fbpx

Floració a Catalunya. Localitzacions i dates per gaudir de la floració

by | 11 febr. 2024

La floració a Catalunya s’ha convertit en un autèntic reclam per a molts municipis durant les darreres setmanes d’hivern, poc abans no comenci la primavera. I és que els arbres fruiters ens regalen cada any un espectacle natural i de colors que es produeix entre el febrer i l’abril, en funció de les precipitacions i les temperatures. 

Per gaudir de la floració dels arbres fruiters en el seu màxim esplendor, el millor és visitar cultius extensius i monoespecífics, és a dir, on es cultiva una única especie, ja que són els que tenen major impacte estètic al paisatge. 

Però, on i quan es pot contemplar la floració a Catalunya? Malgrat que les Terres de Lleida s’emporten gran part del protagonisme, hi ha moltes altres ubicacions on gaudir d’aquest espectacle efímer. 

Tingueu en compte que les dates són aproximades, ja que l’inici i el final de la floració, depèn de la climatologia. El fred, la calor, les gelades i també el vent, que pot fer caure les flors, són determinants per establir-ne la durada.

Floració a Catalunya

La floració dels ametllers a Catalunya

Els ametllers són els primers arbres que floreixen i ho fan quan el fred deixa de ser hivernal. Tenint en compte que cada vegada tenim uns hiverns més estranys es fa complicat predir la floració dels ametllers, però aquesta acostuma a donar-se des de finals de gener a mitjans de març.

L’indret de Catalunya on hi ha una major concentració d’ametllers és a Arbeca, un municipi ubicat al nord de Les Garrigues, limitant amb L’Urgell. La carretera que separa Arbeca de La Floresta està rodejada de camps d’ametllers i també l’entorn que va de La Floresta fins a Les Borges Blanques.

Us recomanem consultar la pàgina web de Turisme d’Arbeca, ja que és habitual que a mitjans de febrer organitzin algun tipus de sortida o vermut per visitar els camps d’ametllers en companyia dels productors.

Floració dels ametllers a Catalunya

Quan es produeix la floració dels ametllers?

Des de finals de gener a mitjans de març, aproximadament.

En quines comarques es pot veure la floració dels ametllers?

  • La Segarra
  • L’Urgell
  • Les Garrigues (Albi, Arbeca, La Floresta)
  • La Ribera d’Ebre
  • Terra Alta (Gandesa i Vilalba dels Arcs)
Floració dels ametllers a Catalunya

La floració dels presseguers a Catalunya

Els presseguers són els grans protagonistes de la floració a les Terres de Lleida. Les grans extensions d’aquesta fruita dolça (també hi ha arbres de nectarines o peres) es poden trobar majoritàriament entre Aitona, Torres de Segre i Alcarràs, tots tres municipis ubicats al Segrià.

De fet, a Aitona, des de fa alguns anys, han posat en marxa la iniciativa Fruiturisme per potenciar la visita d’aquesta localitat on hi ha una de les extensions més fotografiades de Catalunya. Malgrat que molts camps són a peu de carretera i s’hi pot accedir per lliure (és molt important no tocar les flors), la finca més popular és privada i cal reservar una visita guiada per accedir-hi.

Floració dels presseguers a Catalunya
Floració a Catalunya

A La Ribera d’Ebre, a localitats com Flix, Ascó, Benissanet, Vinebre, entre d’altres, seguint el curs del riu Ebre, es poden trobar nombrosos camps de presseguers, però també de cirerers i ametllers. Us recomanem consultar la pàgina web de Turisme de La Ribera d’Ebre, ja que és habitual que durant el mes de març organitzin diferents tipus d’experiències per visitar els camps de presseguers i que inclouen algun tipus de degustació o tast.

Ara bé, no només hi ha presseguers a les Terres de Lleida i a La Ribera. A la zona de l’Ordal, a l’Alt Penedès, entre Subirats i Sant Pau d’Ordal, també hi ha camps de presseguers que creixen a tocar de les vinyes. Passegeu pel carrer de Can Rovira de Subirats, és un dels punts on hi ha més presseguers de la comarca. Durant els caps de setmana dels mesos de juny, juliol i agost s’organitza el Mercat del Préssec d’Ordal, a Sant Pau d’Ordal.

Floració dels presseguers a Catalunya

Quan es produeix la floració dels presseguers? 

Des de finals de febrer a finals de març, aproximadament.

En quines comarques es pot veure la floració dels presseguers? 

  • El Segrià (Aitona, Torres de Segre, Alcarràs…)
  • La Ribera d’Ebre
  • Alt Penedès (Subirats i Sant Pau d’Ordal)
Floració dels presseguers a Catalunya

La floració dels cirerers a Catalunya

El cirerer és un dels arbres fruiters que floreix més tard. El punt àlgid de floració s’acostuma  a produir a partir de finals de març i fins a mitjans d’abril, aproximadament, quan el fred intens ja s’ha acabat i les temperatures comencen a ser més agradables.

Un dels indrets amb major concentració de cirerers de Catalunya el trobem al Baix Llobregat, entre Sant Climent de Llobregat i Torrelles de Llobregat. A Sant Climent es poden recórrer per lliure diversos camps que transcorren per l’entorn de la riera de Salom, del camí de can Bori i la zona baixa de la muntanya de Sant Ramon.

L’últim cap de setmana de maig, quan ja es poden collir les cireres, en aquest mateix municipi se celebra l’Exposició de Cireres, amb degustacions, mercats, exposicions…

Floració dels cirerers a Catalunya

Quan es produeix la floració dels cirerers? 

Des de finals de març fins a mitjans d’abril, aproximadament.

En quines comarques es pot veure la floració dels cirerers? 

  • La Ribera d’Ebre
  • Baix Llobregat (Sant Climent de Llobregat i Torrelles de Llobregat)

Codi ètic. Lliure

Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.

Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.

Ebook gratis


 

Hem publicat l’ebook
‘Viatjar amb nens. Guia pràctica per viatjar en família i no morir en l’intent’. Descarrega’l gratis!

Segueix-nos a


 

Qui som


 

Soc la Laia, una periodista de Tarragona apassionada dels viatges i la fotografia.

Potser t’interessa


 

Les fotografies del Carnaval de Tarragona 2024

Les fotografies del Carnaval de Tarragona 2024

Vols alguna de les fotografies del Carnaval de Tarragona 2024 que hi ha a la següent galeria? Envia un correu electrònic a info@derutaenfamilia.com indicant: El teu nom complet El teu número de telèfon Un mail de contacte El número de la foto o les fotos que...

Publicitat


 


Laia Díaz

Nascuda a Tarragona, sóc periodista per formació i vocació. M'agraden els castells, les cireres i les xarxes socials i m'apassionen els viatges i la fotografia. En una altra vida vull ser viatgera a temps complet!
Reserva els hotels més barats pel teu pròxim viatge
Et regalem 10 € per la teva primera reserva hotelera
Beneficia’t d’un 5% de descompte en la teva assegurança de viatge
Activitats al millor preu amb guies de llengua hispana
Compara i compra els bitllets d’avió al millor preu
Troba les millors ofertes de cotxes de lloguer
Connexió 4G en tots els teus viatges amb un 5% de descompteTambé et pot interessar

Les fotografies del Carnaval de Tarragona 2024

Les fotografies del Carnaval de Tarragona 2024

Vols alguna de les fotografies del Carnaval de Tarragona 2024 que hi ha a la següent galeria? Envia un correu electrònic a info@derutaenfamilia.com indicant: El teu nom complet El teu número de telèfon Un mail de contacte El número de la foto o les fotos que...

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

error: Content is protected !!