Fer un albirament de balenes a Húsavík és una de les millors experiències que pot viure un viatger a Islàndia. I és que aquest petit poble pesquer de cases de colors envoltat per altes muntanyes, és mundialment famós perquè durant l’estiu centenars de cetacis, entre ells multitud d’espècies de balenes i dofins, escullen les aigües fredes de la seva badia per alimentar-se.
En aquest article t’explicaré tot el que necessites saber perquè el teu albirament de balenes a Islàndia sigui un èxit.
Quin és el millor lloc veure balenes a Islàndia
Des del port de Reykjavík surten un munt d’embarcacions per albirar balenes a la badia de Faxaflói, però, sens dubte, el lloc on hi ha més probabilitats de poder contemplar aquests gegants del mar en llibertat és Húsavík, al nord de la illa.
De fet, a aquesta petita ciutat se la considerada “la capital de les balenes”. I és que a la badia d’Húsavík, coneguda com Skjálfandi, s’hi poden alimentar fins a onze espècies diferents de balenes i dofins durant la temporada d’estiu i no és estrany albirar balenes geperudes i, fins i tot, balenes blaves, el mamífer més gran del planeta.

Quina és la millor època per veure balenes a Islàndia
La millor època per albirar balenes a Islàndia, especialment al nord de l’illa, a Húsavík, és de maig a setembre, i els mesos de juny, juliol i agost són els que tenen més probabilitats d’èxit.
A Húsavík i en altres punts de l’oest d’Islàndia, les excursions d’albirament de balenes es fan entre març i novembre, mentre que desde Reykjavík es poden fer albiraments durant tot l’any. Durant l’hivern, entre el desembre i el març, també s’ofereixen sortides des de Grundarjfordur, a la península de Snæfellsnes, per intentar albirar orques.

Quin tipus d’excursió triar per albirar balenes a Húsavík
La principal diferència en les excursions que s’ofereixen a Húsavík per albirar balenes rau en el tipus de vaixell, ja que es pot triar entre llanxes ràpides o bé vaixells més grans, d’estil pesquer.
Això determina el preu, ja que les excursions que es fan amb vaixells amb més aforament solen rondar els 70 – 80 € per persona, mentre que les sortides en llanxes més exclusives poden costar uns 120 – 130 € per persona.
Dit això, nosaltres vam optar per fer l’albirament de balenes a Húsavík en un vaixell tradicional islandès, si bé és cert que una vegada a alta mar ens vam penedir una mica de no haver optat per l’albirament en llanxa ràpida perquè ens va semblar que l’experiència havia de ser encara més emocionant, però sincerament ens marxava de pressupost. Ara bé, si algun dia torno a Húsavík i tinc l’oportunitat de tornar a fer un albirament de balenes faré l’esforç de deixar la cartera sota mínims.
Una altra opció és fer l’albirament de balenes en goleta o veler i el preu és força similar al de la sortida en vaixell tradicional.
El que sí que et recomano és que facis la reserva del tour amb antelació, ja que l’aforament dels vaixells és limitat, especialment el de les llanxes, i en temporada alta solen esgotar-se les places amb facilitat.
En cas que no arribis fins al nord de l’illa i/o prefereixis fer l’excursió des del port de Reykjavík, també és important fer la reserva amb antelació perquè en ser un lloc més concorregut la demanda acostuma a ser molt alta.

Val la pena fer un albirament de balenes a Húsavík
Sense cap dubte, fer un albirament de balenes a Islàndia és una de les millors experiències viatgeres que ofereix l’illa. Com comentava abans, nosaltres vam optar per fer l’excursió en un vaixell tradicional i després d’uns trenta minuts de navegació vam veure la primera balena.
Tot i que aquest primer animal estava relativament lluny, és increïble veure com s’acosten a les embarcacions, ja que moltes espècies es prenen com un joc els corrents que provoquen els vaixells.
Cal tenir paciència, però si tens sort, cada pocs minuts els guies localitzen un animal que surt a respirar i s’apropen tant com poden. El nostre capità va decidir navegar una bona estona per sortir de la zona on hi havia més embarcacions (al final vam estar més de tres hores i mitja d’excursió) i vam acabar veient dues balenes geperudes (enormes!) i diversos grups de dofins. L’emoció va ser increïble! Encara recordo com se’m va accelerar el cor quan una mare i una cria ens van passar per sota del vaixell…


També em feia molta il·lusió veure frarets i bona part del recorregut me’l vaig passar rebuscat entre l’aigua. Encara que en vaig localitzar molts, com que són molt porucs, cada cop que el vaixell se’ls acostava sortien volant, així que no els vam poder veure tant de prop com les balenes.
Abans de donar per finalitzada l’excursió, sempre solen oferir-te cafè o xocolata calenta i algun tipus de dolç, tipus un rotlle de canyella.
En el nostre cas, vam tenir molta sort amb la climatologia, perquè el dia estava assolellat i gairebé no ens va fer gens d’aire, però si agafeu un dia ennuvolat o amb vent no dubteu a abrigar-vos molt perquè el fred pot ser considerable.


Consells perquè l’experiència veient balenes sigui un èxit
Abriga’t. Encara que viatgis a Islàndia a l’estiu i la teva excursió coincideixi amb els mesos més calorosos, els albiraments de balenes es fan a alta mar, per la qual cosa és fàcil que faci vent o que la climatologia canviï en pocs minuts (a Islàndia és fàcil viure les quatre estacions de l’any en un mateix dia). La majoria d’empreses tenen abrics o algun tipus de roba per a ús dels viatgers, però el millor és que ja vagis preparat.
Si et mareges amb facilitat, pren precaucions. Si ets dels que es mareja amb facilitat, tingues en compte que és possible que el vaixell on surtis a fer l’albirament es mogui considerablement. Si la climatologia és molt adversa, les excursions solen cancel·lar-se, però això no significa que s’anul·lin si el mar està una mica remogut. És Islàndia i és habitual que el mar no sigui una bassa.
Ves amb les expectatives baixes. Tot i que en alguns moments de l’any és força fàcil albirar balenes a Húsavík no has d’oblidar que es tracta d’animals en llibertat, així que els albiraments no estan garantits al 100%. El factor sort és important. Per això el millor és anar amb les expectatives baixes i creuar els dits perquè la vostra sortida sigui tot un èxit.
No proveu la carn de balena. En alguns restaurants d’Islàndia, els més enfocats al turisme, encara ofereixen carn de balena. Anys enrere era una menja bàsica per a l’alimentació islandesa, però avui dia la caça ja no és imprescindible per a la supervivència (tot i que segueix permesa), així que t’animem a ser un viatger responsable rebutjant aquest aliment i així ajudar a recolzar la protecció d’aquests animals.
Codi ètic. Lliure
Aquest article està escrit en base a la nostra pròpia experiència, amb informació veraç que volem que et sigui útil a l’hora de planificar els teus viatges.
Tingues en compte que alguns enllaços d’aquest post poden ser d’afiliació. És a dir, si realitzes la compra d’un dels producte aquí esmentats seguint aquest enllaç rebrem una petita comissió que ens ajudarà a cobrir el manteniment del bloc. L’ús d’aquest enllaç, però, no incrementarà el preu final per a tu.
0 Comments