fbpx

Què veure a Delfos i com arribar des d’Atenes al famós Oracle

by | 12 oct. 2023

El nom de Delfos estarà eternament lligat a l’oracle, un dels llocs més venerats i respectats pels antics grecs. De fet, consideraven que Delfos era el melic del món, ja que segons la mitologia aquí és on es van trobar dues àguiles a les quals Zeus havia ordenat partir des dels confins oposats de l’univers a la recerca del centre de la terra.

A continuació, t’expliquem totes les opcions per arribar des d’Atenes i tot el que hi ha per veure a Delfos.

Contracta una excursió d’Atenes a Delfos

L’opció més còmoda i senzilla per anar d’Atenes a Delfos és contractar una excursió amb guia. Us recolliran a l’hotel i us acompanyaran a visitar tot el recinte, cosa que és d’agrair perquè si ho visites pel teu compte és fàcil no tenir clar on has de dirigir-te cada vegada (us ho dic per experiència, ja que la senyalització no és massa clara).

Si a part de Delfos voleu visitar altres jaciments i llocs destacats de Grècia, teniu l’opció de contractar algun d’aquests tours més complets, que també inclouen transport des d’Atenes, allotjament, menjars i guia:

  • Excursió de 2 dies a Delfos i Meteora. En aquest tour visitaràs dos dels llocs més increïbles de Grècia: Delfos, considerat el centre del món pels antics grecs, i Meteora, un dels paisatges més sorprenents del planeta.
  • Circuit clàssic de 3 dies. Explora la Grècia clàssica en aquest circuit de 3 dies per Epidaure, Micenes, Olímpia i Delfos. Durant el camí també visitaràs llocs sorprenents com Corint i Arajova.
  • Circuit clàssic de 4 dies. Coneix la Grècia Clàssica en un circuit de 4 dies explorant Epidaure, Micenes, Olímpia, Delfos i Meteora. Pel camí visitareu molts altres llocs d’interès.
El Oráculo de Delfos o Templo de Apolo

Amb cotxe privat

Si heu llogat un cotxe per moure’t per Grècia, la carretera que haureu d’agafar per anar d’Atenes a Delfos és l’E75, en direcció a Lamia. A uns 100 quilòmetres de Delfos, agafa la sortida a Castro i segueix en direcció a Levadia. A través d’una sinuosa carretera de muntanya i després d’unes tres hores de trajecte, acabaràs arribant a Delfos.

Amb transport públic

Si el que vols és viatjar amb transport públic, hauràs d’agafar la línia d’autobús que uneix Atenes amb Delfos després d’un trajecte d’unes tres hores, aproximadament. Hi ha sis freqüències de pas diàries en cada sentit durant l’estiu, que a l’hivern se’n redueix fins a només dues.

Els autobusos surten de KTEL Liosion (Bus Terminal B), a Liossion Street, 260. Encara que es poden comprar els bitllets a la mateixa estació d’autobusos, el millor és reservar-los amb antelació a la web de KTEL per assegurar-se el seient, especialment en temporada alta.

En cas que vulguis moure’t en ferrocarril, has de saber que no hi ha tren directe que vagi d’Atenes a Delfos. El que podeu fer és anar amb tren fins a Tithorea, el trajecte és d’una hora i mitja, aproximadament, i un cop allà us espera una altra hora de camí en taxi (el preu d’aquest trajecte sol rondar els 50-55 €).

El antiguo Teatro de Delfos
El Tesoro de los Atenienses de Delfos

Allotjament a Delfos

Tot i que Delfos és un dels jaciments més importants de l’Antiga Grècia, el poble és relativament petit i l’oferta d’allotjament no és gaire extensa. Si busques un establiment amb una bona relació qualitat-preu sens dubte has de fer una ullada a l’Hotel Acropole Delphi City o bé a l’Amalia Hotel Delfos, que forma part d’una cadena amb allotjaments repartits per tot el país.

Durant la nostra estada a Delfos ens vam allotjar una nit al Càmping Apollon. Encara que és una opció força econòmica i compta amb una bona piscina, no va acabar d’agradar-nos perquè els bungalows són extremadament petits i el tracte per part del personal va ser força millorable. No repetiríem.

Què veure a Delfos

Tot i que el nom de Delfos fa referència a una població, la majoria de visitants arriben fins aquí per visitar el jaciment arqueològic del que era l’antiga ciutat Delfos, situat als afores del municipi actual i que és Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO.

Com visitar el jaciment de Delfos

El jaciment de Delfos està estructurat en tres espais diferents, el Museu de Delfos; la zona on hi ha les restes del temple d’Apol·lo, el teatre i l’Estadi i una tercera zona on es conserven les restes del temple d’Atenea i el gimnàs. Hi ha un camí de pedra força cuidat pel qual es pot anar caminant d’un punt a l’altre.

El més complicat és trobar lloc per aparcar si viatges amb el teu propi vehicle, perquè no hi ha cap zona d’estacionament designada, a excepció d’unes poques places a prop d’on està localitzat el Museu, i els cotxes aparquen al voral d’un dels laterals de la carretera. El millor és arribar a primera hora del matí, per evitar la calor, però també perquè no és fàcil trobar un forat a prop del Museu o de les diferents zones on es concentren les restes arqueològiques.

Qué ver en Delfos
Qué ver en Delfos

El Museu Arqueològic de Delfos

Al Museu Arqueològic de Delfos es conserven tot tipus de peces provinents de les excavacions al Santuari de Delfos i els seus voltants, amb peces datades a l’època Micènica fins a l’època Grecorromana.

En total hi ha 14 sales i a cadascuna es representen diversos períodes o zones del santuari. Visitar aquest museu ajuda a comprendre la magnitud de l’antiga ciutat de Delfos.

Algunes de les peces de més valor provenen del Tresor dels Sifnis, del Temple d’Apol·lo, del Tresor dels Atenesos i del Tholos. Sens dubte, val la pena aturar-se a contemplar l’estàtua de l’Auriga de Delfos, construïda en bronze, i ben preservada.

Si visites Delfos a l’estiu, et recomano deixar la visita al museu per al moment que prevegis que farà més calor (hi ha aire condicionat) i aprofitar la primera hora per visitar els diferents espais exteriors del jaciment arqueològic.

El Museo Arqueológico de Delfos
No t’oblidis de l’assegurança de viatges

Per viatjar a Grècia, especialment si t’acompanyen nens, et recomanem contractar una bona assegurança de viatge que et garanteixi assistència mèdica i sanitària, ja que la Targeta Sanitària Europea no cobreix sempre el 100% de les incidències. 

Nosaltres viatgem assegurats amb Mondo que ens ofereix unes cobertures molt àmplies en cas de necessitar qualsevol assistència durant el viatge. Si t’interessa, per ser el nostre lector, t’oferim un descompte directe del 5% a l’hora de contractar la teva assegurança de viatge.

El Museo Arqueológico de Delfos
El Museo Arqueológico de Delfos

L’Oracle de Delfos o el Temple d’Apol·lo

El santuari de Delfos es va fundar al voltant de l’any 1400 aC com un santuari dedicat al déu Apol·lo. Segons la mitologia grega, Apol·lo va matar l’enorme serp Pitó a Delfos. Així doncs, després de la victòria, els grecs van erigir en aquest lloc un temple i un oracle.

Però, què és exactament un oracle? Els grecs creien en la comunicació del coneixement de déu als mortals, també coneguda com a endevinació. L’endevinació va adoptar moltes maneres, però la més comuna era la pràctica de consultar un déu a través d’un intermediari. Aquest intermediari era conegut com a oracle. A la de Delfos se la coneixia com a Pitia i era una sacerdotessa de gran prestigi. Els grecs creien que tenia el poder de canalitzar les profecies del mateix Apol·lo mentre estava en trànsit. El més probable és que el trànsit fos induït pels gasos al·lucinògens que emergien d’una esquerda a terra, propera a la font Castalian. Vaja, que anava drogada…

La gent venia de tota Grècia perquè Pitia respongués a les seves preguntes i les seves respostes, de vegades, determinaven si calia anar a la guerra, declarar la pau o bé quan cultivar les collites.

El Oráculo de Delfos o Templo de Apolo

L’antic Teatre de Delfos

Una mica per sobre del temple d’Apol·lo, hi ha el Teatre de Delfos, que es va construir al segle IV aC per albergar tant esdeveniments teatrals i musicals com els Jocs Pítics. Tenia 35 files i la seva capacitat era de 5.000 espectadors. Des del teatre es tenen unes vistes increïbles del santuari i de la vall que s’estén a sota.

El antiguo Teatro de Delfos

L’Estadi de Delfos

L’Estadi de Delfos, amb una longitud de 177,5 metres i una amplada de 25,5 metres, està connectat directament a la història dels Jocs Pítics. Es va construir al segle V aC recolzant-se al vessant natural per una banda i de l’altra en una paret artificial. Hi cabien uns 6.500 espectadors i avui dia encara es poden veure les línies de sortida i de meta que eren pavimentades amb lloses de pedra i amb forats per col·locar-hi les varetes de fusta que separaven els corredors.

El Estadio de Delfos
El Estadio de Delfos

El santuari d’Atenea Pronaia

El santuari d’Atenea Pronaia, que significa la que és davant del temple (en referència al santuari d’Apol·lo), rep aquest nom perquè és el primer lloc que es trobava el pelegrí que arribava a Delfos a peu des de la via oriental.

La imatge més icònica d’aquest santuari, i també una de les que identifiquen Delfos, és el tholos, un temple circular construït l’any 390 aC, que estava envoltat per vint columnes dòriques a la part exterior. Actualment, només se’n conserven tres de dretes. La funció del tholos no és clara, ja que hi ha diverses teories sobre el seu possible ús.

El santuari constava de diversos altars, temples i dos tresors dels quals es poden veure restes al voltant del tholos.

El santuario de Atenea Pronaia en Delfos

L’Antic Gimnàs de Delfos

Al costat del santuari d’Atenea Pronaia es pot veure l’Antic Gimnàs de Delfos. Antigament estava constituït per un conjunt d’edificis que incloïen el gimnàs, la palestra i els banys. Construït al segle IV aC, era l’àrea d’entrenament d’atletisme per a tots els atletes que anaven a Delfos per participar als Jocs Dèlfics, mentre que la palestra era la zona d’entrenament dels lluitadors. Fins i tot hi havia una piscina rodona plena d’aigua de la Font de Castalia que va acabar transformant-se en unes termes romanes.

El Antiguo Gimnasio de Delfos

Horari del recinte arqueològic de Delfos

Tant el recinte arqueològic de Delfos com el Museu obren durant tot l’any excepte els dies 1 de gener, 25 de març, 1 de maig, diumenge de Pasqua i els dies 25 i 26 de desembre.

L’horari de visita del recinte arqueològic de Delfos és de 8.00 a 20.00 hores (última admissió a les 19.45 hores). La zona on hi ha el temple d’Atenea és d’accés lliure.

Per la seva banda, durant la temporada alta, el museu obre també de 8.00 a 20.00 hores, excepte els dimarts que l’horari és més reduït, de 10.00 a 17.00 hores. A partir de l’1 de novembre i fins al 31 de març, l’horari és de 08.30 a 15.30 hores.

Preu de l’entrada del recinte arqueològic de Delfos

El preu de l’entrada general és de 12 € i 6 € la reduïda. Durant la temporada baixa el preu per a tots els visitants és de 6 €.

Aquest tiquet permet accedir al recinte on es troba el santuari d’Apol·lo i també al Museu i es pot comprar tant a les taquilles d’aquest, com a les del recinte arqueològic.

L’accés a la zona on hi ha el santuari d’Atenea Pronaia i l’Antic Gimnàs és gratuït.

Codi ètic. Lliure

Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.

Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.

Ebook gratis


 

Hem publicat l’ebook
‘Viatjar amb nens. Guia pràctica per viatjar en família i no morir en l’intent’. Descarrega’l gratis!

Segueix-nos a


 

Qui som


 

Soc la Laia, una periodista de Tarragona apassionada dels viatges i la fotografia.

Potser t’interessa


 

Com arribar a Meteora des d’Atenes (per lliure o organitzat)

Com arribar a Meteora des d’Atenes (per lliure o organitzat)

Al nord de Grècia, entre imponents penya-segats de roca, s'alcen majestuosos els monestirs de Meteora. Aquest conjunt únic de monestirs, situat a dalt de tot de formacions rocoses que desafien la gravetat, és un testimoni de la grandesa històrica i espiritual del...

Publicitat


 


Laia Díaz

Nascuda a Tarragona, sóc periodista per formació i vocació. M'agraden els castells, les cireres i les xarxes socials i m'apassionen els viatges i la fotografia. En una altra vida vull ser viatgera a temps complet!
Reserva els hotels més barats pel teu pròxim viatge
Et regalem 10 € per la teva primera reserva hotelera
Beneficia’t d’un 5% de descompte en la teva assegurança de viatge
Activitats al millor preu amb guies de llengua hispana
Compara i compra els bitllets d’avió al millor preu
Troba les millors ofertes de cotxes de lloguer
Connexió 4G en tots els teus viatges amb un 5% de descompteTambé et pot interessar

Com arribar a Meteora des d’Atenes (per lliure o organitzat)

Com arribar a Meteora des d’Atenes (per lliure o organitzat)

Al nord de Grècia, entre imponents penya-segats de roca, s'alcen majestuosos els monestirs de Meteora. Aquest conjunt únic de monestirs, situat a dalt de tot de formacions rocoses que desafien la gravetat, és un testimoni de la grandesa històrica i espiritual del...

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

error: Content is protected !!