fbpx

Què veure a Tromso, la capital de la Lapònia noruega

by | 21 oct. 2023

Coneguda com la capital de la Lapònia noruega o capital de l’Àrtic, Tromso és la ciutat més gran del nord de Noruega. 

Ubicada a 350 quilòmetres al nord del Cercle Polàr Àrtic, cada any atrau a milers de turistes que volen contemplar les fantàstiques aurores boreals, però Tromsø és molt més que aquestes llums màgiques. Per aquest motiu, hem preparat una extensa guía on us expliquem què veure a Tromso.

Com arribar a Tromso

Per arribar a Tromso desde Espanya no hi ha vols directes, l’única alternativa que hi ha és fer-ho fent escala en algun aeroport.

L’opció més habitual és volar a Oslo, la capital de Noruega, i des d’allí fins a Tromso. Norwegian Airlines o Wideroe, una companyia noruega que ofereix infinitats de rutes internes pel país, són les dues aerolínies més habituals.

També és habitual volar a Tromsø fent escala a Londres, des d’on hi ha força freqüència de vols a la capital de l’Àrtic.

Como ir del aeropuerto de Tromsø el centro

Com anar de l’aeroport de Tromsø al centre de la ciutat

L’opció més barata per anar de l’aeroport de Tromsø al centre de la ciutat és l’autobús públic. Les línies 40 i 42 són les que van de l’aeroport al centre.

El preu del bitllet (2023) és de 60 kr per adult i 30 kr per a nens/jubilats. Si es compra el bitllet a les màquines que hi sol haver al costat de les marquesines de les parades és una mica més barat que comprar-lo directament a l’autobús (41 kr i 21 kr).

També hi ha l’opció d’agafar el Flybussen, de la companyia Bussring, que és un dels mitjans de transport més utilitzats, sobretot pels viatgers estrangers, gràcies a la comoditat.

El trajecte dura uns 15 minuts i el preu el 2023 és de 125 kr per a adults i 80 kr pels nens (200 kr i 130 kr, respectivament, si es compra el bitllet d’anada i tornada). Es pot pagar amb targeta al moment en accedir a l’autobús.

No t’oblidis de l’assegurança de viatges

Per viatjar a Noruega, especialment si t’acompanyen nens, et recomanem contractar una bona assegurança de viatge que et garanteixi assistència mèdica i sanitària, ja que la Targeta Sanitària Europea no cobreix sempre el 100% de les incidències. 

Nosaltres viatgem assegurats amb Mondo que ens ofereix unes cobertures molt àmplies en cas de necessitar qualsevol assistència durant el viatge. Si t’interessa, per ser el nostre lector, t’oferim un descompte directe del 5% a l’hora de contractar la teva assegurança de viatge.

Allotjament a Tromso

L’allotjament a Noruega és molt car, però és possible trobar opcions que ofereixen una bona relació qualitat preu a Tromso.

Durant el nostre viatge a la capital de l’Àrtic ens vam allotjar als hotels Clarion Collection Aurora i Clarion Collection With. Estan ubicats al costat del port, en un indret excel·lent, molt a prop de molts dels punts d’interès i, dins del preu de la reserva, t’inclouen l’esmorzar, el berenar i el sopar.

alojamiento en tromso

Altres hotels de Tromso que també vam estar valorant i creiem que ofereixen bons estàndards de relació qualitat preu són:

D’altra banda, si el que busqueu són apartaments, us convidem a fer un cop d’ull a aquests:

Tromsø a l’hivern

Tot i la seva ubicació, heu de saber que el clima a Tromsø és relativament temperat. Durant els mesos de tardor i hivern (entre el novembre i el març) hi pot nevar sovint i fer-hi molt de fred. 

Ara bé, les corrents del Golf arriben fins a la zona fent que les seves temperatures siguin molt més suaus que les que hi ha en altres indrets de latituds similars. Així doncs, el clima a Tromsø durant els mesos d’hivern acostuma a ser més suau que en llocs com ara Rovaniemi (Finlàndia), per exemple.

A més, heu de saber que des de finals de novembre fins a finals de gener s’hi produeix un fenomen anomenat la nit polar, en què el sol no arriba a sortir per l’horitzó i únicament hi ha entre 3 i 4 hores de llum molt tènue. 

Pot semblar una mica depriment, però si l’objectiu del viatge és veure aurores boreals, cal tenir en compte que com més foscor hi ha millor. Ara bé, els mesos en què acostuma a haver més activitat electromagnètica són octubre i març. Això no vol dir que les aurores no es vegin durant la resta de mesos d’hivern. Nosaltres vam viatjar a finals de novembre i vam veure aurores 4 de les 9 nits que vam passar viatjant per Tromsø i les illes Lofoten.

que ver en Tromso

Aurores boreals a Tromsø

Tromsø és un dels millors llocs del món per albirar aurores boreals. Per quin motiu? Doncs perquè la ciutat de Tromsø, també coneguda com la capital de la Lapònia noruega o la capital de l’Àrtic, està ubicada just al centre de l’oval de les aurores boreals.

Aquesta localització privilegiada, juntament amb les poques hores de llum que hi ha durant els mesos d’hivern (entre 3 i 4 al novembre, desembre i gener), fan que Tromsø sigui una de les regions del món que ofereix més possibilitats als viatgers de contemplar aurores boreals.

Un dels factors més importants per contemplar l’aurora boreal és la foscor. Com menys contaminació lumínica hi hagi a l’entorn, més fàcil serà veure-les.

Si són intenses, a Tromsø és possible veure les aurores des del mateix centre de la ciutat, però si t’allunyes de la zona habitada tindràs moltes més probabilitats de veure-les i gaudir-ne amb més facilitat.

Tours i activitats interessants a Tromsø

  • Tour de l’aurora boreal per Tromso. Acompanyeu-nos a contemplar l’aurora boreal sobre el cel de Tromso en aquest tour en espanyol que inclou un sopar molt especial sota els llums del nord. Serà una nit màgica!
  • Creuer pels fiords àrtics. Descobrireu la cultura del nord i els seus paisatges de pel·lícula en aquest creuer pels fiords àrtics. A més, tastareu la gastronomia de la zona.
  • Passeig amb raquetes de neu. Explora els paisatges gelats dels afores de Tromso travessant els seus paratges amb raquetes de neu, una divertida forma d’esquí molt estesa als països nòrdics.
  • Albirament de balenes als fiords noruegs. Descobrirem els impressionants cetacis que habiten als fiords noruecs en aquesta activitat d’albirament de balenes. No podreu parar de fer fotos!

Què veure a Tromso (activitats gratuïtes)

En primer lloc, us enumerarem un seguit de visites que es poden fer a Tromso de manera gratuïta, per si el vostre únic objectiu és recórrer la ciutat i veure Tromsø sense gratar-vos la butxaca.

Catedral de Tromso

És una de les poques catedrals de Noruega fetes en fusta (l’altra també està a Tromso) i és un dels imprescindibles que veure a Tromso. Construïda a partir del 1861, està ubicada al centre de la ciutat, en una plaça amb zones verdes. És una catedral protestant d’estil neogòtic.

que hacer en Tromso

Catedral de Nostra Senyora de Tromso

Aquesta és l’altra catedral de fusta de Noruega. En aquest cas és catòlica i és la catedral cristiana més septentrional del món. Està ubicada a la plaça Stortorget.

que hacer en Tromso

Plaça Stortorget

En aquesta plaça és on comença Storgata, el carrer principal de la ciutat. Des de dalt d’aquesta plaça es pot veure part del port de Tromsø i és on hi ha l’Ajuntament de 1892, un antic temple de música i la catedral catòlica de Tromsø.

L’estàtua que presideix la plaça és la del rei Haakon VII de Noruega, conegut per la seva defensa de la democràcia davant la invasió alemanya en la Segona Guerra Mundial. També hi ha la Casa de la Cultura i l’estàtua anomenada Fangstmonument (caçador àrtic), obra de l’artista Sivert Donali que mostra a un balener armat amb el seu arpó.

que hacer en Tromso

Carrer Storgata

És el principal carrer de la ciutat i bona part és peatonal. Hi ha nombroses cases i botigues de fusta pintades de diferents colors. Al final es fa cap a la Catedral, a la cervesera Mack i a Polaria.

que hacer en Tromso

Biblioteca Pública

La biblioteca està ubicada en un edifici espectacular, amb quatre grans vidrieres. Es va acabar de construir en 2005 en un indret on hi havia una sala de cinema, la Fokus, dissenyada per l’arquitecte Gunnar Bøgeberg Haugen el 1969.

La coberta està basada en les obres del famós arquitecte mexicà Félix Candela, conegut pel seu ús de formes paraboloides hiperbòliques com les que trobem en aquesta biblioteca. 

que hacer en Tromso

La Catedral de l’Àrtic de Tromso

Tot i que se la coneix amb aquest nom, en realitat és una església parroquial, l’església de Tromsdalen. Es tracta d’un original edifici dissenyat per Jan Inge Hovig i construït el 1965. Hi ha 11 panells de formigó coberts d’alumini a cada costat, que li donen a l’edifici forma piramidal. 

que hacer en Tromso

Skansen

És la casa més antiga de Tromso. Data de 1789 i els fonaments són restes de fortificacions medievals possiblement del segle XIII, que avui són una mena de parc.

A l’estiu acostuma a haver-hi una cafeteria a l’aire lliure molt agradable, però a l’hivern, coberta de neu i gel, resulta menys interessant.

Pont de Sandnessund

Aquest pont es va inaugurar el 1960 i, fins llavors, l’única manera de connectar Tromso amb el continent era a través del ferry. Les vistes des del pont són magnífiques i val la pena recórrer el quilòmetre i mig d’allargada.  

que hacer en Tromso

El port de Tromso

Parlem d’un port no molt gran però fàcilment situat per passejar per ell ja que es troba al final de la plaça principal de la ciutat. Si us allotgeu a l’hotel Scandic Ishavshotel i teniu una habitació que doni cap al port, podreu tenir meravelloses vistes de la ciutat.

Des d’allà tenim una bona vista del continent, amb la Catedral de l’Àrtic al fons i el Pont de Tromso a la seva esquerra. A més, tenim una bona vista de la muntanya Floya.

que hacer en Tromso

Què veure a Tromsø (activitats de pagament)

Aquari Polaria

Amb una arquitectura exterior molt curiosa, que semblen grans blocs de gel caient, és l’aquari més septentrional del món i va ser inaugurat el 1998. Està pensat per ser una experiència educativa per a nens, ja que promou que els nens prenguin consciència sobre la necessitat de cuidar el medi ambient. El moment que més agrada als petits és quan s’alimenta a les quatre foques que viuen al centre.

  • Preu de l’entrada [2023]: 220 NOK els adults i 110 NOK els nens d’entre 3 i 15 anys.

qué ver en Tromso

Vaixell MS-Polstjerna

Just al costat de Polaria hi ha un gran edifici de vidre que en el seu interior conserva el vaixell anomenat Estrella Polar. A mitjans del segle XX era una de les naus que caçava foques pel Mar del Nord. Ara s’ha convertit en un museu, però només està obert durant els mesos d’estiu.

  • Preu de l’entrada: 40 NOK els adults y 20 NOK els nens (els menors de 7 anys no paguen).

qué ver en Tromso

Museu Polar

Està dedicat als exploradors, com ara Roald Amundsen, el primer home a arribar al Pol Sud i el primer en sobrevolar el Pol Nord. També hi ha moltes dades, fotos i materials de les expedicions d’un altre gran explorador noruec, Fridtjof Nansen, qui va ostentar durant diversos anys el rècord de ser l’home que més s’havia acostat al Pol Nord.

Dins el museu es troben les diferents màquines (avions, dirigibles) que van utilitzar durant la història els diferents exploradors en els múltiples intents de conquesta del punt més al nord de la Terra (inclosos els que van acabar en tragèdia). Es pot veure també una reproducció de les cabanes dels habitants de les terres polars de Svalbard, el lloc habitat més al nord de la Terra.

  • Preu de l’entrada [2023]: 100 NOK els adults. Els menors de 18 años no paguen.

Museu Universitari

El Museu Universitari és una de les opcions culturals més interessants de Tromsø. Hi ha diferents espais: la part dedicada a la cultura Sami, els pobladors originaris de Lapònia; una altra part dedicada a l’aurora boreal, amb una explicació física i les diferents teories que va tenir l’ésser humà davant aquest espectacle de la natura; i una altra part dedicada a la fauna i flora àrtiques, així com explicacions sobre l’evolució humana.

Els busos per arribar-hi són el 33 i el 37.

  • Preu d’entrada [2023]: 100 NOK els adults. Els menors de 18 anys no paguen. Hi ha un bitllet combinat que permet entrar a Tromso Museum + Polarmuseet per 150 NOK.

Podeu consultar totes les tarifes i els horaris d’obertura dels diferents museus a la pàgina web oficial.

Ølhallen

Obert el 1928, és el pub més antic de Tromso i està situat als antics cellers de la cervesera Mack.

És un paradís pels amants de la cervesa, amb una gran quantitat de cerveses d’ampolla i també de sortidor. N’hi ha per a tots els gustos i es poden demanar de tres mides diferents. El seu interior està decorat amb molt de gust.

La cervesa més típica és la Tromsø Artic.

La Cervesera Mack i la seva botiga

La cervesera Mack encara és més antiga, ja que data de 1877 i, fins a 2012 quan van traslladar la seva producció a una fàbrica més moderna, va tenir el títol de la cervesera més septentrional del món.

Al costat del pub hi ha una botiga que és una meravella per a l’aficionat a aquesta beguda i que és també el punt de partida de les visites guiades que es realitzen (i que en alguns casos inclouen degustació a Ølhallen). 

qué ver en Tromso

El telefèric Fjellheisen

Aquest telefèric puja 420 metres sobre el nivell del mar fins a un mirador des del qual es veu Tromsø, els fiords i les muntanyes del seu entorn. De fet, si fa bon dia, és una de les millors activitats que podeu fer a Tromsø. També és un molt bon punt per veure aurores boreals si la previsió és bona i el cel està ben clar.

El trajecte és curtet, d’uns 4 minuts, i té una capacitat de 360 persones per hora.

  • Preu del telefèric [2023]: Adults 345 NOK i els nens d’entre 3 i 15 anys paguen 170 NOK.
  • Horari: cada dia de 10:00 a 24:00 hores.

Per arribar o tornar des del telefèric al centre de Tromso, es pot fer perfectament a peu o bé agafant per 5 NOK el bus urbà número 42. 

que hacer en Tromso

qué ver en Tromso

Les millors excursions i activitats per fer a Tromsø

A part de tots els atractius que ofereix la ciutat de Tromsø són molts els viatgers que volen gaudir de les moltes activitats i excursions que s’organitzen aprofitant la seva privilegiada ubicació entre fiords i muntanyes.

Tot i que us convidem a llegir aquest article més ampli on parlem més extensament de les millors excursions i activitats que es poden fer a Tromso, a continuació us deixem enumerades algunes de les més populars:

Esteu planificant un viatge a Tromsø? Quins creieu que seran els vostres imprescindibles?

 

Codi ètic. Lliure

Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.

Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.

Ebook gratis


 

Hem publicat l’ebook
‘Viatjar amb nens. Guia pràctica per viatjar en família i no morir en l’intent’. Descarrega’l gratis!

Segueix-nos a


 

Qui som


 

Soc la Laia, una periodista de Tarragona apassionada dels viatges i la fotografia.

Potser t’interessa


 

Guia completa per organitzar un viatge a les illes Lofoten

Guia completa per organitzar un viatge a les illes Lofoten

Esteu planificant un viatge a les illes Lofoten? Quan vam començar a dir als nostres coneguts que marxàvem a fer una ruta en cotxe per les illes Lofoten molts ens van demanar que els hi marquèssim al mapa on estaven. Si sou dels que no sabeu on són i heu arribat a...

Com anar de l’aeroport de Tromsø al centre de la ciutat

Com anar de l’aeroport de Tromsø al centre de la ciutat

Tromsø s’està convertint en un de les destinacions més populars de Noruega gràcies a que la seva ubicació i el seu clima fan que sigui un dels indrets del món on més possibilitats hi ha de contemplar aurores boreals. Per aquest motiu, t’expliquem detalladament totes...

Publicitat


 


Laia Díaz

Nascuda a Tarragona, sóc periodista per formació i vocació. M'agraden els castells, les cireres i les xarxes socials i m'apassionen els viatges i la fotografia. En una altra vida vull ser viatgera a temps complet!
Reserva els hotels més barats pel teu pròxim viatge
Et regalem 10 € per la teva primera reserva hotelera
Beneficia’t d’un 5% de descompte en la teva assegurança de viatge
Activitats al millor preu amb guies de llengua hispana
Compara i compra els bitllets d’avió al millor preu
Troba les millors ofertes de cotxes de lloguer
Connexió 4G en tots els teus viatges amb un 5% de descompteTambé et pot interessar

Guia completa per organitzar un viatge a les illes Lofoten

Guia completa per organitzar un viatge a les illes Lofoten

Esteu planificant un viatge a les illes Lofoten? Quan vam començar a dir als nostres coneguts que marxàvem a fer una ruta en cotxe per les illes Lofoten molts ens van demanar que els hi marquèssim al mapa on estaven. Si sou dels que no sabeu on són i heu arribat a...

Com anar de l’aeroport de Tromsø al centre de la ciutat

Com anar de l’aeroport de Tromsø al centre de la ciutat

Tromsø s’està convertint en un de les destinacions més populars de Noruega gràcies a que la seva ubicació i el seu clima fan que sigui un dels indrets del món on més possibilitats hi ha de contemplar aurores boreals. Per aquest motiu, t’expliquem detalladament totes...

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

error: Content is protected !!