La història del Museu Viking de les illes Lofoten
A principis dels anys 80, uns arqueòlegs van començar a excavar en una zona, on se sabia que hi havia hagut un assentament viking. Inicialment s’havien localitzat únicament unes restes funeràries, però arran dels treballs de llaurat que va fer un pagès al camp, van localitzar l’edifici més gran de l’era vikinga que hi ha a Noruega. Concretament, es tracta de la casa que pertanyia al cap de la tribu vikinga de la zona.
Datada de l’any 500 dC, després d’una fidel reconstrucció va obrir portes aquest museu, on es pot visitar aquesta estructura habitable de 83 metres de llarg i 9 d’alçada.
Una visita interactiva i molt vivencial
En l’actualitat, el Museu Viking de les illes Lofoten està dividit en dues zones ben diferenciades. La primera és l’edifici on s’hi ubica la recepció, la cafeteria i la botiga on s’ha instal·lat una exposició permanent. Acompanyada amb nombroses projeccions, fins i tot, un curtmetratge, aquesta mostra permet contemplar de prop eines, complements i robes que feien servir els vikings.
A banda, també s’hi explica la història de diversos vikings que es creu que van habitar a la zona i les seves disputes amb altres pobles.
Resulta sorprenent descobrir el paper de les dones en l’era vikinga, molt més avançat i amb molts més drets adquirits, fins i tot, que en algunes societats actuals.
La segona part de la visita transcorre a l’interior de la recuperada casa vikinga on el lema és “prohibit no tocar”. I és que totes les sales d’aquest gran edifici estan pensades perquè el visitant se senti durant un estona com un viking. S’ofereix la possibilitat de vestir-se com a tal, de jugar tal com ho feien els nens vikings… Una experiència molt entretinguda, especialment si es viatja amb nens.
Una granja, exhibicions i un passeig amb vaixell
Si visiteu el Museu Viking de les illes Lofoten durant els mesos d’estiu (juny, juliol i agost) heu de saber que, a part de l’exposició permanent i la casa vikinga, el museu disposa d’una gran extensió de terreny on es fan exhibicions de forja, també hi ha una granja, els nens poden muntar a cavall, es pot practicar el tir amb arc, hi ha una cafeteria i una zona de pícnic a l’aire lliure i… un vaixell viking que fa passejades pel mar!
Sincerament, si viatgeu amb nens i visiteu les illes Lofoten a l’estiu us recomanem molt la visita al museu. De ben segur que passareu una estona d’allò més entretinguda.
En el nostre cas, que vam visitar les illes al mes de novembre, ens va saber greu no poder gaudir de tota aquesta part exterior. De ben segur que la becària s’ho hauria passat pipa, però la neu i el vent dels mesos més freds no acompanyen gaire a fer activitats a l’aire lliure…
Banquets per menjar com els vikings
Una altra de les activitats més atractives que ofereix el Museu Viking de les illes Lofoten és la possibilitat de participar en un banquet viking, tastant plats de l’època i escoltant històries dels antics habitants de la zona.
El preu del banquet viking és de 1195 NOK pels adults i 695 NOK pels nens, els menors de 4 anys no paguen. Aquest preu inclou l’entrada al museu, per tal de visitar-lo el mateix dia que s’assisteix al banquet.
Per assistir al sopar es recomana arribar al museu a les 18.30 hores, per tal de recórrer-lo tranquilament, ja que l’àpat no comença fins a les 19.45 hores.
En el cas que us interessi assistir al banquet viking, heu de saber que cal reservar. La reserva es pot fer per telèfon (+47 76 08 49 00) o per correu electrònic (booking@lofotr.no) com a molt tard a les 12 hores del mateix dia en què s’hi vol participar. Com que cal un nombre mínim de participants per poder oferir el banquet, el museu confirma l’assistència el mateix dia a les 15 hores, aproximadament.
Una altra opció per tastar menjar viking és tastar el que tenen a la cafeteria del museu. Nosaltres hi vam arribar a l’hora de dinar i vam aprofitar per tastar la sopa tradicional, amb verdures i corder. Ens va semblar deliciosa, tot i que una mica cara, ja que cada plat té un cost de 150 NOK (uns 15 €).
Informació práctica sobre el Museu Viking
- Horari: Les hores d’obertura del museu varien molt en funció de l’època de l’any. Durant els mesos d’estiu acostuma a obrir de 10 a 19 hores, mentre que a l’hivern l’horari és molt més reduït, de 12 a 16 hores i els diumenges està tancat. El millor és que comproveu l’horari d’obertura a la pàgina web oficial.
- Preu: El preu de l’entrada varia en funció de la temporada. L’entrada dels adults pot costar 170/200 NOK i la dels nens (de 6 a 15 anys) 130/150 NOK.
- Ubicació: El Lofotr Vikingmuseum està ubicat just al costat de la carretera E10, la principal que recorre l’illa, a 15 km al nord de Leknes i a 53 km al sud d’Svolvaer, la capital de les illes Lofoten.
- Adreça: Vikingveien 539, 8360 Bøstad
Us agraden els vikings? Visitaríeu aquest museu?
Més articles sobre el viatge a Tromsø i a les Illes Lofoten:
- Com anar de l’aeroport de Tromsø al centre de la ciutat
- Les millors excursions i activitats per fer a Tromsø amb nens
- Excursió en trineu de gossos a Tromso amb nens
- Visitar una granja de rens a Tromsø
- 3 dies a Tromsø amb nens. Viatge a la capital àrtica de Noruega a l’hivern
- Què veure i què fer a Tromsø, la capital de la Lapònia noruega
- Com anar de Tromsø a les illes Lofoten
- Guia completa per organitzar un viatge a les illes Lofoten
- Els millors pobles i platges de les illes Lofoten
- On veure i com fotografiar aurores boreals. Trucs per a principiants
- Assegurança mèdica per viatjar a Noruega
Codi ètic. Lliure
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.
0 Comments