Després de dues rutes amb cotxe per la Bretanya francesa, visitant gairebé tota la regió i buscant llocs amb encant i molt fotogènics, crec que ja tenim prou criteri per elaborar la nostra pròpia llista amb els 15 pobles més bonics de la Bretanya francesa.
Mapa de la Bretanya francesa
Abans de començar a planificar un viatge és important ubicar-se i fer-se una idea de la regió que es vol visitar. Per aquest motiu hem preparat aquest mapa on hem marcat els que són per a nosaltres els 15 pobles més bonics de la Bretanya francesa.
Consells per organitzar un viatge per la Bretanya Francesa
Com arribar la Bretanya francesa
Els principals aeroports per arribar a la Bretanya francesa són els de Nantes i Rennes. Diverses companyies aèries low cost connecten Madrid i Barcelona amb aquestes ciutats en una mica menys de dues hores de trajecte.
Una altra opció és volar a París. En aquest cas, és recomanable viatjar a l’aeroport Charles de Gaulle on hi ha estació de TGV. Des d’allà surten dos trens diaris que condueixen els passatgers des del mateix aeroport fins a la ciutat de Rennes.
Lloga un cotxe per recórrer tranquil·lament la Bretanya Francesa
Encara que és possible moure’s en transport públic, la forma més còmoda de recórrer la Bretanya francesa és per carretera amb vehicle propi. Els principals aeroports per arribar a la regió són els de Nantes i Rennes, on moltes companyies de lloguer de cotxes posen a disposició els seus vehicles per als viatgers.
Per trobar les millors tarifes, nosaltres acostumem a fer servir el comparador Autoeurope, així ens assegurem de llogar el vehicle amb l’empresa que ofereix un preu més barat.
On allotjar-se a la Bretanya francesa
La Bretanya francesa és una regió força extensa i si es vol recórrer íntegrament faran falta diversos dies (uns 9 o 10 com a mínim) i establir diversos llocs on pernoctar per evitar fer molts quilòmetres. Si un no vol estar canviant d’allotjament cada dia, els pobles o ciutats següents considerem que són bons punts intermedis per visitar les diferents zones de la regió:
- Vannes, per recórrer el sud-oest de Bretanya.
- Quimper, per visitar el nord-est de Bretanya.
- Dinan, per moure’s pel nord de Bretanya.
A continuació, us recomanem alguns allotjaments a cadascun d’aquests municipis, que compleixen la regla de BBB (bo, bonic i barat) per si us pot servir d’ajuda:
- Campanile Vannes o Urban Style Hotel de France a Vannes.
- ibis Quimper o Campanile Quimper a Quimper.
- Cafe Hotel du Theatre o Campanile Dinan – Taden a Dinan.
No t’oblidis de l’assegurança de viatges
Per viatjar a França, especialment si t’acompanyen nens, et recomanem contractar una bona assegurança de viatge que et garanteixi assistència mèdica i sanitària, ja que la Targeta Sanitària Europea no cobreix sempre el 100% de les incidències.
Nosaltres viatgem assegurats amb Mondo que ens ofereix unes cobertures molt àmplies en cas de necessitar qualsevol assistència durant el viatge. Si t’interessa, per ser el nostre lector, t’oferim un descompte directe del 5% a l’hora de contractar la teva assegurança de viatge.
Imprescindibles d’un viatge per la Bretanya Francesa
Menja’t una galette
Viatjar a França i no menjar-se un crep és un pecat, però has de saber que a Bretanya tenen la seva pròpia especialitat i es diu galette. Quina és la diferència entre un crep i una galette? Doncs que la primera es prepara amb farina de blat, mentre que per a la segona es fa servir blat sarraí, que li dóna un sabor molt característic i menys dolç.
La galette més tradicional es prepara farcida de pernil cuit, formatge emmental i ou, però són moltíssimes les varietats que ofereixen els restaurants de la zona. De fet, és fàcil trobar establiments on només serveixen galettes de tota mena, salades i també dolces. Com que no conté gluten, és una especialitat apta per a celíacs.
Gaudeix d’una bona mariscada
Un dels plaers gastronòmics més grans de Bretanya és menjar marisc fresc. A les poblacions costaneres hi ha molts restaurants on se serveixen musclos i ostres. De fet, alguns d’aquests establiments tenen els seus propis criadors, així que és habitual que sigui el mateix productor el que et porti el plat de marisc a taula.
Si t’agraden les ostres, cal que vagis a Cancale, al nord de Bretanya, on el plat estrella és l’ostra plana de Cancal, que compta amb la DOP de la Badia del Mont Saint-Michel i que es pot degustar al mateix port mentre es contempla de lluny el Mont Saint-Michel.
Prova la sidra
La poma és la fruita més emblemàtica de Bretanya i a partir d’aquesta fruita s’elaboren dos tipus de sidra, la beguda més típica de la regió. La semiseca, que té entre 3 i 5 graus, i la sidra seca o brut, que té una graduació superior a 4 graus. El seu sabor és molt suau i és molt refrescant per prendre-la amb els menjars estiuencs.
És habitual degustar-la en tasses de ceràmica blanca amb nansa, res de gots o copes.
Què veure a la Bretanya francesa. Els pobles més bonics
Guérande
Aquesta ciutat fortificada, a la qual moltes vegades se la coneix com la Carcassonne de l’Oest, és famosa per la seva sal marina. Les salines són una de les imatges més icòniques de la regió i és fàcil trobar sal de la zona a la majoria d’establiments del municipi.
Les muralles de la ciutat en són el principal atractiu. Al casc antic encara es conserven alguns edificis que mantenen la seva estructura medieval original i és habitual veure finestres pintades de vermell, una antiga tradició que servia per cobrir les peces de fusta i així protegir-les de la corrosió.
A les localitats properes de Pradel, Saillé i Batz-sur-Mer es poden visitar les salines a través de diferents centres d’interpretació i visites guiades.
Vannes
Vannes va ser una de les principals ciutats del ducat de Bretanya durant l’època medieval i, gràcies al fet que no és massa atractiva a nivell estratègic, els bombardejos de la Segona Guerra Mundial la van ignorar força, motiu pel qual conserva la seva muralla i els bastions medievals, que daten dels segles XIII i XIV.
Passejant pel nucli antic es poden contemplar diverses cases d’entramat de fusta i mansions de comerciants, especialment al voltant de la place des Lices i la place Henri IV. Mereixen especial atenció el Château de l’Hermine i la Porte Poterne, que passa per uns antics safareigs del segle XIX abans de desembocar en uns preciosos jardins ornamentals.
Vannes és un bon punt per allotjar-se si es vol recórrer tranquil·lament la zona del golf de Morbihan.
Carnac
Amb poc més de 4000 habitants, aquesta petita població de la Bretanya francesa és famosa pels Alignements de Carnac. En total, uns 3000 menhirs estan disposats en fileres paral·leles que fan més de sis quilòmetres de longitud i ocupen unes 40 hectàrees de terreny. Si voleu visitar-los, heu de saber que estan repartits en tres camps:
- Alignements du Ménec. Amb 1.099 menhirs és el més gran de tots. Des de la Maison des Mégalithes hi ha un mirador que permet fer-se una idea de la gran extensió.
- Alignements de Kerlescan. És un conjunt amb 599 menhirs i on també hi ha Le Quadrilatère i el Géant du Manio, el menhir més gran de tot el jaciment, amb 6 metres d’alçada.
- Alignements de Kermario. Es tracta de 1.029 menhirs que estan disposats a 10 fileres de més d’un quilòmetre cadascuna.
Et recomanem deixar el cotxe a la Maison des Mégalithes, on hi ha una zona de pàrquing gratuïta i des d’allà reservar un tour amb tren turístic (Le Petite Train) o amb autobús descobert amb audioguia, una alternativa interessant per fer amb nens. Una altra opció és visitar els alignements a peu, anant amb el cotxe a través de la Route des Alignements (D196) i anar fent les parades pertinents als diferents punts habilitats.
Concarneau
La ville-close de Concarneau és un dels llocs més visitats de Bretanya, així que si vols evitar les aglomeracions de turistes, el millor és visitar-la a primera hora del matí. Es tracta d’un illot que destaca per la talaia a la qual es pot accedir a través dels dos ponts que arriben a les portes de les muralles, construïdes al segle XIV. Amb carrers empedrats plens de cases d’una altra època molt ben conservades, des de dalt de les muralles és fàcil contemplar totes les traineres ben amarrades que es mouen al ritme de les pujades i baixades de la marea. Sabies que Concarneau és el primer port tonyinaire d’Europa i el tercer de França de pesca fresca?
Quimper
Els romans van convertir Quimper en un centre comercial de primer nivell i anys més tard, al segle XIII, els gremis es van instal·lar al voltant de la catedral, que va necessitar tres segles per construir-se, mantenint la importància d’aquesta ciutat, on van construir palauets per demostrar la seva riquesa.
El símbol de Quimper és, sens dubte, la catedral, un gran exemple d’art gòtic coronat per dues agulles que s’eleven a 76 metres. Als voltants, els carrers empedrats traslladen el viatger a l’Edat Mitjana. És recomanable buscar les cases medievals del carrer Kereon (sabaters) i del carrer de Boucheries (carnisseries).
Locronan
La història de Locronan està directament lligada als celtes que van triar aquest lloc de Bretanya per crear un nemeton, un recorregut sagrat d’estacions que simbolitzen els mesos de l’any. Però, la ciutat es va fundar al segle XI quan sant Ronan va cristianitzar l’assentament i va anar guanyant importància gràcies al tèxtil per a espelmes. Les cases de granit conserven l’autenticitat de segles enrere. Està prohibida la circulació de vehicles pel centre històric, així que, si viatgeu amb cotxe, l’haureu d’aparcar a alguna de les zones que hi ha habilitades als afores del municipi.
Camaret-sur-Mer
Ubicat en un dels extrems de la península de Crozon, val la pena visitar Camaret-sur-Mer per passejar pel seu animat moll ple de cases de colors. A l’espigó, es pot visitar la capella de Notre-Dame de Rocamadour, que és famosa per les seves maquetes de vaixells, col·locats allà com a ofrenes pels pescadors. També és recomanable passejar fins a la torre Vauban, declarada patrimoni mundial per la Unesco, que durant anys va protegir el canal de Camaret i l’entrada al port de Brest.
Tours y actividades interesantes en el norte de la Bretaña francesa
- Entrada al conjunt megalític de Locmariaquer. Visita un dels jaciments prehistòrics més importants de la Bretanya francesa i contempla el menhir neolític més gran d’Europa!
- Visita guiada per Brest. Coneix els monuments més emblemàtics de la ciutat més occidental de França en aquesta visita guiada per Brest.
- Excursió a la Costa de Llegendes. Deixa’t captivar pels paisatges de Bretanya amb aquesta excursió a la Costa de Llegendes. Descobriràs un dels litorals més bonics del nord-oest de França.
- Excursió a la Costa Salvatge. Amb aquesta excursió des de Brest descobriràs els espectaculars paisatges de la Costa Salvatge de Bretanya.
Rochefort-en-Terre
Rochefort-en-Terre va guanyar el 2006 el títol de poble més bonic de França i, més de tres lustres després, he de reconèixer que és un dels pobles més bells del país dels que he visitat, que no són pocs.
Ubicat a la riba del riu Gueuzon, conserva un aire d’èpoques passades amb encantadores cases amb teulades de pissarra negra decorades amb infinitat de flors de colors. La place du Puits és el lloc més bonic, més concorregut i més fotografiat de tot Rochefort-en-Terre.
Per ampliar informació sobre aquest petit municipi us recomanem llegir el nostre article Rochefort-en-Terre. Què fer en un dels pobles més bonics de França.
Josselin
El castell de Josselin és, possiblement, el més cèlebre de tota la Bretanya francesa. Fundat el 1008 ha anat patint nombrosos canvis estructurals al llarg dels segles, però actualment llueix un interior ple de detalls i acabats. El millor lloc per contemplar-lo és sobre el pont que travessa el riu Oust, encara que també val la pena passejar tranquil·lament pel camí que va paral·lel al riu, des d’on s’obtenen unes fantàstiques panoràmiques del famós castell.
Per ampliar informació sobre Josselin et recomanem llegir el nostre article Josselin. Què fer al poble del castell reflectit al riu Oust.
Dinan
Dinan és una de les localitats medievals més precioses de Bretanya. Ubicada al voltant del riu Rance, és un laberint de places empedrades, cases de bigues entramades i unes sinuoses muralles que arriben fins a l’antic port fluvial.
La seva ubicació estratègica, en una cruïlla entre Bretanya i Normandia, i les seves relacions comercials amb Flandes i Anglaterra la van dotar d’una prosperitat que encara es respira als seus carrers.
Un imprescindible de qualsevol visita a Dinan és recórrer el nucli antic i passejar per carrerons com la rue de l’Horloge, la place des Merciers o la place des Cordeliers, fins a arribar a l’església de Saint-Malo. Darrere de la basílica de Saint-Sauveur hi ha el Jardin Anglais, un antic cementiri reconvertit en jardí, des d’on es tenen unes magnífiques vistes sobre l’antic port fluvial de la ciutat.
Saint-Malo
El passat de Saint-Malo està estretament lligat als pirates. Sovint s’hi refereixen com la ciutat dels corsaris i és que des de l’època medieval va tenir un important port pel qual van passar molts mariners, però també molts pirates que la van convertir en un enclavament ric i pròsper.
Els bombardejos de la Segona Guerra Mundial van ser especialment cruels amb ella, però una magnífica reconstrucció permet al visitant tenir la sensació viatjar al passat i passejar per carrerons medievals (sovint massa atestats de turistes).
Sens dubte, Saint-Malo és un dels meus pobles preferits de la Bretanya francesa i s’ha d’incloure a qualsevol ruta per la regió. Pots llegir més informació al nostre article Visitar Saint-Malo, la ciutat amb la badia més impressionant de França.
Dinard
La popularitat de Dinard entre els turistes és culpa d’anglesos i nord americans, que la van convertir en una de les primeres estacions balnéaires i hi van construir mansions de la Belle Époque per tota la localitat. Fins al segle XIX era un poble senzill de pescadors.
La Plage de l’Écluse, plena de casetes de bany de tela, és l’estrella de la localitat des de finals del segle XIX. Això sí, cal mirar cap a la zona de la promenade du Clair de Lune, un passeig amb vistes de l’estuari del Rance ple de viles sobre els penya-segats, i evitar així fixar-se a l’horrant casino de ciment que es va construir després de la Segona Guerra Mundial i que encara està en funcionament.
Cancale
Encaixada en una badia amb forma de conquilla, Cancale deu la seva fama a les ostres. Al seu port, La Houle, és habitual trobar carretes carregades d’ostres quan els vaixells tornen amb la marea alta.
Si t’agraden aquests crustacis, podràs degustar-los a qualsevol hora del dia a molts llocs que els venen a la zona del port. De fet, hi ha una platja on la sorra pràcticament ha desaparegut coberta per una muntanya d’ostres degustades. Es diu que a cap altre lloc de França es poden menjar tan fresques com aquí.
Si visiteu Cancale en un dia amb bona visibilitat, us recomanem mirar atentament a l’horitzó fins a localitzar la famosa silueta del Mont Saint-Michel, ubicada a l’altre costat de la badia.
Dol-de-Bretagne
Fins al segle X, Dol-de-Bretagne estava ubicat sobre un alt penya-segat, però els dipòsits marins van anar allunyant el mar que actualment està contingut pel dic pel qual discorre la carretera entre Saint-Malo i Pontorson.
A la Rue-des-Stuarts es conserven diverses cases i palauets dels segles XVII i XVIII que desemboquen a la Cathédrale St-Samson, el millor exemple de catedral gòtica de la Bretanya francesa.
Rennes, la capital de la Bretanya francesa
Rennes és la capital de Bretanya des que França es va annexionar al segle XVI. Tot i patir un terrible incendi el 1720 que va destruir gairebé un miler de cases, Rennes segueix mantenint l’aspecte medieval del seu centre històric, on cada dissabte s’instal·la un dels mercats d’aliments més concorreguts del país.
És una ciutat poc coneguda, però amb molt d’encant i amb un ambient molt jove. Si vols descobrir molt més secrets sobre Rennes, et convidem a llegir el nostre article Visitar Rennes en un dia. Els millors plans per gaudir de la capital de Bretanya.
Un altre castell de la Bretanya francesa que no t’has de perdre
La Bretanya francesa és plena de castells i edificis històrics. Més enllà del famosíssim castell de Josselin, si viatges a aquesta regió de França et recomanem visitar el Fort La Latte o castell de la Roche Goyon, ubicat al cap Fréhel, en plena Costa Esmeralda.
Stephen III Goyon va fer construir aquest castell, al qual es pot arribar recorrent un magnífic de ronda, en ple segle XIV amb l’objectiu de defensar la zona de les invasions angleses. T’assegurem que la visita val la pena, especialment si la teva estada coincideix amb un dia assolellat. Fliparàs amb les vistes!
Codi ètic. Lliure
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.
0 Comments