fbpx

Guia per sobreviure a les festes de Santa Tecla 2023 de Tarragona

by | 4 set. 2023

El divendres 15 de setembre es donarà l’inici oficial a les les festes de Santa Tecla 2023 de Tarragona.

Per aquest motiu hem preparat aquesta guia amb consells i amb una tria d’actes per ajudar-te a gaudir al màxim d’una de les millors festes majors de Catalunya. Comença Santa Tecla 2023!

Quan se celebra la festa major de Santa Tecla 2023?

La festa major de Santa Tecla 2023 de Tarragona se celebrarà a partir del 15 de setembre fins el dia 24. Encara que són quinze dies amb esdeveniment programats, els actes més destacats es concentren els darrers dies, entre el 21 i el 24 de setembre.

Seguici de Santa Tecla, Tarragona

Quins actes no et pots perdre?

Què fer durant els primers dies de Santa Tecla 2023?

Malgrat que els dies forts de la festa major no són fins el 21, els primers dies de Santa Tecla 2023 també hi ha previstos molts actes que considerem que són imprescindibles i que heu d’afegir a la vostra agenda si voleu gaudir de la festa major des del primer dia. Us el deixem ennumerats a continuació:

 • Divendres, 15 de setembre a les 19 h, des del balcó de l’Ajuntament.Toc de Crida i Tronada.
 • Dissabte, 16 de setembre a les 19 h, des de la Rambla Nova, tram dels Despullats. 39a Mostra de Folklore Viu: “Retalls del vestit”
 • Dissabte, 16 de setembre a les 21.30 h, a la pl. de les Cols. Carretillada del 25è aniversari del Ball de Diables Infantil
 • Diumenge, 17 de setembre a les 12 h, a la pl. de la Font. Diada de Santa Tecla – el Primer Diumenge.
 • Diumenge, 17 de setembre a les 18 h, parc del Francolí. El concert familiar de Santa Tecla amb The Tyets i Arc de Triomf.
 • Diumenge, 17 de setembre a les 18.30 h, des de la pl. de la Font. Cercavila de foc amb les bèsties que acompanyaran la celebració dels trenta anys de la Víbria.
 • Diumenge, 17 de setembre a les 22.30 h, des del c. Cós del Bou. Actuació commemorativa del Ball de Diables, quaranta anys de foc.
 • Dilluns, 18 de setembre a les 18.30 h, des del pla de la Seu. La Baixadeta
 • Dimarts, 19 de setembre a les 18.30 h, des de la pl. de la Font. Cercavila de la Santa Tecla Petita.
 • Dimecres, 20 de setembre a les 22.30 h, Catedral. El Retaule de Santa Tecla.
 • Dimecres, 20 de setembre a les 23.30 h, pl. de les Cols. Carretillada del 40è aniversari del Ball de Diables de Tarragona.
El Retaule de Santa Tecla, Catedral de Tarragona

Què fer el dia 21 de setembre?

Aquella tarda es fa el pregó de la festa major i a partir de les 19.30 hores, a la plaça de la Font hi comença l’arrencada dels Gegants, un dels actes amb més acceptació entre els petits de la casa.

Santa Tecla, Tarragona
Arrencada dels gegants, Tarragona

Ara bé, el més important del dia 21 arriba a la mitjanit. Per les escales de la Catedral hi baixen alguns dels elements més estimats pels tarragonins, l’Àliga, la Mulassa, el Lleó i els Gegants, al ritme d’unes txarangues que toquen l’Amparito Roca en mode bucle i que desfermen la bogeria entre la marabunta.

Dic marabunta perquè multitud seria quedar-se curt. Els darrers anys la Baixada, com popularment se la coneix, s’ha massificat molt i és difícil gaudir-la si un té fòbia a les multituds

Hi ha gent borratxa, amb l’eufòria desfermada i la multitud et fa saltar encara que no vulguis. A tot això, cal afegir-hi que és molt difícil sortir dels carrers on se celebra en el cas que un comenci a posar-se nerviós per estar envoltat de tanta gent.

A la mitjanit comença l’anomenada primera Baixada, que es fa des de les escales de la Catedral fins a la plaça del Rei. És habitual que unes tres hores abans de l’inici les escales ja estiguin plenes de gent que espera. No cal dir que aquest punt i la plaça de les Cols (anomenada també plaça Santiago Rossinyol) són els millors indrets per gaudir-la, però si creieu que no podreu suportar la multitud, us aconsello posar-vos sota les porxades del carrer Merceria o bé esperar el pas de les bèsties a la plaça del Fòrum, zones que acostumen a estar (una mica) més esponjades de gent.

Baixada de l'Àliga, Tarragona
Festes Santa Tecla Tarragona

Després d’un merescut descans, a partir de dos quarts de dues, des de la plaça del Rei, comença la segona Baixada, que porta els elements fins a la plaça de la Font. Durant aquest recorregut acostuma a haver-hi menys gent i a la plaça de la Font és fàcil trobar espais on veure el pas de les bèsties tranquil·lament. Això sí, compteu que la comitiva no arriba a la plaça de la Font fins cap allà a les dues de la matinada.

A continuació, us deixo un seguit de consells per intentar ajudar-vos a gaudir la Baixada si és que hi veniu per primera vegada:

 • Aneu amb calçat tancat i lligat. Per molt que intenteu evitar-ho us emportareu alguna trepitjada.
 • No porteu ampolles de vidre.
 • Eviteu portar motxilles o bolsos voluminosos. De fet, si aneu amb les coses justes que podeu necessitar a les butxaques, molt millor.
 • Si aneu un grup nombrós de gent, és probable que en algun moment us separeu. Marqueu un punt per on no passi la cercavila per trobar-vos.
 • Eviteu col·locar-vos al costat d’una paret. Potser abans de l’inici de la Baixada pot ser un bon suport per recolzar-vos mentre espereu a que comenci, però en el moment en què passin les bèsties és molt fàcil que us sentiu aixafats contra la paret.
 • Durant la Baixada s’ofereix la possibilitat, a tothom qui ho vulgui, de fer ballar les bèsties o els gegants. Si ho voleu fer, us recomano que aneu enfaixats (penseu que l’Àliga pesa més de 90 kg).
 • Aneu a comprar llimona i mel per prendre-us abans d’anar a dormir, ja que, és més que probable, que arribeu afònics a casa.

Tot i que no és fàcil sobreviure-hi i gaudir-la, no us negaré que per mi és un dels moments més esperats i espectaculars de la festa major.

Festes Santa Tecla Tarragona

Què fer el dia 22 de setembre?

La vigília de Santa Tecla els actes grans es concentren a la tarda/vespre, tot i que a les dotze del migdia, des del Portal del Roser, fan entrada tots els músics que durant els dos següents dies acompanyaran a totes les bèsties i balls durant les sortides del Seguici Popular.

Si us agrada la sàtira, a les 18.30 hores, a la plaça de Dames i Vells, es farà la representació del Ball de Dames i Vells, un ball parlat que acostuma a mofar-se dels esdeveniments que durant l’any han estat censurables. La novetat d’enguany és que, per primera vegada, caldrà pagar entrada per gaudir-lo, una decisió que no ens agrada gens perquè si la cultura és popular és popular. Per aquesta regla de tres, la resta d’entitats começaran a cobrar a la ciutadania per poder veure el Seguici?

Dames i Vells, Tarragona

A les 19 hores, des de la plaça de la Font, fa la primera sortida la cercavila de Santa Tecla, on hi participen tots els elements i els balls del Seguici Popular. El millor lloc per veure’l passar, tornen a ser, un cop més, les escales de la Catedral. Tot i això, com que el recorregut és força llarg, segur que trobeu algun punt on hi hagi molta menys gent que aquí.

Seguici de Santa Tecla, Tarragona
Festes Santa Tecla Tarragona

I, si teniu ganes de festa i d’anar a dormir tard, la nit del 22 al 23 és la nit de l’Empalmada, amb concerts i revetlles per a tots els gustos a gairebé totes les places de la Part Alta i també en alguns parcs del voltant, com ara el Parc Saavedra o el Camp de Mart i, aquest 2023, per primera vegada també es farà una revetlla al Parc del Francolí.

Potser serà que m’estic fent gran, però si us agrada gaudir de la cultura popular el meu consell és que no retireu molt tard, perquè l’endemà, dia de la patrona, el dia és molt llarg i intens i més val començar-lo descansat.

Què fer el dia 23 de setembre?

El dia 23 de setembre és la festivitat de Santa Tecla i, a Tarragona, som molts els qui matinem bastant.

De fet, a les 9.15 hores surt, de nou des de la plaça de la Font, el Seguici Popular al complet camí de la Catedral, on a les 10 hores comença la missa de la festa major.

Tenint en compte la meva experiència no puc parlar-vos de l’esdevenir de la celebració religiosa, però si puc recomanar-vos aquesta sortida matinal del Seguici com una de les més especials, per la poca gent que encara hi ha als carrers i per l’energia que hi posen tots els participants que comencen a arrossegar moltes hores de cansament, però que la viuen com si fos l’inici de tot el que encara queda per arribar.

Seguici de Santa Tecla, Tarragona

Un cop acabada la missa i d’haver pogut gaudir d’a prop de les bèsties, que durant gairebé una hora reposen al Pla de la Seu per gaudi de grans i petits, a les 11 hores la cercavila desfà el recorregut fins a la plaça de la Font on fa una tanda de lluïment abans que a la una del migdia comenci la diada castellera amb la participació de les quatre colles de la ciutat, un altre dels plats forts del dia.

Diada castellera de Santa Tecla, Tarragona
Diada castellera de Santa Tecla, Tarragona
Diada castellera de Santa Tecla, Tarragona
Diada castellera de Santa Tecla, Tarragona

Una vegada finalitza l’actuació castellera, acostuma a allargar-se unes tres hores, tot i que és difícil de preveure, dinar ràpid de festa major perquè a les 18.15 hores el Seguici torna a enfilar el recorregut que separa la plaça de la Font de la Catedral per anar a buscar la relíquia de la patrona que sortirà en processó pels carrers de la Part Alta a partir de les set de la tarda.

És tocades les nou de la nit quan arriba el que és, possiblement, el punt culminant de tota la festa major de Santa Tecla de Tarragona: l’entrada del Braç de Santa Tecla a la catedral. Al Pla de la Seu s’hi produeix una explosió de pirotècnia, música, ball, confeti, pilars… per acomiadar la relíquia fins el 23 de setembre de l’any següent.

L'entrada del Braç de Santa Tecla, Tarragona
Festes Santa Tecla Tarragona

Per si tot això no fos poc, a dos quarts d’onze de la nit, des de la Punta del Miracle es llença el castell de focs de festa major, que es pot contemplar perfectament des del passeig de Sant Antoni, el passeig de les Palmeres o, fins i tot, per qui ho vulgui, des de la sorra de la platja del Miracle.

Ara bé, si no us fa res no estar a primera fila per veure el castell de focs, us recomano que, un cop entrat el Braç a la catedral, baixeu ràpidament cap a la plaça de les Cols per contemplar com el Seguici fa una baixada per les escales d’aquelles que posa la pell de gallina. És el darrer moment per gaudir intensament de moltes de les bèsties i dels balls fins l’any següent.

Què fer el dia 24 de setembre?

Coincidint amb la celebració de la festivitat de la Mercè, el 24 de setembre és el dia en què es posa el punt final a la festa major de Santa Tecla. Es fa, però, amb un dels actes més especials per als amants dels castells.

Un cop més, les escales de la Catedral agafen el protagonisme amb la baixada dels pilars caminant. Les quatre colles de la ciutat fan un pilar de 4 que puja i baixa les escales i recorre els prop de 500 metres que separen aquest espai del balcó de l’Ajuntament a la plaça de la Font.

La diada castellera comença a la una del migdia, però, tingueu en compte que, abans dels pilars es fan dues rondes de castells a la plaça de les Cols, de manera que els pilars acostumen a fer-se al voltant de quarts de tres.

Els pilars caminant, Tarragona
Els pilars caminant, Tarragona
Els pilars caminant, Tarragona
Els pilars caminant, Tarragona

La millor recomanació que us puc fer per aprofitar la tarda és que descanseu i prepareu tot el material necessari per gaudir al màxim del Correfoc que a partir de les deu de la nit recorre la Rambla Nova i que serveix per tancar, de manera oficial, els deu dies d’actes de festa major de Santa Tecla a Tarragona.

Si no teniu ganes de posar-vos sota les espurnes, el millor lloc per veure’l és la coca central de la Rambla Nova. Ara bé, tingueu en compte que el darrer acte és una traca que passa just per sobre i que acaba petant molt fort davant del monument a Roger de Llúria. Allí es dispara una pirotècnia final on es poden llegir les paraules “Visca Santa Tecla”, un moment que marca el final de l’estiu i l’inici del que molts anomenem “l’hivern tarragoní”.

Festes Santa Tecla Tarragona
Festes Santa Tecla Tarragona

El programa d’actes

Tot i que en aquest article únicament es destaquen els actes dels dies més importants de la festa, si teniu l’oportunitat de ser a Tarragona en algun altre moment entre el 15 de setembre i el dia 24, us recomano que consulteu la pàgina web oficial de les festes, on trobareu el programa d’actes complet de les festes de Santa Tecla 2023.

On allotjar-se?

Si voleu viure i gaudir la festa al màxim, el meu consell és que us allotgeu prop del casc històric, és a dir, de la Part Alta. De fet, en aquesta zona, ubicada dins de l’antic recinte emmurallat pels romans, hi ha nombrosos apartaments turístics o allotjaments.

Tot i això, la meva recomanació és que, durant els dies de la festa major, us allotgeu fora de la Part Alta. A prop, però fora.

A la Rambla Nova, per exemple. Per què? Doncs perquè si voleu descansar en algun moment, sigui de nit o de dia, i teniu el son una mica lleuger, amb la quantitat d’actes que se celebren en aquesta zona serà ben difícil que pugueu conciliar el son amb tranquil·litat.

Sincerament, per molt que m’encanti aquesta plaça, eviteu allotjar-vos a la plaça de la Font! Algunes opcions són:

 • Hotel SB Express Tarragona: Està bastant allunyat de centre, però té una bona relació qualitat preu. Si arribeu a la ciutat en cotxe heu de saber que està ubicat en una zona on és relativament fàcil trobar plaça d’aparcament gratuïta i està molt ben connectat amb transport públic amb el centre.
 • H10 Imperial Tarraco: Remodelat el 2020, l’hotel és el més luxós i el que compta amb unes millors vistes de tota la ciutat. No el coneixem personalment, però si ens preguntessin en quin hotel de la ciutat ens agradaria passar una nit, sens dubte aquest seria la nostra elecció.

Si el que busqueu són allotjaments amb bona relació qualitat preu i que estiguin situats a prop de la platja, us recomanem l’Hotel Sant Jordi o l’Hotel Astari.

Vinc amb cotxe. On aparco?

Si en el vostre allotjament no disposeu d’aparcament o bé només veniu a passar un dia a la ciutat, heu de saber que trobar aparcament a Tarragona és difícil, i que aquest estigui a prop de la Part Alta, encara més.

A més, durant els dies de festa major és restringeix l’accés de vehicles a la Part Alta en alguns moments del dia, amb la qual cosa, les places que hi ha fora muralla s’omplen ràpidament.

Si trobeu aparcament i en un lloc pròxim a la Part Alta (gairebé tot és zona blava, però aquest serà el menor dels vostres problemes), no us ho penseu i deixeu el cotxe. Haureu tingut la mateixa sort que l’equivalent a que us toqui la grossa de Nadal!

Quan estigueu avorrits de donar tombs sense sort, heu de saber que hi ha alguns aparcaments municipals que ofereixen aparcar durant tot el dia per 4,50 €. D’aquests, n’hi ha tres que estan molt a prop del centre neuràlgic de la festa: l’aparcament Torroja, el Saavedra i el de l’avinguda de Catalunya. Els dos primers acostumen a omplir-se ràpidament, però el tercer és bastant gran i on podeu tenir més opcions de trobar-hi un forat per deixar el vehicle.

En el cas que aquests estiguin plens n’hi ha de més llunyans, però que no estan a més de 15-20 minuts caminant de la Part Alta (amb algunes pujades, això sí).

Podeu accedir a la pàgina web dels aparcaments municipals si necessiteu més informació.

Moure’s amb transport públic

També hi ha l’opció d’agafar el transport públic per acostar-se fins el casc antic en el cas que el vostre allotjament estigui lluny de la Part Alta o bé hagueu hagut de deixar el cotxe força lluny.

Les línies 8 i 22 són les que us deixaran més a prop dels accessos al casc antic i a les nits, hi ha dues línies nocturnes, la 71 i la 73, que també passen per l’entorn de la Part Alta.

Tingueu en compte que el dia de Santa Tecla, el 23 de setembre, el bitllet és gratuït, això sí, circulen amb la mateixa freqüència que un diumenge i acostumen a anar molt plens. En el cas d’haver de pagar, el preu del bitllet senzill és de 1,50 €.

Us deixo l’enllaç al plànol dels autobusos urbans de Tarragona per si voleu fer un cop d’ull al recorregut de les diferents línies.

Mapa amb els punts d’interès més destacats

A continuació, trobareu un mapa on consultar els punts d’interès més destacats i també els espais que més s’han anomenat al llarg d’aquest article i que són el centre neuràlgic de la festa major de Santa Tecla de Tarragona.

Així doncs, us animeu a venir a Tarragona i gaudir de les festes de Santa Tecla?

Codi ètic. Lliure

Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.

Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.

Ebook gratis


 

Hem publicat l’ebook
‘Viatjar amb nens. Guia pràctica per viatjar en família i no morir en l’intent’. Descarrega’l gratis!

Segueix-nos a


 

Qui som


 

Soc la Laia, una periodista de Tarragona apassionada dels viatges i la fotografia.

Potser t’interessa


 

Les fotografies del Carnaval de Tarragona 2024

Les fotografies del Carnaval de Tarragona 2024

Vols alguna de les fotografies del Carnaval de Tarragona 2024 que hi ha a la següent galeria? Envia un correu electrònic a info@derutaenfamilia.com indicant: El teu nom complet El teu número de telèfon Un mail de contacte El número de la foto o les fotos que...

Les fotografies del Carnaval de Tarragona 2023

Les fotografies del Carnaval de Tarragona 2023

Vols alguna de les fotografies del Carnaval de Tarragona 2023 que hi ha a la següent galeria? Envia un correu electrònic a info@derutaenfamilia.com indicant: El teu nom complet El teu número de telèfon Un mail de contacte El número de la foto o les fotos que...

Publicitat


 


Laia Díaz

Nascuda a Tarragona, sóc periodista per formació i vocació. M'agraden els castells, les cireres i les xarxes socials i m'apassionen els viatges i la fotografia. En una altra vida vull ser viatgera a temps complet!
Reserva els hotels més barats pel teu pròxim viatge
Et regalem 10 € per la teva primera reserva hotelera
Beneficia’t d’un 5% de descompte en la teva assegurança de viatge
Activitats al millor preu amb guies de llengua hispana
Compara i compra els bitllets d’avió al millor preu
Troba les millors ofertes de cotxes de lloguer
Connexió 4G en tots els teus viatges amb un 5% de descompteTambé et pot interessar

Les fotografies del Carnaval de Tarragona 2024

Les fotografies del Carnaval de Tarragona 2024

Vols alguna de les fotografies del Carnaval de Tarragona 2024 que hi ha a la següent galeria? Envia un correu electrònic a info@derutaenfamilia.com indicant: El teu nom complet El teu número de telèfon Un mail de contacte El número de la foto o les fotos que...

Les fotografies del Carnaval de Tarragona 2023

Les fotografies del Carnaval de Tarragona 2023

Vols alguna de les fotografies del Carnaval de Tarragona 2023 que hi ha a la següent galeria? Envia un correu electrònic a info@derutaenfamilia.com indicant: El teu nom complet El teu número de telèfon Un mail de contacte El número de la foto o les fotos que...

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

error: Content is protected !!