Islàndia és un dels països més cars del món i us asseguro que aquesta afirmació no és cap tòpic. A més, si es viatja a l’illa durant la temporada alta, que únicament va des de finals de juny fins a mitjans/finals d’agost (és quan fa més bon temps, menys fred i quan hi ha més hores de llum), s’ha de tenir en compte que encara pot sortir més car del que es tenia previst.
Tot i això, hi ha alguns trucs i consells per estalviar diners durant un viatge a Islandia.
Així doncs, a continuació, us deixo uns quants consells i indicacions (n’hi ha alguns que més que trucs són recomanacions perquè el viatge surti a la perfecció) per la vostra butxaca que considero que hauríeu de tenir en compte si esteu plantejant-vos la possibilitat d’anar a passar les vacances a Islàndia:
Llogar un 4×4 o un utilitari?
Si us voleu moure amb cotxe pel vostre compte valoreu la possibilitat de llogar un 4×4. No hi ha problemes per conduir per la Ring Road (l’única carretera principal que dóna el tomb a tota l’illa) amb un utilitari, tot i que alguns trams no estan ni asfaltats, però si voleu sortir de les rutes convencionals o visitar el centre de l’illa la millor opció és un 4×4.
Abans de viatjar-hi agafeu un mapa, decidiu on voleu anar i a partir d’aquí preneu la decisió del cotxe. Llogar un 4×4 no és barat, però si heu de conduir per diverses carreteres que tenen el distintiu F (aquesta és la senyal que alerta els conductors que aquella via és només per a 4×4) segurament us sortirà a compte.
Una de les companyies que ofereix preus més competitius és Reykjavik Cars.
La gasolina no és cara
Encara que sembli mentida, el preu de la gasolina és força normal. A més, els preus no canvien gaire d’un punt a l’altre de l’illa. Quan hi vam anar nosaltres (juliol 2014), tant al nord com al sud, el litre de gasolina costava entre 247 i 249 isk, menys d’1,70 euros.
Pagueu l’assegurança per danys de grava o lava
Tant si llogueu un utilitari com si llogueu un 4×4 pagueu l’assegurança que eximeix de responsabilitats en cas que ratlleu el cotxe per culpa de la grava. N’hi ha per totes les carreteres i és molt fàcil deixar algun senyal al cotxe.
Penseu que nosaltres, el primer dia, sense haver sortit de la carretera principal, ja portàvem un petit cop a la lluna del davant d’un altre cotxe que ens havia llençat sense voler una pedra. El que us pot costar fer front a tots els petits cops és molt més car que l’assegurança! Nosaltres amb Sixt vam pagar 54 euros per set dies.
Viatjar fent autoestop
Hi ha molta gent que decideix moure’s per l’illa fent autoestop. És l’opció més barata i els conductors islandesos són molt amables i acostumen a agafar viatgers.
L’únic que heu de tenir en compte és que, si aneu amb el temps just, hi ha molts trams de carretera on hi ha molt poc trànsit, sobretot cap al nord de l’illa, i és molt fàcil perdre molt de temps esperant que passi un conductor que t’agafi i et porti fins on vols.
Tots els allotjaments reservats o fer acampada lliure
Durant la temporada alta la demanda d’allotjament és molt elevada i és molt difícil arribar a un poble i esperar trobar un llit a la primera. Si viatgeu en aquestes dates, el millor és que aneu amb totes les nits reservades perquè sinó us podeu trobar al carrer més d’un dia.
Una opció molt barata és anar de càmping o, fins i tot, l’acampada lliure, que està permesa en els terrenys públics (és difícil diferenciar quins són públics o quins privats, però per encertar-ho només cal acampar al costat d’un pont que segur que aquella zona és pública).
Ara bé, si viatgeu un grup de gent més nombrós (dues persones no surt a compte) també hi ha l’opció de llogar bungalows, que no són barats, però si es pot dividir el total és una molt bona alternativa.
Comprar als supermercats Bonus
La majoria de guesthouse t’ofereixen la possibilitat de fer servir la cuina, així que una opció per estalviar en alimentació (la majoria de restaurants, encara que no siguin res de l’altre món, són cars) és anar al supermercat i fer-te tu el menjar, encara que només sigui el sopar.
La cadena de supermercats Bonus, que té per logo un porquet, és la més barata i està repartida per tota l’illa.
Menjar als restaurants de les gasolineres
Una altra alternativa per menjar barat són els restaurants de les gasolineres. Com que hi ha alguns punts de l’illa que estan molt poc habitats, l’únic que et trobes a la vora de la carretera són gasolineres que disposen d’una petita àrea de servei.
Les gasolineres de la cadena N1, les més nombroses a Islàndia, acostumen a tenir una mica de self service a bon preu i, fins i tot, supermercat.
Beveu aigua de l’aixeta
No cal que compreu aigua embotellada. L’aigua de l’aixeta és boníssima a tota l’illa, així que la millor opció és que invertiu els diners en una bona cantimplora i que l’aneu reomplint durant tot el viatge.
Als mateixos establiments de restauració quan demanes aigua per beure te la porten directament de l’aixeta. Sinó sempre podeu matisar que voleu “water from tap” (aigua de l’aixeta) i no us posaran cap inconvenient i molt menys us la cobraran.
Pel que fa a la resta de begudes, hi ha molts llocs on pagues al voltant d’unes 300 corones (uns 2 euros) per un refresc o per un cafè o te i el que fan és donar-te un got que pots reomplir les vegades que vulguis.
En resum, viatjar a Islàndia no és barat, però si seguiu algun d’aquests consells de ben segur que us estalviareu uns quants euros. Nosaltres vam fer moltes d’aquestes coses durant els set dies de ruta per Islàndia amb cotxe de lloguer.
Codi ètic. Lliure
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.
hola soc de Prats de Lluçanes i hem dic Anna, nosaltres volem anar-hi no sabem ben be quan pero estem mirant i he pasat per aqui i m’agradat moltes gracies aixo ajuda molt
Anna
Benvinguda al blog Anna! Islàndia és un país increïble, segur que us encantaria! Qualsevol pregunta que et sorgeixi, no dubtis en escriure’ns un missatge! Una abraçada des de Tarragona!
Hola, em dic Francesc i aquest estiu aniré 8 dies a Islàndia amb la meva dona.
A través de l’agència de viatges hem reservat els vols, hotels i cotxe de lloguer.
Farem una ruta per tot el perímetre de la illa i crec que valdrà la pena.
Ara estic buscant informació d’experiències viscudes a Internet per anar preparats i aprofitar el temps al màxim per que 7 dies passaran volant.
Si teniu alguna recomanació per donar-me, us ho agrïré molt.
Gràcies
Hola Francesc! Moltes gràcies pel teu comentari.
Nosaltres vam fer una ruta de 7 dies en què també vam reseguir tot el perímetre de l’illa amb cotxe de lloguer. Et recomano que facis un cop d’ull al nostre diari de viatge perquè allí hi expliquem tot el que vam viure i que és el que més es va fascinar (encara que tota l’illa és fascinant!). Aquest és l’enllaç on podràs anar accedint a tots els articles: https://derutaenfamilia.com/sts/2014/08/11/set-dies-de-ruta-per-islandia/
Per qualsevol altre dubte, aquí estem!
Salutacions!