30 coses que has de saber abans de viatjar al Japó per primera vegada

by | Última actualización març 30, 2022

Els hàbits culturals dels japonesos i les seves formes de procedir són molt diferents als de qualsevol societat mediterrània, és per això que hem volgut preparar aquest article fent una enumeració de 30 coses curioses i/o pràctiques que hauries de saber abans de viatjar al Japó per primera vegada.

Si viatges al Japó per primera vegada has de saber què…

1. Per a estades de menys de 90 dies, el visat s’obté a l’arribada a l’aeroport. És molt possible que durant el vol ja us reparteixin els papers que cal omplir perquè quan arribeu a l’aeroport únicament els hagueu de lliurar. El passaport ha de tenir una validesa mínima de sis mesos des de l’arribada al país.

2. No tots els caixers automàtics accepten targetes de crèdit estrangeres. Sí que les accepten les dels caixers de les oficines de correus i de les botigues 7Eleven. Tot i això, és important portar sempre efectiu disponible.

3. No a tot arreu es pot pagar amb targeta de crèdit estrangera. La majoria d’hotels i centres comercials les accepten, però no tots els restaurants (a nosaltres ens va passar en un parell) ni tampoc la majoria de ryokan (els allotjaments japonesos tradicionals).

4. És important portar tots els medicaments que es cregui que es poden necessitar des de casa perquè és molt complicat haver-ne de comprar-ne algun sense recepta mèdica.

5. Únicament es regateja en alguns mercadets i es pot intentar en grans botigues d’electrònica, però, en general, no és quelcom que estigui ben vist.

6. No es donen propines enlloc i en el cas que es vulgui fer s’ha de fer molt discretament, posant els diners dins d’un sobre i donar-ho en mà a la persona en qüestió. Si deixeu diners sobre la taula d’un restaurant us vindran a buscar per tornar-vos-ho, no ho interpretaran en cap cas com que allò és una propina.

7. A la gran majoria de restaurants es paga just abans de sortir. No porten el compte a la taula. Deixen un tiquet o una nota i per pagar s’ha d’agafar i portar-ho fins a la zona on hi ha la caixa registradora. En el cas que en un restaurant no funcioni d’aquesta manera, hi haurà cartells que especificaran que s’ha de pagar des de la taula.

8. La gran majoria de restaurants estan especialitzats en un únic tipus de menjar, així que la qualitat acostuma a ser molt bona. Si en un restaurant preparen ramen difícilment us oferiran també sushi o algun altre tipus d’especialitat japonesa.

9. A tots els restaurants s’ofereix aigua de l’aixeta o te de manera gratuïta i es pot repetir sempre que es vulgui. Les begudes alcohòliques no són barates.

10. Si compreu menjar en alguna parada al carrer, no us començaran a preparar la comanda fins que hagueu pagat.

11. A tots els restaurants s’ofereixen, abans de començar a menjar, unes tovalloles humides (i en alguns casos també calentes) per netejar-se les mans. En alguns establiments us oferiran també tovallons de paper per usar durant la menjada i en altres haureu de fer servir la tovallola humida durant tot l’àpat.

12. Quan passegeu pel carrer o entreu en qualsevol establiment us rebran dient-vos “irashaimase (acabareu avorrint l’expressió…). És la seva manera de donar la benvinguda, de preguntar-te si necessites ajuda amb alguna cosa i també l’usen com a agraïment.

13. Per educació, es recomana utilitzar les dues mans quan s’entrega o es rep quelcom important.

14. Els diners o les targetes de crèdit per pagar quelcom s’han de deixar sobre una petita safata que acostuma a haver-hi al costat de la caixa. Si se li lliura directament a l’altra persona és adient entregrar-ho usant les dues mans.

15. És imprescindible treure’s les sabates per xafar els tatamis, per entrar en una casa o a la sala d’un temple, per això es recomana portar calçat còmode i sense gaire cordons.

que menjar a japo

16. Fins fa poc no estava gaire ben vist que la gent, sobretot les dones, anés menjant pel carrer. A les grans ciutats això ja ha canviat i hi ha nombroses parades pel carrer que ofereixen menjar per emportar que mengen pel carrer o als transports públics, però a les zones més tradicionals encara no i és difícil trobar-hi parades de menjar pel carrer.

17. Condueixen per l’esquerra i pel carrer o a través dels túnels del metro també és habitual que caminin ordenadament pel costat esquerra per no topar-se amb la gent que va en l’altra direcció.

18. Absolutament tot i tothom funciona amb una puntualitat extrema. Si teniu apuntat que el vostre tren surt a les 10.12h, no agafeu el de les 10.11h ni el de les 10.13h.

19. A les grans ciutats, com ara Tòquio i Osaka, algunes línies de metro tenen disponibles vagons únicament per a dones durant les hores punta. Estan senyalitzats a terra, així que si sou homes aneu amb cura de no pujar-hi (nosaltres vam entrar en un sense adonar-nos i quan vam veure que únicament ens rodejaven dones van saltar del vagó just abans que tanquessin les portes perquè totes les japoneses estaven fulminant amb la mirada a l’Àlex).

20. Per accedir als vagons de metro, de tren o pujar a l’autobús, s’ha de fer una cua ordenada. A les estacions de tren i de metro està senyalitzat al terra on s’aturarà exactament la porta del vagó per esperar-se en aquell punt i fer la cua ordenadament.

21. En algunes estacions de metro i trens, per la megafonia s’escolten cants d’ocells. No vam arribar a saber perquè, però és curiós estar enmig d’un lloc tant sorollós escoltant piular ocells pels altaveus.

22. Tenen una capacitat innata per adormir-se als transports públics i, en alguns casos, en posicions extremadament complicades.

23. Si agafeu qualsevol transport públic a primera hora del matí, quan la gent va a treballar, a banda d’estar molt ple, al·lucinareu amb el silenci. No parla absolutament ningú. De fet, seria molt estrany que escoltéssiu sonar algun telèfon mòbil.

24. Tot i això, a les grans ciutats hi ha molt de rebombori. Ells criden molt quan parlen, hi ha altaveus, pantalles i sales de joc per tot arreu. En alguns moments pot arribar a atabalar tant de xivarri.

25. Són bastant cars, però si en algun moment heu d’agafar un taxi, sapigueu que és el conductor qui obre la porta des de dins per deixar-vos entrar i també serà ell qui us l’obrirà per baixar quan hagueu pagat.

26. Gairebé ningú (però ningú és ningú) parla anglès, ni tan sols a les recepcions dels hotels. Tot i això, intentaran ajudar-vos sempre i d’alguna manera o altra us acabareu entenent.

27. Als carrers gairebé no hi ha papereres ni contenidors. El més habitual és emportar-se la brossa a casa. De fet, en alguns indrets, com ara parcs o places, hi ha cartells que et demanen que prenguis la brossa cap a casa. Tot i no haver-hi papereres, està tot extremadament net.

abans de viatjar al Japó

28. Està prohibit fumar mentre es camina pel carrer. En molt llocs hi ha cartells que ho indiquen. Hi ha zones habilitades per fumar. Curiosament, tot i això, està permès fumar a l’interior dels restaurants.

29. Tots els lavabos, fins i tots els que estan en un indret més remot, estan netíssims. Si sou maniàtics a l’hora d’anar al bany, al Japó sereu molt feliços. A més, la majoria acostumen a tenir vàters intel·ligents, amb la tapa calenta i sortidors d’aigua per netejar-se.

30. Si decidiu anar a un onsen (bany públic) o el vostre allotjament en té un i voleu usar-lo, sapigueu que hi heu d’entrar despullats (estan separats per sexes) i el procediment és: netejar-se amb aigua de manera ràpida, entrar a la piscina/jacuzzi per fer un primer bany ràpid, sortir i rentar-se a consciència i tornar a entrar a la piscina/jacuzzi per estar-hi més estona i relaxar-se.

Heu estat al Japó? Creieu que ens hem deixat d’enumerar alguna curiositat?

Més articles pràctics per preparar un viatge al Japó:

Codi ètic. Lliure

Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.

Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.

Ebook gratis


 

Hem publicat l’ebook
‘Viatjar amb nens. Guia pràctica per viatjar en família i no morir en l’intent’. Descarrega’l gratis!

Segueix-nos a


 

Qui som


 

Soc la Laia, una periodista de Tarragona apassionada dels viatges i la fotografia.

Potser t’interessa


 

Requisits per viatjar al Japó el 2023. Hi ha restriccions per COVID?

Requisits per viatjar al Japó el 2023. Hi ha restriccions per COVID?

ACTUALITZAT L'1 DE JUNY DE 2023 El Japó ha estat un dels països que més ha trigat a obrir les portes al turisme després de la pandèmia per COVID, però segueix havent-hi algun tipus de requisit per viatjar al Japó el 2023? L'11 d'octubre del 2022 es va reinstaurar...

Publicitat


 



Laia Díaz

Nascuda a Tarragona, sóc periodista per formació i vocació. M'agraden els castells, les cireres i les xarxes socials i m'apassionen els viatges i la fotografia. En una altra vida vull ser viatgera a temps complet!
Reserva els hotels més barats pel teu pròxim viatge
Et regalem 10 € per la teva primera reserva hotelera
Beneficia’t d’un 5% de descompte en la teva assegurança de viatge
Activitats al millor preu amb guies de llengua hispana
Compara i compra els bitllets d’avió al millor preu
Troba les millors ofertes de cotxes de lloguer
Connexió 4G en tots els teus viatges amb un 5% de descompte



També et pot interessar

Requisits per viatjar al Japó el 2023. Hi ha restriccions per COVID?

Requisits per viatjar al Japó el 2023. Hi ha restriccions per COVID?

ACTUALITZAT L'1 DE JUNY DE 2023 El Japó ha estat un dels països que més ha trigat a obrir les portes al turisme després de la pandèmia per COVID, però segueix havent-hi algun tipus de requisit per viatjar al Japó el 2023? L'11 d'octubre del 2022 es va reinstaurar...

2 Comments

  1. Nuria

    Me ha encantado la recopilación.

    Es totalmente cierto lo del inglés, nos dejamos unas gafas de sol en un restaurante y no entendian sunglasses, pero aparecieron!

    Por otro lado, nosotros compramos medicamentos en una farmacia de Kioto. La señora nos enseñó un dibujo del cuerpo humano y señalamos que me dolía, no me fie mucho pero en la receta tambien habian dibujitos explicativos, así que sin problema!

    Saludos!

    Reply
    • Laia Díaz

      Muchas gracias por el comentaris Núria! Sin duda es un país increible! Un abrazo!

      Reply

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *