fbpx

Cultura ecològica per a famílies. Activitat per a nens a l’Espluga de Francolí

by | 8 juny 2021

El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí va convidar-nos a participar en l’activitat ‘Cultura ecològica per a famílies’. Estrenada l’any 2020, aquesta proposta dirigida a famílies amb nens es vehicula en dues parts. Una primera que transcorre al mateix museu i una segona que es desenvolupa al Castell de Riudabella, on ens endinsarem en el fascinant món de les abelles.

Es tracta d’una activitat que s’allarga durant unes tres hores, durant les quals xalareu i aprendreu petits i grans. La becària va anar l’endemà a l’escola entusiasmada explicant tot el que havia estat fent. A continuació, us expliquem la nostra experiència.

Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí
Activitat El món de les abelles de Drac Actiu

Coneixent el nostre passat al Museu de la Vida Rural

La primera part d’aquesta proposta transcorre al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, un espai on es conserva un extens fons de peces relacionades amb la societat, la cultura, l’agricultura, l’art i els oficis de la Catalunya de dècades passades.

De forma dinàmica i participativa, s’explica com vivien i treballaven els nostres avis i àvies. Des de com premsaven l’oli, a com conservaven els aliments a les llars o als mitjans de transport que feien servir per moure’s pel territori.

Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí
Als més petits se’ls convida a recórrer el museu vestits amb roba de pagès i a través de diferents històries, jocs i dinàmiques, se’ls intenta endinsar en un estil de vida que dista molt de l’actual.

A més, la visita finalitza a l’hort i al jardí etnobotànic per entendre com es conreen alguns productes a través de la recerca d’aliments entre les plantacions i també es fa un joc relacionat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per posar en valor alguns dels recursos que més ens faciliten la vida.

Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí
Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí

Descobrint el món de les abelles a Riudabella

Sabíeu que les abelles no són grogues i negres? O que totes les abelles obreres que treballen al rusc fent mel són femelles? O que l’abella reina es converteix en reina perquè és l’única que s’alimenta de gelea reial?

Aquestes i moltes altres curiositats fascinants sobre aquests petits insectes que habitualment generen pors, però que són bàsiques per l’equilibri en l’ecosistema mundial, es poden descobrir durant la segona part de l’activitat ‘Cultura ecològica per a famílies’.

I és que després de la visita al Museu de la Vida Rural, s’agafa el cotxe per anar fins al Castell de Riudabella (Vimbodí i Poblet), on la gent de Drac Actiu imparteix un taller didàctic i molt vivencial per endinsar-se en el món de les abelles.

Activitat El món de les abelles de Drac Actiu
Descobrir com viuen les abelles, quin és el paper ecològic que realitzen, quins productes elaboren i quines són les seves propietats i utilitats són algunes de les qüestions que es tracten en aquesta proposta molt adequada per a petits i grans.

Acompanyats per un guia, que es va presentar com “amic de les abelles”, vam conèixer, en primer lloc, l’entorn del Castell de Riudabella per on acostumen a moure’s les abelles de la zona. Després de les fascinants i entusiasmades indicacions del nostre guia, vam preparar el fum que serveix per calmar-les durant les inspeccions i ens vam enfundar els tratges d’apicultors.

Activitat El món de les abelles de Drac Actiu
Activitat El món de les abelles de Drac Actiu
En aquest punt us podeu imaginar ja l’emoció dels més petits del grup. Quan ens van proposar participar en aquesta activitat, vam creure que la bècaria (que és molt prudent) no veuria gaire clar el fet d’haver-se d’apropar a les abelles, però… que equivocats que estàvem! Anar protegida amb aquell “vestit blanc” i totes les explicacions prèvies sobre el seu bon comportament si no se senten amenaçades la van convèncer del tot, ja que va estar en tot moment a primera fila, raspallant el rusc i fent tot el que li demanaven sense mostrar temor en cap moment.

Un cop finalitza la visita al rusc, l’activitat acaba amb tots els participants fent una petita espelma i amb un tast de la mel que elaboren totes aquelles abelles. El colofó perfecte per un matí molt complet!

Activitat El món de les abelles de Drac Actiu
Activitat El món de les abelles de Drac Actiu
Activitat El món de les abelles de Drac Actiu
Activitat El món de les abelles de Drac Actiu

Quan es fa i quin preu té l’activitat ‘Cultura ecològica per a famílies’?

Les pròximes sessions programades de l’activitat ‘Cultura ecològica per a famílies’, que té una durada aproximada de 3 hores, seran el 24 de juliol i 10 d’octubre de 2021. Aquests dos dies no hi ha requisit mínim de persones per grup per realitzar l’activitat.

Ara bé, aquesta activitat està disponible durant tot l’any per a grups (mínim 15 persones) i es pot reservar a través del formulari de contacte que trobareu en aquesta pàgina web

En cas de ser un grup més reduït, també podeu escriure-hi per valorar la proposta que els hi feu.

El preu per persona, independentment de l’edat, és de 24,50 € i la reserva es pot fer a través de la següent pàgina web.

 

Galeria de fotos

Codi ètic. Col·laboració

Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència gaudint de forma gratuïta de l’activitat aquí descrita, ara bé l’organitzador no té cap influència a l’hora de redactar el text. Les opinions i les imatges són de la nostra autoria perquè volem que tinguis informació veraç basada en la nostra experiència.

Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació, és a dir, que si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc, però l’ús d’aquest enllaç no incrementarà el preu final per a tu.

Ebook gratis


 

Hem publicat l’ebook
‘Viatjar amb nens. Guia pràctica per viatjar en família i no morir en l’intent’. Descarrega’l gratis!

Segueix-nos a


 

Qui som


 

Som l’Àlex, la Laia i la becària, una petita família viatgera de Tarragona.

Potser t’interessa


 

Nadal a Catalunya. Propostes xules per fer amb nens

Nadal a Catalunya. Propostes xules per fer amb nens

Com a bons enamorats dels mercats de Nadal que s’organitzen en moltes ciutats europees, vam demanar ajuda a les nostres xarxes socials per mirar de trobar iniciatives similars que se celebrin a Catalunya.  El cert és que no vam rebre gaire respostes i la gran majoria...

Hilton Diagonal Mar, un gran hotel family friendly a Barcelona

Hilton Diagonal Mar, un gran hotel family friendly a Barcelona

Teniu previst viatjar en família a Barcelona? Si esteu buscant hotel, una fantàstica opció és allotjar-se al Hilton Diagonal Mar, un hotel family friendly situat a deu minuts a peu de la platja de Llevant i amb infinitat de propostes per fer que la vostra estada amb...

Activitats d’estiu al Poble Espanyol de Barcelona

Activitats d’estiu al Poble Espanyol de Barcelona

El Poble Espanyol de Barcelona ofereix infinitat de propostes culturals per complementar l’oferta d’activitats de la ciutat durant els mesos d’estiu.  Algunes d’aquestes iniciatives estan enfocades especialment a la canalla, així que, tot i que vam visitar el Poble...

Publicitat


 
Laia Díaz

Nascuda a Tarragona, sóc periodista per formació i vocació. M'agraden els castells, les cireres i les xarxes socials i m'apassionen els viatges i la fotografia. En una altra vida vull ser viatgera a temps complet!
Reserva els hotels més barats pel teu pròxim viatge
Et regalem 10 € per la teva primera reserva hotelera
Beneficia’t d’un 7% de descompte en la teva assegurança de viatge
Activitats al millor preu amb guies de llengua hispana
Compara i compra els bitllets d’avió al millor preu
Troba les millors ofertes de cotxes de lloguer
Connexió 4G en tots els teus viatges amb un 5% de descompte
Necessites canviar moneda? Beneficia’t d’un descompte amb el codi ENFAMILIATambé et pot interessar

Nadal a Catalunya. Propostes xules per fer amb nens

Nadal a Catalunya. Propostes xules per fer amb nens

Com a bons enamorats dels mercats de Nadal que s’organitzen en moltes ciutats europees, vam demanar ajuda a les nostres xarxes socials per mirar de trobar iniciatives similars que se celebrin a Catalunya.  El cert és que no vam rebre gaire respostes i la gran majoria...

Hilton Diagonal Mar, un gran hotel family friendly a Barcelona

Hilton Diagonal Mar, un gran hotel family friendly a Barcelona

Teniu previst viatjar en família a Barcelona? Si esteu buscant hotel, una fantàstica opció és allotjar-se al Hilton Diagonal Mar, un hotel family friendly situat a deu minuts a peu de la platja de Llevant i amb infinitat de propostes per fer que la vostra estada amb...

Activitats d’estiu al Poble Espanyol de Barcelona

Activitats d’estiu al Poble Espanyol de Barcelona

El Poble Espanyol de Barcelona ofereix infinitat de propostes culturals per complementar l’oferta d’activitats de la ciutat durant els mesos d’estiu.  Algunes d’aquestes iniciatives estan enfocades especialment a la canalla, així que, tot i que vam visitar el Poble...

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *