fbpx

Els pobles més bonics de la Serra de Tramuntana de Mallorca

by | 5 abr. 2023

Fins fa poc, quan pensava amb Mallorca em venien al cap imatges de sol i platja, de grans complexes hotelers o de zones plenes d’establiments d’oci nocturn. Havia sentit a parlar de la Serra de Tramuntana, però no m’havia parat mai a buscar-ne informació o a mirar amb atenció que hi havia.

Quan vaig començar a organitzar el viatge en família a Mallorca vaig descobrir paisatges de muntanya, amb petites cales amagades entre roques, amb pobles que semblaven sortits d’un conte… Totes aquelles imatges precioses eren de la Serra de Tramuntana, una zona que la UNESCO va declarar com a Patrimoni de la Humanitat l’any 2011, dins de la categoria de Paisatge Cultural. 

Va ser així com vaig decidir que bona part de la nostra ruta en cotxe per l’illa de Mallorca, la més gran de les Balears, la dedicaríem a descobrir aquells bonics pobles de la Serra de Tramuntana que estaven al peu de les muntanyes o al final de carreteres impossibles plenes de corbes.

Un cop retornats a casa, m’he decidit a escriure aquesta guia amb informació pràctica i opinions personals sobre els que considero que són els pobles més bonics de la Serra de Tramuntana.

Què és i on està la Serra de Tramuntana

La Serra de Tramuntana és un paratge natural amb una superfície de més de 63.000 hectàrees, que va de nord a sud de la costa oest de l’illa de Mallorca, des d’Andratx fins a Pollença. En total, són una vintena els municipis que en formen part, alguns dels quals estan perfectament integrats enmig d’aquest sistema muntanyós on a l’hivern, en alguns punts elevats, hi pot arribar a nevar amb intensitat.

Malgrat que visitar els seus pobles i cales més famosos acostuma a ser l’activitat principal dels turistes, és una zona molt popular pels excursionistes, ja que s’hi poden realitzar nombroses caminades de muntanya aptes per a tots els nivells. La més coneguda és la Ruta de Pedra en Sec o GR 221, un recorregut, d’aproximadament 280 quilòmetres, que es realitza en vuit etapes i s’estén des d’Andratx fins a Pollença.

Allotjament a la Serra de Tramuntana

L’oferta hotelera a la Serra de Tramuntana és àmplia i molt variada. Hi trobareu tot tipus d’allotjaments de categories i preus diversos. Malgrat això, nosaltres us recomanem buscar petits hotels amb encant, ubicats, això sí, en zones de fàcil accès perquè la mobilitat sigui més còmoda i us estalvieu viatges per carreteres infinites plenes de corbes.

En el nostre cas, com comentàvem a l’inici de l’article vam estar allotjats a Sóller i a Port de Sóller. La nostra proposta si busques un hotel ben ubicat, luxós, on us mimin a totes hores i amb tots els serveis que us pugueu imaginar, us recomanem el Gran Hotel Sóller, el millor hotel boutique de la Serra de Tramuntana.

D’altra banda, si busqueu una proposta més familiar a tocar de la platja, a Port de Sóller, hi ha ubicat un fantàstic allotjament boutique, ideal si es viatja amb nens, on vam gaudir moltíssim durant dos dies: l’Aimia Hotel.

aimia hotel port de sóller

Tours i activitats interessants a Mallorca

  • Excursió a les coves del Drach des del sud de Mallorca. En aquesta excursió a les coves del Drach des del sud de Mallorca podreu gaudir d’una travessia pel llac subterrani més gran d’Europa. A més, us delectareu amb un recital de música clàssica.
  • Tour de Mallorca, volta a l’illa, des de la zona sur. En aquest tour per Mallorca des de la zona sud farem la volta a gran part del seu perímetre. En aquest recorregut inoblidable viatjarem amb autobús, vaixell, tren i tramvia per l’illa més gran de les Balears.
  • Excursió a Cala del Moro, Cala S’Almunia i Cala Llombars. Conèixer les cales de Mallorca sense cotxe no és una tasca fàcil. Aquesta excursió a Cala del Moro, Cala S’Almunia i Cala Llombars us permetrà gaudir còmodament de la bellesa d’aquestes platges.
  • Excursió a Sóller i Valldemosa. Us agradaria descobrir les localitats més belles de la serra de Tramuntana? En aquesta excursió a Sóller i Valldemosa recorrerem els paisatges interiors de Mallorca i visitarem dos dels pobles de muntanya amb més encant de tota l’illa. Us enamorareu!
  • Passeig en vaixell per la badia Palma. Esteu buscant plans a El Arenal? Pugeu a bord d’un vaixell tradicional i gaudiu d’una plàcida travessia mediterrània per les aigües de la badia de Palma. A més, podreu fer snorkel.

Mapa de la Serra de Tramuntana

A continuació, us compartim un mapa amb tots els indrets que anomenarem al llarg de l’article per si us ajuda en a planificar la vostra ruta per visitar els pobles més bonics de Mallorca i de la Serra de Tramuntana.

 

Els pobles més bonics de Mallorca, a la Serra de Tramuntana

A continuació, trobareu enumerats els pobles de la Serra de Tramuntana que vam visitar. Segurament són, amb diferències, els pobles més bonics de Mallorca. Els trobareu ordenats seguint l’ordre cronològic en què hi vam anar.

Pueblos bonitos de la Sierra de Tramuntana. Sóller
Visitar Port de Sóller
Pueblos bonitos de la Sierra de Tramuntana. Sóller
Visitar Sóller

Sóller

Ubicado en un valle lleno de olivos y naranjos, la iglesia de San Bartolomé es el principal rasgo identificativo de este precioso pueblo de la Sierra de Tramuntana. Ubicada en el centro neurálgico, en la plaza de la Constitución, a su alrededor se conservan algunas casas nobles que se hicieron construir décadas atrás algunos emigrantes que volvían enriquecidos de Sudamérica o de Francia. Vale la pena pasear entre sus callejuelas llenas de pequeños comercios y restaurantes.

El sábado por la mañana se hace el mercado semanal, muy popular entre los turistas, y suele estar muy concurrido.

Uno de los principales atractivos del municipio son el tren de Sóller, que une Sóller con Palma, y el tranvía de Sóller, que va desde el centro del pueblo hasta Port de Sóller. Ambos son de principios del siglo XX. El tranvía cubre el trayecto en unos 15 minutos y es una gran propuesta para hacer con niños y para disfrutar del paisaje desde un medio de transporte histórico. Los adultos pagan 7 € por trayecto y los niños de 3 a 6 años, 3,5 €.

Por otra parte, Sóller es uno de los mejores puntos de la Sierra de Tramuntana para alojarse, ya que está muy cerca de la carretera principal y las distancias con el resto de pueblos son relativamente equidistantes. De hecho, es donde nosotros estuvimos alojados durante cuatro noches, primero en el Gran Hotel Sóller, que está en el centro del pueblo, y luego en el Aimia Hotel, junto a la playa en Port de Sóller.

Escorca

Malgrat que no arriba als 300 habitants, Escorca és un dels pobles de la Serra de Tramuntana amb més extensió, on hi ha les muntanyes més altes de Mallorca, com el Puig Major (1445 m), i també el que pateix un clima més sever de l’illa, especialment a l’hivern on és habitual que hi nevi.

Sa Calobra, Escorca

Escorca és famós per indrets tan populars com el Torrent de Pareis o Sa Calobra (en aquest article us expliquem tot el que heu de saber abans d’anar a Sa Calobra i pocs expliquen) o el Santuari de Lluc, el punt de pelegrinatge per excel·lència de l’illa, que recorda molt al Monestir de Montserrat. En el seu interior s’hi custodia la Verge de Lluc, patrona de Mallorca, a la qual se la coneix com “La Moreneta” (més semblances amb Montserrat) i, a banda de trobar-hi una hostatgeria, diversos restaurants, àrees recreatives i zones d’acampada és el punt de partida de nombroses excursions per la Serra de Tramuntana.

L’entrada al Santuari és gratuïta, però cal pagar aparcament per deixar el cotxe. El cost és de 5 € al dia i inclou l’entrada al museu, que està obert de 10 a 17 hores.

Santuario de Lluc

Troba un cotxe de lloguer al millor preu

Ens encanta fer roadtrips, però llogar un cotxe acostuma a ser un mal de cap. Els preus i les condicions entre les empreses solen ser molt variables, de manera que per facilitar-nos la recerca, confiem en el comparador Autoeurope.

Normalment ofereix els millors preus al mercat i també cancel·lació gratuïta fins a 48 hores abans de la recollida.

Santuari de Lluc

Pollença

Amb més de 16.000 habitants, Pollença és on cal arribar per gaudir dels impressionants penya-segats de Formentor, el punt més septentrional de l’illa de Mallorca.

Heu de saber, però, que entre el 15 de juny i el 15 de setembre de 10 a 22.30 hores, l’única forma de recorrer la carretera que uneix Pollença amb el Far de Formentor és fer-ho amb uns autobusos llançadora (línies 333 i 334) que surten des de Port de Pollença. Els busos passen cada 35 minuts i el trajecte entre Port de Pollença i el far dura uns 50 minuts. El preu del bitllet, si es paga amb targeta, varia en funció dels passatgers que aneu junts (pot anar d’1’80 a 1,20 € per persona), mentre que si es paga en efectiu costa 3 €.

Pueblos bonitos de la Sierra de Tramuntana. Cap de Formentor
Cap de Formentor, Pollença
Cabo de Formentor, Pollença

Si voleu arribar al mirador d’Es Colomer, a la platja de Formentor, a Cala Murtra o Cala Figuera o al far amb el vostre propi cotxe sense que us multin, haureu de fer-ho fora d’aquesta franja horària. En cas contrari, les sancions poden anar dels 40 als 200 €.

Aquestes restriccions s’apliquen durant la temporada alta per evitar les aglomeracions de vehicles en una carretera molt estreta i amb alguns punts complicats, on era habitual trobar cotxes aparcats al voral.

Valldemossa

Amb menys de 2000 habitants, és segurament el poble més popular de la Serra de Tramuntana i, possiblement, de tota Mallorca. De carrers costeruts i cases de pedra, Valldemossa va inspirar a escriptors com ara Santiago Rusiñol o Rubén Darío. També ha esdevingut l’indret preferit de l’actor nord americà Michael Douglas, on va arribar a aixecar un centre cultural per compensar algunes irregularitats constructives en el domicili que posseeix al municipi.

Malgrat la seva popularitat i bona fama, segurament la seva massificació i el seu enfoc exagerat cap al turisme ha contribuït a fer que Valldemossa no hagi esdevingut el nostre poble preferit de la Serra de Tramuntana. 

Tot i això, no deixeu passar l’oportunitat de contemplar el poble des del mirador de Sa Miranda des Lledoners, ubicat al final del carrer Jovellanos, mentre degusteu una coca de patata, un brioix dolç molt suau i esponjós típic del municipi. La coca de patata més popular (i deliciosa) és la de la Pastisseria Ca’n Molinas.

I si us ve de gust allunyar-vos de la multitud aneu caminant sense rumb pels seus carrerons. Hi haurà un moment en què la gent us desapareixerà.

Si arribeu amb cotxe a Valldemossa, heu de saber que hi ha diverses zones d’aparcament habilitades al voltant del poble. Aparcar-hi de dilluns a diumenge de 10 a 20 hores té un cost de 2 € una hora, 3 € dues hores,  4 € 5 hores i 5 € 10 hores. Porteu monedes perquè les màquines únicament accepten efectiu.

Pueblos bonitos de la Sierra de Tramuntana. Valldemossa
Visitar Valldemossa

Deià

És un dels pobles més petits de la Serra de Tramuntana, no arriba als 800 habitants però un dels que més ens va agradar. La zona més bonica del municipi és la que es coneix com Es Puig, un turó coronat per l’església i el cementiri. De fet, des de l’interior del cementiri és des d’on s’obté la millor panoràmica de Deià. La porta acostuma a estar oberta als visitants, però no oblideu que cal ser molt respectuosos!

A banda i banda de la carretera, hi ha zones d’aparcament habilitades que són de pagament. En aquest cas, les màquines de la zona blava accepten monedes i targetes de crèdit.

Pueblos bonitos de la Sierra de Tramuntana. Deià
Cala Deià

A la carretera que uneix Valldemossa amb Deià és habitual aturar-se al mirador de Sa Foradada, amb excel·lents vistes sobre el Mediterrani i l’escarpat litoral mallorquí.

També és possible que hagueu sentit a parlar o que llegiu que Cala Deià és una de les platges més boniques de Mallorca. Nosaltres vam fer cas d’aquestes recomanacions i ens vam endur una bona decepció. Es tracta d’una cala molt petita, tota de roca, on és molt difícil trobar espai per estirar la tovallola (el més probable és que hagueu d’estar asseguts) i on és complicat accedir al mar. Si viatgeu amb nens no us la recomanem gens, ja que tindran moltes dificultats per entrar i sortir de l’aigua i zero espai per jugar. Nosaltres hi vam estar deu minuts i vam girar cua!

Per arribar a Cala Deià cal baixar per una carretera bastant estreta de corbes molt tancades. Hi ha una zona d’aparcament habilitada on cal pagar zona blava. No és gaire gran i als migdies acostuma a estar molt concorreguda perquè a la cala hi ha dos restaurants força populars. Així doncs, és habitual trobar cotxes aparcats al voral de la carretera, cosa que dificulta encara més la circulació per un tram, ja de per sí, força complicat.

Fornalutx

Si no teniu temps per recórrer tots els pobles de la Serra de Tramuntana i n’heu d’escollir uns quants, Fornalutx hauria de ser imprescindible. Amb poc més de 700 habitants, conserva intactes un munt d’antigues cases de pedra que s’han anat construint al llarg dels segles salvant els desnivells. Això sí, si viatgeu amb nens molt petits no és recomanable recórrer el poble amb cotxet, ja que els carrerons més bonics són plens d’escales.

Entreu a l’Ajuntament, ubicat a l’antic casal de Can Arbona, del segle XVI, per veure el seu pati i passegeu-vos sense rumb per tot el municipi. La zona més concorreguda és la plaça d’Espanya, on hi trobareu diversos establiments de restauració, però la resta del poble és força tranquila.

Al costat de la carretera, a l’interior del poble, hi ha zones d’aparcament habilitades que són de pagament. Les màquines de la zona blava accepten monedes i targetes de crèdit.

Pueblos bonitos de la Sierra de Tramuntana. Fornalutx
Visitar Fornalutx

Altres pobles bonics de la Serra de Tramuntana

Els pobles anomenats fins al moment són els que vam visitar nosaltres durant tres dies de ruta per la Serra de Tramuntana. 

Si teniu més temps o teniu intenció de visitar-los més ràpidament que nosaltres (heu de tenir en compte que ens movem amb una nena de quatre anys i això, en certa manera, condiciona el ritme), us deixem uns quants municipis més sobre els quals havíem recopilat informació, però que, finalment, no vam visitar: 

Estellencs (382 habitants). Les cases més antigues són les que es troben al voltant de l’església de Sant Joan Baptista, amb un campanar que, durant anys, va servir com a torre de defensa contra els atacs pirates.

Selva (3.316 habitants). Si voleu visitar el Santuari de Lluc el més probable és que travesseu aquest poble repartit en quatre nuclis de població: Selva, Moscari, Caimari i Biniamar. En destaca l’església de Sant Llorenç, ubicada al capdamunt d’un turó, que conserva un retaule del Calvari del segle XV.

Esporles (4.460 habitants). De carrers estrets amb cases tradicionals de pedra, el seu barri més antic és sa Vileta on hi ha l’església neogòtica de Sant Pere, a tocar de la rectoria i d’ un antic abeurador. Davant de l’Ajuntament una escultura d’una filadora recorda la importància que va tenir la indústria tèxtil en aquest municipi fins a mitjan del segle XIX. Als afores hi ha l’ermita de Maristella, des d’on es poden obtenir molt bones vistes sobre la vall. 

Jardines de Alfabia
Jardines de Alfabia

Bunyola (5.792 habitants). Envoltat per un dels boscos més extensos de l’illa, Sa Comuna, actualment és un dels municipis de la Serra de Tramuntana on hi viuen més estrangers. Seguint nombroses recomanacions, vam aprofitar la nostra estada a la zona per visitar la finca senyorial i els Jardins d’Alfàbia.

Alaró (5.018 habitants). Emmarcat entre el Puig de la Font Seca i el Puig d’Alaró, al capdamunt d’aquest segon pic s’hi conserven les restes d’un castell roquer envoltat de llegendes. Durant anys, la indústria del calçat va ser la més important del municipi, arribant a ocupar a més de dues mil persones. Malgrat tot, actualment únicament hi queda una fàbrica de botes vaqueres.

Banyalbufar (591 habitants). A l’interior de l’església de la Nativitat de Santa Maria s’hi conserva un dels orgues barrocs més valuosos del món. Aquest petit poble és conegut per les formes escarpades de la seva costa, entre les quals s’hi amaguen les populars platges de Cala Banyalbufar i el Port des Canonge.

Codi ètic. Lliure

Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.

Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.

Ebook gratis


 

Hem publicat l’ebook
‘Viatjar amb nens. Guia pràctica per viatjar en família i no morir en l’intent’. Descarrega’l gratis!

Segueix-nos a


 

Qui som


 

Soc la Laia, una periodista de Tarragona apassionada dels viatges i la fotografia.

Potser t’interessa


 

Publicitat


 






Laia Díaz

Nascuda a Tarragona, sóc periodista per formació i vocació. M'agraden els castells, les cireres i les xarxes socials i m'apassionen els viatges i la fotografia. En una altra vida vull ser viatgera a temps complet!
Reserva els hotels més barats pel teu pròxim viatge
Et regalem 10 € per la teva primera reserva hotelera
Beneficia’t d’un 5% de descompte en la teva assegurança de viatge
Activitats al millor preu amb guies de llengua hispana
Compara i compra els bitllets d’avió al millor preu
Troba les millors ofertes de cotxes de lloguer
Connexió 4G en tots els teus viatges amb un 5% de descompte



També et pot interessar

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

error: Content is protected !!