubre. 

Sant Feliu de Barruera

Us recomanem que complementeu la vostra ruta per les esglésies romàniques de la Vall de Boí amb una excursió pel Parc Nacional d’Aigüestortes. L’accés a aquesta zona del parc és molt accessible i bastant pla i ideal per fer excursions de mig dia amb canalla.

La visita a cada una de les esglésies és bastant ràpida, ja que no són gaire grans. Calcula uns 30 minuts per cada una. Tot i que les distàncies no són gaire grans i que es poden visitar totes en un sol dia, et recomanem prendre-t’ho amb calma i gaudir de la zona, com a mínim, un parell de dies.

Codi ètic. Blogtrip.

Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència després de participar en un blogtrip, ara bé l’organitzador no té cap influència a l’hora de redactar el text. Les opinions i les imatges són de la nostra autoria perquè volem que tinguis informació veraç basada en la nostra experiència.

Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació, és a dir, que si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc, però l’ús d’aquest enllaç no incrementarà el preu final per a tu.

Ebook gratis


 

Hem publicat l’ebook
‘Viatjar amb nens. Guia pràctica per viatjar en família i no morir en l’intent’. Descarrega’l gratis!

Segueix-nos a


 

Qui som


 

Soc la Laia, una periodista de Tarragona apassionada dels viatges i la fotografia.

Potser t’interessa


 

Publicitat


 


Laia Díaz

Nascuda a Tarragona, sóc periodista per formació i vocació. M'agraden els castells, les cireres i les xarxes socials i m'apassionen els viatges i la fotografia. En una altra vida vull ser viatgera a temps complet!
Reserva els hotels més barats pel teu pròxim viatge
Et regalem 10 € per la teva primera reserva hotelera
Beneficia’t d’un 5% de descompte en la teva assegurança de viatge
Activitats al millor preu amb guies de llengua hispana
Compara i compra els bitllets d’avió al millor preu
Troba les millors ofertes de cotxes de lloguer
Connexió 4G en tots els teus viatges amb un 5% de descompteTambé et pot interessar

2 Comments

 1. Salvador

  Molt interessant i excel.lent reportatge

  Reply
  • Laia Díaz

   Moltes gràcies pel teu comentari Salvador!

   Reply

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

error: Content is protected !!