fbpx

Què fer a Hostalric amb canalla

by | 11 abr. 2023

A tocar del riu Tordera, sobre un turó d’origen volcànic, s’alça el municipi d’Hostalric, presidit pel seu imponent castell, un dels més edificis d’origen medieval més importants de Catalunya.

Des de l’oficina de turisme d’Hostalric ofereixen diferents propostes enfocades al públic familiar per conèixer els orígens i el passat d’aquest poble de La Selva. Ens acompanyeu a descobrir-ho?

Hostalric

Visita teatralitzada al castell d’Hostalric

Construït sobre un antic volcà i amb unes vistes privilegiades sobre tota la comarca de La Selva, la gran joia de municipi d’Hostalric és el seu castell, que va ser un dels últims punts que van abandonar els francesos a l’estat espanyol.

Visita teatralitzada al castell d'Hostalric
Visita teatralitzada al castell d'Hostalric

Amb l’objectiu de fer amena i entretinguda la visita a aquesta fortalesa per al públic familiar, cada diumenge s’ofereix una visita teatralitzada al castell d’Hostalric.

Acompanyats per la Clara de la Malla i mossèn Andreu, es convida als forasters a recórrer els diferents espais del castell (la contraguàrdia, la galeria a prova de bomba, els baluards…) mentre s’intenta descobrir quin va ser el desenllaç del capità Riera, desaparegut durant la Guerra del Francès. És una proposta molt entretinguda, tant per grans com per petits, ja que el misteri està molt ben plantejat i ajuda a mantenir-se alerta durant l’hora i mitja de recorregut. Us la recomanem especialment per a infants a partir de 5 anys.

Visita teatralitzada al castell d'Hostalric
Visita teatralitzada al castell d'Hostalric

La teatralització s’ofereix sempre en català i permet endinsar-se en alguns espais que no es poden veure en el cas de fer la visita per lliure, com ara la sala originària del castell dels comtes de Cabrera.

Quan es fa la visita teatralitzada al castell d’Hostalric? De setembre a juny els diumenges a les 11.30 hores i durant els mesos de juliol i agost els dissabtes a les 18.30 hores.

Quin preu té l’activitat? La tarifa general és de 10 €, mentre que la reduïda, per a infants de 7 a 18 anys, usuaris del carnet jove i pensionistes, és de 6 €. Els menors de 6 anys no paguen.

Visita teatralitzada al castell d'Hostalric

Obrint les portes de tot el poble d’Hostalric

Una altra de les propostes familiars que ofereix Hostalric és la Visita en clau, una iniciativa perquè cadascú descobreixi al seu ritme els edificis més importants del municipi. 

Però, com funciona exactament? És tan senzill com passar per l’oficina de turisme (C/ Raval 45, darrere la Torre dels Frares) on us facilitaran un mapa i una clau que obre les portes de tots els espais visitables, inclòs l’espectacular camí de ronda de la muralla.

Així doncs, durant aquesta proposta es pot accedir a la torre dels Frares i a la torre d’Ararà, a la cova del Relliguer, a la porta d’entrada al recinte medieval i també pel camí de ronda de la muralla medieval que perfila l’antic Camí Ral.

Visita en clau a Hostalric
Visita en clau a Hostalric

Els horaris de l’oficina de turisme són els següents:

  • De l’1/11 al 28/02: de dilluns a diumenge de 10 a 14 h.
  • De l’1/03 al 30/06 i de 11/09 al 31/10: de dilluns a diumenge de les 10 a 14h i les tardes de dissabte de les 15 a les 18 h.
  • De l’1/07 a l’10/09: de dilluns a dissabte de les 10 a les 14h i de les 16 a les 19h i diumenge de 10 a 14h.

Quin preu té la Visita en clau? La tarifa general és de 5 €, mentre que la reduïda, per a infants de 7 a 18 anys, usuaris del carnet jove i pensionistes, és de 4 €. Els menors de 6 anys i els usuaris del carnet del Club Súper 3 no paguen.

En el cas que preferiu que us acompanyin, també podeu optar per reservar una visita guiada a la muralla d’Hostalric. S’ofereixen cada primer dissabte de mes a les 12 h.

Què fer a Hostalric

El castell

Els orígens d’aquests edifici data de l’edat mitjana i pertanyia als vescomtes de Cabrera, que controlaven el camí Ral, entre Girona i Barcelona. A partir del segle XVII es va començar a transformar i durant la Guerra dels Segadors i, posteriorment, durant la Guerra de Successió es va anar fortificant. Com que està construït sobre terreny irregular, la seva forma és bastant peculiar.

Castell d'Hostalric
El castell d'Hostalric

El recinte emmurallat

El recinte emmurallat, segueix el traçat de l’antic camí Ral i data del segle XIV. Se’n conserven uns 600 metres i va ser construït amb la pedra basàltica extreta del turó del castell.

La muralla és alta i acaba amb merlets quadrats. Darrera d’aquesta hi havia el camí de ronda que comunicava les torres (200 metres de muralla passejable). Les torres són cilíndriques i semicilíndriques i se’n conserven deu, incloses la del convent i la dels Frares. El Portal de Barcelona és una de les quatre entrades a la vila emmurallada.

El camí de ronda de la muralla d'Hostalric
El camí de ronda de la muralla d'Hostalric
El camí de ronda de la muralla d'Hostalric

La torre d’Ararà

Aquesta torre deu el seu nom a la casa a la qual estava adossada. També és coneguda com a Torre de l’Homenatge o Torre de la Presó. Considerada com la torre més noble de tot el recinte, és també la segona més alta amb 22 metres d’alçada. Està coronada per un joc de merlets molt bells i originals i d’ençà la darrera restauració (anys 90), es pot accedir al seu mirador.

El camí de ronda de la muralla d'Hostalric. La torre d’Ararà
El camí de ronda de la muralla d'Hostalric. La torre d’Ararà

El portal de Barcelona

El Portal de Barcelona és una de les quatre entrades al recinte enmurallat d’Hostalric i una de les imatges icòniques de la vila. Com el seu nom indica donava pas al camí que venia de Barcelona i just pel seu costat hi passava l’antic camí Ral. A principis dels segle XX va desaparèixer l’arcada original i al cap d’uns anys, el 1969 es va refer el portal una mica més endarrere d’on era originàriament. Igualment que les muralles, també està construït amb pedra basàltica.

El portal de Barcelona d'Hostalric

La torre dels Frares

La torre dels Frares és una de les construccions medievals més importants d’Hostalric, amb una alçada i un volum major respecte a la resta de les torres. La torre fa uns 33 metres d’alçada, té tres plantes museïtzades i un mirador. L’estructura es fonamenta sobre la roca, amb una base més ampla que el mur superior. Una de les millors panoràmiques de la vila d’Hostalric s’obté des de la seva terrassa.

Torre dels Frares d'Hostalric
Panoràmica d'Hostalric des de la Torre dels Frares

La cova del relliguer

Excavada directament a la gressa, després de 26 metres de recorregut s’accedeix a una petita sala situada a 6 metres de profunditat. Hi ha la hipòtesi que fos el lloc de reunió de les famílies jueves que residien a la vila durant el segle XIV.

La cova del relliguer d'Hostalric

Rutes a peu per l’entorn d’Hostalric

Si us agrada el contacte amb la natura, per tot l’entorn d’Hostalric hi ha nombrosos camins senyalitzats per fer rutes a peu, la majoria de les quals són molt planes i de fàcil accés amb canalla. Podeu seguir els camins que uneixen Hostalric amb els municipis de Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea o Gaserans, entre d’altres, o bé optar per fer el recorregut circular que voreja el turó del castell. Si hi aneu durant la primavera us trobareu un preciós paisatges de camps de colza florits.

Camps de colza a Hostalric

On aparcar a Hostalric

Just al costat de l’oficina de turisme d’Hostalric (C/ Raval 45) hi ha una aparcament de 80 places. És l’opció que vam escollir nosaltres perquè d’aquesta manera vam passar a recollir la clau que ens va permetre accedir a tots els espais patrimonials.

En el cas que únicament us interessi visitar el castell, podeu deixar el cotxe a l’aparcament de les escoles, que està als peus de la fortalesa. Per arribar-hi haureu de pujar un tram d’escales o bé vorejar tota la muralla i ascendir per un camí asfaltat.

Codi ètic. Patrocinat

Aquest article està escrit a partir d’una col·laboració amb una oficina de turisme, però tant el text com les opinions que s’hi expressin són de la nostra autoria, perquè abans de res volem que la informació sigui veraç per tal que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.

Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.

Ebook gratis


 

Hem publicat l’ebook
‘Viatjar amb nens. Guia pràctica per viatjar en família i no morir en l’intent’. Descarrega’l gratis!

Segueix-nos a


 

Qui som


 

Som l’Àlex, la Laia i la becària, una petita família viatgera de Tarragona.

Potser t’interessa


 

Escapada a la Garrotxa (II): Visitant Besalú i Girona

Escapada a la Garrotxa (II): Visitant Besalú i Girona

A hores d’ara ja em queda força lluny l’escapada a la Garrotxa que vam fer a mitjans del mes d’octubre, però em faltava per explicar-vos la segona part del cap de setmana de desconnexió. Així doncs, mans a l’obra. Com ja vam detallar, la nit la vam passar a Tortellà,...

Publicitat


 


Laia Díaz

Nascuda a Tarragona, sóc periodista per formació i vocació. M'agraden els castells, les cireres i les xarxes socials i m'apassionen els viatges i la fotografia. En una altra vida vull ser viatgera a temps complet!
Reserva els hotels més barats pel teu pròxim viatge
Et regalem 10 € per la teva primera reserva hotelera
Beneficia’t d’un 5% de descompte en la teva assegurança de viatge
Activitats al millor preu amb guies de llengua hispana
Compara i compra els bitllets d’avió al millor preu
Troba les millors ofertes de cotxes de lloguer
Connexió 4G en tots els teus viatges amb un 5% de descompteTambé et pot interessar

Escapada a la Garrotxa (II): Visitant Besalú i Girona

Escapada a la Garrotxa (II): Visitant Besalú i Girona

A hores d’ara ja em queda força lluny l’escapada a la Garrotxa que vam fer a mitjans del mes d’octubre, però em faltava per explicar-vos la segona part del cap de setmana de desconnexió. Així doncs, mans a l’obra. Com ja vam detallar, la nit la vam passar a Tortellà,...

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

error: Content is protected !!