Com anar d’Edimburg a Stirling i què fer a la ciutat més petita d’Escòcia

by | Última actualització set. 20, 2024

Fer una excursió d’Edimburg a Stirling és un dels plans més freqüents entre els viatgers que visiten la capital escocesa. La proximitat i les bones comunicacions faciliten que el turista pugui anar a gaudir unes hores d’aquesta popular localitat, que és la més petita d’Escòcia.

Localitzada a mig camí entre Glasgow i Edimburg, just a la frontera entre les Terres Altes (Highlands) i les Baixes (Lowlands), independentment de la seva mida, Stirling és mundialment coneguda ja que la seva ubicació estratègica a dalt d’un turó amb el riu Forth als seus peus, l’ha convertit en protagonista en molts moments clau de la història escocesa.

Us sona el nom de William Wallace? A Stirling va ser on l’heroi escocès va guanyar una de les seves batalles més importants davant de les tropes angleses.

Amb tren d’Edimburg a Stirling

Des de l’estació central d’Edimburg surten trens cada mitja hora en direcció a Stirling (es pot comprovar l’horari exacte a la pàgina web de ScotRail), el trajecte dura entre 50 i 55 minuts i el preu del bitllet és de £10.30.

L’estació de tren de Stirling és just als peus del turó on s’alça el centre històric, en un punt molt accessible a peu respecte a tots els llocs d’interès de la ciutat.

Excursión a Stirling desde Edimburgo o Glasgow

Què fer a Stirling

Si has planificat una excursió a Stirling des d’Edimburg el més segur és que només dediquis unes hores a aquesta petita localitat. No et preocupis, n’hi haurà prou per veure el més imprescindible. A continuació, t’expliquem què fer a Stirling.

Estalvia en entrades amb la Stirling City Pass

En cas que durant la teva excursió a Stirling vulguis visitar el castell, l’antiga presó i el monument a William Wallace, has de saber que existeix la Stirling City Pass, una targeta turística que permet estalviar força en comparació a si s’adquireixen les entrades per a cadascun d’aquests llocs de forma individual. També inclou descomptes a alguns locals de la ciutat.

El castell de Stirling

Una de les parades obligades per a qualsevol viatger és el castell de Stirling. Val la pena perdre’s entre totes les seves sales, algunes moblades com segles enrere, i passejar-se per la muralla des d’on contemplar una fantàstica panoràmica de terres escoceses (si no enxampeu un dia amb boira densa, com ens va passar a nosaltres).

Són molts els esdeveniments històrics que han succeït entre aquestes parets, així que per no perdre detall et recomanem reservar una visita guiada pel castell de Stirling.

Ara bé, si no desitgeu pagar l’entrada, des de l’esplanada que dóna accés al castell també obtindreu bones vistes de tot l’entorn.

castillo de Stirling
castillo de Stirling

El cementiri antic de Stirling

De pujada o de baixada del castell, val la pena accedir al cementiri antic de la ciutat de Stirling, ple de nombroses meravelles escultòriques i que està custodiat per l’església de Holy Rude a un costat i el castell a l’altre.

castillo de Stirling

L’antiga presó d’Stirling

Les històries d’aquest lloc no són precisament esperançadores i boniques. El lloc ha estat rehabilitat i reconvertit en un museu virtual perquè els visitants es posin a les pells dels presos victorians mentre descobreixen la història carcerària d’Stirling.

Creua l’Old Bridge

Un altre dels llocs amb més valor històric de Stirling és l’Old Bridge (pont antic), que ha passat a la història gràcies a la famosa Batalla del Pont de Stirling. Aquest va ser un dels enfrontaments més importants de les guerres d’independència d’Escòcia, una batalla que va guanyar l’heroi escocès William Wallace davant de les tropes angleses.

Old Bridge Stirling

El Monument Nacional de William Wallace

El monument és una torre de gres de 67 metres d’alçada situada a dalt d’Abbey Craig, just als camps on William Wallace va liderar els escocesos durant la Batalla del Pont de Stirling. A l’interior hi ha tres pisos amb exposicions i també es pot accedir a l’agulla superior per contemplar unes vistes impressionants de la zona. Les escales són força estretes i costerudes.

Codi ètic. Lliure

Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.

Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.

Ebook gratis


 

Hem publicat l’ebook
‘Viatjar amb nens. Guia pràctica per viatjar en família i no morir en l’intent’. Descarrega’l gratis!

Segueix-nos a


 

Qui som


 

Soc la Laia, una periodista de Tarragona apassionada dels viatges i la fotografia.

Potser t’interessa


 

Publicitat


 



Laia Díaz

Nascuda a Tarragona, sóc periodista per formació i vocació. M'agraden els castells, les cireres i les xarxes socials i m'apassionen els viatges i la fotografia. En una altra vida vull ser viatgera a temps complet!
Reserva els hotels més barats pel teu pròxim viatge
Et regalem 10 € per la teva primera reserva hotelera
Beneficia’t d’un 5% de descompte en la teva assegurança de viatge
Activitats al millor preu amb guies de llengua hispana
Compara i compra els bitllets d’avió al millor preu
Troba les millors ofertes de cotxes de lloguer
Connexió 4G en tots els teus viatges amb un 5% de descompte



També et pot interessar

2 Comments

  1. Mari Jo Elias

    Ben explicat!
    Fa uns 15 anys vaig estar a Edinburg i d’allà amb anar a Stirling. Recordo el pont i també el monument a Willian Wallace. Feia poc que hàviem vist la pel.licula de “Braveheart” basada en aquestes terres i ens va semblar que l’estàtua tenia la cara del Mel Gibson!
    Tenim ganes de tornar-hi, ens va agradar molt tota la zona.

    Reply
    • ladykirschen

      El cert és que nosaltres ens vam quedar amb ganes de molt més perquè la boira ens va fer molt la guitza… Tota la zona és preciosa! Moltes gràcies pel comentari i sigues benvinguda a Històries d’una càmera! 🙂

      Reply

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *