On veure i com fotografiar aurores boreals. Trucs per a principiants

by | Última actualització ag. 14, 2023

Veure aurores boreals és un dels somnis de molts viatgers. Per a molts habitants dels països nòrdics són tan habituals que no aixequen ni la vista del mòbil quan en tenen una ballant sobre el seu cap, però per a qui no n’ha vist mai cap és una experiència molt emocionant i inoblidable.

Ara bé, immortalitzar el moment no és tan fàcil com sembla. I és que per veure aurores boreals hi ha d’haver molta poca contaminació lumínica i, evidentment, com menys llum hi ha més difícil és fer fotos i que aquestes quedin dignes.

Per aquest motiu, ens hem animat a escriure aquesta guia per a neòfits de les aurores boreals i també per persones sense grans coneixements de fotografia. Perquè sí, encara que no es domini la fotografia al 100% es poden aconseguir fotos molt boniques d’aurores boreals.

fotografiar aurores boreals

Què és una aurora boreal i per què es produeix

Sense voler entrar aprofundir molt en criteris tècnics i científics (sóc de lletres, així que tampoc hi entenc gaire), explicar-vos que una aurora boreal es produeix quan les partícules elèctriques del sol xoquen contra l’atmosfera a prop dels pols. Quan es dona aquest xoc es produeixen una explosions de color que són les aurores boreals.

El motiu pel qual es veuen més fàcilment a latituds altes, és per la seva proximitat amb els pols. El seu color més habitual és el verd, però en ocasions també poden veure’s tonalitats morades.

Segons una llegenda sami, les aurores boreals les produeix la guineu polar quan creua els camps àrtics i el contacte de la seva cua amb la neu produeix les guspires que es veuen al cel.

On i quan es produeixen les aurores boreals

Les aurores es poden produir tant al pol nord com al pol sud. Les aurores boreals, també conegudes com aurores polars, que són les que es donen al nord, es poden contemplar des del setembre/octubre fins al març/abril.

Per la seva banda,  la millor època per contemplar les aurores australs, que són les que es produeixen a l’hemisferi sud, és entre els mesos de març i setembre, just al contrari que les aurores boreals.

Quins factors s’han de donar per poder veure aurores boreals

Poder veure aurores boreals no és fàcil. Es necessita que coincideixin diversos factors:

  • Índex KP. L’índex KP, que va de 0 a 9, és el que medeix l’activitat geomagnètica. Com més elevat sigui, més possibilitats hi haurà de poder veure aurores. A les latituds de les illes Lofoten o de Tromsø, per exemple, amb un índex KP 2 ja es poden veure aurores a simple vista. A mesura que t’allunyes del pol nord, es necessita que aquest sigui més elevat per poder veure-les.
  • Absència de núvols. Per molt alt que sigui l’índex KP, si el cel està ennuvolat no es veurà cap aurora. Si viatgeu a Noruega, la web de previsió de nubolisitat que fan servir els guies que organitzen tours d’aurores boreals és www.yr.com.
  • Foscor. Com menys contaminació lumínica hi hagi a l’entorn, més fàcil serà poder veure-les. De fet, si podeu fer que el vostre viatge coincideixi amb els dies que hi ha lluna nova, molt millor.
  • Sort. Sembla una broma, però no ho és. És una autèntica loteria, ja que, ara per ara, no es pot predir el moment en què les partícules del sol xocaran amb l’atmosfera.

fotografiar aurores boreals

Aplicacions per buscar aurores boreals a Noruega

Tot i que el millor mètode per buscar aurores boreals és aixecar la vista i mirar el cel, hi ha diverses aplicacions que us poden ajudar a predir-ne la seva aparició. Aquests dues són les que vam fer servir nosaltres i considerem que són prou fiables i funcionals per buscar aurores sense tenir-ne gaire idea de com fer-ho.

  • Norway Lights (disponible per Android / IOS). És bastant bàsica, però molt clara i intuïtiva. Fa una previsió a tres dies vista i una previsió hora a hora del mateix dia. A cada hora li assigna una paraula: wait (espera), try (intenta-ho) i go (endavant). Seguiu-ne les indicacions, però si l’índex KP és de 2 i veieu que no hi ha núvols, encara que us digui “try”, busqueu-les. Nosaltres en vam veure en més d’una ocasió quan l’aplicació encara deia que era difícil veure-les.
  • Aurora Alerts Northern Lights (disponible per Android / IOS). La pantalla d’inici indica el KP actual de la zona on et trobes (necessita tenir activada la geolocalització) i el percentatge de possibilitat de veure aurores en aquell moment. Com en l’aplicació anterior, mireu el cel, nosaltres vam veure aurores quan l’aplicació indicava que només hi havia un 10% de possibilitats de veure-les. També té una pestanya amb un mapa on es veu la zona on podrien ser visibles les aurores i una altra amb previsió d’índex KP i de presència de núvols.

On he de mirar i quina és la millor hora per veure aurores

És possible que llegiu que mirant al nord hi ha més possibilitats de veure aurores, però el cert és que tant a Tromsø com a les illes Lofoten en vam veure aparèixer en els diferents punts cardinals.

Tampoc feu cas a les teories que diuen que hi ha una hora millor per veure-les que una altra. Si el cel està fosc i clar, sense núvols, qualsevol hora és bona per veure-les ballar. Nosaltres en vam veure tant a les set de la tarda, com ben entrada la matinada.

Com fotografiar aurores boreals. Quin equip necessito?

  • Càmera. Si teniu un mòbil amb una càmera potent que permeti fer llargues exposicions podreu fotografiar aurores. Ara bé, us recomano que per aconseguir imatges amb una mica més de qualitat utilitzeu una càmera DSLR o una mirorless, és a dir, una càmera rèflex. Aquesta és la càmera que vam fer servir per les fotografies d’aquest article.
  • Trípode. A part de la càmera, el trípode és l’altre accessori que necessites sí o sí per poder fotografiar aurores. És bàsic per poder fer exposicions llargues i que la foto no quedi moguda. Aquest és el trípode que acostumo a fer servir habitualment, ara bé, si busqueu un trípode bàsic que ocupi molt poc us recomano aquest.
  • Objectiu gran angular i lluminós. Per fotografiar aurores i que les imatges quedin espectaculars, el més important és enquadrar-les en paisatges ben bonics. Per això és important disposar d’un objectiu que ens permeti fer plans ben oberts. Les imatges que veieu en aquest article estan fetes amb aquest i aquest objectiu.
  • Moltes bateries. Si únicament disposeu d’una bateria per la vostra càmera i voleu sortir a fotografiar aurores boreals, en necessitareu, com a mínim, un parell més. El fred fa que les bateries es descarreguin molt ràpidament, per aquest motiu el millor és portar-ne unes quantes i guardar-les a les butxaques interiors de l’abric, on conservaran millor la temperatura.
  • Disparador (opcional). Per tal d’intentar moure la càmera el mínim a l’hora de fer fotografies amb exposicions llargues va bé disposar d’un disparador remot. Ara bé, si no en teniu, una altra opció és fer servir el disparador automàtic de la càmera perquè la fotografia es faci un parell de segons després que vosaltres hagut apretat el botó del disparador. Si compreu un disparador, és molt important que comproveu que és compatible amb la vostra càmera.
  • Roba d’abric. Sé que això no té a veure amb l’equip fotogràfic, però és bàsic per poder fotografiar aurores boreals. Si busqueu un punt per fotografiar-les que estigui lluny de nuclis de població, és habitual que la temperatura baixi bastant i fer fotos d’aurores boreals, a vegades, requereix llargues esperes. Així que abrigar-se i anar ben calçat és bàsic perquè l’experiència sigui satisfactòria a tots els nivells.

fotografiar aurores boreals

Com configuro la càmera per fotografiar aurores boreals (trucs bàsics)

Com que l’objectiu d’aquest article és que sigui útil a qualsevol persona, encara que aquesta no tingui idea de fotografia, a continuació trobareu uns trucs molt bàsics per poder fotografiar aurores boreals amb bona qualitat. Si busqueu consells més professionals us recomano llegir aquest article de la gent de Capture the Atlas.

  • Agafa el llibre d’instruccions de la càmera i estudia com posar el mode manual. Sí, aquell llibret que anava dins la caixa quan la vas comprar i que és possible que no hagis obert mai. Agafa’l i llegeix com ho has de fer per posar la càmera en mode manual.
  • Puja l’ISO. Per fotografiar aurores és important posar l’ISO (la sensibilitat de la càmera) a nivells bastants alts, mínim 800. Tingueu en compte que les càmeres de gamma mitja, comencen a captar molt de soroll (gra) a partir d’ISO 800, així que haureu de provar una mica quin és el límit de la vostra càmera abans de forçar-la a disparar amb un ISO molt més elevat.
  • Obre el diafragma. El diafragma és l’element que permet que entri més o menys llum a la càmera. Com més obert estigui millor, així captarà molt millor la llum de les aurores. El diafragma és el número f/ i per obrir-lo heu de fer que el número sigui el més baix possible. És a dir, f/2 és obert i f/10 és tancat.
  • Dispara amb llarga exposició, però sense exagerar. Perquè els colors i la intensitat de l’aurora es captin correctament, és important que la càmera estigui disparant la foto durant diversos segons. En funció de la intensitat de l’aurora, per captar els colors i les formes n’hi haurà prou amb disparar a 1 o 2 segons. En el cas que sigui poc intensa, podeu pujar fins als 15 o 20, com a màxim.
  • Enfocar, el punt més difícil. Els objectius de les càmeres acostumen a enfocar sols, però, per fer-ho, necessiten llum. Per això, per aconseguir imatges d’aurores enfocades el més important és que enfoqueu la càmera en un punt força llunyà (la lluna per exemple) i llavors poseu la lent en mode manual perquè aquesta no perdi l’enfoc.
  • Enquadra i dispara. Si has aconseguit fer tot això sense desesperar, ha arribat el moment d’enquadrar la càmera (que evidentment estarà col·locada damunt d’un trípode) i disparar (amb el disparador remot o amb l’automàtic). 
  • Un truc extra. Si no tens surts i les fotos et queden borroses o desenfocades, no desesperis. Deixa la càmera i gaudeix de l’espectacle. El que estaràs veient és tan màgic i espectacular que el millor record és el que guardaràs a la teva retina.

fotografiar aurores boreals

Excursions organitzades per veure aurores boreals a Tromsø

L’avistament d’aurores boreals és un dels majors reclams de Tromsø, ja que és una de les ubicacions del món on més possibilitats hi ha de veure’n.

Si teniu l’opció de llogar un cotxe i anar-les a buscar pel vostre compte us ho recomano, però, en el cas que no sigui possible hi ha nombroses empreses que ofereixen diferents opcions per gaudir d’aquest espectacle de la natura.

Si us agrada la tranquilitat, el més recomanables són els creuers que surten des del port de Tromsø a la recerca de les aurores i que s’endinsen en la foscor del fiord. En el cas que a l’exterior faci molt de fred, ofereixen un indret on resguardar-se i són sortides que no acostumen a durar més de 4 o 5 hores. Hi ha alguns creuers que també ofereixen sopar durant l’avistament. Si viatgeu amb nens relativament petits, aquesta és la millor opció perquè no pateixin molt de fred i no desesperin amb l’espera.

fotografiar aurores boreals

Una altra opció són els tours amb minibús que s’allunyen de la ciutat i que van a zones amb poca contaminació lumínica per contemplar les aurores. Ara bé, heu de saber que aquests tours poden durar entre 7 i 8 hores i acostumen a acabar ben entrada la matinada. Així que si viatgeu amb nens molt petits, tingueu en compte que se’ls hi pot fer molt pesada l’espera, ja que, a vegades, les aurores no es deixen veure fàcilment.

De fet, si els petits no tenen un mínim de 5 o 6 anys crec que els tours per veure aurores boreals són poc recomanables per a ells. Les esperes poden ser molt llargues, es va a llocs on fa força més fred que a la ciutat (tot i que les empreses acostumen a deixar roba tèrmica que va molt bé) i no sempre es té èxit.

Finalment, si sou amants de la fotografia, us recomano que escolliu un tour d’aurores boreals liderat per algun fotògraf que, de ben segur, estarà encantat d’explicar-vos com podeu fotografiar-les, que no és feina fàcil! En aquest sentit, puc recomanar-vos ferventment el que fa Aurora Photo Guide. El vaig fer durant l’estada a Tromsø i, tot i no veure ni una sola aurora, vaig aprendre moltíssim sobre com buscar-les i com fotografiar-les.

Heu vist mai aurores boreals? On esteu planificant anar a veure’n?

Més articles sobre el viatge a Tromsø i a les Illes Lofoten:

Codi ètic. Lliure

Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.

Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.

Ebook gratis


 

Hem publicat l’ebook
‘Viatjar amb nens. Guia pràctica per viatjar en família i no morir en l’intent’. Descarrega’l gratis!

Segueix-nos a


 

Qui som


 

Soc la Laia, una periodista de Tarragona apassionada dels viatges i la fotografia.

Potser t’interessa


 

Guia completa per organitzar un viatge a les illes Lofoten

Guia completa per organitzar un viatge a les illes Lofoten

Esteu planificant un viatge a les illes Lofoten? Quan vam començar a dir als nostres coneguts que marxàvem a fer una ruta en cotxe per les illes Lofoten molts ens van demanar que els hi marquèssim al mapa on estaven. Si sou dels que no sabeu on són i heu arribat a...

Què veure a Tromso, la capital de la Lapònia noruega

Què veure a Tromso, la capital de la Lapònia noruega

Coneguda com la capital de la Lapònia noruega o capital de l’Àrtic, Tromso és la ciutat més gran del nord de Noruega.  Ubicada a 350 quilòmetres al nord del Cercle Polàr Àrtic, cada any atrau a milers de turistes que volen contemplar les fantàstiques aurores boreals,...

Com anar de l’aeroport de Tromsø al centre de la ciutat

Com anar de l’aeroport de Tromsø al centre de la ciutat

Tromsø s’està convertint en un de les destinacions més populars de Noruega gràcies a que la seva ubicació i el seu clima fan que sigui un dels indrets del món on més possibilitats hi ha de contemplar aurores boreals. Per aquest motiu, t’expliquem detalladament totes...

Publicitat


 






Laia Díaz

Nascuda a Tarragona, sóc periodista per formació i vocació. M'agraden els castells, les cireres i les xarxes socials i m'apassionen els viatges i la fotografia. En una altra vida vull ser viatgera a temps complet!
Reserva els hotels més barats pel teu pròxim viatge
Et regalem 10 € per la teva primera reserva hotelera
Beneficia’t d’un 5% de descompte en la teva assegurança de viatge
Activitats al millor preu amb guies de llengua hispana
Compara i compra els bitllets d’avió al millor preu
Troba les millors ofertes de cotxes de lloguer
Connexió 4G en tots els teus viatges amb un 5% de descompte



També et pot interessar

Guia completa per organitzar un viatge a les illes Lofoten

Guia completa per organitzar un viatge a les illes Lofoten

Esteu planificant un viatge a les illes Lofoten? Quan vam començar a dir als nostres coneguts que marxàvem a fer una ruta en cotxe per les illes Lofoten molts ens van demanar que els hi marquèssim al mapa on estaven. Si sou dels que no sabeu on són i heu arribat a...

Què veure a Tromso, la capital de la Lapònia noruega

Què veure a Tromso, la capital de la Lapònia noruega

Coneguda com la capital de la Lapònia noruega o capital de l’Àrtic, Tromso és la ciutat més gran del nord de Noruega.  Ubicada a 350 quilòmetres al nord del Cercle Polàr Àrtic, cada any atrau a milers de turistes que volen contemplar les fantàstiques aurores boreals,...

Com anar de l’aeroport de Tromsø al centre de la ciutat

Com anar de l’aeroport de Tromsø al centre de la ciutat

Tromsø s’està convertint en un de les destinacions més populars de Noruega gràcies a que la seva ubicació i el seu clima fan que sigui un dels indrets del món on més possibilitats hi ha de contemplar aurores boreals. Per aquest motiu, t’expliquem detalladament totes...

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *